Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Страви з кети: рецепти з фото

  1. Страви з кети: рецепти з фото Як правильно вибрати кету
  2. Як обробити кету
  3. Суп з червоної риби
  4. Кета в фользі
  5. Шашлички з кети
  6. Рибні котлети з плавленим сиром
  7. Рибний пиріг з кетой
  8. Страви з кети: рецепти з фото
  9. Як обробити кету
  10. Суп з червоної риби
  11. Кета в фользі
  12. Шашлички з кети
  13. Рибні котлети з плавленим сиром
  14. Рибний пиріг з кетой
  15. Страви з кети: рецепти з фото
  16. Як обробити кету
  17. Суп з червоної риби
  18. Кета в фользі
  19. Шашлички з кети
  20. Рибні котлети з плавленим сиром
  21. Рибний пиріг з кетой

Страви з кети: рецепти з фото

Як правильно вибрати кету

Щоб приготовану страву вийшло і корисним, і смачним, потрібно вибрати якісну рибу. На дорогу кету дуже схожа дешева риба - горбуша. Недобросовісні продавці часто намагаються зробити підміну товару. Тому потрібно звертати увагу на деякі деталі. Головна відмінність горбуші - на її спинці є невеликий горб. Має значення і розмір риби - тушка кети досягає ваги в 5 кг.

Луска у свіжої кети має сіруватий колір. Сама тушка повинна бути без будь-яких синців, плям і слизу. Не допускається, щоб очі морського мешканця були мутними. При натисканні на рибу вм'ятина повинна швидко відновлюватися, при відсутності такого ефекту можна судити про неякісний товар. Риба повинна виділяти властивий їй свіжий аромат без інших сторонніх запахів. А її м'ясо повинно бути яскраво-рожевого приємного забарвлення.

Свіжу рибу рекомендується відразу обробити і приготувати, адже зберігати її можна не більше 8 годин. У разі необхідності тушку слід заморозити.

Як обробити кету

Тушку треба розморозити в холодильнику природним шляхом. Рибу промити водою. Для чищення луски знадобитися спеціальний ніж. Можна скористатися й звичайним кухонним, але вельми гострим.

Краще обробляти морського мешканця на скляній дошці, тому що пластик і дерево вбирають неприємний рибний запах. Якщо все-таки під рукою є тільки дошки саме з цих матеріалів, то перед початком роботи їх потрібно протерти соком лимона.

Рибу взяти за шийний плавник і під зябрової кісткою підрізати голову по колу. Її можна використовувати в подальшому для приготування юшки. В цьому випадку необхідно видалити зябра, які можуть дати гіркоту блюду.

По всій тушці зрізати плавники і хвіст за допомогою кухонних ножиць. При його відсутності можна скористатися ножем. Плавець підрізає з двох сторін, як би трикутником.

У риби акуратно розрізати черевце і видалити всі нутрощі. Не можна зачепити жовчний міхур, якщо він лопне, то м'ясо буде неприємно гірчити. Черевну порожнину ретельно почистити від чорної плівки і знову добре промити тушку.

Кету можна нарізати на порційні стейки або обробити на філе. Для другого варіанту тушку покласти спинкою до себе і розрізати її вздовж, починаючи з боку голови. При цьому хребет повинен залишитися на нижній частині риби, його теж потрібно видалити ножем.

У кети відрізати черевце, намагаючись зачепити і видалити всі ребра. У філе риби ще залишаються кісточки. Щоб їх побачити і намацати, потрібно провести пальцем по м'ясу від голови до хвоста. Ці кістки висмикнути в напрямку їх росту за допомогою щипців або плоскогубців. Філе при цьому потрібно притримувати рукою, щоб в процесі не розірвати його на волокна.

Якщо є необхідність видалити шкіру, то потрібно підчепити її ножем у хвоста і зрізати філе під кутом. Отримане м'ясо нарізати порційними шматочками.

Суп з червоної риби

Суп з червоної риби

Рибний суп виходить дуже легким, але в той же час ситним і наваристим. Його можна приготувати з філе кети або ж з плавників і голови, які повинні бути зрізані з достатньою кількістю м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 350 г
  • Картопля 5 шт.
  • Морквина 1 шт.
  • Лук 2 шт.
  • Вершкове масло 1 ч.л.
  • Яйце 1 шт.
  • Лавровий лист
  • зелень
  • Сіль і чорний перець

Етапи приготування:

  1. У каструлі закип'ятити води, підсолити її і опустити цілісний шматок кети, очищеної від луски. У процесі варіння з бульйону потрібно прибирати накип. Риба буде готова через 20 хвилин. Її необхідно дістати, остудити і розібрати руками на невеликі шматочки, повністю прибравши шкіру і кісточки, якщо вони є.
  2. Бульйон процідити, знову закип'ятити і додати в нього нарізану кубиками картоплю.
  3. Морква подрібнити на крупній тертці, цибулю дрібно нашаткувати і обсмажити овочі кілька хвилин на вершковому маслі. Влити на сковороду 3-5 ст.л. рибного бульйону і трохи загасити інгредієнти до напівготовності.
  4. Коли картопля буде майже готовий, додати в бульйон овочеву зажарку, оброблену рибу, лавровий лист і спеції. На слабкому вогні під закритою кришкою варити суп до повної готовності овочів.
  5. По закінченню варіння в бульйон влити сире яйце і ретельно розмішати. Додати рубаної зелені і дати постояти супу 10-20 хвилин.

Кета в фользі

Кета в фользі

Щоб зробити рибу соковитою і ароматною, потрібно запекти її у фользі. Додатковий смак додадуть овочі та маринад. Можна використовувати кету, оброблену на порційні стейки, або ж саму філейну частину.

Необхідні інгредієнти на 4 порції:

  • Стейк кети 4 шт.
  • Помідор 2-3 шт.
  • Твердий сир 50 г
  • Овочева мексиканська суміш 500 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Соєвий соус 2 ст.л.
  • Масло рослинне 2 ст.л.
  • Сік лимона
  • сушений кріп
  • сушений базилік

Приготування страви - 1 варіант:

  1. З'єднати разом рослинне масло, соєвий соус, кріп і базилік. Маринад добре перемішати, обмазати їм стейки і дати рибі постояти близько 20 хвилин.
  2. Помідори порізати великими кружечками, сир натерти на тертці.
  3. Кожен стейк готуватися порційно. Фольгу нарізати і змастити оливковою олією. Викласти рибу, зверху додати кілька помідорів і рясно посипати сиром. Фольгу добре загорнути і запікати кету 20 хвилин при 180С. Дати страві настоятися ще 10 хвилин.

Приготування страви - 2 варіант:

  1. Зробити таку ж суміш для риби з соєвого соусу, олії і сушених трав. Дати стейкам просочитися отриманим маринадом.
  2. Овочеву мексиканську суміш годі й розморожувати. Викласти її на фольгу, зверху - рибний стейк. Додати шматочок вершкового масла і добре загорнути фольгу у вигляді мішечка.
  3. Запікати рибу з овочами 20 хвилин при 180 С. В результаті виходить повноцінний корисний вечерю, який не потребує ніякого гарніру. Блюдо добре підійде тим, хто стежить за правильним харчуванням або знаходиться на дієті.

Шашлички з кети

Шашлички можна робити, використовуючи червону і білу рибу. Наприклад, можна поєднувати кету і судака.

Філе кети добре підходить для приготування шашлику. Його можна доповнити, наприклад, улюбленими овочами. Такий шашлик можна готувати і вдома в духовці, якщо немає можливості зробити це на відкритому вогні.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе кети 500 г
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Лимон ½ шт.
  • Приправа для риби 2 ч.л.
  • Соус соєвий 2 ч.л.
  • Оливкова олія 2 ст.л.
  • Сіль і чорний перець
  • Дерев'яні шпажки для шашлику

Покрокове приготування:

  1. Кета повинна бути повністю почищена від шкірки і кісток. Рибу потрібно нарізати великими шматками, щоб при насадженні на шпажки вона не розвалилася.
  2. З'єднати рослинне масло, соєвий соус, сік ½ лимона, додати приправу для риби, трохи солі, чорного перцю і половину подрібненої цибулини. Філе залити маринадом, перемішати і поставити в холодильник на 1-1,5 години.
  3. Овочі помити і почистити. Перець нарізати великими квадратиками, цибулю - великими кільцями. Скропити інгредієнти соєвим соусом, можна додати чорного перцю.
  4. Шпажки необхідно замочити на 20-30 хвилин в холодній воді. Робиться це для того, щоб дерево не вбирало сік м'яса і овочів. На підготовлені шпажки потрібно нанизувати рибу, перець і цибулю, чергуючи всі складові шашлику.
  5. Готові шашлички укласти на деко так, щоб вони не торкалися його дна. Виходить, що шпажка буде триматися на двох кінцях. Запікати страву при 200С 25-30 хвилин.

Рибні котлети з плавленим сиром

Рибні котлети з плавленим сиром

Складність в приготуванні рибного фаршу в тому, що він часто виходить сухим, і блюдо виходить вже не таким, як хотілося б. У рибну масу можна додати вершкове масло або сало, щоб зробити готовий продукт соковитіше. Але краще для цієї мети використовувати плавлений сир. Він надає котлет не тільки ніжність, але і приємний вершковий смак.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 800 г
  • Батон 2 скибочки
  • Лук 1 шт.
  • Сир плавлений вершковий 170 г
  • Яйця 1 шт.
  • Молоко 50 мл
  • кріп
  • Сухарі паніровочні
  • Масло рослинне
  • Сіль і перець

Етапи приготування страви:

  1. З батона зрізати всі скориночки і замочити залишився м'якуш в молоці на 10 хвилин.
  2. Рибу промити, почистити від луски, зрізати хребет, ретельно прибрати всі кісточки і відокремити м'ясо від шкірки. Отримане філе нарізати великими шматками.
  3. Цибулю почистити і розрізати на чотири частини.
  4. Рибу, лук і батон (попередньо віджати його від молока) пропустити пару раз через м'ясорубку. До отриманої маси додати сире яйце, плавлений сир, сіль, чорний мелений перець і подрібнений кріп. Рибний фарш необхідно добре вимісити.
  5. Мокрими руками сформувати невеликі котлети, обваляти їх в панірувальних сухарях і обсмажити з двох боків на олії до золотистої скоринки. У сковороду влити 100 мл окропу і згасити блюдо 10 хвилин при закритій кришці. Рибні котлети краще подавати з картопляним пюре і легким овочевим салатом.

Рибний пиріг з кетой

Рибний пиріг з кетой

Рибним пирогом можна не тільки замінити, але і урізноманітнити вечеря. Для приготування підійде і покупне тісто, тоді процес займе ще менше часу.

Необхідні інгредієнти для тіста:

  • Сметана 3 ст.л.
  • Маргарин 150 г
  • Яйце 1 шт.
  • Борошно 1,5 склянки
  • Сода ¼ ч.л.
  • сіль

Необхідні інгредієнти для начинки:

  • Філе кети 400 г
  • Відварений рис 4 ст.л.
  • Вершкове масло 1 ст.л.
  • кріп
  • Приправа для риби
  • перець

Приготування страви покроково:

  1. Першим етапом готуватися тісто. Через тертку пропустити маргарин, додати яйце, сметану, борошно, сіль і соду, погашену окропом. Інгредієнти вимісити до отримання тесту.
  2. Рис відварити до готовності в підсоленій воді. Окремо зварити філе кети. У бульйон можна покласти лавровий лист, чорний перець горошком і крупно порізану цибулину. Готову рибу остудити і розібрати руками на невеликі шматочки.
  3. На сковороді розтопити вершкове масло, додати кету, рис, рубаний кріп, приправу для риби, сіль і чорний перець. Протягом 5 хвилин згасити начинку.
  4. Готове тісто розділити на дві нерівні частини. Можна залишити трохи маси для оздоблення. Деко змастити маслом. Великий шматок тіста розподілити по дну форму. Він не повинен бути занадто тонким, щоб готовий пиріг не розвалювався. Зверху викласти рибну начинку. Розкачати другий шматок тіста і прикрити їм майбутній пиріг. Краї добре защипнути. Зверху можна прикрасити додатковим тістом.
  5. Пиріг випікати при 180С протягом 40 хвилин. Готовність перевірити за допомогою зубочистки. Якщо вона легко входить і на ній не залишається тесту, страва готова.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з кети: рецепти з фото

Як правильно вибрати кету

Щоб приготовану страву вийшло і корисним, і смачним, потрібно вибрати якісну рибу. На дорогу кету дуже схожа дешева риба - горбуша. Недобросовісні продавці часто намагаються зробити підміну товару. Тому потрібно звертати увагу на деякі деталі. Головна відмінність горбуші - на її спинці є невеликий горб. Має значення і розмір риби - тушка кети досягає ваги в 5 кг.

Луска у свіжої кети має сіруватий колір. Сама тушка повинна бути без будь-яких синців, плям і слизу. Не допускається, щоб очі морського мешканця були мутними. При натисканні на рибу вм'ятина повинна швидко відновлюватися, при відсутності такого ефекту можна судити про неякісний товар. Риба повинна виділяти властивий їй свіжий аромат без інших сторонніх запахів. А її м'ясо повинно бути яскраво-рожевого приємного забарвлення.

Свіжу рибу рекомендується відразу обробити і приготувати, адже зберігати її можна не більше 8 годин. У разі необхідності тушку слід заморозити.

Як обробити кету

Тушку треба розморозити в холодильнику природним шляхом. Рибу промити водою. Для чищення луски знадобитися спеціальний ніж. Можна скористатися й звичайним кухонним, але вельми гострим.

Краще обробляти морського мешканця на скляній дошці, тому що пластик і дерево вбирають неприємний рибний запах. Якщо все-таки під рукою є тільки дошки саме з цих матеріалів, то перед початком роботи їх потрібно протерти соком лимона.

Рибу взяти за шийний плавник і під зябрової кісткою підрізати голову по колу. Її можна використовувати в подальшому для приготування юшки. В цьому випадку необхідно видалити зябра, які можуть дати гіркоту блюду.

По всій тушці зрізати плавники і хвіст за допомогою кухонних ножиць. При його відсутності можна скористатися ножем. Плавець підрізає з двох сторін, як би трикутником.

У риби акуратно розрізати черевце і видалити всі нутрощі. Не можна зачепити жовчний міхур, якщо він лопне, то м'ясо буде неприємно гірчити. Черевну порожнину ретельно почистити від чорної плівки і знову добре промити тушку.

Кету можна нарізати на порційні стейки або обробити на філе. Для другого варіанту тушку покласти спинкою до себе і розрізати її вздовж, починаючи з боку голови. При цьому хребет повинен залишитися на нижній частині риби, його теж потрібно видалити ножем.

У кети відрізати черевце, намагаючись зачепити і видалити всі ребра. У філе риби ще залишаються кісточки. Щоб їх побачити і намацати, потрібно провести пальцем по м'ясу від голови до хвоста. Ці кістки висмикнути в напрямку їх росту за допомогою щипців або плоскогубців. Філе при цьому потрібно притримувати рукою, щоб в процесі не розірвати його на волокна.

Якщо є необхідність видалити шкіру, то потрібно підчепити її ножем у хвоста і зрізати філе під кутом. Отримане м'ясо нарізати порційними шматочками.

Суп з червоної риби

Суп з червоної риби

Рибний суп виходить дуже легким, але в той же час ситним і наваристим. Його можна приготувати з філе кети або ж з плавників і голови, які повинні бути зрізані з достатньою кількістю м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 350 г
  • Картопля 5 шт.
  • Морквина 1 шт.
  • Лук 2 шт.
  • Вершкове масло 1 ч.л.
  • Яйце 1 шт.
  • Лавровий лист
  • зелень
  • Сіль і чорний перець

Етапи приготування:

  1. У каструлі закип'ятити води, підсолити її і опустити цілісний шматок кети, очищеної від луски. У процесі варіння з бульйону потрібно прибирати накип. Риба буде готова через 20 хвилин. Її необхідно дістати, остудити і розібрати руками на невеликі шматочки, повністю прибравши шкіру і кісточки, якщо вони є.
  2. Бульйон процідити, знову закип'ятити і додати в нього нарізану кубиками картоплю.
  3. Морква подрібнити на крупній тертці, цибулю дрібно нашаткувати і обсмажити овочі кілька хвилин на вершковому маслі. Влити на сковороду 3-5 ст.л. рибного бульйону і трохи загасити інгредієнти до напівготовності.
  4. Коли картопля буде майже готовий, додати в бульйон овочеву зажарку, оброблену рибу, лавровий лист і спеції. На слабкому вогні під закритою кришкою варити суп до повної готовності овочів.
  5. По закінченню варіння в бульйон влити сире яйце і ретельно розмішати. Додати рубаної зелені і дати постояти супу 10-20 хвилин.

Кета в фользі

Кета в фользі

Щоб зробити рибу соковитою і ароматною, потрібно запекти її у фользі. Додатковий смак додадуть овочі та маринад. Можна використовувати кету, оброблену на порційні стейки, або ж саму філейну частину.

Необхідні інгредієнти на 4 порції:

  • Стейк кети 4 шт.
  • Помідор 2-3 шт.
  • Твердий сир 50 г
  • Овочева мексиканська суміш 500 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Соєвий соус 2 ст.л.
  • Масло рослинне 2 ст.л.
  • Сік лимона
  • сушений кріп
  • сушений базилік

Приготування страви - 1 варіант:

  1. З'єднати разом рослинне масло, соєвий соус, кріп і базилік. Маринад добре перемішати, обмазати їм стейки і дати рибі постояти близько 20 хвилин.
  2. Помідори порізати великими кружечками, сир натерти на тертці.
  3. Кожен стейк готуватися порційно. Фольгу нарізати і змастити оливковою олією. Викласти рибу, зверху додати кілька помідорів і рясно посипати сиром. Фольгу добре загорнути і запікати кету 20 хвилин при 180С. Дати страві настоятися ще 10 хвилин.

Приготування страви - 2 варіант:

  1. Зробити таку ж суміш для риби з соєвого соусу, олії і сушених трав. Дати стейкам просочитися отриманим маринадом.
  2. Овочеву мексиканську суміш годі й розморожувати. Викласти її на фольгу, зверху - рибний стейк. Додати шматочок вершкового масла і добре загорнути фольгу у вигляді мішечка.
  3. Запікати рибу з овочами 20 хвилин при 180 С. В результаті виходить повноцінний корисний вечерю, який не потребує ніякого гарніру. Блюдо добре підійде тим, хто стежить за правильним харчуванням або знаходиться на дієті.

Шашлички з кети

Шашлички можна робити, використовуючи червону і білу рибу. Наприклад, можна поєднувати кету і судака.

Філе кети добре підходить для приготування шашлику. Його можна доповнити, наприклад, улюбленими овочами. Такий шашлик можна готувати і вдома в духовці, якщо немає можливості зробити це на відкритому вогні.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе кети 500 г
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Лимон ½ шт.
  • Приправа для риби 2 ч.л.
  • Соус соєвий 2 ч.л.
  • Оливкова олія 2 ст.л.
  • Сіль і чорний перець
  • Дерев'яні шпажки для шашлику

Покрокове приготування:

  1. Кета повинна бути повністю почищена від шкірки і кісток. Рибу потрібно нарізати великими шматками, щоб при насадженні на шпажки вона не розвалилася.
  2. З'єднати рослинне масло, соєвий соус, сік ½ лимона, додати приправу для риби, трохи солі, чорного перцю і половину подрібненої цибулини. Філе залити маринадом, перемішати і поставити в холодильник на 1-1,5 години.
  3. Овочі помити і почистити. Перець нарізати великими квадратиками, цибулю - великими кільцями. Скропити інгредієнти соєвим соусом, можна додати чорного перцю.
  4. Шпажки необхідно замочити на 20-30 хвилин в холодній воді. Робиться це для того, щоб дерево не вбирало сік м'яса і овочів. На підготовлені шпажки потрібно нанизувати рибу, перець і цибулю, чергуючи всі складові шашлику.
  5. Готові шашлички укласти на деко так, щоб вони не торкалися його дна. Виходить, що шпажка буде триматися на двох кінцях. Запікати страву при 200С 25-30 хвилин.

Рибні котлети з плавленим сиром

Рибні котлети з плавленим сиром

Складність в приготуванні рибного фаршу в тому, що він часто виходить сухим, і блюдо виходить вже не таким, як хотілося б. У рибну масу можна додати вершкове масло або сало, щоб зробити готовий продукт соковитіше. Але краще для цієї мети використовувати плавлений сир. Він надає котлет не тільки ніжність, але і приємний вершковий смак.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 800 г
  • Батон 2 скибочки
  • Лук 1 шт.
  • Сир плавлений вершковий 170 г
  • Яйця 1 шт.
  • Молоко 50 мл
  • кріп
  • Сухарі паніровочні
  • Масло рослинне
  • Сіль і перець

Етапи приготування страви:

  1. З батона зрізати всі скориночки і замочити залишився м'якуш в молоці на 10 хвилин.
  2. Рибу промити, почистити від луски, зрізати хребет, ретельно прибрати всі кісточки і відокремити м'ясо від шкірки. Отримане філе нарізати великими шматками.
  3. Цибулю почистити і розрізати на чотири частини.
  4. Рибу, лук і батон (попередньо віджати його від молока) пропустити пару раз через м'ясорубку. До отриманої маси додати сире яйце, плавлений сир, сіль, чорний мелений перець і подрібнений кріп. Рибний фарш необхідно добре вимісити.
  5. Мокрими руками сформувати невеликі котлети, обваляти їх в панірувальних сухарях і обсмажити з двох боків на олії до золотистої скоринки. У сковороду влити 100 мл окропу і згасити блюдо 10 хвилин при закритій кришці. Рибні котлети краще подавати з картопляним пюре і легким овочевим салатом.

Рибний пиріг з кетой

Рибний пиріг з кетой

Рибним пирогом можна не тільки замінити, але і урізноманітнити вечеря. Для приготування підійде і покупне тісто, тоді процес займе ще менше часу.

Необхідні інгредієнти для тіста:

  • Сметана 3 ст.л.
  • Маргарин 150 г
  • Яйце 1 шт.
  • Борошно 1,5 склянки
  • Сода ¼ ч.л.
  • сіль

Необхідні інгредієнти для начинки:

  • Філе кети 400 г
  • Відварений рис 4 ст.л.
  • Вершкове масло 1 ст.л.
  • кріп
  • Приправа для риби
  • перець

Приготування страви покроково:

  1. Першим етапом готуватися тісто. Через тертку пропустити маргарин, додати яйце, сметану, борошно, сіль і соду, погашену окропом. Інгредієнти вимісити до отримання тесту.
  2. Рис відварити до готовності в підсоленій воді. Окремо зварити філе кети. У бульйон можна покласти лавровий лист, чорний перець горошком і крупно порізану цибулину. Готову рибу остудити і розібрати руками на невеликі шматочки.
  3. На сковороді розтопити вершкове масло, додати кету, рис, рубаний кріп, приправу для риби, сіль і чорний перець. Протягом 5 хвилин згасити начинку.
  4. Готове тісто розділити на дві нерівні частини. Можна залишити трохи маси для оздоблення. Деко змастити маслом. Великий шматок тіста розподілити по дну форму. Він не повинен бути занадто тонким, щоб готовий пиріг не розвалювався. Зверху викласти рибну начинку. Розкачати другий шматок тіста і прикрити їм майбутній пиріг. Краї добре защипнути. Зверху можна прикрасити додатковим тістом.
  5. Пиріг випікати при 180С протягом 40 хвилин. Готовність перевірити за допомогою зубочистки. Якщо вона легко входить і на ній не залишається тесту, страва готова.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з кети: рецепти з фото

Як правильно вибрати кету

Щоб приготовану страву вийшло і корисним, і смачним, потрібно вибрати якісну рибу. На дорогу кету дуже схожа дешева риба - горбуша. Недобросовісні продавці часто намагаються зробити підміну товару. Тому потрібно звертати увагу на деякі деталі. Головна відмінність горбуші - на її спинці є невеликий горб. Має значення і розмір риби - тушка кети досягає ваги в 5 кг.

Луска у свіжої кети має сіруватий колір. Сама тушка повинна бути без будь-яких синців, плям і слизу. Не допускається, щоб очі морського мешканця були мутними. При натисканні на рибу вм'ятина повинна швидко відновлюватися, при відсутності такого ефекту можна судити про неякісний товар. Риба повинна виділяти властивий їй свіжий аромат без інших сторонніх запахів. А її м'ясо повинно бути яскраво-рожевого приємного забарвлення.

Свіжу рибу рекомендується відразу обробити і приготувати, адже зберігати її можна не більше 8 годин. У разі необхідності тушку слід заморозити.

Як обробити кету

Тушку треба розморозити в холодильнику природним шляхом. Рибу промити водою. Для чищення луски знадобитися спеціальний ніж. Можна скористатися й звичайним кухонним, але вельми гострим.

Краще обробляти морського мешканця на скляній дошці, тому що пластик і дерево вбирають неприємний рибний запах. Якщо все-таки під рукою є тільки дошки саме з цих матеріалів, то перед початком роботи їх потрібно протерти соком лимона.

Рибу взяти за шийний плавник і під зябрової кісткою підрізати голову по колу. Її можна використовувати в подальшому для приготування юшки. В цьому випадку необхідно видалити зябра, які можуть дати гіркоту блюду.

По всій тушці зрізати плавники і хвіст за допомогою кухонних ножиць. При його відсутності можна скористатися ножем. Плавець підрізає з двох сторін, як би трикутником.

У риби акуратно розрізати черевце і видалити всі нутрощі. Не можна зачепити жовчний міхур, якщо він лопне, то м'ясо буде неприємно гірчити. Черевну порожнину ретельно почистити від чорної плівки і знову добре промити тушку.

Кету можна нарізати на порційні стейки або обробити на філе. Для другого варіанту тушку покласти спинкою до себе і розрізати її вздовж, починаючи з боку голови. При цьому хребет повинен залишитися на нижній частині риби, його теж потрібно видалити ножем.

У кети відрізати черевце, намагаючись зачепити і видалити всі ребра. У філе риби ще залишаються кісточки. Щоб їх побачити і намацати, потрібно провести пальцем по м'ясу від голови до хвоста. Ці кістки висмикнути в напрямку їх росту за допомогою щипців або плоскогубців. Філе при цьому потрібно притримувати рукою, щоб в процесі не розірвати його на волокна.

Якщо є необхідність видалити шкіру, то потрібно підчепити її ножем у хвоста і зрізати філе під кутом. Отримане м'ясо нарізати порційними шматочками.

Суп з червоної риби

Суп з червоної риби

Рибний суп виходить дуже легким, але в той же час ситним і наваристим. Його можна приготувати з філе кети або ж з плавників і голови, які повинні бути зрізані з достатньою кількістю м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 350 г
  • Картопля 5 шт.
  • Морквина 1 шт.
  • Лук 2 шт.
  • Вершкове масло 1 ч.л.
  • Яйце 1 шт.
  • Лавровий лист
  • зелень
  • Сіль і чорний перець

Етапи приготування:

  1. У каструлі закип'ятити води, підсолити її і опустити цілісний шматок кети, очищеної від луски. У процесі варіння з бульйону потрібно прибирати накип. Риба буде готова через 20 хвилин. Її необхідно дістати, остудити і розібрати руками на невеликі шматочки, повністю прибравши шкіру і кісточки, якщо вони є.
  2. Бульйон процідити, знову закип'ятити і додати в нього нарізану кубиками картоплю.
  3. Морква подрібнити на крупній тертці, цибулю дрібно нашаткувати і обсмажити овочі кілька хвилин на вершковому маслі. Влити на сковороду 3-5 ст.л. рибного бульйону і трохи загасити інгредієнти до напівготовності.
  4. Коли картопля буде майже готовий, додати в бульйон овочеву зажарку, оброблену рибу, лавровий лист і спеції. На слабкому вогні під закритою кришкою варити суп до повної готовності овочів.
  5. По закінченню варіння в бульйон влити сире яйце і ретельно розмішати. Додати рубаної зелені і дати постояти супу 10-20 хвилин.

Кета в фользі

Кета в фользі

Щоб зробити рибу соковитою і ароматною, потрібно запекти її у фользі. Додатковий смак додадуть овочі та маринад. Можна використовувати кету, оброблену на порційні стейки, або ж саму філейну частину.

Необхідні інгредієнти на 4 порції:

  • Стейк кети 4 шт.
  • Помідор 2-3 шт.
  • Твердий сир 50 г
  • Овочева мексиканська суміш 500 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Соєвий соус 2 ст.л.
  • Масло рослинне 2 ст.л.
  • Сік лимона
  • сушений кріп
  • сушений базилік

Приготування страви - 1 варіант:

  1. З'єднати разом рослинне масло, соєвий соус, кріп і базилік. Маринад добре перемішати, обмазати їм стейки і дати рибі постояти близько 20 хвилин.
  2. Помідори порізати великими кружечками, сир натерти на тертці.
  3. Кожен стейк готуватися порційно. Фольгу нарізати і змастити оливковою олією. Викласти рибу, зверху додати кілька помідорів і рясно посипати сиром. Фольгу добре загорнути і запікати кету 20 хвилин при 180С. Дати страві настоятися ще 10 хвилин.

Приготування страви - 2 варіант:

  1. Зробити таку ж суміш для риби з соєвого соусу, олії і сушених трав. Дати стейкам просочитися отриманим маринадом.
  2. Овочеву мексиканську суміш годі й розморожувати. Викласти її на фольгу, зверху - рибний стейк. Додати шматочок вершкового масла і добре загорнути фольгу у вигляді мішечка.
  3. Запікати рибу з овочами 20 хвилин при 180 С. В результаті виходить повноцінний корисний вечерю, який не потребує ніякого гарніру. Блюдо добре підійде тим, хто стежить за правильним харчуванням або знаходиться на дієті.

Шашлички з кети

Шашлички можна робити, використовуючи червону і білу рибу. Наприклад, можна поєднувати кету і судака.

Філе кети добре підходить для приготування шашлику. Його можна доповнити, наприклад, улюбленими овочами. Такий шашлик можна готувати і вдома в духовці, якщо немає можливості зробити це на відкритому вогні.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе кети 500 г
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Перець болгарський 2 шт.
  • Лимон ½ шт.
  • Приправа для риби 2 ч.л.
  • Соус соєвий 2 ч.л.
  • Оливкова олія 2 ст.л.
  • Сіль і чорний перець
  • Дерев'яні шпажки для шашлику

Покрокове приготування:

  1. Кета повинна бути повністю почищена від шкірки і кісток. Рибу потрібно нарізати великими шматками, щоб при насадженні на шпажки вона не розвалилася.
  2. З'єднати рослинне масло, соєвий соус, сік ½ лимона, додати приправу для риби, трохи солі, чорного перцю і половину подрібненої цибулини. Філе залити маринадом, перемішати і поставити в холодильник на 1-1,5 години.
  3. Овочі помити і почистити. Перець нарізати великими квадратиками, цибулю - великими кільцями. Скропити інгредієнти соєвим соусом, можна додати чорного перцю.
  4. Шпажки необхідно замочити на 20-30 хвилин в холодній воді. Робиться це для того, щоб дерево не вбирало сік м'яса і овочів. На підготовлені шпажки потрібно нанизувати рибу, перець і цибулю, чергуючи всі складові шашлику.
  5. Готові шашлички укласти на деко так, щоб вони не торкалися його дна. Виходить, що шпажка буде триматися на двох кінцях. Запікати страву при 200С 25-30 хвилин.

Рибні котлети з плавленим сиром

Рибні котлети з плавленим сиром

Складність в приготуванні рибного фаршу в тому, що він часто виходить сухим, і блюдо виходить вже не таким, як хотілося б. У рибну масу можна додати вершкове масло або сало, щоб зробити готовий продукт соковитіше. Але краще для цієї мети використовувати плавлений сир. Він надає котлет не тільки ніжність, але і приємний вершковий смак.

Необхідні інгредієнти:

  • Кета 800 г
  • Батон 2 скибочки
  • Лук 1 шт.
  • Сир плавлений вершковий 170 г
  • Яйця 1 шт.
  • Молоко 50 мл
  • кріп
  • Сухарі паніровочні
  • Масло рослинне
  • Сіль і перець

Етапи приготування страви:

  1. З батона зрізати всі скориночки і замочити залишився м'якуш в молоці на 10 хвилин.
  2. Рибу промити, почистити від луски, зрізати хребет, ретельно прибрати всі кісточки і відокремити м'ясо від шкірки. Отримане філе нарізати великими шматками.
  3. Цибулю почистити і розрізати на чотири частини.
  4. Рибу, лук і батон (попередньо віджати його від молока) пропустити пару раз через м'ясорубку. До отриманої маси додати сире яйце, плавлений сир, сіль, чорний мелений перець і подрібнений кріп. Рибний фарш необхідно добре вимісити.
  5. Мокрими руками сформувати невеликі котлети, обваляти їх в панірувальних сухарях і обсмажити з двох боків на олії до золотистої скоринки. У сковороду влити 100 мл окропу і згасити блюдо 10 хвилин при закритій кришці. Рибні котлети краще подавати з картопляним пюре і легким овочевим салатом.

Рибний пиріг з кетой

Рибний пиріг з кетой

Рибним пирогом можна не тільки замінити, але і урізноманітнити вечеря. Для приготування підійде і покупне тісто, тоді процес займе ще менше часу.

Необхідні інгредієнти для тіста:

  • Сметана 3 ст.л.
  • Маргарин 150 г
  • Яйце 1 шт.
  • Борошно 1,5 склянки
  • Сода ¼ ч.л.
  • сіль

Необхідні інгредієнти для начинки:

  • Філе кети 400 г
  • Відварений рис 4 ст.л.
  • Вершкове масло 1 ст.л.
  • кріп
  • Приправа для риби
  • перець

Приготування страви покроково:

  1. Першим етапом готуватися тісто. Через тертку пропустити маргарин, додати яйце, сметану, борошно, сіль і соду, погашену окропом. Інгредієнти вимісити до отримання тесту.
  2. Рис відварити до готовності в підсоленій воді. Окремо зварити філе кети. У бульйон можна покласти лавровий лист, чорний перець горошком і крупно порізану цибулину. Готову рибу остудити і розібрати руками на невеликі шматочки.
  3. На сковороді розтопити вершкове масло, додати кету, рис, рубаний кріп, приправу для риби, сіль і чорний перець. Протягом 5 хвилин згасити начинку.
  4. Готове тісто розділити на дві нерівні частини. Можна залишити трохи маси для оздоблення. Деко змастити маслом. Великий шматок тіста розподілити по дну форму. Він не повинен бути занадто тонким, щоб готовий пиріг не розвалювався. Зверху викласти рибну начинку. Розкачати другий шматок тіста і прикрити їм майбутній пиріг. Краї добре защипнути. Зверху можна прикрасити додатковим тістом.
  5. Пиріг випікати при 180С протягом 40 хвилин. Готовність перевірити за допомогою зубочистки. Якщо вона легко входить і на ній не залишається тесту, страва готова.

Вечеря за 20 хвилин

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама