Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як очистити свердловину від піску

  1. причини забруднення
  2. Методи очищення свердловини
  3. Очищення вібраційних насосом з насадкою
  4. очищення компресором
  5. механізована
  6. Хімічна

Свердловина є альтернативою централізованого водопостачання в місцях відсутності останнього і часто використовується для господарських потреб, наприклад, поливу рослин на дачній ділянці. При належної очистки та фільтрації вона може також служити джерелом питної води.

Постійний контроль дозволяє вчасно помітити ознаки забруднення і швидко їх усунути. Про те, що свердловина замулюється і потребує очищення, можна судити за такими ознаками:

  • слабшає напір;
  • після відстоювання води в резервуарі на дні утворюється осад піску або мулу;
  • подача йде ривками, з бульканням, після чого припиняється зовсім.

Якщо присутні всі перераховані ознаки або хоча б один з них, це означає, що необхідно негайно провести очищення свердловини від піску.

причини забруднення

  • Неправильний монтаж. Місце надходження води в свердловину розташоване не в водоносному шарі. В цьому випадку рекомендується заново провести буріння, так як забруднення піском і глиною відбуватиметься дуже швидко.
  • Рідкісне відкачування. На дні згодом осідає мул, глина, інші механічні частинки. При рідкісному користуванні вони ущільнюються, зменшують натиск води.
  • Використання роторних насосів. Вони розраховані на паркан рідини з максимальної глибини 8 м. Нижче цього рівня скупчуються дрібні частинки піску і глини, з часом засмічують свердловину. Для очищення потрібно періодичне використання вібраційного насоса, який слід опускати при прокачуванні до самого дна.
  • Діаметр фільтра менше, ніж в основної труби. Це призводить до їх розбіжності, в результаті чого на решітці фільтра швидко утворюються щільні відкладення, погано пропускають рідину. Для повного очищення такої конструкції використовується вібраційний насос з нижнім забором і меншим діаметром.
  • Засмічення фільтра. Він монтується при вході води в першу трубу, має сітчасте будова і призначається для того, щоб затримувати дрібні частинки піску і глини. Якщо в насос надходить рідина з великою кількістю механічних домішок, сітка фільтра швидко засмічується.
  • Зміна розташування водоносних рівнів. Найчастіше це відбувається через зрушення грунту на ділянці, де розташована свердловина. Рідше - через зміни клімату в регіоні, наприклад, значного зниження кількості опадів протягом тривалого часу.

Для очищення використовується кілька методів, які підбираються відповідно до особливостей конкретної свердловини і типом основних забруднень (пісок, глина, мул). При водозаборі з прямим стовбуром обладнання може опускатися до самого дна, що полегшує і прискорює проводяться роботи.

Методи очищення свердловини

За допомогою желонки

За допомогою желонки

Такий спосіб дозволяє усунути всі види забруднень і зробити майже будь-яку щілину працює. Желонка є закріплену на тросі трубу, усередині якої знаходиться металева куля. Верхній отвір закрито сіткою, нижнє відкрито. Желонка розрахована на очистку свердловин з прямим стовбуром глибиною до 50 м.

Такий спосіб є трудомістким, але надійним. Желонка здійснює очищення джерела від мулу, крупного піску, невеликих каменів. При глибині понад 25 м можуть знадобитися лебідка і додаткова техніка.

  • Желонку опускають вниз, піднімають тросом на висоту до 50 см і знову відпускають.
  • Труба під впливом власної ваги падає на дно свердловини, а розташований всередині куля по інерції залишається на місці. Це відкриває нижній отвір для води з піском, мулом та іншими забрудненнями.
  • Потім куля знову опускається вниз, закриваючи отвір труби.
  • Проводиться ще три-чотири таких руху, після чого желонка наполовину наповнюється.
  • Наповнену трубу плавно піднімають на поверхню і виливають міститься в ній воду разом з брудом і камінням.

За один підйом желонка може захопити 250-500 г піску, що відповідає шару в 3 см при діаметрі обсадної труби 108 мм. Знаючи розміри насосного обладнання, можна розрахувати частоту очищення. Це дозволить не допускати сильного засмічення свердловини в процесі експлуатації.

Очищення вібраційних насосом з насадкою

Такий метод є більш прогресивним і не вимагає значних фізичних зусиль. Використовується вібраційний насос зі спеціальною насадкою. Остання застосовується тоді, коли стовбур свердловини звужений і усунення забруднень стандартним обладнанням неможливо. У цьому випадку вибирається компактний вібраційний насос з нижнім забором води.

Послідовність дій така:

  • на виступаючий корпус Водозаборник надягають дюрітових або гумовий шланг, інший кінець якого кріпиться хомутом до насоса;
  • встановлюється страховка. Для цього всередину основного шланга вставляється другий або довга трубка з ПВХ / металу, після чого надійно фіксується;
  • до нижнього кінця кріпиться невеликий вантаж, щоб запобігти спливання на поверхню води при очищенні свердловини;
  • насос зі шлангом опускають до зіткнення з змуленим дном, потім піднімають на 5-10 см, після чого включають.

Продуктивність такого методу набагато вище, ніж при використанні желонки. У тих випадках, коли канал прямий, неглибокий і широкий, замість вібраційного насоса може використовуватися погружной. Його опускають на саме дно свердловини і включають, попередньо піднявши кілька разів, щоб збовтати мул і пісок. Після повного відкачування води автоматичний захист відключає насос.

очищення компресором

Її рекомендується проводити відразу після того, як свердловина була пробурена. Компресорна очищення усуває пісок, глину і інше сміття, що потрапив в стовбур.

При очищенні використовується компресор, що створює тиск 12-15 атмосфер, і трубна система, зібрана так, щоб діставати до дна. Технологія включає наступні етапи:

  • збирається трубопровід, після чого він встановлюється в свердловині;
  • система закріплюється мотузкою;
  • на трубу монтується вакуумний перехідник;
  • компресор накачується до максимального тиску;
  • шланг компресора приєднується до перехідника;
  • обладнання включається і нагнітає повітря в ствол свердловини.

Процес повторюється неодноразово доти, поки з пробуреного джерела не поступатиме чиста вода, без піску і мулу.

механізована

При такому методі використовуються два насоси:

  • глибинний з нижнім забором;
  • самовсмоктуючий, нагнітає воду в свердловину.

глибинний з нижнім забором;   самовсмоктуючий, нагнітає воду в свердловину

Напір при очищенні буде невеликим, тому що при цьому устаткування менше забивається мулом і піском і довше працює. Поруч встановлюється резервуар для води об'ємом від 200 л і більше. Самовсмоктуючий насос нагнітає рідина з ємності всередину джерела, глибинний відкачує її. Такий метод рекомендується для свердловин з криволінійними стволами.

Хімічна

Використовується як крайній захід, коли жоден з перерахованих вище методів не дав відчутних результатів. Для очищення використовуються кислотні або лужні розчини. Реагенти залишаються на 48 годин, отвір закривається. Потім вода кілька разів відкачується, проте вона ще місяць-півтора не може використовуватися. Для прискорення очищення від залишків реагенту слід підвищити паркан зі свердловини. Перед тим як почати користуватися джерелом, слід обов'язково провести лабораторний аналіз.

Всі роботи повинні проводити тільки спеціалізовані організації, що мають відповідний допуск.

Дивіться також:

Очищення води свердловини приватному будинку

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама