Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах для новачків

  1. Правила приготування субстрату
  2. Вибір міцелію і посів (інокуляція)
  3. Умови утримання і догляд
  4. Популярні способи домашньої культивації печериць
  5. Правила збору врожаю
  6. Вирощування шампіньйонів будинку, відео

Шампіньйони - одні з небагатьох грибів, які можна виростити штучно. Більшість інших грибів росте в лісі в своєму природному середовищі існування. Але як виростити печериці новачкові, нічого не знає про це? Досить уважно ознайомитися з описом технологічного процесу і слідувати рекомендаціям. Печериці невибагливі і виростити їх не складе особливих труднощів.

Правила приготування субстрату

Щоб зробити субстрат (субстанція, на якій ростуть гриби) на ділянку, величиною метр на метр (1 м2), необхідно виконати ряд дій

Взяти такі інгредієнти:

  • кінський гній - 20 кг,
  • послід коров'ячий або пташиний, в тому числі курячий (тільки, якщо немає кінського гною) - 12 кг,
  • солому (підійде пшеничне або житнє) - 40 кг,
  • сечовину - 800 г,
  • суперфосфат - 800 г,
  • алебастрову борошно - 2 кг,
  • гіпс - 2,8 кг,
  • крейда - 2 кг.
Шампіньйони - одні з небагатьох грибів, які можна виростити штучно

Субстрат для вирощування шампіьонов

Замочити суху, що не пліснявий солому на добу у великій ємності з водою. При відсутності такої ємності можна покласти її на поліетилен і періодично бризкати водою. Після вимочування солому необхідно викласти товстим шаром на рівну поверхню, обрану для приготування субстрату. для правильного приготування суміші в приміщенні, потрібно простежити за тим, щоб воно добре провітрювати. В іншому випадку виділиться занадто багато азоту.

Якщо ви робите бурт не в приміщенні, майданчик повинен мати навіс і бути забетонована, але місце варто вибрати сонячне, щоб субстрат добре нагрівався. Якщо навісу немає, під час дощу можна вкривати купу руберойдом.

Зверху потрібно викласти тонким шаром гній. Його необхідно зволожити водою і внести трохи сечовини. Наступним рівнем укласти знову шар соломи, але вже більш тонкий, ніж перший. Цей шар обробляється також, як і попередній. Зробити 4 аналогічних шару.

Наверх субстрату укладається останній, завершальний рівень соломи такої ж товщини, як і нижній (перший). Обов'язково потрібно налити невелику кількість води.

Субстрат необхідно викладати на площі з розмірами, що не менше, ніж 1,5 метра на 1,2 м. Висота покладеного субстрату повинна вийти не менше, ніж 1 метр.

Схема приготування субстрату для печериць

Через тиждень візьміть вила чи лопату і добре перемішайте отриману суміш для доступу кисню. Вмішайте гіпс для поліпшення структури суміші. Слідкуйте, щоб грунт не потрапляла в підготовлюваний субстрат, інакше туди можуть проникнути шкідливі грибки. Після трьох-чотириденного очікування знову перемішайте компост. Введіть крейда з суперфосфатом . При підсиханні купи необхідно рясно полити її водою. Через чотири дні здійснило третій перетрушування. Після закінченні чергового триденного терміну перемішайте ще раз.Когда компост втратить свій аміачний запах (це станеться через 3-4 тижні) і стане коричневого кольору, а солома - м'якою, субстрат готовий.

При надмірному зволоженні бурту (коли при стисканні рукою з нього капає або тече рідина), потрібно трохи його просушити, розклавши на сонці. Головне - не допускати усихання заготовленої суміші: його вологість повинна складати приблизно 60%.

Головне - не допускати усихання заготовленої суміші: його вологість повинна складати приблизно 60%

вирощування печериць в домашніх умовах для новачків

Коли субстрат готовий, виробляють його нагрівання, а потім - остуджують. Після цього можна розкладати його по ящиках або іншим ємностей, в яких будуть рости гриби. Найзручніше взяти корито з дерева з висотою бортів близько двадцяти сантиметрів. Якщо такої можливості немає, просто розкладіть в погребі чи підвалі готовий субстрат на підлогу. Його шар повинен бути 65-70 см, а величина кожної "грядки" - близько половини квадратного метра.

Ось ще два варіанти викладання складових субстрату для підготовки до посадки грибів:

  • стелажі з бортиками величиною до 45 см;
  • відкритий грунт, при виборі цього варіанту субстрат укладають прям на землю в весняний період (відразу після танення снігу) з висотою шару - 30 см і обов'язковий навіс над грибами - вони люблять тінь.

Вибір міцелію і посів (інокуляція)

Для отримання смачних і красивих печериць важливо правильно підібрати міцелій ( посівний матеріал ). Хороший міцелій повинен бути вирощений за особливою технологією в спеціальних лабораторіях. Він буває двох видів: зерновий і компостний.

Зерновий міцелій продається в поліетиленових пакетах. Термін його придатності - не більше півроку. Щоб він не зіпсувався, зберігати його потрібно при температурі від 00 С до +40 С. Міцелій зерновий набувають з такого розрахунку: чотириста грамів на квадратний метр підготовленого і покладеного субстрату.

Зерновий міцелій для вирощування печериць

Компостний міцелій надходить у продаж в скляній тарі. Це допомагає протистояти негативним зовнішнім впливам на посівний матеріал . Урожайність компостного міцелію нижче, ніж у зернового. Термін зберігання: при температурі 00 С - до одного року, при температурі від +180 С до +200 С - близько двадцяти днів. Витрата матеріалу: півкілограма міцелію на квадратний метр компосту.

Після вибору і придбання міцелію можна приступати до його засеіванія. Для цього роблять в субстраті лунки на відстані 20-25 см одна від одної, глибиною 4-5 см. Далі настає етап внесення міцелію. Якщо у вас компостний посадковий матеріал - в кожну лунку потрібно вносити деяку кількість міцелію, розміром приблизно, як куряче яйце. Під час висадки зернового посадкового матеріалу потрібно кидати в лунку цілу жменю. Зверху кожну заповнену ямку прикривають субстратом.

Умови утримання і догляд

Щоб печериці добре росли, потрібно дотримуватись таких правил утримання та догляду:

  1. Вологість в приміщенні з вирощуваними грибами повинна бути 70-95%.
  2. Температура субстрату підлягає регулярному контролю. Вона повинна перебувати в межах +200 С - +270 С. При збільшенні t вище встановленої норми варто провітрити приміщення, при зменшенні - зробити додатковий підігрів.
  3. Для подальшого догляду за починаючої рости грибницею потрібно приготувати один з варіантів суміші:
  • Дев'ять частин торфу і одна частина крейди.
  • Чотири частини землі з саду, п'ять частин торфу і одна частина крейди.

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах

На кожен квадратний метр посадки піде близько 50 м суміші. Її починають накладати трьох - чотирьох сантиметровим шаром зверху з'явилася грибний павутинки вже через вісім-дванадцять днів.

Як тільки з'явиться слабо відчутний запах грибів і почнеться появи капелюшків, потрібно забезпечити в приміщенні температуру +170 С - +180 С. Інакше ніжки печериць виростуть занадто довгими, а капелюшки - занадто маленькими.

Інакше ніжки печериць виростуть занадто довгими, а капелюшки - занадто маленькими

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах

Через чотири-п'ять днів температура в приміщенні повинна бути знижена до позначки +120 С - +170 С. Поверхня покладеної грунту потрібно регулярно продовжувати зволожувати. Приміщення повинно періодично провітрюватися (без протягів) для видалення вуглекислого газу.

Уважно спостерігаючи за грибами кожен день, потрібно відразу ж прибирати ті печериці, капелюшок яких трохи стемніє або змінить свій колір. Після цього буде потрібно обробити ямку після кожного такого гриба сіллю. Це обумовить зараження грибною хворобою всього іншого врожаю.

Популярні способи домашньої культивації печериць

висаджування печериць в ємності - це не єдиний спосіб вирощування цих грибів. Крім класичного варіанту існують такі варіанти їх культивування:

  • За допомогою насипання гряд. Для здійснення цього методу потрібно лише приміщення, ящики не будуть потрібні (це дуже зручно і не затратно). Субстрат насипають рівними пасмами прямо на підлогу господарського або підвального приміщення.

Гряди для вирощування печериць

До недоліків методу відносять низьке місцезнаходження врожаю і поява великої ймовірності зараження грибів інфекціями.

  • Голландський метод (вирощування на полицях). Цей спосіб хороший тим, що розташування грибів дуже зручно для догляду за ними і подальшого збору врожаю. Ще один плюс - ваші печериці будуть здоровими і виростуть великими.
  • В мішках. Для впровадження в життя цього способу вирощування грибів субстрат готується протягом двадцяти п'яти - тридцяти днів в поліетиленових мішках. Для посадки посівного матеріалу в мішку проробляють дірочки.

Недолік методу: велика трудомісткість процесу.

Недолік методу: велика трудомісткість процесу

Схема вирощування печериць за голландським методом

  • У брикетах. Субстрат (в даному випадку - брикети, виготовлені методом пресування) виробляють з торфу, гною, тирси та ін. Позитивною стороною способу є величезна економія сил і часу, які витрачаються на приготування субстрату. Спресовані брикети можна використовувати до чотирьох разів, а після зняття третього або четвертого врожаю їх необхідно замінювати.

Недолік: велика вартість брикетів.

Правила збору врожаю

довгоочікуваний урожай печериць з'явиться вже через 40-50 днів з моменту посадки. А при вирощуванні протягом наступних двох місяців можна збирати гриби ще шість - сім разів. При цьому з кожного квадратного метра отримують приблизно п'ять - десять кілограм грибів. Починати збір необхідно в той момент, коли між капелюшком і ніжкою ще зберігається плівочка. Якщо капелюшок гриба розкололася на дві частини або плівка ушкодилася, такий екземпляр не варто вживати в їжу.

Якщо капелюшок гриба розкололася на дві частини або плівка ушкодилася, такий екземпляр не варто вживати в їжу

Правила збору врожаю печериць

При зборі кожен гриб викручують, а не зрізають ножем, як лісова. На цьому етапі головне - обережно поводитися з грибом, щоб не пошкодилося його підставу. Після цього потрібно трохи засипати ямку субстратом і трохи зволожити. Ще один спосіб збору грибів: одна рука збирача акуратно притримує нижню частину ніжки печериці, а друга - плавними рухами відокремлює його від грибниці.

Вирощування шампіньйонів будинку, відео

для самостійного вирощування печериць необхідно заздалегідь приготувати субстрат. Важливим є як підготовчий, так і всі наступні етапи вирощування грибів. Після вдалого старту і правильного догляду залишиться лише під час і грамотно зібрати урожай шампіньйонів.

Але як виростити печериці новачкові, нічого не знає про це?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама