Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади перцю в домашніх умовах, відео та фото

  1. Перець гострий і солодкий
  2. Яка підготовка потрібна насінню
  3. Підготовка перед посівом
  4. калібрування
  5. визначення схожості
  6. прогрівання
  7. дезінфекція
  8. загартовування
  9. барботування
  10. Вимочування в розчині мікроелементів
  11. Замочування в розчині прискорювачів росту
  12. Догляд за саджанцями
  13. терміни
  14. підготовка ґрунту
  15. посадка насіння
  16. температура
  17. освітлення
  18. полив
  19. підживлення
  20. загартування
  21. висновок

Перець - неодмінний гість наших городів. Без його пряного аромату і гостро-солодкого смаку багато страв втратили б свою привабливість. Вирощування розсади перцю в домашніх умовах стало звичайним заняттям російських городників. І хоча цю процедуру не назвеш простий і невигадливою, секрети того, як виростити міцні саджанці в домашніх умовах, відомі кожному початківцю садівникові.

І хоча цю процедуру не назвеш простий і невигадливою, секрети того, як виростити міцні саджанці в домашніх умовах, відомі кожному початківцю садівникові

Перець гострий і солодкий

Родина улюбленого всіма овоча - тропічна Америка. Великий Колумб познайомив з ним Іспанію. Згодом до нього прийшла світова слава. Спочатку існував тільки гострий перець . Він набув широкого поширення в південних та східних країнах, де традиційна любов до гострого смаку страв.

Солодкий перець був виведений лише в XX столітті болгарськими хліборобами і отримав традиційну назву - болгарська. Його смак полюбився європейцям і російським, які потрудилися вивести численні сорти улюбленого овоча.

В Росії гострий перець вирощують в набагато менших кількостях, ніж солодкий. Хоча без нього не обходяться маринади, гуляші, заправки до червоного борщу і підливи для м'яса. Часто він росте у вигляді красивого кімнатної рослини, покритого квітами і плодами одночасно.

Улюблений солодкий перець є королем російських городів, поряд з капустою, огірками та помідорами. Вирощування солодкого перцю в домашніх умовах через саджанці давно стало традицією вітчизняного садівництва.

Перші перці, які змогли рости в нашому кліматі, масово з'явилися в 50-х роках XX століття. Тоді ж і зародилася технологія того, як виростити хорошу розсаду перцю. Адже тільки через сіянці можна отримати щедрі врожаї смачних і вітамінних плодів.

Догляд за розсадою перцю вимагає терпіння і уваги. Необхідно пам'ятати багато дрібниць, без яких рослини не отримають належного розвитку. Численні тонкощі догляду допоможуть прискорити зростання розсади солодкого перцю.

Відсутність уваги до посадкам чудесного південного овоча затримають їх розвиток на кілька тижнів. Як виростити перець і отримати щедрий урожай в суворому кліматі Росії, визначали садівники і агрономи шляхом проб і помилок протягом не одного десятиліття.

Яка підготовка потрібна насінню

Якщо ми вирощуємо розсаду перцю на підвіконні, то починається цей процес з посадки насіння.

Купуючи насіння перцю в пакетиках в магазині, можна вибрати сорти з характеристиками плодів на будь-який смак. Вони будуть відрізнятися:

  • розміром;
  • формою;
  • вагою;
  • кольором;
  • терміном дозрівання.

Крім того, кущики мають різну висоту, кущистість, врожайність.

Цей овоч - багаторічна культура. Тому урожай збирають не в певний період, а постійно, до самих морозів. Чим раніше посадять насіння, виростять розсаду болгарського перцю , Тим більше зберуть плодів.

Вирощування в домашніх умовах має на увазі виконання наступних операцій:

  • підготовка насіння до сівби;
  • пророщування;
  • посадка перцю на розсаду;
  • догляд за розсадою перцю;
  • перевалка на город;
  • турбота про овочі на грядках.

Цей овоч дає багато насіння. В одному грамі їх міститься 120-150 штук. Кращі насіння перцю збирають з коронного плода і з двох перших нижніх гілок.

Куплені і гібридні насіння не потребують попередньої обробки, їх треба тільки замочити перед посадкою.

Весь комплекс предпосадочной підготовки полягає в кількох стадіях:

  • калібрування;
  • визначення схожості;
  • прогрівання;
  • протруювання (дезінфекція);
  • загартовування;
  • барботирование;
  • замочування в розчині мікроелементів;
  • замочування в розчині прискорювачів росту.

Звичайно, не варто намагатися виконати всі процедури відразу. Деякі з них взаємозамінні, як, наприклад, замочування в розчині мікроелементів і в прискорювачі росту. Замочування і барботирование частково повторюють один одного.

Можливо, насіння просто не потребують деяких операціях. Наприклад, маючи велику кількість насіння, необов'язково визначати їх схожість. Адже їх можна посадити з великим запасом.

Багато садівники знають, як виростити розсаду перцю в домашніх умовах, але садять сухі насіння в парники, отримуючи міцні і загартовані сіянці. Вони вважають, що предпосадочная обробка веде до того, що сіянці виростає надто зніженими. Інші ж упевнені, що після підготовки, рослини не хворіють і віддають більше щедрий урожай.

Вирішити для себе як поступати, можна тільки придбавши достатній досвід, вирощуючи цей овоч кілька років поспіль.

Підготовка перед посівом

Існує кілька основних процедур, які необхідно в обов'язковому порядку провести перед посівом в грунт.

калібрування

Робота починається з відділення повних і порожніх насіння. Опустивши їх в 5% соляний розчин на 10 хвилин, отримаємо розшарування. Живі насіння осядуть на дно, негідні залишаться плавати нагорі. Їх видаляють, зливають розчин і промивають відібрані повноцінні насіння.

визначення схожості

Взявши десять насіння, замочують їх на чотири години в теплій воді і загортають в мокру бавовняну тканину, накривають поліетиленовим пакетом. Насіння перцю накльовується приблизно через тиждень, якщо лежать при температурі + 28-32 ° C.

Підготовлені насіння сіють в миску з вологою землею і чекають сходи. За їх кількістю судять про схожості. Роблять цю процедуру за 3-4 тижні до того, як посадити перець.

Взагалі, середня схожість насіння дорівнює 60-80%, найвища - в перший рік зберігання. Зберігаються вони 2-3 роки, потім втрачають здатність проростати. При вирощуванні на розсаду будинку 10-15% відсотків сіянців гинуть від тісноти, пересадки або посухи. Тому сіяти треба з запасом.

прогрівання

Це процедура заміняє відразу кілька етапів обробки. Вона дозволяє відкалібрувати насіння, знезаразити і замочити одночасно. Для цього їх опускають на 20 хвилин у воду температурою +50 ° C. Насіння розділяться - повні опустяться на дно, а порожні спливуть. Після прогрівання їх негайно заливають холодною водою.

дезінфекція

Її проводять в 1% розчині марганцівки або в перекису водню протягом 15-20 хвилин. Можна використовувати сучасні ефективні препарати:

  • альбіт;
  • Бактофіт;
  • Фітоспарін.

Ця рослина схильне до грибкових і бактеріальних захворювань. Знезараження насіння дозволяє зміцнити його імунітет.

загартовування

Стратифікація насіння дозволяє значно поліпшити схожість і пристосованість рослин до зниженої температури і її різких коливань. Процедури займає тиждень. Насіння перцю замочують, загорнувши в натуральну тканину.

Днем насіння стоять в кімнаті, а вночі їх поміщають в холодильник. Не можна допускати висихання насіння при загартування. При цьому слабкі насіння гинуть і тільки життєздатні зберігає схожість.

барботування

Як проростити насіння, домігшись майже 100% схожості? Такий результат дає замочування у воді, насиченої киснем. Зробити це можна за допомогою акваріумного компресора. Наполовину заповнивши 3-х літрову банку теплою водою з температурою + 20-22 ° C, в неї опускають компресор, засипають насіння і включають апарат на 30 годин.

При такій обробці перець в домашніх умовах проростає могутніше і швидше, так як кисень стимулює біохімічні процеси. Замочування може тривати кілька діб, а барботирование дозволяє досягти тих же результатів за кілька годин. Пророщуючи насіння за допомогою барботування, отримують різке збільшення кількості сходів, посилення зростання сіянців і прискорення дозрівання врожаю.

У банку з водою можна влити розчин мікроелементів або підсилювачі зростання, з'єднавши разом кілька процедур.

Вимочування в розчині мікроелементів

Цей розчин прискорює дозрівання врожаю. застосовують препарати

  • Кемира-універсал;
  • Гумат натрію;
  • цитов;
  • Мікровен.

Хороший результат дає розчин борної кислоти, соку алое, каланхое, настій золи. Розчини стимулюють ріст рослин, виступають як підгодівля.

Для добрив беруть теплу воду і замочують насіння, згідно з інструкцією. У настої деревної золи їх витримують 2 доби, в КЕМІРА-Універсал - півдня. Після процедури насіння не миють, а підсушують. Урожай збільшується на третину.

Важливо! При обробці в банку опускають насіння тільки одного сорту і виду.

Замочування в розчині прискорювачів росту

З поява спеціальних препаратів, які прискорюють ріст і збільшують приживлюваність рослин, садівники стали ними активно користуватися. Це препарати:

  • Епін-Екстра;
  • циркон;
  • Новосе;
  • Екогель.

Важливо використовувати ці сильнодіючі препарати відповідно до інструкції.

Критеріїв необхідності обробки насіння перед тим як садити не існує. Кожен садівник вирішує сам, які методи застосовувати і чи потрібні вони йому.

Догляд за саджанцями

Вирощувати розсаду перців будинку клопітно. Переваги саджанця, вирощеного власноруч в тому, що садівник сам вибирає потрібні йому сорту, впевнений в правильній обробці насіння і точно знає його вік.

терміни

Посів для обігріваються теплиць починається з середини лютого. Хоча це культура короткого світлового дня, в цей час світла їй все-таки не вистачає. Завдання цього періоду - підсвічування і обігрів. Адже овоч росте тільки при температурі вище +20 ° C.

Час посіву залежить від сорту і наявності обігріваються і не обігріваються теплиць. Бажання отримати ранній урожай має врівноважуватися можливостями забезпечити сіянці потрібними умовами для росту. Адже багато несприятливі фактори призводять до зупинки і уповільнення розвитку.

Адже багато несприятливі фактори призводять до зупинки і уповільнення розвитку

Кращий час посіву - середина березня. У цей період досить тепла і світла. Залишається тільки стежити за поливом і вологістю.

підготовка ґрунту

Садити перці на розсаду треба тільки в легку і пухку землю. Обов'язкове використання розпушувачів:

  • торфу;
  • піску;
  • тирси;
  • перліту.

Земля повинна пропускати до коріння кисень і воду. Коріння починають рости спочатку вшир, вони тонкі і слабкі. При застої води коріння загнивають і рослина гине.

Суміш з дернової землі, торфу і перегною беруть в рівних частинах. Добре додати деревної золи. Перед посадкою землю проливають міцним розчином марганцівки для знезараження.

Пересадку овоч не любить, тому що коріння довго відновлюються, рослина зупиняється в рості. Тому за сучасними технологіями вирощувати розсаду краще в торф'яних таблетках або в окремих касетних осередках.

При цьому процедура пікіровки не застосовується. Вона замінюється безболісної перевалкою в горщики більшого обсягу. Висаджувати сіянці з недоторканим земляним комом - запорука їх безперервного зростання і розвитку.

посадка насіння

Як правильно посадити насіння в землю розбереться будь-який садівник. Досить великі насіння садять на глибину 0,5-1 см. Якщо це загальний ящик, то відстань між насінням роблять 2 см, між рядами 3 см. При такій посадці треба буде пікірувати сіянці після появи справжніх листків.

Щоб рослини не затримувалися в розвитку і не хворіли після пікіровки, їх бажано відразу садити в індивідуальні ємності.

Важливо! Посадка проводиться тільки у вологий грунт або субстрат.

Насіння садять вже наклюнувшиеся. Так вони зійдуть через тиждень. Сухі ж пролежать в грунті 3-4 тижні.

При ранньому посіві розсада переросте і зав'язалися плодики надовго затримають отримання повноцінного врожаю. Якщо насіння посаджені пізно, термін плодоношення скоротитися, урожай буде невеликим.

Саджанці треба висадити в віці 45-60 днів. Додайте до цього час підготовки насіння до сівби і сходів. До дня посадки температура в теплиці або на грядці повинна бути не менше + 20-23 ° C.

температура

Тропічна культура залежить від потрібної температури в першу чергу. Отримання врожаїв стало можливо тільки після широкого поширення укривних матеріалів і теплиць на приватних подвір'ях. Овоч росте і плодоносить при температурі + 20-28 ° C. Посадити перець на розсаду будинки можна, якщо є можливість забезпечити оптимальну температуру для цієї культури.

Температура, в першу чергу, диктує умови того, як вирощувати саджанці будинку. Температуру грунту при проростанні насіння змінюють тричі. Відразу після посіву і до появи сходів необхідно підтримувати температуру + 26-28 ° C.

З'явилися сходи на 3-4 дні переносять в більш прохолодне приміщення з температурою + 15-17 ° C. Це дасть можливість розвинутися коріння рослини, а стеблах - не витягнуть в теплі. Після цього сіянці повертають в тепло при температурі + 20-25 ° C.

освітлення

Це культура короткого дня. Відмінно вона себе почуває при 10-годинному світловому дні. При 14-16-годинному втрачається частина врожаю. Тому, починаючи з кінця березня, саджанці вкривають непроникним для світла ящиком. Таким чином, підтримується десятигодинну довжина дня.

При пересадці в теплицю або на грядки, саджанці намагаються затінити в другій половині дня сіткою або кулісними посадками високих рослин.

полив

Найважливіше значення має достатня вологість грунту. Овоч не переносить навіть короткочасного висихання, при цьому він гине.

Біологічні особливості рослини диктують умови, як виростити розсаду перцю будинку. Перші 2-3 дні після появи сходів їх не поливають, тільки обприскують. Після розгортання сім'ядольних листочків, поливають паростки тільки теплою водою, під корінь, раз в 2-3 дня.

Як овоч не переносить посуху, так само він не переносить застою води біля коріння. «Чорна ніжка» та інші інфекції негайно знищать посадки. Цього не станеться, якщо земля буде влагопроніцаемая.

підживлення

Коріння молодих сіянців дуже ніжні і не витримають хімічної атаки. Тому кількість мінеральних добрив треба брати в 2 рази менше, ніж при звичайній підгодівлі. Можна використовувати суперфосфат, гранульований пташиний послід, золу або мікродобрива.

Підживлення роблять двічі: при появі двох справжніх листів і за тиждень до висадки на грядку.

Розчини добрив повинні бути теплими. Якщо рослини добре виглядають і швидко ростуть, то застосовувати добриво не варто.

Важливо! Підживлення проводять тільки після поливу.

Підживлення проводять тільки після поливу

загартування

За два тижні до того як настане час садити розсаду в теплицю, її починають гартувати. Зробити це нескладно. Важливо проводити загартовування поступово, збільшуючи час перебування при температурі не вище +16 ° C з 4 годин до доби.

При цьому зменшують кількість поливів і виносять саджанці на вулицю, якщо для цього достатньо тепло. Для зменшення стресу і кращої приживлюваності, їх обприскують Епін-Екстра або Цирконій за добу до пересадки.

Розсада перцю в домашніх умовах відмінно росте, якщо їй створені оптимальні умови. Але якщо є можливість, варто висаджувати насіння в парники в квітні. Тоді догляд за розсадою перцю не принесе зайвого клопоту досвідченому садівнику.

висновок

Вирощування перцю з насіння в домашніх умовах дуже клопітка, але миле серцю заняття. З настанням сонячних весняних днів городники розпочинають посівної. Підвіконня вікон і лоджій займають розсадні ящики. Аромат томатів радує серце садівника, коли він ненароком струсоне молоді саджанці.

Листя перцю не виділяють той аромат, який властивий його плодам. Але міцні сіянці-солдатики перші зацвітають на підвіконнях. Догляд за розсадою перців в домашніх умовах , Так само як і догляд за саджанцями томатів, баклажанів і огірків, розганяє довгу зимову нудьгу і наповнює душу щастям.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама