Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування шампіньйонів як бізнес

  1. переваги бізнесу
  2. Що включає в себе бізнес-план?
  3. підготовка приміщення
  4. облаштування теплиці
  5. облаштування підвалу
  6. Устаткування і матеріали
  7. Про кліматичних умовах
  8. Про технології вирощування печериць
  9. Вирощування в блоках
  10. Вирощування в мішках
  11. Вирощування в контейнерах
  12. Вирощування на грядках
  13. Вирощування на полицях
  14. Як підготувати компост для вирощування печериць
  15. Догляд за посадками печериць
  16. Ринок збуту

Печериці - найпопулярніші гриби у вітчизняних споживачів. І їх вирощування може стати додатковим або постійним джерелом доходів. Все залежить від обсягів виробництва.

Основні моменти бізнесу на вирощуванні грибів ми розглядали в цієї статті . Тут же розглянемо особливості вирощування печериць.

переваги бізнесу

Головна перевага даного бізнесу полягає в тому, що їм може займатися будь-який бажаючий - незалежно живете ви в сільській місцевості або місті. Дохід з вирощування грибів - цілорічний.

Печериці відрізняються високою врожайністю. На них є стабільний попит у населення при порівняно низькій конкуренції. За рахунок цього всі початкові вкладення швидко окупаються - менш ніж за 3-5 місяців.

За рахунок цього всі початкові вкладення швидко окупаються - менш ніж за 3-5 місяців

Процес вирощування набагато простіше, ніж у випадку з овочами . Тут немає необхідності постійно боротися з бур'янами, доглядати за грибами, регулярно перевіряти врожай і стежити за погодними умовами. Можна навіть відлучатися на тривалий час - на гриби це ніяк не вплине.

Для вирощування грибів потрібно мінімум матеріалів і устаткування. До приміщення пред'являються не такі серйозні вимоги, як при іншому сільськогосподарському бізнесі . Погодні умови не впливають на врожайність.

Ну і, звичайно ж, вагомою перевагою є невеликі фінансові витрати на запуск бізнесу. А також власники грибних плантацій отримують можливість регулярно насолоджуватися стравами з грибів.

Для старту підприємцю треба тільки зареєструвати свою діяльність, підготувати приміщення, грибниці і компост. Доступність бізнесу чітко помітна в його перевагах.

Що включає в себе бізнес-план?

Як і будь-який інший бізнес, вирощування печериць починається з бізнес-плану. Він включає в себе 6 простих пунктів:

  1. Реєстрація бізнесу в податковій.
  2. Підготовка приміщення.
  3. Закупівля блоків, мішків або інших ємностей для вирощування печериць.
  4. Підготовка компосту.
  5. Збір врожаю.
  6. Пошук покупців і продаж продукції.

Реєструється бізнес як ІП. Для цього треба написати заяву за формою Р21001, вибрати код КВЕД (В нашому випадку 01.12.31) і сплатити державне мито (800 руб.). Також буде потрібно отримати дозвіл від пожежної служби. Після першого збору врожаю, безпосередньо до продажу, гриби треба передати на експертизу в СЕС. На підставі висновку буде видано відповідний документ і сертифікат якості. Тільки після цього можна реалізовувати продукцію.

підготовка приміщення

Вирощувати печериці можна в спеціально обладнаній теплиці, підвалі або іншому подібному приміщенні. Відповідно підготовка кожного приміщення буде трохи відрізнятися. Тому розглянемо облаштування теплиці і підвалу.

облаштування теплиці

Для вирощування печериць можна використовувати просту скляну або плівкову теплицю.

Перевага такого варіанта полягає в тому, що в теплиці досить просто підтримувати потрібну температуру і вологість. Крім того, гриби постійно отримуватимуть природне світло, що позитивно відбитися на якості врожаю.

Щоб сильно не ускладнювати собі завдання, можна вибрати просту конструкцію теплиці з плівки або полікарбонату. Це найпростіший і економічний варіант.

Що стосується облаштування, то насамперед треба забезпечити теплицю теплом. Для цього можна використовувати різне обладнання, головне, щоб воно було безпечно.

Також треба подбати про гарну вентиляцію. Вона потрібна для виведення з теплиці вуглекислого газу, який виділяє компост. Створити комфортний для грибів мікроклімат можна посадивши в теплиці овочі , Наприклад, огірки .

Так як головне завдання підприємця - отримати на початковому етапі якомога більше врожаю, - то доцільно розмістити в теплиці полки. На цих полицях стоятимуть спеціальні контейнери для вирощування грибів. Гриби в таких контейнерах дуже зручно вирощувати і збирати.

облаштування підвалу

Якщо ви живете в заміському будинку, де є підвал, то це хороша можливість заощадити на оренді приміщення або будівництві теплиці.

До погребу, в якому будуть вирощуватися гриби, застосовні наступні вимоги:

  • Пол повинен бути зацементований. Це дозволить без особливих зусиль підтримувати в приміщенні чистоту. Більш того, це запобіжить небажане утворення цвілі.
  • У погребі, як і в випадку з теплицею, бажано наявність полиць або стелажів. Вони заощадять корисний простір приміщення, але при цьому дадуть можливість отримати більше врожаю.
  • У приміщенні треба організувати комфортне для роботи освітлення. Самим же шампіньйонів світло не обов'язковий - вони і без нього добре ростуть.
  • Льох повинен мати хорошу вентиляцію. Її треба організувати так, щоб в приміщення не проникали комахи, які можуть нашкодити грибам, і не створювалися протяги.
  • У приміщення повинні бути термометр і гігрометр. Це дозволить стежити за температурою і вологістю. Підтримувати прийнятний для вирощування печериць клімат можна за допомогою різних підігрівачів повітря або опалювальної системи (переважно водяний). Щоб підвищити вологість, досить обприскати водою підлогу і контейнери з грибами.
  • У погребі повинна проводитися дезінфекція, так як печериці дуже болючі і чутливі до різних інфекцій. Для цього досить обробити стіни сумішшю з вапна і мідного купоросу. Для регулярної дезінфекції найчастіше використовують сірчану шашку (обкурювання) або 4% розчин формаліну (обприскування).

Інші приміщення для вирощування грибів облаштовуються аналогічним чином.

Устаткування і матеріали

З приміщенням розібралися. Тепер треба більш детально поговорити про необхідне обладнання і матеріали.

В першу чергу, в приміщенні треба організувати освітлення. Воно практично не потрібно для грибів, але дозволить створити комфортні умови для роботи з ними.

Також не варто забувати про згадані вище полицях або стелажах. З метою економії їх можна зробити самостійно з заліза або дерева. Дерев'яні саморобні стелажі краще покрити лаком, щоб вони не почали гнити і прослужили не один рік.

Місця вентиляції треба надійно закрити москітною сіткою.

У приміщення бажано провести водяне опалення. Якщо воно знаходиться в заміському будинку, то система не повинна залежати від його опалення. Тобто треба зробити так, щоб була можливість перекривати його подачу в підвал. Це дасть можливість регулювати клімат в приміщенні.

Про кліматичних умовах

Температура повітря в приміщенні або теплиці повинна бути в межах 23-25 ​​° C.

В процесі вирощування печериць приміщення повинно постійно провітрюватися. Обов'язково треба стежити за вологістю (вона повинна бути в межах 60%). Щоб зробити цей процес менш трудомістким, в приміщення можна залишити 1-2 відра з водою. Так повітря буде постійно зволожувати і очищатися від вуглекислого газу.

Також треба пам'ятати, що заходити в приміщення, де вирощуються гриби, і працювати в ньому можна тільки з марлевою пов'язкою на обличчі або в респіраторі. Не зайвим буде купити костюм для роботи. В іншому випадку можна отримати захворювання дихальних шляхів або алергічну реакцію.

Про технології вирощування печериць

Вирощувати печериці можна 5-ю способами:

  • У блоках.
  • В мішках.
  • У контейнерах.
  • На грядках.
  • На полицях.

Вирощування в блоках

Даний метод вирощування грибів найпопулярніший. Його основна перевага полягає в тому, що компост пресується в брикети. За рахунок цього збільшується швидкість вирощування печериць і спрощується транспортування.

Вирощування в мішках

При такому способі вирощування компост і міцелію поміщаються в мішки, які або підвішуються під стелею, або розставляються по підлозі. Це дозволяє раціонально використовувати корисний простір приміщення і убезпечити весь урожай від можливих захворювань - якщо в одному мішку помічається розвиток якоїсь хвороби, то він просто викидається. Це метод також є популярним.

Вирощування в контейнерах

Цю технологію в основному використовують за кордоном. Але і у нас вона успішно прижилася.

Для вирощування печериць використовують спеціальні контейнери, попередньо оброблені протигрибковими складами для зниження ризику захворювання врожаю. Спосіб досить ефективний, але дорогий, і тому доступний не кожному.

Вирощування на грядках

Цей спосіб знаком практично кожному фермеру, але його зараз не так активно використовують для вирощування грибів. Суть технології полягає в тому, що на плівку, покладену на поверхню, висипається грунт і на неї висаджується грибниця. Такий метод менш фінансово затратний, так як немає необхідності закуповувати дорогі ємності. Однак мають місце деякі ускладнення, що стосуються підтримки чистоти в приміщенні і ризиків захворювання грибів.

Вирощування на полицях

Це метод ще називають «голландським», так як він прийшов до нас з Голландії. У нього є подібності з вирощуванням грибів на грядках. Компост з грибницею розташовують не на плівці, а на спеціальних полицях.

Як підготувати компост для вирощування печериць

Компост можна купити вже в готовому стані або підготувати його самостійно. Робиться він у такий спосіб:

  1. На підготовлену під вирощування грибів майданчик укладається солома висотою до 30 см. На неї викладається кінський гній і наступним шаром курячий послід.
  2. На готові шари виливається достатню кількість чистої води. Це дозволить ущільнити масу. Щоб шари надійно уплотнились процедуру поливу водою треба повторити до 6 разів.
  3. Після поливу поверх всіх шарів укладається торф. Він утримає воду всередині компосту, за рахунок чого рідина буде випаровуватися повільніше. Після укладання торф розпушується і ущільнюється. Його покрив повинен бути досить товстим (від 15 см.) І вологим.
    Це знизить ризик захворювання майбутнього врожаю.
  4. Після того як компост буде готовий його треба залишити на кілька днів. Необхідно регулярно міряти температуру глибинного шару - вона повинна бути від + 28 ° C. Висаджувати гриби в підготовлений грунт можна тільки через кілька днів.

Якщо процес виготовлення компосту здається занадто трудомістким, то його можна просто купити. Головне знайти хорошого постачальника з якісним субстратом. Треба пам'ятати, що тільки від компосту залежить врожайність і здоров'я грибів.

Догляд за посадками печериць

Догляд за посадками печериць

Печериці можна вважати невибагливими грибами. Досить стежити за тим, щоб температура в грунті не опускалася нижче + 25 ° C, а вологість в приміщенні перебувала на рівні 60%. Грунт повинен постійно обприскуватися чистою водою. Як тільки грибниця розростеться температуру ґрунту можна знизити до + 20 ° C.

При дотриманні всіх вимог до вирощування печериць перший урожай можна отримати через 1-1.5 місяці. Після його збору компост треба замінити новим субстратом.

Ринок збуту

Ринок збуту

Продавати вирощені печериці можна як оптом, так і в роздріб. Яким способом здійснювати збут кожен вирішує сам. Варто лише зазначити, кому можна запропонувати власну продукцію:

  • Магазини.
  • Ресторани.
  • Кафе.
  • Індивідуальні підприємці.
  • Населенню (самостійний продаж на ринку або у власному торговому об'єкті).

Вирощування шампіньйонів - це хороша можливість отримати додатковий або постійний дохід і запустити власний бізнес при мінімальних фінансових вкладеннях. Для успішного ведення бізнесу не потрібні особливі знання і навички - все прийде разом з досвідом.

Про вирощування грибів глив ми детально розповіли в цій статті .

Що включає в себе бізнес-план?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама