Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці за голландською технологією і фінським методом круглий рік

  1. Нюанси розведення полуниці взимку
  2. Як вибрати посадковий матеріал для багатого врожаю
  3. Як підготувати розсаду
  4. Відбір посадкового матеріалу
  5. Які сорти використовувати
  6. Голландський метод культивування полуниці
  7. Вимоги до мікроклімату і поливу
  8. Підготовка ґрунту для посадки
  9. Особливості посадки полуниці
  10. Технологія фінського способу вирощування
  11. Переваги та головні складові успіху
  12. Що потрібно для фінською технологією
  13. Агротехніка фінського методу

Власники присадибних ділянок звикли до вирощування в теплицях овочів, зелені та квітів. Але як щодо іншої половини садівничого пирога - полуниці? Фахівці розробили методики, що дозволяють власникам теплиць виробляти ягоди в міжсезоння. Серед інших виділяється метод вирощування полуниці за голландською технологією, а також фінська агрометодіка культивування ягід. Завдяки їм можна цілий рік вирощувати соковиті плоди. Розглянемо їх переваги та недоліки.

Зміст статті

Нюанси розведення полуниці взимку

Голландський спосіб культивування полягає виключно в тепличному розведенні, в той час як за фінською методикою, ягоду спочатку вирощували у відкритому грунті. Тільки в останні роки фіни активно стали застосовувати свою технологію для культивування в теплицях.

Тільки в останні роки фіни активно стали застосовувати свою технологію для культивування в теплицях

Полуниця по-голландської технології дає дуже високі врожаї

Способи вирощування полуниці цілий рік досить прості. Для отримання багатого врожаю в закритому приміщенні потрібне спеціальне обладнання, яке буде контролювати вологість, освітлення і температурний режим.

Міжсезонна голландська агротехніка вирощування полуниці розроблялася для отримання великої кількості плодів на продаж. Застосовувати її «для себе» загрожує великими матеріальними витратами.

Якщо виникло бажання отримати урожай ягід взимку, рекомендується випробувати свої можливості на невеликих площах. І почати краще з підвіконня або балкона. У разі невдачі, удар по бюджету буде мінімальний.

Полуниця в багатоярусних горщиках

Як вибрати посадковий матеріал для багатого врожаю

Методи вирощування полуниці в теплиці круглий рік базуються на постійному висаджуванні нової розсади (максимальний період 1-2 місяці), щоб урожай встигав постійно. Але звідки брати розсаду в міжсезоння?

Як підготувати розсаду

Весь рік агрофірми пропонують за завищеною ціною особливий вид розсади - «Фріго», яку без праці і витрат можна заготовити самостійно на своїй ділянці.

Подібна розсада - це добре розвинені полуничні кущі, вчасно викопані восени і «заморожені», тобто штучно охолоджені. Їх зберігають при температурі близькій до нуля в холодильнику або в підвальному приміщенні, а коли настає час висадки, витягають і висаджують.

У природних умовах полуниця «консервується» самостійно, під покровом снігу. Основне завдання - відтворити атмосферу для «штучної сплячки», щоб при необхідності «пробудити» розсіювання. У цьому полягає основний секрет в технології вирощування полуниці цілий рік. Після отримання плодів, розсаду викидають.

Після отримання плодів, розсаду викидають

Якісна розсада полуниці різних сортів

Відбір посадкового матеріалу

Для заготівлі розсади не потрібно багато вкладень, сил або часу. Її цілком можна виростити на дачі. Ділянка для розведення розсади бажано приготувати восени. Для цього:

  1. На одну сотку вноситься 5 кг суперфосфату, 6 відер гною, 2 кг хлористого калію і десь 15 кг вапна. До весни грунт буде готова.
  2. Висаджувати рослини бажано на гребені шириною близько метра на відстані 35-45 см.
  3. У перший рік у маточного рослини позбавляються від всіх вусів і квітконосів. На наступний рік від кожного куща можна отримати по 20-25 вусів, які необхідно укоренити.
  4. Отримані розетки витягають в жовтні або раніше (при t десь 0 ° C).
  5. Далі розсаду очищають від залишків землі і присохлих листя.

Будова полуничного куща полуниці

Запам'ятайте! Коріння не можна укорочувати і мити водою.

Потім посадковий матеріал потрібно впорядкувати за таким принципом:

  • клас А -12-15 мм діаметр, з двома цветоносами;
  • клас А + - 15-20 мм діаметр, до чотирьох квітконосів;
  • клас А екстра + - діаметр перевищує 20 мм, а кількість квітконосів понад чотири штук.

Така класифікація демонструє кількість передбачуваного врожаю, який реально отримати в сезон:

  • клас А = 150 г;
  • А + = 200 г;
  • клас А екстра + = 400 г з куща.

Якщо не вийшло сортувати розсаду, не турбуйтеся: кожен клас має свої переваги. Наприклад, кущі з великим діаметром вимагають уважною і постійної підгодівлі, тому що швидко втрачають поживні речовини, а маленька розсада дає менший, але стабільний урожай.

На замітку! За добу до висадки розсаду заносять в кімнату для розморожування.

Класи розсади полуниці

Які сорти використовувати

Вибирати для розведення розсади потрібно високоврожайні сорти, бажано, самозапильних. Можна використовувати голландські сортотіпи полуниці: Трістар, Сельва, Ельсанта, Марія, Триб'ют, Октава, Соната, Полька, Хоней, Морок, Мармолада, Барон Солемахер, Дарселект.

Врахуйте! Навіть в неопалюваних плівкових теплицях ранні сорти полуниці дозрівають на пару місяців раніше, ніж у відритому грунті.

Головним чином вибір залежить від того, з якою метою полуниця буде вирощуватися. Для цілорічного культивування за голландською методикою підійдуть ремонтантні сорти нейтрального світлового освітлення, які замінюють всього два рази в рік. Якщо ви прагнете зробити ягоди для продажу, вибирайте сорти з досить щільними, транспортабельні плодами, однакового розміру.

Голландський метод культивування полуниці

Основний принцип вирощування полуниці за голландською технологією полягає в посадці розсади в ємності з грунтом. Це можуть бути:

  • поліетиленові мішечки;
  • ящики;
  • квіткові горщики;
  • піддони;
  • спеціальні мішки.

Ремонтантна полуниця в горщику

Вимоги до мікроклімату і поливу

Голландську методику культивування називають вигонки. Пробудивши і висадивши кущики полуниці, їх потрібно забезпечити поживними речовинами, особливий розчин з якими підводиться до ємностей шляхом крапельного зрошення. Розміщувати насадження можна горизонтальних і вертикальних способом. Вибір цілком залежить від наявного простору і бажання.

Особливе місце в голландській агротехніці вирощування полуниці займає висвітлення.

Для більшої продуктивності і швидкого дозрівання плодів рослинам на 6 м² достатньо однієї лампочки денного світла на 50-60 Вт. Висвітлювати посадки необхідно 16-17 годин. Для збільшення ефективності освітлення теплиці садівники активно застосовують світловідбиваючі матеріали.

Вже протягом 10 діб кущики можуть зацвісти, а плодоношення в такому випадку настане через 35 діб. Крім освітлення рослинам забезпечують:

  • Вологість в приміщенні на рівні десь 75%. Це досягається за допомогою обприскування, але його необхідно призупинити в період цвітіння.
  • Кущі полуниці потребують регулярного провітрювання. Для великих площ встановлюється вентиляційна система, а наявність вуглекислого газу контролюється за допомогою датчиків.
  • Регулярний полив, частіше за допомогою крапельної системи.
  • Температура підтримується на рівні 17-21 ° C. У період цвітіння 25-27 ° C.
  • Якщо є необхідність квіти полуниці запилюють за допомогою звичайної пензлика. Можна використовувати звичайну, шкільну кисть для розмальовок. Все, що необхідно - акуратно проводити нею по квіткам кожен день. Є ще один більш швидкий за часом метод - за допомогою струменя повітря з вентилятора. В цьому випадку пилок самостійно сягатиме сусідні квіти.

Різновиди саморобних ємностей

Підготовка ґрунту для посадки

Для повноцінного розвитку полуниці в закритому приміщенні, необхідний певний склад грунту. Оптимальним варіантом є субстрат, в складі якого знаходиться натуральний грунт і синтетичні елементи. Перепрілий гній і піщаний грунт виключені - в них зосереджуються хвороби і шкідники.

Субстрат повинен бути стерильним, без мікробів. Найчастіше його змішують з пропареним торфом і перлитом, рекомендується також додавати кокосове волокно або мінеральну вату. Це полегшує субстрат і робить його більш пористим.

Особливості посадки полуниці

Голландська технологія вирощування полуниці ідеальна для посадки в приміщеннях з обмеженим простором. Розташування посадок в підвісних ємностях утримує рослини на безпечній відстані від слимаків, равликів і хвороб, що зберігаються в грунті. При такому розташуванні рослини не конкурують між собою, для отримання поживних речовин і води. Зберігати вологу можна за допомогою водоудерживающих гранул. Компост перевіряють щодня.

Хорошим варіантом для посадки вважаються поліетиленові мішечки, діаметр яких становить максимум 15 см. Спочатку їх наповнюють заготовленим грунтом, а потім роблять прорізи на відстані 25 см в шаховому порядку. Кущі висаджують під нахилом 42 °. Такий спосіб дуже практичний, так як вирощувати полуницю можна в будь-якому місці, де можливо створити необхідні умови.

Вирощування полуниці в мішках

Технологія фінського способу вирощування

Фінський спосіб полягає в мульчировании, тобто в покритті грунту плівкою. Такий метод використовується при посадці у відкритий грунт, для вирощування в плівкових тунелях і теплицях. Він дає можливість отримати урожай з вкорінених кущів вже через 1,5-2 місяці після посадки.

Переваги та головні складові успіху

Головний секрет скороспелости ягід - швидке прогрівання грунту. Щільність посадки становить 25-40 тисяч на гектар. Відстань між кущами 25-30 см. Вирощування полуниці за фінською технологією має цілий ряд переваг:

  • мульчування гарантує рівномірне прогрівання грунту і утримування вологи;
  • створюється перешкода для вкорінення розеток і росту бур'янів;
  • на поверхні грунту накопичується нітратний азот, що підсилює живильне середовище;
  • мікроорганізми, необхідні для повноцінного росту ягід, активізують свою діяльність;
  • дозрілі плоди не брудняться землею.

Фінська методика вирощування

Що потрібно для фінською технологією

Основний функціональний матеріал - темна плівка. Мульчувальне накриття застосовують для насаджень, розташованих в один або два ряди. Перший варіант вимагає покриття плівкою до 1 м. Другий спосіб посадки в два ряди більш економічний з точки зору теплиці, для укриття таких насаджень застосовують плівку 1,2-1,5 м.

Плівка може бути чорною або темно-коричневою. Такий вид плівкового укриття дуже продуктивний при культивуванні полуниці. Однак він активно притягує сонячне світло, що сприяє пересихання грунту. А ось при використанні білої плівки доведеться боротися з бур'янами, а урожай з'явиться набагато пізніше.

Іноді застосовують агроволокно, яке не дає розвиватися цвілі, так як матеріал «дихає». Але при його використанні потрібно збільшувати кількість поливів, та й вартість матеріалу набагато вище ніж плівки, що також свідчить не на його користь. Для фінською технологією обов'язково потрібно крапельна система поливу. Це захищає урожай від пересихання.

Агротехніка фінського методу

  1. Перед посадкою землю розпушують, для збагачення киснем.
  2. Потім її удобрюють кінським гноєм, компостом або перегноєм.
  3. Між рядами утримують відстань 60-70 см.
  4. Протягом двох тижнів грунт повинен встоятися.
  5. В цей час розміщують поливну систему.
  6. Далі натягують і закріплюють плівку.
  7. У заздалегідь зроблені отвори висаджують кущі полуниці.
  8. Спочатку полив лунок робиться вручну, а далі за допомогою поливної системи.

Після цього система контролю буде здійснюватися за допомогою таймерів. Вам залишається збирати ягоди в ящики.

Вам залишається збирати ягоди в ящики

Культивування полуниці по-фінськи в теплиці

Голландська і фінська технології цілорічного вирощування користуються популярністю в усьому світі. Щоб отримати ароматні й соковиті плоди вам знадобиться закрите приміщення, деякі знання, і величезне бажання завершити розпочату справу, не дивлячись на помилки.

Але як щодо іншої половини садівничого пирога - полуниці?
Але звідки брати розсаду в міжсезоння?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама