Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади томатів у теплиці: вибір сорту, підготовка насіння, особливості посадки і догляду, профілактика хвороб, поради

  1. вибір сорту
  2. підготовка насіння
  3. Підготовка насіння (відео)
  4. Посів насіння на розсаду (відео)
  5. пікіровка розсади
  6. Пікіровка розсади (відео)
  7. Корисні поради

Вирощування розсади помідорів - справа досить трудомістка, але легко окупає стабільним урожаєм якісної та екологічно чистої продукції Вирощування розсади помідорів - справа досить трудомістка, але легко окупає стабільним урожаєм якісної та екологічно чистої продукції. Якісна розсада для помідор має добре розвинену кореневу систему, а також відрізняється яскравим кольором і присадкуватий.

вибір сорту

Основними критеріями, на яких засновано вирощування розсади помідорів, є наявність хороших смакових якостей, відповідність кліматичних особливостей, стійкість до зовнішніх умов і захворювань, а також стабільна врожайність.

Індетермінантні типи більш кращі, завдяки своїй високій рослість і тривалості плодоношення. Добре зарекомендували себе томатні сорти «Мікадо», «Шапка Мономаха», «Мрія» і «Канадський велетень». Для засолювання оптимальним варіантом буде вирощування сортів «Човник», «Вишенька» та «Земляк».

У теплиці можна виростити розсаду кистьових томатів, про сорти яких ми вже розповідали .

підготовка насіння

Посів помідор на розсаду починається не менше ніж за два місяці до висадки розсади на постійне місце. Томати на розсаду підбираються відповідно до районуванням сорти. Посів томатів - відповідальний процес, що вимагає дуже уважного ставлення до насіннєвому матеріалу.

Вирощування розсади томатів починається з підготовки насіння, яка виробляється в кілька етапів:

  • Відібраний насіннєвий матеріал розподілити по окремих марлевим мішечках, обов'язково вказавши сорт.
  • Витримати мішечки з насінням в воді, температура якої становить близько 60 ° C, не менше двох годин.
  • Для знезараження мішечки з насінням необхідно помістити на кілька хвилин в слабо рожевий 1% розчин перманганату калію, а потім промити кілька разів в теплій і чистій воді.
  • Приготувати зольний розчин з однієї столової ложки деревної золи і одного літра теплої води. Помістивши такий розчин в тепле місце, слід залишити там мішечки з насінням на 48 годин.
  • Загартовування насіння відбувається в холодильнику. Насіння поміщають в піддон, розташований під морозильною камерою, на 36 - 48 годин.
  • Остаточним підготовчим етапом стає Передпосадкових прогрів насіння в теплому місці протягом п'яти-шести годин.

Після таких процедур розсада для помідор виростає міцна і здорова. Томати на розсаду, підготовлені таким способом, відрізняються високою стійкістю до хвороб і стабільним урожаєм.

Підготовка насіння (відео)

Основні правила посадки

Вирощування розсади помідорів не терпить суєти і недбалості.

  • Важливим фактором для отримання хорошої розсади є використання правильних посадочних ємностей, якісного грунту і виконання всіх агротехнічних прийомів.
  • Розмір посадкової ємності може бути будь-яким, а оптимальна висота складає близько 8 см.
  • Краще використовувати готовий грунт від перевірених виробників, призначений для вирощування основних овочевих культур.

Краще використовувати готовий грунт від перевірених виробників, призначений для вирощування основних овочевих культур

  • Безпосередньо перед посадкою слід рясно пролити грунт в ящику і зробити борозенки з відстанню 4 см один від одного. Робити борозенки зручно за допомогою звичайної дерев'яної лінійки. Оптимальна відстань між насінням становить близько 2 см, а глибина закладення не повинна перевищувати 1 см.

Посадкова ємність накривається плівкою і ставиться в темне місце до появи перших сходів.

Посів насіння на розсаду (відео)

Догляд за розсадою томатів

  • Розсада для помідор сходить протягом 5-7 днів. Посадкову ємність слід відразу перенести на підвіконня.
  • Перший тиждень добре впливає зольний полив на томати, розсада яких дуже чуйна до таких маніпуляцій.
  • Другий тиждень дієвим захисним засобом розсади є вживання для поливу слабкого розчину марганцівки.
  • Через два тижні розсада для томатів потребує підгодівлі розчином мінеральних речовин.

Оптимальний для зростання і розвитку температурний режим складає в денні години 20-25 ° C, в нічні - близько 12 ° C.

пікіровка розсади

Виростити розсаду помідорів без своєчасної пікіровки практично неможливо. Оптимальним терміном, коли слід робити пікіровку, є поява двох або трьох справжніх листочків. У цей період розсада для томатів уже володіє добре сформованою кореневою системою і міцним стеблом.

Об'єм ємності для кожного саджанця помідор, розсада яких готова до пікіровки, повинен бути не менше 0,2 л. Дно і стінки рассадной ємності слід забезпечити декількома отворами, які полегшать доступ повітря до коріння, а розсада для помідор буде захищена від перезволоження.

Перенесення саджанця здійснюється акуратно, разом з грудкою землі. Весь процес повинен бути щадним, що дозволить виростити розсаду томатів міцною. Висота грунту повинна бути дорівнює рівню семядолей. Таке заглиблення сприяє утворенню більш ефективної кореневої системи. Безпосередньо після пікіровки розсада для помідор повинна протягом трьох діб перебуває в тіні, а потім її потрібно перемістити в добре освітлене місце.

Пікіровка розсади (відео)

профілактика захворювань

Висаджувати розсаду помідорів - основний момент, коли дуже важливо провести масштабні заходи з профілактики захворювань. Пріоритетним завданням є зниження інфекційного фону.

Розсада для помідор не зазнає впливу основних захворювань, якщо городник виконає наступні заходи:

  • Відразу після збору врожаю слід видаляти всі старі томатні кущі разом з кореневою системою.
  • Бажано щорічно оновлювати верхній шар грунту в теплицях і парниках.
  • Періодична посадка в парнику насіння білої гірчиці добре захищає грунт від грибкових захворювань.
  • Дієвим способом захисту від зимуючих в грунті шкідників є виморожування тепличного ґрунту. Робити таку процедуру слід в сильні морози. Необхідно просто залишити відкритими двері і кватирки в теплиці.
  • Слід строго дотримуватися схему висадки помідор, розсада не повинна бути розташована занадто тісно.
  • Зібрана стара мульча і бур'ян повинні обов'язково знищуватися.

Якщо одні й ті ж захворювання спостерігаються щорічно, то слід задуматися про вирощування гібридних помідор, розсада яких більш стійка до різноманітних негативних впливів.

Корисні поради

Виконувати зрошення помідор, розсада яких висаджена в умови парника або теплиці, слід уже з десятого дня після посадки. На один квадратний метр посадкової площі до моменту масового цвітіння слід використовувати близько чотирьох літрів води. В період утворення плодів норма витрати води збільшується до дванадцяти літрів. Полив здійснюється кожні п'ять днів. Вода для поливу повинна мати температуру не нижче 22 ° C.

Значно збільшити врожайність помідорів можна за допомогою штучного запилення. Робити таку процедуру потрібно в денні години, для чого необхідно легким рухом струшувати суцвіття. Потім суцвіття бажано обприскати теплою водою, а приміщення теплиці -проветріть.

Провітрювання повинно супроводжувати вирощування розсади помідорів, а також регулярно виконуватися протягом усього вегетаційного періоду. Робити таку процедуру найлегше, використовуючи кілька кватирок. При високих температурних режимах в теплиці знижується врожайність і страждає якість вирощених овочів.


Відгуки та коментарі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама