Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади помідорів в теплиці

  1. форма
  2. опалення
  3. освітлення
  4. полив
  5. Коли потрібна дезінфекція?
  6. Як виростити паростки з сіянців
  7. висівання сіянців
  8. вирощування паростків
  9. Посадка томатів в грунт
  10. підготовка ґрунту
  11. Організація якісного догляду

Томати - лідери з вирощування в тепличних умовах від Камчатки до Криму. Незважаючи на те, що цей процес кропіткий, критичних проблем вирощування розсади помідор в теплиці не викликає. Все досить просто, якщо знати, що робити і в якому порядку, щоб отримати відмінний саджанець з добре розвиненою, міцною кореневою системою.

Все досить просто, якщо знати, що робити і в якому порядку, щоб отримати відмінний саджанець з добре розвиненою, міцною кореневою системою

Перш ніж розібратися, як виглядає якісне вирощування розсади помідор в теплиці, розглянемо особливості цього процесу.

Почнемо з того, що укриття для пасльонових може бути виконано з плівки, скла або полікарбонату. Найбільш доцільним є полікарбонат: він міцний, прозорий і здатний захистити посадковий матеріал не тільки від опадів у вигляді граду (з чим явно не впорається плівка), але і утримати частину сонячного спектра, що опівдні особливо важливо для поки ще слабкої культури.

форма

У побуті найчастіше встановлюють арочні конструкції. Вони дійсно швидко встановлюються і розбираються, досить просторі, але спадистість стін не завжди зручна. У традиційних спорудах з двосхилим або односхилим дахом (характерно для пристінних приміщень) вільними залишаються стіни, де можна розташовувати полки з рослинами, а решта простору займати грядками.

опалення

Якщо ви плануєте вирощування розсади томатів в парнику, точніше теплиці, круглий рік, необхідно обладнати це приміщення автономну опалювальну систему. Тут можуть використовуватися такі види опалення:

  • пічне;
  • газове;
  • інфрачервоне і т.д.

Доцільно робити теплі грядки. Особливо, якщо це вирощування розсади помідор в теплиці. Для цього пошарово укладають гілки, сіно, компост, перегній і засипають ґрунтом. Перегниваючи, субстанція віддає тепло корінцях, за рахунок чого вони ростуть швидше і стають набагато міцніше. При цьому урожай можна отримати раніше запланованого терміну мінімум на 2-3 тижні.

З цією статтею читають: Як зробити теплі грядки в теплиці

освітлення

Найважливіша умова зростання і розвитку культур. Найкраще встановлювати світлодіодні лампи. Так, це серйозні витрати, але середній термін експлуатації такої лампи розрахований на 5 років за умови, що в день вона буде працювати не менше 8 годин. Вже через 2 роки всі витрати будуть компенсовані економією на електроенергії.

Приклад використання світлодіодної лампи

полив

Для такої культури найкраще підходить краплинне зволоження. По-перше, це дуже зручно, а по-друге - економічно вигідно з тієї точки зору, що вода прямує безпосередньо в прикореневу зону. Крім цього, важливо подбати і про хорошу вентиляцію.

Коли потрібна дезінфекція?

Якщо ви користуєтеся стаціонарної теплицею і до цього в ній вже вирощували урожай будь-якої культури, перед висадкою пасльонових потрібно провести ретельну дезінфекцію приміщення. Для цього в приміщенні підпалюють сірчану шашку і залишають його повністю закритим на 3-5 днів. Це дозволить позбутися від шкідників, грибкової інфекції, цвілі і інших хвороботворних організмів.

Обробка приміщення теплиці сірчаної шашкою

Але цей метод підходить тільки для парників з дерев'яним каркасом. Для металевого рекомендується використовувати розчин хлорного вапна з розрахунку 0,4 кг речовини на десятилітрове відро чистої води.

Після проведеної дезінфекційної обробки приміщення ретельно провітрюється і очищається за допомогою щіток.

Після будь-якої дезінфекції металевий каркас обробляють окропом, дерев'яний протирають настоєм мідного купоросу.

Як виростити паростки з сіянців

Вирощування посадкового матеріалу з насіння можна умовно розділити на кілька етапів.

Вирощування розсади томатів в парнику

висівання сіянців

Томати вирощуються одним з наступним способів:

  • в горщиках, касетах, торф'яних таблетках;
  • безпосередньо в парнику.

Який варіант вибрати - вирішує кожен городник сам для себе. Якщо є хороший, теплий парник, обладнаний за всіма правилами, засіває насіння відразу в нього. Через брак користуємося горщиками.

Агрономи радять використовувати для вирощування розсади томатів торф'яні таблетки. Це щільний концентрат торфу і перегною, запакований в сіточку. З їх допомогою коріння будуть більш міцними і здоровими, надалі не буде потрібно пікіровка.

З їх допомогою коріння будуть більш міцними і здоровими, надалі не буде потрібно пікіровка

Торф'яні таблетки дуже зручні для посадки насіння

Найбільш відповідний період для засіву сіянців - перша декада лютого - третя декада березня:

  • пізні сорти висаджуються в лютому;
  • середньостиглі можна сіяти в середині березня;
  • ранні - в третій декаді березня.

Перед висадкою сіянці томатів піддаються спеціальній обробці. Дражжірованние (пофарбовані в яскраві кольори) насіння не потребують додаткової підготовки - вони продаються вже в готовому до висадки вигляді.

Недраждірованние насіння опускають в розчин Фітоспорін-М на 40-45 хвилин. Далі замочений посадковий матеріал потрібно помістити в тканинної мішечок і опустити на третину години в розчин стимуляторів росту (чверть десертної ложки гумату натрію на літр води). Після такої підготовки сіянці повністю готові до висадки в готову почвосместь.

Процес посадки виглядає наступним чином:

  1. Роблять борозенки на глибину 10-15 мм, з кроком в 50-70 мм друг від друга.
  2. Поливають підготовлені лунки теплою водою.
  3. Розкладають посадковий матеріал з кроком в 15-20 мм.
  4. Закладають грунтом.
  5. Накривають плівковою основою або склом.
  6. Розміщують в добре освітленому приміщенні.

Можна висаджувати насіння не в ящик, а в окремі торф'яні горщики. Це дозволить виключити процес пікіровки майбутніх паростків.

Для довідки. Якісний торф'яної горщик виготовляють з 70% торфу, 10% спресованої целюлози і 20% перегною. Така комбінація компонентів забезпечує вентиляцію коріння, а через місяць в землі розкладається. Такий горщик щільний за структурою, не тріщить і не хрумтить. І навпаки, неякісний зразок, де пропорція торфу замінена целюлозою для вирощування можна використовувати, але для посадки в грунт - не можна. Такий склад не розпадається, відповідно, коренева система не розвинеться і рослина загине.

Такий склад не розпадається, відповідно, коренева система не розвинеться і рослина загине

Торф'яні горщики ідеально підходять для розсади помідорів

Ящик з засівом або ж торф'яні горщики розміщуються на підставці. Це забезпечить циркуляцію повітря біля кореневої системи майбутніх саджанців. На цьому етапі важливо забезпечити температуру 22-24 ° С.

ВІДЕО: 5 основних помилок при вирощуванні розсади томатів

вирощування паростків

При дотриманні всіх рекомендацій стосовно температури, перші сходи почнуть з'являтися вже після закінчення 7 днів. На цьому етапі можна зняти поліетилен або скло. Тепер головна мета - не дати ростам спрямуватися різко вгору в одну сторону. Для цього потрібно налаштувати освітлення з усіх боків і щодня повертати горщик навколо своєї осі на 180 °.

Тепер що стосується температури: в перші 7-8 днів після появи паростків витримують 16-18 ° С вдень і 13-15 ° С вночі. Після цього температура поступово підвищується до 18-20 ° С і 15-16 ° С, відповідно, і тримається до тих пір, поки на сходах не розвинеться два-три повноцінних листочка (НЕ сім'ядольних).

За весь цей час полив здійснюється всього три рази:

  • перший зрошення - відразу після появи паростків;
  • другий - через 7-10 днів після першого (все залежить від рівня вологості в приміщенні);
  • третє - за 3 години до пікіровки.

Зволоження підростаючих саджанців здійснюється під корінь паростка теплою водою (20 ° С).

До пересадки в тепличне укриття рослини не підживлюють. Як тільки на паростках з'явиться 2-3 повноцінних листочка, вони пікіруються в ємності 80х80 мм, які заповнені грунтом з тим же складом, що і грунт для висадки сіянців. Утилізуються хворі і занадто слабкі паростки.

Утилізуються хворі і занадто слабкі паростки

Так висаджують рослини в горщиках

Далі потрібно внести в грунт розчин марганцево-кислого калію, розвівши 0,5 гр. препарату в десятилітровому відрі чистої води. Що стосується температурних умов вирощування розсади, то вони такі ж, як і при посіві первинного посадочного матеріалу. А ось полив потрібно тепер організовувати 1 раз в 7 днів.

Через 14 днів після пікіровки вноситься перший прикорм розчином Нітфороскі (1 ст. Л. На 10 л води) з розрахунку 200 мл на 2 рослини. При переростання розсади її потрібно пересадити в горщик більшого розміру. Це в деякій мірі пригальмує процес розвитку і зростання саджанця. Ще через 14 днів проводиться другий прикорм розчином суперфосфату і добрива «Синьйор Помідор» (по 1 ст. Л. Кожного препарату на 10 л води). А ще через 14 днів знову підгодовуємо рослинність розчином Нітфороскі, тільки тепер витрата 200 мл на 1 рослину.

Перед пересадкою в тепличний грунт її гартують, організовуючи щоденні провітрювання на 15-20 хвилин. Поступово час загартовування збільшується.

Ні в якому разі не можна допускати протягів. Це негативно позначиться на розвитку і зростанні майбутньої культури.

Посадка томатів в грунт

Рослини пересаджують в 50-денному віці, коли на них є 8-12 повноцінних листочка, а висота сягає 25-35 см. За пару днів до пересадки з саджанця видаляють три нижніх листочка, залишаючи від них пеньки довжиною 15-20 мм. Це дозволить уникнути розвитку захворювань, а також буде сприяти якісній циркуляції повітря і дозволить посадкового матеріалу отримувати рівномірне освітлення.

Висаджувати розсаду помідорів в грунт

Отже, в скляні опалювальні теплиці розсада висаджується в третій декаді квітня або ж в першій декаді травня. Якщо ж у вас укриття без підігріву, але з додатковим плівковим покриттям, то пересадка можлива вже в першій декаді травня. Ну а в холодні тепличних споруди раніше середини травня пересаджувати розсаду немає сенсу. Не кажучи вже про плівкових парниках, де вирощування саджанців можливо тільки з третьої декади травня або навіть першої половини червня.

ВІДЕО: 11 «Не можна» при вирощуванні помідорів

підготовка ґрунту

Для вирощування томатів годиться перегнійний або дернова грунт, в яку перед перекопування вноситься подвійний гранульований суперфосфат (3 ст. Л. На м²), калимагнезия і сульфат калію (по 1 ст. Л. На м²).

Якщо на вашій земельній ділянці суглинна або глинистий грунт, то, крім зазначеного прикорму, вводяться деревна тирса і торф по одному відру на кожен м². А у випадку з торф'яним грунтом потрібно внести ще дернову суміш, перегній, крупнозернистий пісок, дрібну стружку або тирсу. Тирса і дерен збалансують кислотність грунту до оптимального рівня.

Що стосується висадки розсади, то вона пересідає за схемою, відповідно до своїх особливостей розвитку. Ця інформація є на кожній упаковці посадкового матеріалу.

Організація якісного догляду

Після пересадки саджанці краще не чіпати взагалі дня два. І тільки після закінчення тижня можна обережно починати рихлити ґрунт, що дозволить наситити його і, власне, кореневище рослини киснем. Відразу після пересадки можна зайнятися установкою опор, до яких будуть підв'язувати підростаючі кущики.

Температура на перших етапах зростання томатів: 20-25 ° С вдень і 16-18 ° С - вночі. Як тільки плоди почнуть наливатися, то температура трохи підвищується - 24-26 ° С і 17-18 ° С відповідно. Що стосується вологості, то вона повинна бути не нижче 60%.

Якщо говорити про добриві томатів, то вона проводиться за таким же принципом, що і після пікіровки. Ну і не забувайте щодня провітрювати теплицю і стежити за рівнем вологості грунту (він не повинен бути перезволожених).

Тепер ви знаєте, як організувати якісне вирощування розсади томатів у теплиці. Успіхів!

ВІДЕО: Розсада томатів: від сходів до пікіровки

Коли потрібна дезінфекція?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама