Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування шампіньйонів як бізнес: технологія, витрати, прибуток, ризики

  1. Особливості та переваги бізнесу
  2. З чого почати?
  3. Чи потрібен дозвіл на відкриття бізнесу, документи
  4. приміщення
  5. Устаткування і матеріали
  6. Самі врожайні сорти печериць
  7. технологія вирощування
  8. Придбання або приготування компосту
  9. Які кліматичні умови необхідні
  10. Способи і етапи вирощування
  11. Збір врожаю
  12. персонал
  13. Витрати на бізнес, приблизні розрахунки
  14. Рентабельність, який дохід можна отримати
  15. ризики
  16. Вирощування в домашніх умовах

Печериці складаються в списку найбільш популярних видів грибів. Вони відрізняються особливим смаком і відносно невисокою вартістю, завдяки чому користуються широким попитом серед покупців. Самостійне вирощування печериць організувати досить просто, а витрати на реалізацію даного бізнесу швидко окупаються.

Особливості та переваги бізнесу

Вирощування шампіньйонів в комерційних цілях відноситься до простих видів бізнесу. Його перевагами є:

  • простий спосіб вирощування грибів, що не вимагає зусиль;
  • мінімальний розмір грошових вкладень на початковому етапі;
  • високий показник врожайності.

Облаштувавши ділянку площею всього 3 квадратних метра, можна отримати близько 45 кілограмів печериць.

Існує близько 200 видів печериць. З них тільки два представляють загрозу для здоров'я людини: жовтий і строкатий. Для домашнього виробництва найкраще підходять двуспоровий печериці, відомі також під назвою «культурні».

Для домашнього виробництва найкраще підходять двуспоровий печериці, відомі також під назвою «культурні»

Організація бізнесу на вирощуванні печериць передбачає застосування промислового способу. Він дозволить отримувати урожай від 2 до 4 тонн. Але для цього необхідний окремий ділянку.

Даний бізнес практично не має недоліків, маючи при цьому цілий комплекс переваг. При наявності закритої ділянки можна забезпечити стабільну прибуток протягом усього року. Показник оподаткування для вирощування грибів досить низький. До приміщення, в якому будуть вирощуватися гриби, передбачені мінімальні вимоги. Ресурси для організації виробництва доступні практично будь-якій людині.

З чого почати?

Спочатку необхідно розробити бізнес план по вирощуванню і реалізації печериць. Він включає наступні етапи:

  • приблизні розрахунки розміру стартового капіталу ;
  • реєстрація бізнесу;
  • облаштування приміщення для вирощування грибів;
  • покупка необхідного обладнання та матеріалів;
  • вибір найурожайніших видів печериць, і вивчення технології їх вирощування;
  • підбір персоналу ;
  • пошук способів реалізації продукції.

Попередньо необхідно вивчити потенційний ринок збуту, і розрахувати приблизний обсяг печериць, який можна продавати. Також слід передбачити можливі ризики, і розробити способи їх вирішення.

Не рекомендується відразу ж кидати основне джерело доходу, і переходити до вирощування грибів. Печериці схильні до захворювань і нападу паразитів, тому для недосвідчених людей на початковому етапі даний вид бізнесу супроводжується збитками. Для стабільного доходу потрібно підтримувати конкретний обсяг продукції, що зробити досить непросто.

Не знаючи технології вирощування печериць, складно організувати умови, які підходять для росту грибів. Ігноруючи захворювання і паразитів, можна втратити весь урожай. Тому перш ніж приступати до вирощування печериць, необхідно уважно вивчити теоретичну інформацію.

Чи потрібен дозвіл на відкриття бізнесу, документи

Відповідно до чинного законодавства, дозвіл на відкриття бізнесу по вирощуванню і продажу грибів видається при наявності:

  • фітосанітарного сертифіката;
  • довідки, що підтверджує відповідність ГОСТу;
  • інструкції розміщення і перевезення грибної продукції;
  • документа про проведення радіологічного контролю.

Спочатку необхідно отримати статус ІП (Індивідуального підприємця). Потім подається заява про бажання відкрити виробництво з вирощування грибів. Потрібна наявність довідки, яка підтверджує оплату держмита, і особистого паспорта.

Для вирощування грибів в комерційних цілях слід вибрати систему оподаткування ЕСХН (Єдиний сільськогосподарський податок).

Для вирощування грибів в комерційних цілях слід вибрати систему оподаткування   ЕСХН   (Єдиний сільськогосподарський податок)

приміщення

Щоб отримати урожай в розмірі від 2 до 4 тонн, потрібно ділянку площею від 100 квадратних метрів. Для вирощування грибів необхідно спеціальне приміщення. Його можна купити, взяти в оренду, або обладнати у себе вдома, якщо є достатня територія.

На початковому етапі краще підходить оренда, оскільки вона обходиться найдешевше, і якщо підприємство виявиться збитковим, дозволить звести грошові втрати до мінімуму.

Приміщення повинно бути розділене на чотири сектори з різним призначенням:

  • виготовлення компосту;
  • пастеризація компосту;
  • посів міцелію;
  • вирощування врожаю.

У приміщенні повинен бути встановлений комплекс різних систем:

  • клімат контроль;
  • комунікації;
  • вентиляція;
  • зволожувач повітря.

Щоб забезпечити стабільне зростання грибів, в приміщенні слід організувати певний мікроклімат. При відсутності необхідного обладнання найбільш підходящим бюджетним варіантом для цієї мети є теплиця. Якщо на ділянці вже є подібна споруда для розсади овочів, його можна використовувати і для вирощування грибів в період з вересня по лютий.

Найбільший попит на гриби відзначається взимку, тому саме в цей час рекомендується їх вирощувати.

Для печериць підійдуть плівкові і скляні теплиці. У них найпростіше забезпечити необхідну для вирощування грибів температуру і вологість. Також для облаштування теплиці допускається використання полікарбонату. У теплиці необхідно організувати:

  • газову або електричну систему обігріву;
  • вентиляцію для усунення вуглекислого газу, що виділяється грибами;
  • полки для збільшення кількості вирощуваних грибів.

Також вирощування грибів можна організувати в підвальному приміщенні, сараї, гаражі або на горищі. Вимоги такі ж, як і до теплиці. Але підлога повинна бути цементним, щоб знизити ймовірність виникнення цвілі. Незалежно від обраного для грибів приміщення потрібно виключити протяг. Печериць буде достатньо світла, використовуваного власниками підвалу для власної зручності.

Устаткування і матеріали

Щоб забезпечити умови для вирощування грибів в приміщенні, потрібно:

  • вентиляція і кондиціонер з термічним контролем;
  • холодильник для зберігання продукції;
  • водонагрівачі (для обігріву приміщення і забезпечення необхідного показника вологості);
  • система освітлення.

вентиляція і кондиціонер з термічним контролем;   холодильник для зберігання продукції;   водонагрівачі (для обігріву приміщення і забезпечення необхідного показника вологості);   система освітлення

Якщо вирощування печериць здійснюється не в теплиці, то додатково буде потрібно розчин хлорного вапна. Даним речовиною дезінфікують простір приміщення, знижуючи ризик появи хвороб.

Щоб вирощувати гриби, потрібно виготовити субстрат, що складається з:

  • соломи;
  • лушпиння соняшнику;
  • нехвойних тирси.

Вирощування шампіньйонів здійснюється в ящиках, мішках, піддонах, на полицях, заповнених спеціальним субстратом.

Самі врожайні сорти печериць

У списку найбільш врожайних і культивованих сортів печериць знаходяться:

1. Силван 130 - селективний гібридний вид, виведений американськими дослідженнями, який відрізняється невибагливістю, високим показником врожайності і швидким зростанням.

2. Соміцел 512, 608 - гібридний вид, виведений французькими вченими, який відрізняється стабільним і довгостроковим урожаєм (недолік полягає в вимогах до умов утримання).

3. Хаузер А15 - популярний на американському і європейському ринку сорт, для якого характерні високий показник врожайності, мінімальні вимоги до різних компосту, широкі капелюшки.

Якщо планується вирощувати печериці протягом всього року, рекомендується використовувати імпортний вид під назвою Хорст V1 і V3.

технологія вирощування

Вирощування грибів передбачає просту технологію. Але недосвідченим людям доведеться врахувати ряд тонкощів, щоб печериці не загинули. Попередньо необхідно підготувати приміщення. Крім установки обладнання, слід провести прибирання з використанням антибактеріальних миючих засобів.

Придбання або приготування компосту

Готовий компост можна придбати в магазині, або приготувати субстрат самостійно. Для цього тирсу, лушпиння соняшнику і солома подрібнюються, заливаються гарячою водою і остуджуються. Цей процес називається пастеризація.

Дізнатися докладніше про те, як самостійно приготувати компост для вирощування печериць, можна, подивившись дане відео:

Які кліматичні умови необхідні

Оптимальна температура, яка підходить для вирощування печериць, становить 25 градусів за Цельсієм вище нуля. Мінімальний показник вологості дорівнює 85%. Після того як в ємність з міцелієм буде засипаний покровной грунт, температура поступово знижується до +15 градусів за Цельсієм. Для цього використовується вентиляція.

Способи і етапи вирощування

Спочатку необхідно придбати міцелій. Його можна купити на спеціальних грибоводческих підприємствах, або в магазинах, що займаються реалізацією квіткової і городньої продукції. Зібрати міцелій самостійно можна тільки в лабораторних умовах.

Субстрат завантажується в поліетиленові мішки, в які закладається міцелій печериць. У них потрібно зробити двосантиметрові отвори на відстані 15-20 сантиметрів. При відповідних кліматичних умовах на місці отворів виростуть гриби. Також в якості субстрату можна використовувати гній, вапно і сечовину. Багато людей вважають за краще купувати землю, призначену для вирощування квітів.

Якщо субстрат засипають в лоток або ящик, його товщина повинна становити не більше 23 сантиметрів. Завдяки цій умові ймовірність того, що патогенна мікрофлора завдасть шкоди міцелію, зводиться до мінімуму. Зверху субстрату висипається пятисантиметровий шар зернового порошку, який покривається ще одним шаром субстрату аналогічної товщини. Через 2 тижні висипається покровной грунт, до складу якого входять чорнозем, крейда і торф.

Періодично необхідно проводити полив. Для цього використовується пульверизатор. Він створює ефект, аналогічний дощу. Якщо поливати міцелій з лійки, гриби не зійдуть. Не можна, щоб на печериці потрапляли прямі сонячні промені - вони можуть завдати шкоди врожаю.

Збір врожаю

Якщо технологія посадки була використана правильно, перший урожай повинен з'явитися через 2,5 тижні. В середньому тривалість періоду врожаю становить 4 місяці в залежності від того, який вид печериць був використаний. Якісний полив може збільшити цей період.

При зборі грибів не можна зрізати ніжки. Печериці відокремлюються методом викручування. Після цього місце, де ріс гриб, засипається землею і поливається. Завдяки цьому способу на місці зірваного гриба зійдуть нові печериці.

При дотриманні технології вирощування печериць можна отримати до 8 хвиль плодоношення. Але повноцінний урожай спостерігає тільки з першої по третю хвилю. Надалі його обсяг поступово зменшується.

У холодильнику печериці здатні зберігатися до 2 тижнів.

персонал

Для вирощування грибів у великих обсягах потрібно персонал з 3-4 чоловік. Такої кількості співробітників буде досить для збору врожаю від 5 тонн в рік. Залежно від посад штат повинен складатися з робітників і водія. Список обов'язків робітників включає:

  • висадка і вирощування грибів;
  • збір врожаю;
  • обробка приміщення і підтримання необхідних умов.

Водій займається доставкою продукції по точках реалізації.

Витрати на бізнес, приблизні розрахунки

На організацію виробництва по вирощуванню шампіньйонів потрібно близько 3,5 мільйона рублів. З них буде витрачено:

  • 15 тисяч рублів - на реєстрацію бізнесу;
  • 2 мільйони рублів - на покупку приміщення;
  • 200 тисяч рублів - на благоустрій приміщення для вирощування грибів;
  • 1 мільйон рублів - на покупку і установку необхідного обладнання;
  • 25 тисяч рублів - на покупку або виготовлення компосту;
  • 10 тисяч рублів - на покупку міцелію;
  • 25 тисяч рублів - на розробку і реалізацію маркетингової програми.

Якщо замість покупки приміщення береться в оренду, або виробництво організовується на власній території, можна заощадити 2 мільйони рублів. Щоб підтримувати бізнес, необхідно щомісяця виділяти близько 70 тисяч рублів. З цієї суми використовується:

  • 10 тисяч рублів - на оплату комунальних послуг;
  • 40 тисяч рублів - на заробітну плату працівникам (при штаті з 3 чоловік);
  • 12 тисяч рублів - на оплату податків;
  • 5 тисяч рублів - на покупку сировини;
  • 3 тисячі рублів - на оплату транспортних витрат.

10 тисяч рублів - на оплату комунальних послуг;   40 тисяч рублів - на заробітну плату працівникам (при штаті з 3 чоловік);   12 тисяч рублів - на оплату податків;   5 тисяч рублів - на покупку сировини;   3 тисячі рублів - на оплату транспортних витрат

Якщо працювати самостійно, приділивши основну час бізнесу, можна заощадити 40 тисяч рублів. Але, з огляду на обсяг робіт, в цьому випадку також рекомендується найняти мінімум одного помічника.

Рентабельність, який дохід можна отримати

Рентабельність цього бізнесу становить від 25% до 40%. Але спочатку дохід буде мінімальним. Середня вартість 1 кілограма печериць становить 200 рублів. У перші 2 місяці виробництво буде збитковим, оскільки даний період буде потрібно на вирощування врожаю.

При стабільному збільшенні всхода грибів за три роки показник врожайності повинен підвищитися на 2 тонни. Середня місячна виручка становить близько 83 тисяч рублів. З урахуванням щомісячних витрат чистий прибуток варіюється від 11 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в залежності від того, чи будуть задіяні у виробництві додаткові працівники, чи ні.

На другий рік чистий прибуток підвищиться до розміру від 30 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На третій рік - від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ризики

Основні ризики переслідують недосвідчених людей, які вирішили відразу організувати великі грибні плантації. При відсутності досвіду є висока ймовірність того, що частина грибів загине або не сходить воно, а власник бізнесу понесе збитки.

Але навіть при наявності досвіду в даній сфері існує ризик загибелі грибів з вини шкідників і захворювань. Щоб звести до мінімуму такий варіант, в приміщенні необхідно регулярно проводити прибирання.

Ще один ризик пов'язаний з пошуком ринку збуту. Його потрібно проводити заздалегідь. В іншому випадку можна виростити дуже велика кількість печериць, для реалізації яких буде недостатньо покупців.

Вирощування в домашніх умовах

Організувати виробництво печериць в комерційних цілях на дому досить складно. Гриби можна вирощувати на балконі, в коморі або вільній кімнаті. Такий площі буде недостатньо, щоб отримати обсяг грибів, необхідний для відкриття власного бізнесу. Тому вирощування печериць в домашніх умовах підходить тим, хто хоче мати гриби для власних потреб.

Вирощування шампіньйонів - хороший спосіб відкрити власний бізнес. Але для цього потрібно велике приміщення та знання технології вирощування грибів. Тому для початку слід пройти навчання, і спробувати зібрати невеликий урожай.

З чого почати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама