Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади помідорів

  1. Як доглядати за розсадою помідорів
  2. Підживлення при вирощуванні розсади томатів

Привіт, шановні друзі Привіт, шановні друзі!

Поговоримо про те, як проводити вирощування розсади помідорів у домашніх умовах.

Розсаду, звичайно, краще купувати на фірмах, де є захищений грунт, але більшість любителів і професіоналів городнього справи віддають перевагу вирощуванню свою розсаду в домашніх умовах.

Важливим етапом є підбір насіння хороших сортів і гібридів. Щоб кожен рік отримувати стійкі і високі врожаї помідорів, бажано для початку поекспериментувати, вирощуючи кілька років поспіль різні сорти, а потім з випробуваних і вподобаних Вам сортів, вибрати по 3 - 4 сорти як для відкритого, так і для захищеного грунту.

Підготовка насіння:

Перед посівом насіння на розсаду їх слід замочити в спеціальному живильному розчині. Тут можна використовувати будь-який з нижче перерахованих розчинів:

  1. В 1 літрі води необхідно розвести 1 чайну ложку нітрофоски.
  2. В 1 літрі води необхідно розвести 2 грами препарату «Бутон».
  3. В 1 літрі води необхідно розвести 1 чайну ложку деревної золи.
  4. В 1 літрі води необхідно розвести 1 чайну ложку рідкого добрива «Агрікола-вегето».
  5. В 1 літрі води необхідно розвести 1 чайну ложку рідкого добрива «Еффектон».
  6. В 1 літрі води потрібно розвести 1 мілілітр препарату «Епін».
  7. В 1 літрі води потрібно розвести 1 столову ложку органічного добрива «Крапля» (розчин перед замочуванням необхідно процідити).
  8. В 1 літрі води необхідно розвести 3 чайні ложки органічного добрива «Агрікола - Форвард».

Насіння потрібно замочувати в мішечках з тканини. Температура живильного розчину не повинна бути нижче 20 градусів. Час замочування - 24 години.

Після цього вологий тканинний мішечок з насінням потрібно помістити в поліетиленовий пакет і покласти в холодильник (тільки не кладіть в морозильну камеру) на 1 - 2 доби. Це робиться для загартовування насіння. Охолоджені насіння потрібно відразу сіяти в грунт. При цьому вони дадуть дружні і швидкі сходи.

Готуємо грунтову суміш:

Для того, щоб приготувати відповідну для вирощування розсади помідор ґрунтову суміш, потрібно взяти по 1 частини перегною, дернової землі і торфу. Далі додати на відро такої суміші по 1 чайній ложці сульфату калію, суперфосфату і сечовини.

Можна також використовувати готову грунтосуміш «Екзо», спеціальну для томата або ж універсальну.

Якщо Ви приготували самі грунтову суміш з перегною, торфу і дернової землі, то її потрібно обов'язково прогріти в духовці при 100 - 115 градусах протягом 20 - 25 хвилин. Для цього, обов'язково зволожений грунт, потрібно насипати на деко шаром 4 - 5 сантиметрів.

Дернову землю можна взяти з ділянки, де не менше 5 років росли багаторічні трави, а перегній краще брати 3 - 5 річного віку.

Посів насіння на розсаду:

По-перше, потрібно визначитися, коли сіяти насіння на розсаду. Залежно від майбутніх умов вирощування, строки посіву насіння будуть відрізнятися.

  • Для вирощування томатів у теплицях без опалення насіння на розсаду потрібно висівати з 15 лютого по 10 березня в залежності від скоростиглості того чи іншого сорту.
  • Для вирощування помідорів у відкритому грунті з тимчасовими плівковими покриттями насіння потрібно висівати з 1 по 20 березня.
  • Для вирощування помідорів у відкритому грунті без укриття - з 15 по 25 березня.

Отже, приступимо безпосередньо до посіву:

  1. За тиждень до посіву, беремо будь-яку з перерахованих вище ґрунтових сумішей і гарненько її перемішуємо.
  2. Грунтосуміш не повинна бути сухою, тому заздалегідь її потрібно трохи зволожити.
  3. У день посіву грунт потрібно насипати в шухлядки або коробочки, разравнять і трохи ущільнити.
  4. Далі необхідно зробити в грунті борозенки, глибиною приблизно 1 сантиметр на відстані 5 - 6 сантиметрів одна від одної.
  5. Потім потрібно полити борозенки теплим розчином регулятора росту « бутон », З розрахунку 1 грам препарату на 1 літр води або будь-яким іншим розчином, призначеним для замочування насіння (див. Вище).
  6. Після цього виробляємо посів насіння на відстані 1.5 - 2 сантиметри в ряду, але не частіше.
  7. Потім потрібно присипати насіння грунтової сумішшю. Поливати зверху не треба! Такий посів називають «посів на школку» тобто загущений посів.
  8. Далі потрібно поставити скриньки з нашими посіяним насінням в тепле місце, де температура повітря відносно постійна і знаходиться в межах 22 - 25 градусів. Місце це повинно бути світлим.
  9. Щоб сходи з'явилися швидше, протягом 5 - 6 днів, на шухлядки потрібно надіти плівкові ковпаки.

Як доглядати за розсадою помідорів

При вирощуванні розсади помідорів в перші 20 днів після появи сходів листочки ростуть досить повільно, але зате в наступні 15 - 20 днів їх зростання стає добре помітним. Для того щоб наша розсада не витягується, необхідно хороше освітлення, також важливо стежити за температурою і регулярно проводити загартовування розсади .

Протягом перших 7 днів після появи сходів, бажано підтримувати температуру повітря вдень 16 - 18 градусів, а вночі - 13 - 15 градусів. З другого тижня температуру потрібно підвищувати до 18 - 20 градусів вдень і до 15 - 16 градусів вночі.

Даний температурний режим необхідно дотримуватися до появи на паростку другого і третього справжніх листочків. Це зазвичай відбувається через 30 - 35 діб після появи сходів.

Весь цей час розсаду потрібно 3 рази полити і підживити, що дозволить нам навіть в період зниженої освітленості (в березні), отримати хорошу, міцну розсаду помідорів.

Полив: Перший раз потрібно потрібно полити з'явилися сходи негусто. Другий раз потрібно полити сходи через 1 - 2 тижні, поєднавши цей полив з першої підгодівлею, в фазі одного справжнього листка. Третій і останній раз розсаду потрібно полити за 3 години до пікіровки і пересадки. Вода для поливу повинна мати кімнатну температуру і бути відстояною. Поливати молоду розсаду потрібно акуратно під корінець, щоб вода не потрапляла на листя, так як від цього останні можуть загнити.

Ящики і коробки з розсадою необхідно щодня перевертати іншою стороною до світла, щоб наша розсада не витягується.

Не можна ставити ящики з розсадою безпосередньо на підвіконня. Це викличе обмеження доступу повітря до коріння. Щоб уникнути це, потрібно використовувати будь-які підставки.

Підживлення при вирощуванні розсади томатів

Першу кореневу підгодівлю потрібно проводити в той період, коли наші сіянці будуть мати по одному справжньому листочку. В 1 літрі води потрібно розвести 1 чайну ложку рідкого добрива «Агрікола-Форвард». Дана підгодівля добре зміцнює кореневу систему і посилює розвиток нашої розсади.

Другу підгодівлю слід провести, коли з'явиться справжній третій листочок: в 1 літрі води треба розвести 1 столову ложку препарату «Еффектон».

Третю підгодівлю розсади потрібно провести через 10 - 12 днів після її пікіровки (див. Далі). Для цієї підгодівлі потрібно на 10 літрів води взяти 1 столову ложкунітрофоскі або нітроамофоски. Витрата підживлення - 1 стакан на 2 горщика.

Четверту підгодівлю роблять через 15 днів після пересадки в великі горщики. (Див. Далі) Для цього на 10 літрів води потрібно взяти по 1 столовій ложці сульфату калію і суперфосфату. Витрата розчину - 1 стакан на 1 горщик.

П'яту підгодівлю роблять через 15 днів після четвертої. Для цього на 10 літрів потрібно взяти 1 столову ложку нітрофоски. Витрата розчину - 1 стакан на 1 рослину томата.

Пікіровка розсади:

Проводячи вирощування розсади помідорів, дуже важливим етапом є пікіровка розсади. Сіянці, що мають 2 - 3 справжніх листа, пікірують в невеликі горщики, розміром приблизно 8х8 - 10х10 сантиметрів. У цих горщиках сіянці будуть перебувати недовго всього 22 - 25 днів. Для цього потрібно заповнити горщики однієї з перерахованих на початку статті, ґрунтових сумішей і полити її розчином марганцівки (0.5 грам на 10 літрів води). Температура розчину повинна бути 22 - 24 градуси. При пікіровки розсади також слід зробити вибракування всіх слабких і хворих рослин. Якщо у Вас розсада злегка витягнеться, то при пікіровки в горщиках можна трохи заглибити, але тільки не до сім'ядольних листочків. Зліва на зображенні пікіровка нормальної розсади, а праворуч - витягнутої.

Зліва на зображенні пікіровка нормальної розсади, а праворуч - витягнутої

Після того, як Ви проведете пікіровку розсади, протягом перших трьох днів треба підтримувати температуру 20 - 22 градуси вдень і 16 - 18 градусів - вночі. Як толька розсада у Вас приживеться, температуру вдень потрібно знизити до 18 - 20 градусів, а вночі - до 15 - 16 градусів.

Поливати розсаду в горщиках потрібно 1 раз в тиждень досить рясно, до повного намокання грунту. У той же час стежте, щоб в перервах між поливами грунт не пересохла повністю.

Через 22 - 25 днів розсаду потрібно пересадити в більші горщики, розміром, приблизно, 12х12 - 15х15 сантиметрів. При цій пересадці заглиблювати розсаду не слід. Після цього розсаду потрібно полити теплою водою (22 градуси), добре промочив грунт. Далі поливати треба помірно (1 раз в тиждень) у міру того, як грунт буде підсихати. Це стримує зростання і запобігає витягуванню розсади.

Давайте тепер розберемося, для чого спочатку потрібно пікірувати розсаду в маленькі горщики, а потім вже висаджувати її в великі?

  1. Кожна пересадка розсади стримує її ріст і розсада не так витягується.
  2. При регулярних поливах в маленьких горщиках рослини томатів розвивають відмінну кореневу систему, тому що вода в цих горщиках не затримується, а значить коріння отримують більше повітря. Якщо ж ми распікіруем розсаду відразу в великі горщики, то полив буде складно регулювати і буде відбуватися застій води. При надмірному зволоженні повітря для коренів буде мало, що сповільнить їх зростання, що в цілому негативно впливає на розвиток нашої розсади (вона витягується).

Ну ось і все, що я сьогодні хотів Вам розповісти про вирощування розсади помідорів у домашніх умовах.

До зустрічі, шановні друзі!





Давайте тепер розберемося, для чого спочатку потрібно пікірувати розсаду в маленькі горщики, а потім вже висаджувати її в великі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама