Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці за голландською технологією: круглий рік, в теплиці, покрокова інструкція, у відкритому грунті, сорти, в домашніх умовах

  1. Як виростити полуницю по голландському методу?
  2. Догляд за посадками - запорука гарного врожаю
  3. Де взяти розсаду?

Сезон збору врожаю полуниці дуже короткий - всього 2-3 тижні. Ось і намагаються господині зібрати і заготовити якомога більше солодких запашних ягід, варять варення і компоти, сушать, заморожують. Трохи легше тим, хто вирощує ремонтантні сорти: вони плодоносять 2 рази за літо. Але пізній урожай в північних регіонах часто потрапляє під заморозки, через що значна частина його може бути втрачена. Рішення проблеми - голландський метод. Європейські фермери давно вже обробляють культуру суниці садової в закритому грунті, що дає можливість уникнути багатьох ризиків, звичних для вирощування її на плантаціях. Сезон збору врожаю полуниці дуже короткий - всього 2-3 тижні

Малюнок 1. Схема посадки полуниці в мішки.

Найбільшим виробником ягід в Європі по праву вважають Нідерланди (Голландії).

Вирощування полуниці за голландською технологією в теплицях має ряд переваг:

  • доступність методу для звичайного дачника;
  • можливість отримувати урожаї цілий рік;
  • немає контакту ягід з грунтом, що тягне за собою високу збереження врожаю, відсутність хвороб і шкідників;
  • можливість розміщення посадок на балконі або в кімнаті через їх малу площу;
  • мінімальні вкладення для вирощування.

Читайте також: В іди теплиць - доп переваги і недоліки.

Як виростити полуницю по голландському методу?

Отримати перші ягоди на початку зими можна, якщо посадити розсаду в кінці літа, в серпні. Висаджують розетки в поліетиленові мішки, наповнені субстратом або в різні ємності із пластику, глибина яких не менше 25-30 см.

Висаджують розетки в поліетиленові мішки, наповнені субстратом або в різні ємності із пластику, глибина яких не менше 25-30 см

Малюнок 2. Мішки з полуницею потрібно розміщувати на одному-двох ярусах, не забуваючи про рясному освітленні.

  1. Виготовити мішки для вирощування суниці можна самостійно. Для цього з щільного поліетилену вирізують прямокутник шириною 51 см, довжина його буде залежати від бажання господаря. Плівку згортають уздовж навпіл, запаюють або зшивають бічний шов. В результаті вийде рукав діаметром приблизно 16 см. Всередину мішка насипають спеціально підготовлену суміш.
  2. Суміш для субстрату складається з пропареного торфу, змішаного з перлітом в пропорції 2: 1. Особливість цього матеріалу в тому, що він може поглинати вологу в кількості до 400% від свого обсягу, поступово віддаючи її при необхідності. Це забезпечує рівномірне надходження вологи до коріння.
  3. Для посадки розеток полуниці в мішку прорізають отвори в 2 ряди:
  • на відстані 25 см один від одного, якщо отвори в сусідніх рядах розташовуються в шаховому порядку;
  • на відстані 40 см, якщо вони розташовані попарно.

У кісткової суниці видаляють зайве листя, залишаючи 3 листочка. Корінь трохи прищипують і поміщають розетку в прорізане отвір так, щоб центральна частина її, «сердечко» або точка зростання, була розташована на рівні грунту. Мал. 1.

Мішки розміщують на стелажах теплиці так, щоб між ними залишалося відстань не менше 50 см. Висота стелажа повинна відповідати зросту доглядає за полуницею людини. Мішки з розсадою можна розміщувати в 1-2 яруси, не забуваючи про забезпечення достатньої кількості світла для кожного кущика. Мал. 2.

Голландський спосіб вирощування полуниці передбачає розміщення мішків з розсадою як в горизонтальному, так і у вертикальному положенні. При вертикальному розташуванні мішків значно економиться місце для їх розміщення. Вертикально висаджувати рослини можна і на тому боці рукава, що при горизонтальному положенні знаходиться внизу, але умови природного освітлення для рослин не будуть однакові. Тому необхідно передбачити можливість штучного підсвічування лампами денного світла або кілька разів на день повертати вертикальний мішок так, щоб сонце висвітлювало все його боку.

Тому необхідно передбачити можливість штучного підсвічування лампами денного світла або кілька разів на день повертати вертикальний мішок так, щоб сонце висвітлювало все його боку

Малюнок 3. Варіанти розміщення вертикальних посадок полуниці.

для вертикального вирощування полуниці можна використовувати пластикові або металеві труби діаметром 16-20 см. Підготовка труби проводиться таким чином:

  • в протилежних сторонах її вирізують отвори діаметром 5-7 см, кожен наступний ряд отворів розташовують в перпендикулярному напрямку до попереднього. Відстань між рядами - 25 см. Рис. 3;
  • труба заповнюється грунтом, в кожен отвір садять розетку полуниці. Для того щоб грунт не висипався з отворів, можна в нижню частину їх помістити зігнутий диск із пластику або жерсті, який утворює розташовану під кутом 45 ° майданчик;
  • труба встановлюється і надійно закріплюється в вертикальному положенні.

У кожній трубі довжиною 2 м можна розмістити близько 20 рослин, що при хорошому догляді дасть урожай 5-8 кг товарної ягоди.

Догляд за посадками - запорука гарного врожаю

Для того щоб полуниця, що обробляється за голландською технологією, порадувала господаря урожаєм ягід, має бути забезпечено їй умови, в яких вона найкраще плодоносить в саду:

  • постійна температура 18-25 ° С;
  • оптимальна вологість повітря 70-80%;
  • світловий день протяжністю 15-18 годин;
  • підтримання грунту у вологому стані;
  • запилення квіток при відсутності комах.

Малюнок 4. Схема крапельного поливу: 1 - трубопровід, 2 - мішок, 3 - форсунка, 4 - трубки, 5 - отвір.

  1. У приміщенні, де росте полуниця, рекомендується підтримувати температуру за такою схемою: до цвітіння не вище 21 ° С, під час цвітіння максимум 25, при дозріванні 20-25 ° С. У великих теплицях для забезпечення потрібного температурного режиму використовують автоматичні терморегулятори, що відключають опалення при необхідності. У домашніх умовах або в теплиці на дачній ділянці знизити температуру допоможе звичайне провітрювання.
  2. Вологість повітря підтримують, обприскуючи невеликі посадки з пульверизатора або розміщуючи відкриті ємності з водою в теплиці. Квітучу суницю обприскувати не можна.
  3. Потрібна довжина світлового дня досягається штучним підсвічуванням. Підійдуть звичайні лампи денного освітлення, але краще придбати спеціальні лампи для підсвічування.
  4. Полив відбувається краплинним методом, за допомогою проведених в кожен отвір крапельниць від загального трубопроводу. Мал. 4. Крапельний полив в домашніх умовах забезпечують, підвішуючи над мішком пластикову пляшку, в яку вставлені трубочки. Швидкість капели - 3-4 краплі в хвилину. У воді для поливу розчиняють готові добрива для суниці.
  5. Запилення в невеликих обсягах можна зробити м'яким пензликом для акварелі, легкими рухами переносячи пилок з краю на середину квітки. Можна кілька разів на день злегка струшувати кожну квіткову кисть, обсипаючи пилок.

Де взяти розсаду?

Схема будови куща полуниці.

Найголовніший секрет голландською технологією - розсада «frigo». Для закритого грунту краще вибирати великоплідні ремонтантні сорти: Єлизавета II, Хоней, Маршал, Альбіон, Гигантелла і ін. Вони здатні давати врожай через 2 місяці після зняття попереднього. Це дає можливість отримати з кожної посадки 2 врожаю, після чого кущики видаляють і висаджують нову розсаду. Використані кущики можна зберегти до весни і висадити в грунт для вирощування розсади на новий сезон.

Розсада «frigo» представляє з себе вкорінені розетки ремонтантних сортів, які зберігаються при температурі 0 ... -1 ° С, що цілком доступно в домашніх умовах в холодильнику або погребі. Для зберігання розсаду обробляють, видаляючи пагони і великі листи. З коренів струшують грунт, намагаючись не пошкодити їх. Змивати землю водою і підрізати довге коріння не можна.

Підготовлену розсаду сортують:

  • клас В має товщину кореневої шийки 8-12 мм, можна використовувати для підрощування і висадки через рік;
  • клас А- - товщина шийки 12-15 мм, в рік висадки здатний дати 10-20 товарних ягід;
  • клас А + - 15-18 мм, врожайність 25-30 ягід стандартного для сорту розміру на рік висадки;
  • клас WB - шийка товщиною більше 22 мм, врожайність в перший рік до 450 г; отримати такі саджанці можна при пересаджуванні в кінці червня перших розеток на окрему ділянку і дорощуванні їх до осені при постійному видаленні всіх утворюються квітконосів і вусів.

Після обробки та сортування розсади її пов'язують в пучки по 50-100 штук і упаковують в поліетиленові мішки. Краще використовувати пакети з перфорацією для повітрообміну. Важливо підтримувати всередині пакету вологість близько 90%. У такому вигляді розсада може зберігатися від 2-х тижнів до 10 місяців. Найкраще тривалі терміни зберігання переносять рослини класів В і А-. Велика розсада втрачає врожайність при великому терміні зберігання.

Перед висадкою розсаду зігрівають в розкритих пакетах протягом 1 доби в прохолодному місці з температурою близько 15 ° С.

Висаджуючи розсаду з невеликими проміжками по часу, можна отримати постійно діючий «конвеєр» з виробництва смачної продукції в зимовий сезон. Нічого складного у вирощуванні суниці немає, треба тільки забезпечити рослинам всі необхідні для гарного росту умови, і вони обов'язково відгукнуться на догляд, віддячивши господаря ароматними ягодами.

Як виростити полуницю по голландському методу?
Як виростити полуницю по голландському методу?
Де взяти розсаду?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама