Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці за фінською технологією

  1. Принципи та переваги
  2. вибір матеріалу
  3. Як підготувати ділянку?
  4. облаштування грядок
  5. Облаштування високих грядок
  6. посадка полуниці
  7. Відео - Посадка полуниці
  8. Догляд за полуницею

Полуниця - досить примхлива і вибаглива в догляді ягода, тому її вирощування є непростим завданням. Особливо це стосується регіонів з холодним кліматом, де отримати хороший результат набагато складніше, ніж на теплому півдні. У число країн, які особливо досягли успіху у вирощуванні полуниці, входить Фінляндія. Фінські агрономи винайшли унікальну технологію, значно спрощує фермерам життя, а також дозволяє отримати великий урожай великих, ароматних ягід. Полуниця - досить примхлива і вибаглива в догляді ягода, тому її вирощування є непростим завданням

Полуниця по-фінськи

Зміст покрокової інструкції:

Принципи та переваги

Як вже було сказано вище, з географічної точки зору Фінляндія є невідповідне місце для культивування полуниці. Але, незважаючи на це, вона є лідером по виробництву цієї ягоди - згідно зі статистикою, щорічний врожай становить 7-12 тонн з одного гектара.

Але, незважаючи на це, вона є лідером по виробництву цієї ягоди - згідно зі статистикою, щорічний врожай становить 7-12 тонн з одного гектара

Вирощування полуниці за фінською технологією

Основний секрет такого результату полягає в технології вирощування полуниці з використанням спеціальних матеріалів (мульчирующего покриття), які прискорюють дозрівання ягід, і покращує їх смакові якості. Методика, яку в усьому світі вже встигли охрестити фінської, має цілу низку важливих переваг:

  • у верхніх шарах грунту накопичується нітратний азот, завдяки чому значно поліпшується живильне середовище рослин;
  • мульчувальне покриття забезпечує рівномірне прогрівання грунту і оптимальний рівень вологості, а також створює перешкоду для зростання бур'янів і вкорінення розеток;
  • мікроорганізми, які живуть в землі і сприяють гарному росту рослин, значно збільшують свою активність;
  • земля не забруднює дозрілі ягоди, завдяки чому вони зберігають товарний вигляд.

Грядки з мульчирующим покриттям

Вирощувати полуницю таким способом можна як на відкритому місці, так і в теплицях, але в будь-якому випадку для дозрівання ягід знадобиться приблизно 7-8 тижнів.

вибір матеріалу

При вирощуванні суниці за фінською технологією зазвичай використовується спеціальна поліетиленова плівка чорного кольору. Крім того, в цьому випадку може застосовуватися біла плівка або неткане поліпропіленове полотно на кшталт Агріла або АГРОТЕКС. Кожен матеріал має свої переваги і недоліки, які слід враховувати при виборі.

Кожен матеріал має свої переваги і недоліки, які слід враховувати при виборі

Кущі полуниці під чорною плівкою

Так, використання плівки вимагає організації системи крапельного поливу, так як вода скочується по ній в міжряддя. Під укриттям у великій кількості селяться комахи і слимаки, а під час сильних дощів існує можливість виникнення цвілі. Слід також зазначити, що матеріал чорного кольору притягує сонячні промені, і в жарку погоду рослинам необхідно додаткове мульчування сіном або скошеною травою. Уникнути перегріву землі можна посредствам прозорою або білої плівки, але в цьому випадку разом з полуницею на посадках будуть процвітати бур'яни, з якими потрібно буде боротися за допомогою гербіцидів.

Ще один мінус плівки полягає в тому, що навіть при слабких заморозках на ній утворюється конденсат, через що її потрібно додатково обігрівати. Для цього найкраще використовувати тирсу, які потрібно насипати шаром не менше 8 см.

Для цього найкраще використовувати тирсу, які потрібно насипати шаром не менше 8 см

Агроволокно

Застосування агроволокна не несе з собою ризику утворення цвілі, так як структура волокна здатна «дихати». Але при цьому поверхню грунту швидко пересихає, в результаті чого рослини потрібно поливати значно частіше. До числа мінусів агроволокна можна віднести і його досить високу вартість - придбання такого матеріалу обійдеться дорожче, ніж покупка плівки.

Як підготувати ділянку?

Для вирощування полуниці краще вибирати добре освітлені сонцем місця подалі від дерев і господарських будівель. Якщо посадити рослини в тіні, вони будуть часто хворіти, врожайність знизиться, а ягоди стануть дрібними і кислими. Якщо говорити про характеристики грунту, то найкраще полуниця росте на легких і середніх за складом грунтах з кислотністю 5-6,5. Посадки рекомендується робити там, де росли бобові або зернові культури, причому найкраще підійде земля, на якій нічого не росло на протязі 2-3-х років. Не слід садити полуницю поруч з картоплею, перцем або баклажанами.

Не слід садити полуницю поруч з картоплею, перцем або баклажанами

Полуниця добре росте на сонячних ділянках

Підготовку грунту найкраще починати ще з осені. З його поверхні видаляють сухі листя, після чого грунт добре перекопують, щоб позбутися від коренів бур'янів.

готуємо грядки

Навесні, після прогрівання землі, її потрібно добре розпушити граблями, щоб розбити великі грудки і наситити киснем. Далі грунт слід підгодувати, причому досвідчені фермери рекомендують використовувати органічні добрива - наприклад, перегній, компост або гній (5-6 кг на квадратний метр), а також мінеральні (35-45 г на квадратний метр).

вносимо добриво

Після осідання землі (для цього потрібно приблизно 7-10 днів), починається найвідповідальніший етап вирощування полуниці - облаштування грядок. На ділянці насипають невисокі грядки і добре розрівнюють їх поверхню граблями.

Грядки вирівнюють граблями

Ширина грядок повинна складати приблизно 80-90 см, а відстань між рядами - не менше 65 см, але занадто широкими їх робити теж не потрібно, інакше доступ до кущика буде ускладнений. Для регулярного зволоження посадки її слід оснастити системою крапельного поливу, так як поливати грядки іншим способом буде важко. Садовий шланг з заглушеним кінцем (його довжина повинна точно відповідати довжині грядок) часто проколюють по всій довжині, після чого закопують його між грядками на 5-10 см.

Приклад облаштованого крапельного поливу

облаштування грядок

Наступний крок - підготовка і укладання мульчують матеріалу (агроволокна або плівки). Його слід нарізати шматками, які точно відповідають довжині і кількості грядок.

Його слід нарізати шматками, які точно відповідають довжині і кількості грядок

настил агроволокна

Плівку або агроволокно розгортають в довжину, добре розтягують і укладають на поверхню грядок. При цьому дуже важливо, щоб на ньому не було складок або заломів, тому розтягувати матеріал слід дуже акуратно, щоб він ліг рівно і щільно. По краях його добре закріплюють дошками, камінням або спеціальними шпильками - їх можна самостійно зробити з дроту.

Як вантаж можна використовувати пляшки з водою

Далі на поверхні потрібно зробити розмітку, після чого вирізати комірки (діаметр 25-30 см) через кожні 30-40 см. Найкраще робити це за допомогою тонкого гострого ножа або шматка металевої труби відповідного розміру в шаховому порядку, щоб кущики не заважали один одному .

Агроволокно з осередками

Деякі фермери вважають за краще не вирізати на агроволокно або плівці круглі лунки, а просто робити хрестоподібні надрізи, але це не можна назвати оптимальним рішенням. Справа в тому, що з часом вони будуть розширюватися далі, що може негативно позначитися на рослинах. Для полегшення завдання можна купити в спеціалізованому магазині матеріал, перфорований в заводських умовах.

Вибір агроволокна для вирощування полуниці

Облаштування високих грядок

Високі грядки з шиферу

Ще один популярний в Фінляндії спосіб вирощування полуниці - посадка на високих грядках. Він особливо добре підходить для холодних, вологих регіонів, де грунт не прогрівається і не провітрюється належним чином. Облаштувати високі грядки своїми руками дуже просто - для цього знадобляться найпростіші матеріали, найкраще дошка п'ятдесятку. З неї збивають ящик заввишки не більше 50 см, який буде служити каркасом і не дасть грядці просісти.

Вирощування полуниці на високих грядках

Довжина його може бути довільною, залежно від того, яка кількість полуниці планується виростити. Ящик встановлюють на належне місце, після чого добре перекопують землю всередині нього, вибирають бур'яни і засипають доверху родючим грунтом. Все інше, включаючи підготовку й укладання мульчують матеріалу, виконується так само, як і при облаштуванні звичайних грядок.

Приклад високих дерев'яних грядок

посадка полуниці

Для культивування полуниці за фінською технологією найкраще використовувати саджанці в горщиках (вони не відчувають сильного стресу при пересадці), але можна використовувати і полуничну розсаду, яка вирощувалася у відкритому грунті.

Для культивування полуниці за фінською технологією найкраще використовувати саджанці в горщиках (вони не відчувають сильного стресу при пересадці), але можна використовувати і полуничну розсаду, яка вирощувалася у відкритому грунті

розсада полуниці

Її потрібно буде підготувати відповідним чином: за кілька годин до посадки вкоротити і вимочити в розчині марганцівки або в спеціальному вкорінюються препараті.

Садити молоду полуницю найкраще в хмарну погоду або ввечері, щоб пекучі сонячні промені не знищили саджанці. Якщо процедура проводиться вранці, посадку слід на кілька днів захистити від сонця, щоб саджанці змогли акліматизуватися.

Відео - Посадка полуниці

У кожній лунці, виконану на поверхні мульчують матеріалу, за допомогою невеликого совка викопати невеликі ями, глибина яких буде відповідати довжині коренів саджанців. У кожну з них вилити приблизно півлітра води і помістити полуничний кущик. Після цього грунт під посадками потрібно ще раз добре зволожити, і мульчувати її торфом або гноєм. Перший полив полуниці здійснюється ручним способом в кожну лунку, а далі за допомогою облаштованій заздалегідь системи зрошення.

Догляд за полуницею

Догляд за полуницею

Догляд за полуничною посадкою на плівці або агроволокном нічим не відрізняється від аналогічного процесу на звичайних грядках. Рослини потрібно буде підгодовувати комплексними мінеральними добривами, зрізати засохлі листя і зайві вусики, а також обприскувати їх від довгоносика. Полуниця, посаджена таким способом в червні, дає перші ягоди вже в серпні, причому завдяки тому, що ростуть вони не на землі, збирати їх дуже легко.

Догляд за висадженими рослинами

Після того як період плодоношення полуниці закінчиться, мульчують матеріал слід зняти, добре просушити і скачати в рулон до наступного року. У полуничних кущів слід видалити засохлі і хворі листя, після чого обробити їх розчином марганцівки або препаратами від хвороб. Після настання холодів рослини можна вкрити соломою, яка захистить їх від замерзання.

Вирощування полуниці за фінською технологією тільки на перший погляд здається непростою справою. Насправді це ідеальний спосіб спростити процес догляду за посадкою, підвищити показники врожайності не менше ніж на 20% і отримати хороший урожай красивих, чистих ягід з відмінними смаковими якостями.

Відео - Посадка полуниці на плівку

Як підготувати ділянку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама