Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування помідор в теплиці з полікарбонату: основні особливості і рекомендації

  1. Полікарбонат - кращий матеріал для побудови теплиць
  2. Підготовка розсади для теплиці
  3. Підбір насіння томата для теплиці
  4. Уральські томати: кращі сорти
  5. Підмосковні томати: кращі сорти
  6. Підготовка насіння томатів
  7. Цікаві ноу-хау серед насіння
  8. Розсада для тепличних умов
  9. 1 етап - підготовка ємностей і грунтової суміші
  10. 2 етап - посів насіння
  11. 3 етап - пікіровка розсади
  12. 4 етап - висадка проростків в теплицю
  13. Тепличний врожай цілий рік

Томат - рослина теплолюбна і дуже любить поніжитися в сонячних променях. Існує багато думок щодо того, як краще вирощувати томати - в теплиці або без неї. Як би там не було, в умовах більшості російських регіонів кращі результати дає все ж вирощування помідор в теплиці з полікарбонату. Всі секрети культивування та особливості будуть описані далі. Томат - рослина теплолюбна і дуже любить поніжитися в сонячних променях

Полікарбонат - кращий матеріал для побудови теплиць

Зараз ця новинка серед тепличних конструкцій набирає все більшої популярності. Полікарбонатні теплиці бувають різних форм і розмірів: арочні, шатрові, односхилі, подвійні, двошарові, багатокутні, каплевидні, великі, маленькі, фермерські, промислові. За типом каркаса такі теплиці теж відрізняються різноманітністю: з каркасом з дерева, пластикового профілю, алюмінієвих профільних труб і труб ПВХ.

Заслужили гарну репутацію полікарбонатні теплиці в силу того, що мають ряд істотних переваг:

  • Завдяки «стільникового структурі» матеріалу, тепло в такій теплиці довше зберігається, що дозволяє відкривати городній сезон навіть взимку.
  • Полікарбонатна теплиця покрита особливим верхнім шаром, який служить своєрідним фільтром: він пропускає тепло і світло, але перешкоджає проникненню ультрафіолетового вивчення, шкідливого для рослин.
  • Збір такої конструкції не викличе особливих складнощів, оскільки в полікарбонат легко просвердлити отвір, він без праці розрізається, не викликає проблем при склеюванні і зварюванні.
  • Вогонь може лише злегка розплавити полікарбонатний матеріал, тому теплицю можна назвати вогнетривкої.
  • Полікарбонат - матеріал легкий і податливий, що дозволяє конструювати теплиці всіляких форм, прорізати вікна, двері, робити повітряні люки.
  • Високі показники стійкості до ударів, а також впливів зовнішнього навколишнього середовища дозволяють залишати така теплична спорудження на зиму.
  • Полікарбонатні будиночки для помідорів прослужать своєму господареві досить довго - від 15 до 20 років.
  • У полікарбонатних теплицях вирощування помідор гідропонним способом дає непогані результати, як і класичні технології культивування томатів.

Недоліки, хоч і невеликі, але все-таки є. Перш за все, це властивість матеріалу змінюватися в розмірах під впливом сильної спеки і міцних морозів. Цю особливість потрібно обов'язково враховувати при конструюванні такої теплиці. Ще одним невеликим «мінусом» теплиці з полікарбонату можна вважати те, що її не можна мити, використовуючи гранульовані миючі засоби. Вони можуть подряпати покриття, після чого матеріал стане менш світлопроникним. Незважаючи на це, відповідаючи на питання: як виростити помідори в теплиці, будь-який досвідчений садівник і хлібороб відповість, що починати потрібно з побудови або придбання теплиці з полікарбонату.

Підготовка розсади для теплиці

Про те, як вирощувати помідори, наприклад, черрі, написано багато інформації в друкованих та електронних статтях. Всі вони зводяться до того, що те, з чого починаються помідори: догляд і вирощування міцної і здорової розсади. Для цього потрібно підібрати якісне насіння.

Підбір насіння томата для теплиці

Сьогодні ринок сільського господарства пропонує величезний вибір насіння для будь-яких цілей і умов вирощування. Щоб урожай порадував садівників і городників, слід визначитися з тим, яке вирощування і сорту помідор в теплиці найкращим чином підійдуть для того чи іншого регіону.

Уральські томати: кращі сорти

Якщо планується вирощування помідор на Уралі в теплиці, то слід підбирати ранньостиглі і середньостиглі сорти, районовані для таких несприятливих для томатів умов Якщо планується вирощування помідор на Уралі в теплиці, то слід підбирати ранньостиглі і середньостиглі сорти, районовані для таких несприятливих для томатів умов. До них відносяться Прекрасна леді F1, Титанік F1, Кохаві F1, Берсоль F1, Леля F1, Кострома F1, Розмарин F1, Ля-ля-фа F1, Евпатор F1.

Буквено-цифрова позначка поруч з сортом «F1» означає, що ця рослина гібридне. Воно не дасть насіння, придатних до посадки на наступний рік. Зате для телиці гібриди - найкращий вихід. Вони більш стійкі до захворювань, а показники врожайності в порівнянні з сортами томатів - набагато вище.

Якщо землероб віддає перевагу сортам, а не гібридам, то потрібно вибирати томати, вже давно зарекомендували себе з позитивного боку в уральських теплицях. До них відносяться такі сорти помідорів: Талалихин, Сибірський скоростиглий, Білий налив, Перемога, Київські, Де Барао гігант, Циган, Левине серце, Благовіст, Рожевий мед, Марманд.

Підмосковні томати: кращі сорти

Якщо мова йде про те, як вирощувати помідори в Підмосков'ї, то тут також кращих результатів легше домогтися від тепличних томатів Якщо мова йде про те, як вирощувати помідори в Підмосков'ї, то тут також кращих результатів легше домогтися від тепличних томатів. Звичайно, кліматичні умови даного регіону менш суворі, але далекі від тих, в яких звикла рости ця південна культура. У Підмосков'ї високі врожаї в теплиці дають такі сорти томатів, як Де Барао (чорний, рожевий, золотий), Рожевий мед, Севрюга, Чорний принц, Верлиока, Рожевий фламінго, Каспар, Волове серце, Волове серце.

взагалі вирощування помідор Волове серце в теплицях гарантовано забезпечує якісним урожаєм помідорів-велетнів прекрасних смакових якостей. Саме тому цей сорт так люблять хлібороби багатьох регіонів.

Непогані показники врожайності може дати і вирощування помідор Пінк Парадайз F1 в тепличних умовах. Цей відносно новий гібрид японської селекції звертає на себе все більшу увагу з боку любителів томатів, що дають стабільний урожай помідорів середніх розмірів універсального використання.

Підготовка насіння томатів

Зараз все частіше стали з'являтися насіння томатів, які вже пройшли всю необхідну передпосадкової підготовку Зараз все частіше стали з'являтися насіння томатів, які вже пройшли всю необхідну передпосадкової підготовку. Як правило, виробники посадкового матеріалу забарвлюють такі насіння в яскраві кольори, які означають, що додаткова обробка не потрібна.

Якщо ж на упаковці немає відміток на тип підготовки посадкового матеріалу, а насіння звичного кольору, то їх потрібно підготувати до посадки. Робиться це в кілька етапів: калібрування, перевірка на схожість, протруювання, обробка стимуляторами росту і пророщування. Деякі хлібороби проводять ще кілька додаткових процедур: барботирование і стратифікація. Про те, як підготувати насіння томатів до посадки, можна дізнатися тут .

Цікаві ноу-хау серед насіння

Новинкою, яка не потребує додаткових підготовчих процедурах, є насіння в гелевою оболонці, дражировані і інкрустовані Новинкою, яка не потребує додаткових підготовчих процедурах, є насіння в гелевою оболонці, дражировані і інкрустовані. Всі вони мають одну загальну особливість - покриті оболонкою, яка містить поживні речовини та стимулятори росту. Крім того, до складу щільною захисної оболонки входять компоненти, що забезпечують захист насіння від шкідників, хвороб і грибкових інфекцій. Термін придатності такого насіння невеликий, але показники родючості помітно покращуються, так як вони проходять всю необхідну обробку, а верхнє покриття захищає їх від багатьох негараздів на шляху до врожаю.

Розсада для тепличних умов

Багато в чому технологія вирощування помідорів в теплиці залежить від якісної розсади. Її вирощують точно так же, як і для відкритого грунту. Відрізняються тільки терміни висадки насіння на розсаду. Найбільш важливим відповіддю на питання: як правильно вирощувати помідори в теплиці, може стати своєчасна висадка насіння томатів на розсаду. Для подальшої пересадки розсади в парникові приміщення, насіння висівають набагато раніше - в останніх числах лютого - до середини березня.

Вирощується теплична розсада в кілька етапів: підготовка ємностей і грунтової суміші, висадка пророщеного насіння, пікіровка і висадка в теплицю.

1 етап - підготовка ємностей і грунтової суміші

Ємності бажано брати окремі: пластикові або торф'яні стаканчики, горщики або невеликі пластикові пляшки зі зрізаним верхом Ємності бажано брати окремі: пластикові або торф'яні стаканчики, горщики або невеликі пластикові пляшки зі зрізаним верхом. При посадці насіння в загальні ящики з'являється ряд труднощів. По-перше, коли розсада підросте, необхідно буде провести її пікіровку в великі ємності. Ще один нюанс, що говорить на користь окремої тари для розсади - зручність пересадки на грядки в теплицю. Стаканчики розрізаються, і рослина садиться в лунку без пошкодження кореневої системи. У випадку з торф'яними стаканчиками все ще простіше: на нове місце помідор «переїжджає» разом з ємністю. Торф'яна посуд сама з часом змішається з грунтом.

Кращий грунтовий склад - суміш з трьох компонентів: перегній, торф і дерен, які беруться в однакових пропорціях. Потім до ґрунтової суміші додається трохи річкового піску (≈20% від загального обсягу грунту) і невелика кількість деревного попелу (≈200 гр). Грунт протравливается від паразитів та інфекцій за допомогою гарячої води і перманганату калію (1% розчин: 1 гр марганцівки на 1 л окропу).

2 етап - посів насіння

Повністю оброблені і пророщені насіння закладаються на глибину 1 см Повністю оброблені і пророщені насіння закладаються на глибину 1 см. Причому мінімально допустима глибина посадки - 0,5 см, а максимальна -1,5 см.

Якщо томати садять на розсаду в ящики, то відстань між насінням становить 0,5-1 см, а між рядками - 2,5-3 см. Садити потрібно гранично акуратно, щоб не пошкодити тендітні паростки насіння.

3 етап - пікіровка розсади

Відповіддю на питання, як виростити помідори з великим виходом врожаю, може стати пікіровка. Пікіровка розсади проводиться для того, щоб томати формували поверхневий корінь, а не йде вглиб. Це значно підвищує врожайність рослини, але ускладнює догляд: коріння біля поверхні потребують посиленого і частого поливу. Відповіддю на питання, як виростити помідори з великим виходом врожаю, може стати пікіровка Якщо місцевість посушлива, то поверхневі корені можуть стати істотним недоліком, тому пікіровку в такому випадку краще не проводити, а заздалегідь садити насіння в великі окремі ємності.

Якщо необхідна пікіровка розсади, то її проводять на десятий-чотирнадцятий день, коли на стеблі сформуються перші два справжніх листочка. Причому високорослі сорти потребують пікіровки два рази під час росту розсади, низькорослі - 1 раз.

Незважаючи на складну назву, пікіровка - проста пересадка рослини в більшу ємність. За кілька днів до процедури розсаду припиняють поливати, щоб було легше дістати з пухкої грунту паростки. За допомогою пластикової ложечки томатні паростки «підкопуються» і акуратно пересідають в новий посуд. Глибина міні-лунки відповідає довжині корінців, ямка повинна бути полита. Рослина заглиблюється до сім'ядольних листочків, засипається грунтом і злегка «притоптують». Грунт зверху кропити з пульверизатора.

4 етап - висадка проростків в теплицю

Перед тим, як вирощувати помідори в теплиці, потрібно підготувати грунт. Грунт в теплиці за складом повинна бути такою ж, як і в горщиках з розсадою. За два тижні до посадки її бажано розрівняти і обробити сульфатом міді, розчиненим у гарячій воді. В одне відро окропу додається мідний купорос в обсязі двох столових ложок. Таким розчином проливається вся грунт. Потім грунт удобрюються і розбивається на гряди, висотою близько 35-40 см, шириною 70-90 см. Між грядками відстань має становити 65-70 см.

якщо   розсада томатів   досягла висоти 40 см, в теплиці встановилася постійна тепла температура, а загроза заморозків вже минула, то можна приступати до висадки молодих пагонів в парники якщо розсада томатів досягла висоти 40 см, в теплиці встановилася постійна тепла температура, а загроза заморозків вже минула, то можна приступати до висадки молодих пагонів в парники. Зазвичай такі умови в російських регіонах наступають на початку травня. Лунки попередньо поливають теплою, відстояною водою. Потім в них вноситься трохи перегною або перепрілого гною, зверху посипати основна грунт, в якій рослини будуть виростати. У підготовлену ямку висаджується втечу і наполовину засипається землею, не доходячи до сім'ядольних листочків. Після цього висаджений помідор рясно поливається теплою водою.

Наступна процедура, на яку наражаються помідори в теплиці: вирощування і формування куща високорослих сортів. Формується кущ за допомогою видалення зайвих бічних пагонів - пасинків. Проводиться пасинкування, коли втеча досяг 6-8 см. Пасинок відщипується в повному обсязі, а на відстані 2 см від основи черешка. Прибирати зайві відгалуження краще в ранні години і в спеціальних рукавичках, оброблених водним розчином марганцівки.

Не можна сказати, що дуже вже примхливі помідори: вирощування і догляд в теплиці, звичайно, пов'язаний з деякими труднощами, але освоївши нехитрі прийоми агротехніки, можна отримувати рясний урожай томатів і навіть навчитися вирощувати їх цілий рік.

Тепличний врожай цілий рік

Якщо теплиця опалювальна і оснащена освітлювальним обладнанням, то вирощувати томати в ній можна цілий рік.

Єдина умова, яку вимагає вирощування помідорів в теплиці взимку - забезпечення необхідного температурного режиму, освітлення і вологості повітря Єдина умова, яку вимагає вирощування помідорів в теплиці взимку - забезпечення необхідного температурного режиму, освітлення і вологості повітря. Взимку обов'язково потрібно стежити, щоб помідори не відчували браку світла, а температура повітря не падала нижче +18 ° С + 20 ° С. Найкращою температурою для томатів вважається показник в + 20- + 22 ° С. Найвища граничне температурне значення для помідорів - + 32 ° С. Що стосується грунту, то тут температурний режим має трохи інші значення: мінімум + 14 ° С, максимум - + 25 ° С. Для зимового вирощування підходять такі зарубіжні гібриди томатів: Президент F1, Анабель F1, Раїса F1. Вітчизняні селекціонери також вивели гарні гібриди, які підходять для вирощування в теплиці взимку: Василівна F1, Добрун F1, Диво F1, Евпатор F1.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама