Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади перцю в домашніх умовах: коли садити за місячним календарем 2019, на підвіконні, в теплиці і не тільки з відео

  1. Чи обов'язково вирощувати розсаду
  2. Коли садити перець на розсаду: місячний календар 2019
  3. попередня підготовка
  4. підготовка насіння
  5. підготовка ґрунту
  6. Вирощування розсади перцю в домашніх умовах різними способами
  7. Вирощування в будинку або міській квартирі
  8. Посів в окремі стаканчики
  9. Посів в ящик з подальшою пікіровкою
  10. В умовах теплиці
  11. Використання торф'яних таблеток
  12. Пророщування перцю в «равлику»
  13. Вирощування в пелюшці
  14. Особливості вирощування на північному підвіконні
  15. Чи обов'язкова пікіровка
  16. Відео: поради по вирощуванню розсади перцю

Солодкий перець в більшості регіонів нашої країни вирощують в теплицях: він більш теплолюбний, ніж звичні нам помідори. А розсаду для нього починають готувати ще взимку, причому роблять це зазвичай у домашніх умовах. Процес вирощування розсади не так і складний, але існують деякі нюанси, без знання яких можна зазнати невдачі. Однак для російського дачника немає нічого неможливого.

Чи обов'язково вирощувати розсаду

Агротехніка болгарського перцю дуже схожа на агротехніку помідорів, але є істотні відмінності. Пов'язані вони з тим, що перець є більш теплолюбних рослиною, більше йому потрібно і вологи, а вегетаційний період у перцю більш тривалий, ніж у помідорів. Різні сорти перцю починають приносити урожай тільки через 4-5 місяців після посіву насіння.

Все це призводить до того, що навіть в південних регіонах нашої країни і сусідніх держав (в тому числі і Болгарії) перець обов'язково вирощують через розсаду. Правда, в Болгарії посів починають вже в січні, у нас же це відбувається приблизно на місяць пізніше, у другій половині лютого. Останній термін посіву перцю на розсаду - початок березня. З цього часу пора переходити на вирощування розсади помідорів .

Коли садити перець на розсаду: місячний календар 2019

В кінці ХХ століття стало модно звіряти своє життя з ритмами планет, з'явилися астрологічні прогнози і інші моменти, пов'язані з рухом небесних світил по своїх орбітах. У ці ж роки садівники і городники звернули увагу на місячний календар, який описує перебування Місяця в тому чи іншому сузір'ї. Є теорія, що фази руху цього небесного світила якимось чином впливають на успіх розвитку рослин: від посіву насіння до будь-яких інших маніпуляцій. Щорічно для кожної культури складаються і публікуються календарі, в яких наводяться сприятливі і несприятливі дні посадки, пересадки, щеплення, пікіровки і т. Д. Іронія полягає в тому, що в різних джерелах ці дати рідко збігаються.

Але якщо взяти усереднені дані, то сприятливими для посади розсади будуть наступні дні:

  • У січні: 19, 20, 27, 29;
  • У лютому: 6-8, 11-13, 20 -25, 28;
  • У березні: 8-12, 15-20, 23-25, 27-29;
  • У квітні: 1-4, 6-9, 11-13, 20, 21, 24-26, 29, 30;
  • У травні: 3, 4, 8-10, 17, 18, 21-23, 26-28;
  • У червні: 5-6, 13-15, 18-20.

Несприятливими для роботи з перцем вважаються дні молодика і повного місяця:

  • У січні: 5, 6, 21;
  • У лютому: 4, 5, 19;
  • У березні: 6, 7, 21;
  • У квітні: 5, 19;
  • У травні: 5, 19;
  • У червні: 3, 4, 17.

попередня підготовка

Як і при вирощуванні будь-якої овочевої розсади, городники для розсади перцю потрібні надійні насіння, відповідна тара і правильний, що не заражений хворобами грунт. У досвідченого дачника тара завжди лежить в надійному місці, а ось з іншим можливі варіанти, але до лютого все вже повинно бути в будинку.

підготовка насіння

Для вирощування розсади не завжди можна скористатися своїми насінням: останнім часом з'явилося багато гібридів (F1), що приносять набагато більш багатий урожай суттєво кращої якості, ніж старі добрі сорти, і багато городники переключилися на гібриди. А збирати насіння з гібридів марно: за законами генетики, з них нічого хорошого вийти не може. Тому найчастіше підготовка насіння полягає в тому, щоб піти в магазин і купити вподобаний пакетик. Але якщо у вас не перший рік росте перець гарного сорту, і ви збираєте насіння з його стиглих плодів, то перед посівом треба трохи повозитися.

Але якщо у вас не перший рік росте перець гарного сорту, і ви збираєте насіння з його стиглих плодів, то перед посівом треба трохи повозитися

Насіння перцю дуже схожі на насіння помідорів, і звертатися з ними треба приблизно так само

Не можна сказати, що придбання невідомих насіння обов'язково призведе до плачевного результату: тут лотерея, вже як пощастить. Так, одного разу автору цих рядків дуже сподобався великий, м'ясистий солодкий перець, куплений взимку в «Магніт». Спробував взяти з нього насіння. У лютому обробив, посіяв. Вийшов чудовий урожай! Так що, експериментувати є сенс!

Отже, насіння невідомого походження треба підготувати до посіву. Але і куплені насіння гібридів теж хочеться порадити не класти в грунт відразу з пакетиків. Швидше за все, якщо насіння продаються в нормальному магазині і заготовлені відомою фірмою, вони заздалегідь продезінфіковані, і займатися їх протравленням не варто. Але ось загартувати, особливо якщо передбачається в кінці травня висаджувати розсаду не в теплицю, а у відкритий грунт, дуже навіть не завадить.

В цілому ж, хочеться дати одну просту пораду: треба прочитати все те, що пишуть в численних джерелах, оцінити прочитане. Адже якщо робити все, що прочитали, не вистачить часу не тільки на те, щоб пожити, а й щоб сходити на роботу. Робимо тільки те, що реально необхідно. І відмітаємо поради на кшталт барботирования насіння перцю повітрям з акваріумного компресора: воно має сенс тільки для насіння тих рослин, які сходять через 2-4 тижні, тому що покриті щільною плівкою ефірних масел (наприклад, петрушка). Перець сходить максимум через тиждень прекрасно! Тому треба зробити тільки три речі:

  • відкалібрувати (якщо не довіряєте виробнику);
  • продезінфікувати (в тому ж випадку);
  • загартувати (якщо дорослі рослини будуть рости у відкритому грунті).

Якщо не хочете дезінфікувати, калібрування можна провести вручну (якщо хороший зір, відкинути найдрібніші насіння) або по щільності: висипати насіння в банку з солоною водою (столова ложка на півлітра води). Якщо кілька разів енергійно перемішати, добре насіння потонуть. Спливли - погані. Не зовсім погані, більшість з них теж зійдуть, але рослини будуть слабкіше.

Якщо будете дезінфікувати, солона вода не потрібна, це зайвий клопіт. Процедуру знезараження сумісний з отбраковкой насіння. Приготуємо міцний розчин перманганату калію. Міцний - це не 1% -й, як можна прочитати в багатьох виданнях, це вже занадто. Та й навряд чи у вас вдома знайдуться ваги, щоб взяти наважку препарату близько 1 грама. Тому «міцним» будемо вважати темно-фіолетовий розчин, але готуємо на око. Малесеньку щепоточку кристалів в пів-літровій банці заллємо теплою водою, мілілітрів 200 (в холодній розчинення йде дуже повільно) і будемо періодично добре збовтувати. Дивимося уважно, щоб все кристали розчинилися! Ні в якому разі не кидаємо насіння, поки цього не доб'ємося. Світло-рожевий розчин - це не дезінфекція для насіння, це марна трата часу.

Для протруювання насіння треба приготувати розчин такої інтенсивності забарвлення, як в лівому посудині

Коли весь перманганат розчиниться, кидаємо в банку насіння і добре збовтувати. Вже через кілька хвилин кращі підуть на дно, а ті, що не потонули за 8-10 хвилин, можна викинути. Решта процідити через ситечко і дуже добре відмити проточною водою з крана.

І пара слів про загартовування. Сходи перцю бояться низьких температур, насіння - не дуже. Але перш ніж гартувати, треба дати їм як слід набрякнути. Сигнал - прокльовування самих прудких. Тому мокрі насіння укладаємо в мокру ганчірку і - в будь-яку закриту миску. Якщо є чашка Петрі - ідеально. Ні - в будь-яку іншу закриту посудину. Але в пакет не треба: задихнуться, потрібно хоч трохи повітря. І періодично перевіряємо. Як тільки побачили, що з кількох насіння здався хвостик - чашку з насінням в холодильник. Годин 12 в холодильнику, потім стільки ж у кімнаті. І так тричі. Насіння готові до посіву. Є безліч порад по намочування в стимуляторах зростання, прогріванні, чого тільки не зустрінеш, аж до ультразвуку. Не треба. Якщо грунт буде нормальна, при дотриманні температурних і вологісних умов все буде добре.

підготовка ґрунту

Перець - щодо примхлива культура, і до складу грунту більш вибагливий, ніж, наприклад, помідори. Грунт для розсади повинен володіти такими властивостями:

  • бути пухким, повітро-і влагопроніцаемая;
  • Не утворювати поверхневу кірку після поливів;
  • бути родючим, але не за рахунок рясного внесення мінеральних добрив;
  • мати кислотність, близьку до нейтральної.

Оскільки дачники зазвичай садять не дуже багато кущів перцю, можна піти і на те, щоб купити мішок готового грунту в магазині. Вийде не так дорого, але треба не помилитися, добре прочитати, що написано на пакеті. І вибирати тільки серед тих, де великими буквами присутнє слово «перець». Якщо ж є можливість приготувати грунтову суміш самостійно, а тим більше, якщо її треба багато, краще так і зробити.

Якщо ж є можливість приготувати грунтову суміш самостійно, а тим більше, якщо її треба багато, краще так і зробити

Якщо на пакеті немає слова «перець», треба обходити такий грунт стороною

Рекомендують різні склади грунту для перців, оптимальним було б змішати перегній, пісок і дернову землю в співвідношенні 2: 1: 1 і додати трохи деревної золи. Перегній можна замінити хорошим компостом, дернову землю будь-який інший, але не з грядки, де росли пасльонові культури. Додаткових добрив вносити не варто.

Приготований самостійно грунт обов'язково треба знезаразити. Найпростіше - добре полити розчином перманганату калію. Тут концентрація може бути вже дещо менше, ніж для протруювання насіння. Орієнтир по інтенсивності забарвлення такої: щоб через шар розчину в пів-літровій банці було видно, що знаходиться за нею.

Пропарювання грунту в духовці - заняття на любителя. По-перше, в умовах міської квартири це - задоволення сумнівне. По-друге, грунт повинен містити не тільки неорганіки, а й корисну мікрофлору, а при високих температурах вона загине.

Приготований за кілька днів до посіву насіння грунт треба насипати в ємності, а напередодні посіву можна про всяк випадок дезінфекцію повторити, полив його яскраво-блакитним розчином мідного купоросу.

Вирощування розсади перцю в домашніх умовах різними способами

Є овочі, розсаду яких виростити в міській квартирі дуже складно: це будь-які різновиди капусти, їй будинку жарко. З помідорами простіше: температура підходить ідеально, ось тільки саджають їх зазвичай так багато, що не вистачає місця, і, якщо є можливість, вирощують розсаду в теплиці. Ну а перцю в квартирі зовсім добре: цей овоч дуже теплолюбний, вирощують його зазвичай у невеликих кількостях, тому в квартирі його розсаді - саме місце. При масовому виробництві, звичайно, розсаду садять в теплиці.

Вирощування в будинку або міській квартирі

Насіння перцю висівають за 2,5-3 місяці до планованої посадки на постійне місце, оскільки розсада росте повільно, особливо спочатку. У відкритий грунт її можна висаджувати не раніше кінця травня, а в середній смузі і в північних регіонах її взагалі садять в теплицю. Тому посів насіння проводять в самому кінці зими або на початку березня.

Перцю пересадка не дуже подобається, тому насіння можна відразу сіяти в індивідуальні стаканчики. Але часто, щоб хоч на якийсь час заощадити місце в квартирі, його сіють в невеликі ящички або коробки, а потім пікірують по окремим «квартирах».

Спочатку можна вирощувати перець в загальному житло, але рослини, показані на фото, вже через кілька днів повинні бути розсаджені по окремим горщикам

Таким чином, можливі два варіанти:

  • посів в окремі горщики;
  • посів в скриньку з подальшою пікіровкою.

Посів в окремі стаканчики

Якщо вибирати перший шлях, то стаканчики відразу треба вибирати не дуже маленькими, їх обсяг повинен становити мінімум 200 см3. Перці ростуть будинки довго, тому використовувати торф'яні горщики не дуже зручно: за три місяці вони встигають настільки розмокнути і раскиснуть, що буквально розвалюються в піддоні, а в руки їх взяти до кінця весни буває дуже важко. Найкраще підходять пластмасові стаканчики з висувним дном: з них дуже зручно витягувати розсаду, натиснувши на отвір в дні.

Найкраще підходять пластмасові стаканчики з висувним дном: з них дуже зручно витягувати розсаду, натиснувши на отвір в дні

Дуже зручні горщики, з яких можна виштовхнути рослина разом із земляною грудкою, натиснувши пальцем на дірочку в дні

Посів насіння в стаканчики не становить труднощів:

  1. Заповнити ємності заздалегідь приготованим грунтом.
  2. Наметове маленьку лунку, покласти дві насінини на глибину 1-1,5 см (потім найгірше рослина можна видалити).
  3. Засипати ґрунтом і обережно полити теплою водою.
  4. Накрити склом і поставити в тепле місце, температура до сходів - від 24 до 28 оС.
  5. При появі «петельок» (початок прокльовування сіянців) знизити температуру до 20-22 ° С вдень і 15-17 ° С вночі, поставивши розсаду на хороший світло.

Так тримаємо днів п'ять, потім знову піднімаємо температуру: до 23-26 градусів вдень і не вище 20 - вночі. Весь догляд за розсадою в горщиках полягає в поливі, підгодівлі, дотриманні температурного і світлового режимів.

Поливати перці можна тільки теплою водою, близько 25 оС. Часті поливи не потрібні, але грунт не повинен пересихати. Поливати слід обережно, з маленького чайника, обов'язково під корінь, що не намачівая листя. У міру зростання води буде вимагатися все більше і більше, в фазі кількох справжніх листків, в залежності від умов, поливати доведеться через день або навіть щодня. Час від часу замість води слід брати рожевий розчин перманганату калію.

Підгодовувати розсаду треба всього пару раз, та й то злегка: в підгодівлі можна взагалі не використовувати азотні добрива, а обмежитися зольним настоєм. Перша підгодівля - при появі другої пари справжніх листків, друга - за 7-10 днів до пересадки на постійне місце. Відразу після підгодівлі, як, власне, і перед її проведенням, потрібно полити перці чистою водою.

Відразу після підгодівлі, як, власне, і перед її проведенням, потрібно полити перці чистою водою

Для підгодівлі розсади можна купити і флакончик готового добрива: склад його добре збалансований, а користуватися дуже зручно

Після проведення другої підгодівлі приходить пора гарту розсади, її потроху привчають до вітерцю і більш низьких температур, для чого виносять на балкон спочатку на півгодини, а потім на більш тривалий час. Готова до висадки найкраща розсада повинна мати не тільки кілька пар справжніх листків, а й перші квіткові бутони. Якщо без бутонів - не біда, але це повинно бути вже цілком сформувалася рослина висотою не менше 20 см.

Посів в ящик з подальшою пікіровкою

Пікіровка для перцю не надто бажана, але при необхідності цілком можлива. Тому часто, з метою економії місця, насіння сіють спочатку в невеликі ящички або просто картонні коробочки відповідного розміру: на перших порах цілком достатньо шару грунту товщиною 4-5 см. Посів простий.

  1. Якщо посадкова ємність не має в дні отворів для стоку зайвої води, слід покласти сантиметровим шаром дренаж (крупний пісок, розтерту яєчну шкаралупу і т. П.), А зверху приготовлений грунт.
  2. Намітити борозенки (глибиною до 1,5 см), розташувавши їх в 4 см один від одного і добре їх полити.
  3. Посіяти підготовлені насіння перцю в 2 см одне від іншого.
  4. Присипати насіння грунтом; повторний полив не потрібно.
  5. Прикрити склом і поставити в тепло, температура від 24 до 28 оС.
  6. Після появи сходів на кілька днів знизити температуру.
  7. При появі пари справжніх листків або трохи пізніше розсадити по окремих горщиках і далі доглядати, як зазвичай.

У чому плюси вирощування розсади перцю в міській квартирі? У можливості постійно перевіряти стан рослин, швидко виправляти ситуацію. Мінус в тому, що не завжди легко забезпечити відповідні температурні умови і достатню освітленість.

В умовах теплиці

В опалювальній теплиці можна сіяти перці в будь-який час, в неопалювальній - у міру настання тепла: температурний режим нітрохи не відрізняється від того, який повинен витримуватися в квартирі. Як правило, в більшості регіонів тепло приходить пізніше, ніж це потрібно для посіву насіння перцю на розсаду, тому що не обігріваються теплиця не дуже підходить для вирощування розсади цієї культури: будинки насіння можна посіяти трохи раніше. Крім того, теплиця повинна знаходитися близько до будинку, тому що залишати розсаду навіть на 1-2 дні без нагляду ризиковано: будь-які температурні коливання можуть викликати захворювання або загибель рослин. Плюс ж у використанні теплиці очевидний: це простір і достатня кількість світла.

Вирощування розсади в тепличних умовах проводиться так само, як і в домашніх умовах. Особливості полягають лише в тому, що, якщо передбачається вирощування перцю в цій теплиці аж до отримання врожаю, слід посіяти насіння в ящик, а распикировать розсаду вже відразу на постійне місце, щоб зайвий раз не травмувати коріння рослин.

У такому стані, як на малюнку, розсаду можна відразу висаджувати в підготовлену в теплиці грядку

Відразу викладати насіння в лунки на грядці, без подальшого пікірування, представляється нераціональним.

Якщо посів у ящик нічим не відрізняється від домашнього, то грядка для пікіровки рослин повинна бути приготовлена ​​заздалегідь, ще з осені: адже, по суті, це вже - житло перцю на багато місяців. Тому восени проводиться генеральне прибирання теплиці, перекопування грядок з внесенням добрив, дезінфекція грунту, а при необхідності і повна або часткова його заміна. Поки сіянці знаходяться в ящику, проводять остаточне формування грядок, повторну дезінфекцію мідним купоросом, полив теплою водою.

З настанням тепла стежать, щоб теплиця не перегріватися, періодично провітрюють її: застій повітря багаторазово збільшує ймовірність захворювань рослин.

Використання торф'яних таблеток

Крім посіву насіння в ящики або окремі горщики, популярним є використання торф'яних таблеток. Вони мають масу переваг. Таблетки зручні при вирощуванні розсади тих овочів, які не люблять пересадку. Їх виготовляють з пресованого торфу, до якого додають поживні речовини, необхідні розсаді для швидкого зростання. Це різні стимулятори росту, добрива, антигрибкові компоненти. Таблетки при виготовленні поміщають в легку сіточку, яка запобігає руйнуванню таблеток. Термін зберігання таблеток не обмежений. Правда, коштують вони не дуже дешево, і це єдиний їхній недолік, але для вирощування невеликої кількості розсади вони цілком доступні.

Оптимальний діаметр таблеток для розсади перцю - 7 см, але можна використовувати і більш дрібні, в залежності від сорту перцю. Попередньо таблетки треба залити теплою водою. При цьому їх висота виросте в кілька разів, а ширина майже не зміниться. Воду можна вносити потроху, до насичення нею торфу. Перш ніж наливати воду, треба з'ясувати, де у таблетки верх: там є невелика ямка, в яку і сіють насіння. Посів перцю проводять, як і в звичайну грунт, після чого злегка закладають насіння і ще раз трохи поливають. При вирощуванні в таблетках терміни посіву перцю можна трохи зрушити, проводити його після 8 березня, оскільки без пікіровки перець буде рости краще.

Торф'яні таблетки (на задньому плані) під час замочування водою розбухають і перетворюються в чудовий контейнер для розсади

Таблетки з насінням треба поставити в прозору скриньку, закрити його і розмістити в теплому світлому місці, стежачи за тим, щоб таблетки не висихали. Періодично вміст ящика треба провітрювати. Після появи сходів ящик відкривають, поливають таблетки шляхом обприскування або просто підливаючи воду в ящик. Підгодовувати розсаду в таблетках не треба. Основна перевага таблеток полягає в тому, що розсаду НЕ пікірують, а висаджують в грунт разом з таблеткою, але сіточку краще при цьому акуратно зняти.

Багато городників використовують для посіву перцю найменші таблетки, а в міру росту розсади пересаджують її разом з таблеткою у великі горщики. Чи є в цьому необхідність, вирішувати кожному індивідуально. Такий підхід має сенс в тих випадках, коли сорт передбачає розвиток великих кущів, а також, якщо передбачається висадка розсади в грунт вже з квітами: до цього часу перець дійсно виросте великим рослиною, і навіть найбільшої таблетки йому буде не вистачати.

Пророщування перцю в «равлику»

Найважливіші переваги такого «хитрого» прийому - економія місця і зручність вилучення розсади для пікіровки. Однак, оскільки перець пікіровку не надто любить, для його вирощування прийом не надто широко застосовується. Порядок дій приблизно наступний:

  1. Вирізують смугу щільного матеріалу, який можна скачувати в рулон, такого як лінолеум або бульбашкова плівка. Смуга повинна бути шириною близько 15 см і довжиною метр або більше.
  2. Розклавши смугу на столі, встеляють її шаром туалетного паперу, а потім насипають близько 1,5 см грунту для розсади перцю, розрівнюють.
  3. Вирівнюють ґрунт по краях і розкладають підготовлені насіння вздовж одного довгого краю: в 1-1,5 см від нього, з відстанню між насінням близько 4 см.
  4. Зверху грунту розстеляють ще шар туалетного паперу і скачують все в щільний рулон, скріплюючи його підходящої гумкою або мотузкою.
  5. Ставлять «равлика» в підходящу ємність, стороною з насінням догори, накривають поліетиленовим пакетом.
  6. Ємність поміщають в тепле місце і чекають появи сходів, після чого вирощують розсаду до пікіровки в отриманої конструкції.

    Улітку економить місце, але служить недовго, до пересадки перцю в окремі горщики

Періодично пакет знімають і перевіряють вологість грунту. Не забувають вчасно знизити температуру, а потім знову її підвищити.

Вирощування в пелюшці

Варіантом вирощування в равлику є використання одноразових поліпропіленових пелюшок. В цьому випадку пелюшка може просто виконувати роль того самого матеріалу, на який насипають тонкий шар грунту, сіють насіння і скачують отриманий пиріг в равлика. Переваги та недоліки такого прийому - як і у будь-якого варіанту «равлики».

Іноді при домашньому вирощуванні розсади обходяться взагалі без грунту, пророщуючи насіння на «гідропоніці». На розкладену пелюшку настилають декількома шарами туалетний папір, добре змочують, розкладають насіння, згортають в равлика і вирощують в ній перець аж до пікіровки. Для перцю такий варіант видається не дуже гідною кандидатурою, йому поживні речовини потрібні з самого початку розвитку.

І, нарешті, третій напрямок використання пелюшок - виготовлення з них повноцінних ємностей для грунтового вирощування розсади: поліпропілен міцний, гнучкий, пелюшка воздухопроніцаєма. Тому матеріал набагато краще підходить для згортання «стаканчиків», ніж щільна поліетиленова плівка. У таких стаканчиках і тримають розсаду аж до висадки в грядку. У порівнянні з багаторазовими пластмасовими стаканчиками, така конструкція менш міцна, зате не треба зберігати взимку коробки з тарою, що займають багато місця.

У порівнянні з багаторазовими пластмасовими стаканчиками, така конструкція менш міцна, зате не треба зберігати взимку коробки з тарою, що займають багато місця

Мабуть, єдине розумне застосування пелюшок з нетканих матеріалів - виготовлення з них подоби горщиків

Особливості вирощування на північному підвіконні

Для вирощування розсади перцю потрібні тепло і сонячне світло. Якщо вікна дивляться на північну сторону, обов'язково треба підсвічувати ємності з розсадою. Але попередньо їх треба поставити так, щоб розсада була якомога ближче до сонця.

Можна встановити різні світловідбиваючі елементи: дзеркало або, наприклад, харчову фольгу. Їх треба розмістити так, щоб в екран потрапляло якомога більше сонячних променів, а світло відбивалося на рослини.

Але все одно на північній стороні посів насіння перцю треба проводити значно раніше. І навіть підсвічування не є рятівником. Підсвічувати розсаду перцю звичайними лампами погано: вони занадто сильно гріють повітря, а навіть для розсади болгарського перцю зайва спека може призвести до надмірного висушування. Діодні світильники для підсвічування розсади представляються найкращим варіантом.

Чи обов'язкова пікіровка

На відміну від багатьох інших овочів, для перцю пікіровка не тільки необов'язкова, але і небажана: він не любить зайвого травмування корінців. А адже класична пікіровка - це прищипивание нижнього відрізка центрального кореня для забезпечення зростання бічних корінців. Однак якщо є така необхідність, пікіровку провести можна, але вчасно і за правилами.

Пікіровка перців проводиться в фазі трьох-чотирьох справжніх листочків, тобто приблизно через 3 тижні після появи перших сходів. За день до пікіровки розсаду треба рясно полити. Викопувати сіянці можна будь-яким підходящим маленьким інструментом. Сильно вкорочувати центральний корінець не треба, прищипнуть лише зовсім небагато.

Проробивши олівцем маленьку лунку в грунті, треба опустити туди сіянець майже до такої ж глибини, як він ріс і на колишньому місці: на відміну від помідорів, істотного заглиблення, по сім'ядольні листочки, робити не треба. Лише в тому випадку, якщо розсада встигла витягнутися, її при пересадці варто посадити глибше, але й то не дуже глибоко.

Лише в тому випадку, якщо розсада встигла витягнутися, її при пересадці варто посадити глибше, але й то не дуже глибоко

Розсаджуючи перець по горщикам, не треба його сильно заглиблювати

Після пересадки треба акуратно обжати корінці і добре полити теплою водою. На три-чотири дні розсаду перцю треба прибрати подалі від яскравого сонця і злегка підняти температуру.

Відео: поради по вирощуванню розсади перцю

Вирощування розсади болгарського перцю в домашніх умовах представляє певні труднощі, але цілком доступно навіть новачкові. Якщо правильно вибрати і підготувати насіння і грунт, при дотриманні температурних умов, достатньої освітленості і нехитрому догляді розсада виростає якісної, витрачатися на її покупку немає необхідності. До того ж вирощене своїми руками завжди додає задоволення.

У чому плюси вирощування розсади перцю в міській квартирі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама