Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.

  1. 14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу. На нашій планеті існує...
  2. 13 Молочай огрядний
  3. 12 Такка
  4. 11 Венерина мухоловка
  5. 10 Драконові дерево
  6. 9 Гіднора африканська
  7. 8 Баобаб
  8. 7 Вікторія амазонська
  9. 6 Каліфорнійська секвойя
  10. 5 Непентес
  11. 4 Кривавий зуб
  12. 3 Аморфофаллус титанічний
  13. 2 Вельвічія
  14. 14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.
  15. 14 Капуста Romanesco Broccoli
  16. 13 Молочай огрядний
  17. 12 Такка
  18. 11 Венерина мухоловка
  19. 10 Драконові дерево
  20. 9 Гіднора африканська
  21. 8 Баобаб
  22. 7 Вікторія амазонська
  23. 6 Каліфорнійська секвойя
  24. 5 Непентес
  25. 4 Кривавий зуб
  26. 3 Аморфофаллус титанічний
  27. 2 Вельвічія
  28. 14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.
  29. 14 Капуста Romanesco Broccoli
  30. 13 Молочай огрядний
  31. 12 Такка
  32. 11 Венерина мухоловка
  33. 10 Драконові дерево
  34. 9 Гіднора африканська
  35. 8 Баобаб
  36. 7 Вікторія амазонська
  37. 6 Каліфорнійська секвойя
  38. 5 Непентес
  39. 4 Кривавий зуб
  40. 3 Аморфофаллус титанічний
  41. 2 Вельвічія
  42. 14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.
  43. 14 Капуста Romanesco Broccoli
  44. 13 Молочай огрядний
  45. 12 Такка
  46. 11 Венерина мухоловка
  47. 10 Драконові дерево
  48. 9 Гіднора африканська
  49. 8 Баобаб
  50. 7 Вікторія амазонська
  51. 6 Каліфорнійська секвойя
  52. 5 Непентес
  53. 4 Кривавий зуб
  54. 3 Аморфофаллус титанічний
  55. 2 Вельвічія
  56. 1 Раффлезія Арнольді

14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.

На нашій планеті існує величезна кількість всіляких рослин, побачивши які можна тільки дивуватися тому, як природа змогла придумати щось подібне. Неймовірна кількість видів і підвидів рослин, багато з яких вражають своїми якостями - від виживання і пристосованість, до забарвлення і розмірів. У цьому рейтингу найбільш незвичайних рослин ми покажемо весь розмах природного креативності.

14 Капуста Romanesco Broccoli

14 Капуста Romanesco Broccoli

Романеско - це один з культурних сортів капусти, що відноситься до тієї сортовий групі, що і кольорова капуста. За деякими відомостями, є гібридом цвітної капусти та брокколі. Цей вид капусти давно вирощується в околицях Риму. За деякими відомостями, вперше вона згадується в історичних документах в Італії в шістнадцятому столітті. На міжнародних ринках овоч з'явився в 90-х роках XX століття. У порівнянні з цвітною капустою і броколі романеско ніжніша за текстурою і має більш м'який вершково-горіховий смак, без гіркої нотки.

13 Молочай огрядний

13 Молочай огрядний

Молочай огрядний - це багаторічна суккулентное рослина сімейства Молочайні, що нагадує по виду камінь або зелено-коричневий футбольний м'яч, без колючок і листя, але іноді утворює "гілки" або присоски у вигляді дивно виглядають наборів сфер. Може вирости до 20-30 см заввишки і до 9-10 см в діаметрі. Молочай огрядний є двостатевим рослиною, у нього чоловічі квітки на одній рослині, а жіночі на іншому. Для зав'язування плодів необхідно перехресне запилення, яке зазвичай виконується комахами .

Плід виглядає як злегка трикутний трёхорешнік, до 7 мм в діаметрі, що містить в кожному гнізді по одному насіння. При дозріванні він, вибухаючи, розкидає дрібні, круглі, крапчато-сірі насіння 2 міліметри в діаметрі, квітконіжки після розкидання насіння отпадают.Растут на висоті 300-900 метрів над рівнем моря в невеликій області Кендреу, в Великому Карру, в кам'янистій і горбистій місцевості , на яскравому сонці або при частковому затіненні. Рослини дуже добре приховані серед каменів, їх забарвлення зливається з навколишнім середовищем так добре, що іноді їх важко помітити.

12 Такка

12 Такка

Такка - рослина сімейства Таккових, що виростає в найрізноманітніших екологічних умовах і налічує 10 видів. Вони селяться на відкритих і сильно затінених місцях, в саванах, в заростях чагарників і в дощових лісах. Молоді частини рослин, як правило, бувають опушені дрібними волосками, зникаючими в міру дорослішання. Розміри рослин зазвичай невеликі, від 40 до 100 сантиметрів, але деякі види досягають іноді в висоту 3 метрів. Хоча Такка отримує все більш широке поширення як кімнатна рослина, слід мати на увазі, що в кімнатах успішно містити ТАККА непросто через особливу вимогливості рослини до умов утримання. Сімейство такковие представлено одним родом Такка, що налічує близько 10 видів рослин.

- Такка перістонадрезанние виростає в тропічній Азії, Австралії, в тропіках Африки. Листя шириною до 40-60 см, довжиною від 70 см і до 3 метрів. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав светлозелений.

- Такка Шантрье виростає в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Вічнозелена тропічна, трав'яниста рослина, що досягає 90-120 см у висоту. Квіти обрамлені темно-бордовими, майже чорними, приквітками, схожими на розмах крил кажана або метелики з довгими, ниткоподібні вусиками.

- Такка цельнолистная виростає в Індії. Листя широкі, глянсові, шириною до 35 см, довжиною до 70 см. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав білий, по білому тону розкидані пурпурні штрихи. Квітки чорні, пурпурові або темно фіолетові, розташовані під покривалами.

11 Венерина мухоловка

11 Венерина мухоловка

Венерина мухоловка - вид хижих рослин з монотипного роду Діонея сімейства росянкових. Це невелика трав'яниста рослина з розеткою з 4-7 листків, які ростуть з короткого підземного стебла. Листя розміром від трьох до семи сантиметрів, в залежності від пори року, довгі листи-пастки зазвичай формуються після цвітіння. Харчується комахами і павуками. Виростає у вологому помірному кліматі на Атлантичному узбережжі США. Є видом, культивуються в декоративному садівництві. Може вирощуватися як кімнатна рослина. Росте в грунтах з недоліком азоту, таких як болота. Недолік азоту є причиною появи пасток: комахи служать джерелом азоту, необхідного для синтезу білків. Венерина мухоловка відноситься до нечисленної групи рослин, здатних до швидких рухів.

Після того як видобуток потрапляє в пастку і краю листів змикаються, формуючи "шлунок", в якому відбувається процес перетравлення. Перетравлення каталізується ферментами, які секретуються залозами в лопатях. Перетравлювання займає приблизно 10 днів, після чого від видобутку залишається тільки порожня хітинова оболонка. Після цього пастка відкривається і готова до затримання нової видобутку. За час життя пастки в неї в середньому потрапляють троє комах.

10 Драконові дерево

10 Драконові дерево

Драконові дерево - це рослина роду Драцена, що виростає в тропіках і субтропіках Африки і на островах Південно-Східної Азії. Вирощується як декоративна рослина. Стара індійська легенда розповідає, що давним-давно в Аравійському морі на острові Сокотра, жив кровожерливий дракон, який нападав на слонів і випивав їх кров. Але одного разу один старий і сильний слон впав на дракона і розчавив його. Кров їх змішалася і змочила землю навколо. На цьому місці виросли дерева, названі драценами, що в перекладі означає "самка дракона". Корінне населення Канарських островів вважали дерево священним, а його смолу використовували в лікувальних цілях. Смола була виявлена ​​в доісторичних похоронних печерах і в той час застосовувалася для бальзамування.

На його товстих гілках ростуть пучки дуже гострих листя. Товстий гіллясте стовбур висотою до 20 метрів, діаметр в основі до 4 м, має вторинним ростом в товщину. Кожна гілка розгалуження завершується щільним пучком густорасположенних сірувато-зелених, шкірястих, лінійно-мечоподібного листя 45-60 сантиметрів завдовжки і 2-4 сантиметри завширшки в середині пластинки, кілька звужуються до основи і загострених до верхівки, з виділяються жилками. Квітки великі, двостатеві, з вінчиковидною раздельнолістним оцвітиною, в пучках по 4-8 штук. Деякі дерева живуть до 7-9 тисяч років.

9 Гіднора африканська

9 Гіднора африканська

Рід Гіднора включає 5 видів ростуть в тропічних областях Африки, Аравії і Мадагаскару, воно не дуже поширене, тому просто гуляючи по пустелі, ви його не знайдете. Ця рослина більше схоже на гриб до тих пір, поки його незвичайний квітка не розкриється. Насправді квітка названий на честь гриба гіднор, що в перекладі з грецького означає: гриб. Квітки гіднорових досить великі, поодинокі, майже сидячі, двостатеві, безлепестниє. А то, що ми зазвичай бачимо на поверхні грунту і називаємо квіткою.

Ці особливості забарвлення і будови, як і гнильний запах квіток, служать для залучення жуків, які харчуються падаллю. Жуки, забираючись в квітки, повзають в них, особливо в їх нижній частині, де розташовані репродуктивні органи, сприяючи їх запиленню. Нерідко самки жуків не тільки знаходять в квітках їжу, але і відкладають там яйця.

Жителі Африки - охоче використовують плоди гіднори в їжу як і деякі тварини. На Мадагаскарі плоди гіднори вважаються одним з кращих місцевих плодів. Таким чином, рознощиками насіння гіднори є самі різноманітні тварини і людина. На Мадагаскарі квітки і коріння гіднори місцеві жителі використовують для лікування серцевих хвороб.

В основному гіднора веде підземний спосіб життя, її коріння, частина яких - підземні стебла, йдуть глибоко в землю, утворюють мережу навколо іншої рослини і присмоктуються до чужих коренів. Рослини роду гіднора паразитують на коренях самих різних рослин. В часності гіднора африканська воліє в якості рослин-господарів різні види молочаев. Сама рослина досягає розмірів 10-15 сантімернов.

8 Баобаб

8 Баобаб

Баобаб - це вид дерев з роду Адансон сімейства Мальвові, характерне для сухих саван тропічної Африки. Тривалість життя баобабів викликає спори - у них немає річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік. Проведені методом радіовуглецевого аналізу підрахунки показали більше 5500 років для дерева діаметром 4,5 метра, хоча по більш обережними оцінками баобаби живуть близько 1000 років.

Взимку і в посушливий період дерево починає витрачати запаси вологи, зменшуючись в об'ємі, скидає листя. З жовтня по грудень баобаб зацвітає. Квітки у баобаба великі - до 20 см в діаметрі, білі з п'ятьма пелюстками і пурпуровими тичинками, на висячих квітконіжках. Розкриваються вони ближче до вечора і живуть всього одну ніч, залучаючи ароматом запилюють їх кажанів. Вранці квітки в'януть, набуваючи неприємний гнильний запах, і обпадають.

Слідом розвиваються довгасті їстівні плоди, які нагадують огірки або дині, покриті товстою волохатою шкіркою. Усередині плоди заповнені кислуватою борошнистою м'якоттю з чорним насінням. Відмирає баобаб своєрідно: він немов розсипається і поступово осідає, залишаючи після себе лише купу волокна. Проте, баобаби вкрай живучі. Вони швидко відновлюють зідрану кору; продовжують цвісти і плодоносити. Зрубане або повалене дерево здатне пускати нове коріння.

7 Вікторія амазонська

7 Вікторія амазонська

Вікторія амазонська - це велике трав'яниста тропічна рослина сімейства кувшінкових, найбільша латаття в світі і одна з найпопулярніших в світі оранжерейних рослин. Вікторія амазонська була названа на честь англійської королеви Вікторії. Вікторія амазонська поширена в басейні річки Амазонка в Бразилії і Болівії, зустрічається також в річках Гайани, що впадають в Карибське море.

Величезні листя латаття досягають 2,5 метрів і, при рівномірно розподіленому навантаженні, можуть витримати вагу до 50 кілограм. Бульбоподібне кореневище зазвичай глибоко втоплено в мулисте дно. Верхня поверхня зелена з восковим шаром відразливим зайву воду, також має маленькі дірочки для видалення води. Нижня частина пурпурно-червоного кольору з сіткою ребер засіяних шипами для захисту від травоїдних риб, між ребер скупчуються бульбашки повітря, які допомагають листу плавати. За один сезон кожен бульба може випускати до 50 листя, які розростаючись, закривають більшу поверхню водойми, закриваючи сонячне світло і обмежуючи тим самим зростання інших рослин.

Квітки Вікторії Амазонській знаходяться під водою і розквітають тільки один раз в рік на 2-3 дня. Розпускаються квіти тільки вночі, а з настанням світанку опускаються під воду. Під час цвітіння, розміщені над водою квітки, в розкритому стані мають діаметр 20-30 сантиметрів. У перший день колір пелюсток білий, на другий рожеві, на третій вони стають фіолетовими або темно-малиновими. В умовах дикої природи рослина може прожити до 5 років.

6 Каліфорнійська секвойя

6 Каліфорнійська секвойя

Секвойя - монотипний рід деревних рослин, сімейства Кипарисові. Проростає на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. Окремі екземпляри секвої досягають висоти понад 110 метрів - це найвищі дерева на Землі. Максимальний вік - більше трьох з половиною тисяч років. Це дерево більше відомо як "червоне дерево", в той же час рослини спорідненого виду cеквойядендрон відомі як "гігантські секвої".

Їх діаметр на рівні людських грудей становить близько 10 метрів. Найбільше дерево в світі "Генерал Шерман". Його висота - 83,8 метрів. На 2002 рік обсяг дерева становив тисячу чотиреста вісімдесят сім м³. Вважається, що йому 2300-2700 років. Найвище дерево в світі - "Гіперіон", його висота - 115 метрів.

5 Непентес

5 Непентес

Непентес - єдиний рід рослин монотипного сімейства Непентовие, що включає в себе близько 120 видів. Більшість видів росте в тропічній Азії, особливо на острові Калімантан. Названий на честь трави забуття з давньогрецької міфології - непенфа. Види роду здебільшого чагарникові або напівчагарникові ліани, які ростуть у вологих місцях проживання. Їх довгі тонкі трав'янисті або злегка здерев'янілих стебла підіймаються по стовбурах і великим гілкам сусідніх дерев на десятки метрів у висоту, виносячи свої вузькі кінцеві гроновидні або волотисте суцвіття до сонячного світла.

У різних видів непентеса глечики розрізняються розміром, формою і забарвленням. Їх довжина варіює від 2,5 до 30 сантиметрів, а у деяких видів може досягати до 50 см. Найчастіше глечики пофарбовані в яскраві кольори: червоні, матово-білі з плямистим малюнком або світло-зелені з цятками. Квітки дрібні і непоказні, актиноморфні і безлепестниє, з чотирма черепицеподібними чашелистиками. Плід у вигляді шкірястою коробочки, розділеної внутрішніми перегородками на окремі камери, в кожній з яких прикріплені до колонки насіння з м'ясистим ендоспермом і прямим циліндричним дрібним зародком.

Цікаво, що великі непентес, крім поїдання комах, також користуються послідом звірків тупайя, які забираються на рослину як на унітаз, щоб поласувати солодким нектаром. Таким чином рослина утворює симбіотичний зв'язок з твариною, користуючись його послідом як добриво.

4 Кривавий зуб

4 Кривавий зуб

Цей гриб, що відноситься до агарикових грибам, схожий на жеваной жувальну гумку, з якої сочилася кров і пахне полуницею. Однак не варто його є, адже він є одним з найбільш отруйних грибів на землі, і навіть просто лизнувши його можна гарантовано отримати серйозне отруєння. Гриб здобув популярність в 1812 році, тоді-то і був визнаний неїстівним. Поверхня плодових тіл біла, оксамитова, з невеликими впадинками, з віком стає бежевій або коричневою. На поверхні молодих екземплярів через пори виступають краплі отруйної криваво-червоної рідини. Слово "зуб" в назві - не просто так. Гриб має гострі освіти по краях, що з'являються з віком.

Крім своїх зовнішніх якостей, цей гриб має непогані антибактеріальними властивостями і містить хімічні речовини, які розріджують кров. Цілком можливо, що незабаром цей гриб стане заміною пеніциліну. Головна особливість цього гриба полягає в тому, що він може харчуватися і грунтовими соками, і комахами, яких приманює червона рідина гриба. Діаметр капелюшка кривавого зуба дорівнює 5-10 сантиметрам, довжина ніжки 2-3 сантиметри. Кривавий зуб росте в хвойних лісах Австралії, Європі та Північній Америці.

3 Аморфофаллус титанічний

3 Аморфофаллус титанічний

Трійку лідерів серед найбільш незвичайних рослин світу замикає відкрите в 1878 році на Суматрі велике тропічна рослина роду аморфофаллус сімейства ароїдні. Один з найвідоміших видів роду, має одне з найбільших суцвіть у світі. Надземна частина цієї рослини є короткий і товстий стебло, в основі розташований одиночний великий лист, вище - дрібніші. Лист довжиною до 3 метрів, і до 1 метра в діаметрі. Довжина черешка 2-5 метра, товщина 10 см. Матово-зелений, з білими поперечними смугами. Підземна частина рослини - гігантський бульба масою до 50 кілограм.

Аромат квітки нагадує суміш запахів тухлих яєць і тухлої риби, а за зовнішнім виглядом квітка нагадує розкладається шматок м'яса. Саме цей запах і привертає в дикій природі до рослини комах-запилювачів. Цвітіння триває протягом двох тижнів. Цікаво, що початок при цьому нагрівається до 40 ° С. Бульба за цей час сильно виснажується через перевитрати поживних речовин. Тому йому необхідний черговий період спокою до 4 тижнів, щоб накопичити сили для розвитку листа. Якщо поживних речовин мало, то бульба після цвітіння «спить» до наступної весни. Тривалість життя цієї рослини складає 40 років, однак цвіте воно за цей час всього лише три або чотири рази.

2 Вельвічія

2 Вельвічія

Вельвічія дивовижна - реліктове дерево - є одним видом, одного роду, одного сімейства, одного загону Вельвічіевих. Вельвічія росте на півдні Анголи і в Намібії. Рослина рідко зустрічається далі, ніж в ста кілометрах від берега, це приблизно відповідає тієї межі, якого досягають тумани, які є для вельвичии основним джерелом вологи. Її зовнішній вигляд ніяк не назвеш ні травою, ні кущем, ні деревом. Вчений світ дізнався про Вельвічія в 19 столітті.

14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.

На нашій планеті існує величезна кількість всіляких рослин, побачивши які можна тільки дивуватися тому, як природа змогла придумати щось подібне. Неймовірна кількість видів і підвидів рослин, багато з яких вражають своїми якостями - від виживання і пристосованість, до забарвлення і розмірів. У цьому рейтингу найбільш незвичайних рослин ми покажемо весь розмах природного креативності.

14 Капуста Romanesco Broccoli

14 Капуста Romanesco Broccoli

Романеско - це один з культурних сортів капусти, що відноситься до тієї сортовий групі, що і кольорова капуста. За деякими відомостями, є гібридом цвітної капусти та брокколі. Цей вид капусти давно вирощується в околицях Риму. За деякими відомостями, вперше вона згадується в історичних документах в Італії в шістнадцятому столітті. На міжнародних ринках овоч з'явився в 90-х роках XX століття. У порівнянні з цвітною капустою і броколі романеско ніжніша за текстурою і має більш м'який вершково-горіховий смак, без гіркої нотки.

13 Молочай огрядний

13 Молочай огрядний

Молочай огрядний - це багаторічна суккулентное рослина сімейства Молочайні, що нагадує по виду камінь або зелено-коричневий футбольний м'яч, без колючок і листя, але іноді утворює "гілки" або присоски у вигляді дивно виглядають наборів сфер. Може вирости до 20-30 см заввишки і до 9-10 см в діаметрі. Молочай огрядний є двостатевим рослиною, у нього чоловічі квітки на одній рослині, а жіночі на іншому. Для зав'язування плодів необхідно перехресне запилення, яке зазвичай виконується комахами .

Плід виглядає як злегка трикутний трёхорешнік, до 7 мм в діаметрі, що містить в кожному гнізді по одному насіння. При дозріванні він, вибухаючи, розкидає дрібні, круглі, крапчато-сірі насіння 2 міліметри в діаметрі, квітконіжки після розкидання насіння отпадают.Растут на висоті 300-900 метрів над рівнем моря в невеликій області Кендреу, в Великому Карру, в кам'янистій і горбистій місцевості , на яскравому сонці або при частковому затіненні. Рослини дуже добре приховані серед каменів, їх забарвлення зливається з навколишнім середовищем так добре, що іноді їх важко помітити.

12 Такка

12 Такка

Такка - рослина сімейства Таккових, що виростає в найрізноманітніших екологічних умовах і налічує 10 видів. Вони селяться на відкритих і сильно затінених місцях, в саванах, в заростях чагарників і в дощових лісах. Молоді частини рослин, як правило, бувають опушені дрібними волосками, зникаючими в міру дорослішання. Розміри рослин зазвичай невеликі, від 40 до 100 сантиметрів, але деякі види досягають іноді в висоту 3 метрів. Хоча Такка отримує все більш широке поширення як кімнатна рослина, слід мати на увазі, що в кімнатах успішно містити ТАККА непросто через особливу вимогливості рослини до умов утримання. Сімейство такковие представлено одним родом Такка, що налічує близько 10 видів рослин.

- Такка перістонадрезанние виростає в тропічній Азії, Австралії, в тропіках Африки. Листя шириною до 40-60 см, довжиною від 70 см і до 3 метрів. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав светлозелений.

- Такка Шантрье виростає в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Вічнозелена тропічна, трав'яниста рослина, що досягає 90-120 см у висоту. Квіти обрамлені темно-бордовими, майже чорними, приквітками, схожими на розмах крил кажана або метелики з довгими, ниткоподібні вусиками.

- Такка цельнолистная виростає в Індії. Листя широкі, глянсові, шириною до 35 см, довжиною до 70 см. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав білий, по білому тону розкидані пурпурні штрихи. Квітки чорні, пурпурові або темно фіолетові, розташовані під покривалами.

11 Венерина мухоловка

11 Венерина мухоловка

Венерина мухоловка - вид хижих рослин з монотипного роду Діонея сімейства росянкових. Це невелика трав'яниста рослина з розеткою з 4-7 листків, які ростуть з короткого підземного стебла. Листя розміром від трьох до семи сантиметрів, в залежності від пори року, довгі листи-пастки зазвичай формуються після цвітіння. Харчується комахами і павуками. Виростає у вологому помірному кліматі на Атлантичному узбережжі США. Є видом, культивуються в декоративному садівництві. Може вирощуватися як кімнатна рослина. Росте в грунтах з недоліком азоту, таких як болота. Недолік азоту є причиною появи пасток: комахи служать джерелом азоту, необхідного для синтезу білків. Венерина мухоловка відноситься до нечисленної групи рослин, здатних до швидких рухів.

Після того як видобуток потрапляє в пастку і краю листів змикаються, формуючи "шлунок", в якому відбувається процес перетравлення. Перетравлення каталізується ферментами, які секретуються залозами в лопатях. Перетравлювання займає приблизно 10 днів, після чого від видобутку залишається тільки порожня хітинова оболонка. Після цього пастка відкривається і готова до затримання нової видобутку. За час життя пастки в неї в середньому потрапляють троє комах.

10 Драконові дерево

10 Драконові дерево

Драконові дерево - це рослина роду Драцена, що виростає в тропіках і субтропіках Африки і на островах Південно-Східної Азії. Вирощується як декоративна рослина. Стара індійська легенда розповідає, що давним-давно в Аравійському морі на острові Сокотра, жив кровожерливий дракон, який нападав на слонів і випивав їх кров. Але одного разу один старий і сильний слон впав на дракона і розчавив його. Кров їх змішалася і змочила землю навколо. На цьому місці виросли дерева, названі драценами, що в перекладі означає "самка дракона". Корінне населення Канарських островів вважали дерево священним, а його смолу використовували в лікувальних цілях. Смола була виявлена ​​в доісторичних похоронних печерах і в той час застосовувалася для бальзамування.

На його товстих гілках ростуть пучки дуже гострих листя. Товстий гіллясте стовбур висотою до 20 метрів, діаметр в основі до 4 м, має вторинним ростом в товщину. Кожна гілка розгалуження завершується щільним пучком густорасположенних сірувато-зелених, шкірястих, лінійно-мечоподібного листя 45-60 сантиметрів завдовжки і 2-4 сантиметри завширшки в середині пластинки, кілька звужуються до основи і загострених до верхівки, з виділяються жилками. Квітки великі, двостатеві, з вінчиковидною раздельнолістним оцвітиною, в пучках по 4-8 штук. Деякі дерева живуть до 7-9 тисяч років.

9 Гіднора африканська

9 Гіднора африканська

Рід Гіднора включає 5 видів ростуть в тропічних областях Африки, Аравії і Мадагаскару, воно не дуже поширене, тому просто гуляючи по пустелі, ви його не знайдете. Ця рослина більше схоже на гриб до тих пір, поки його незвичайний квітка не розкриється. Насправді квітка названий на честь гриба гіднор, що в перекладі з грецького означає: гриб. Квітки гіднорових досить великі, поодинокі, майже сидячі, двостатеві, безлепестниє. А то, що ми зазвичай бачимо на поверхні грунту і називаємо квіткою.

Ці особливості забарвлення і будови, як і гнильний запах квіток, служать для залучення жуків, які харчуються падаллю. Жуки, забираючись в квітки, повзають в них, особливо в їх нижній частині, де розташовані репродуктивні органи, сприяючи їх запиленню. Нерідко самки жуків не тільки знаходять в квітках їжу, але і відкладають там яйця.

Жителі Африки - охоче використовують плоди гіднори в їжу як і деякі тварини. На Мадагаскарі плоди гіднори вважаються одним з кращих місцевих плодів. Таким чином, рознощиками насіння гіднори є самі різноманітні тварини і людина. На Мадагаскарі квітки і коріння гіднори місцеві жителі використовують для лікування серцевих хвороб.

В основному гіднора веде підземний спосіб життя, її коріння, частина яких - підземні стебла, йдуть глибоко в землю, утворюють мережу навколо іншої рослини і присмоктуються до чужих коренів. Рослини роду гіднора паразитують на коренях самих різних рослин. В часності гіднора африканська воліє в якості рослин-господарів різні види молочаев. Сама рослина досягає розмірів 10-15 сантімернов.

8 Баобаб

8 Баобаб

Баобаб - це вид дерев з роду Адансон сімейства Мальвові, характерне для сухих саван тропічної Африки. Тривалість життя баобабів викликає спори - у них немає річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік. Проведені методом радіовуглецевого аналізу підрахунки показали більше 5500 років для дерева діаметром 4,5 метра, хоча по більш обережними оцінками баобаби живуть близько 1000 років.

Взимку і в посушливий період дерево починає витрачати запаси вологи, зменшуючись в об'ємі, скидає листя. З жовтня по грудень баобаб зацвітає. Квітки у баобаба великі - до 20 см в діаметрі, білі з п'ятьма пелюстками і пурпуровими тичинками, на висячих квітконіжках. Розкриваються вони ближче до вечора і живуть всього одну ніч, залучаючи ароматом запилюють їх кажанів. Вранці квітки в'януть, набуваючи неприємний гнильний запах, і обпадають.

Слідом розвиваються довгасті їстівні плоди, які нагадують огірки або дині, покриті товстою волохатою шкіркою. Усередині плоди заповнені кислуватою борошнистою м'якоттю з чорним насінням. Відмирає баобаб своєрідно: він немов розсипається і поступово осідає, залишаючи після себе лише купу волокна. Проте, баобаби вкрай живучі. Вони швидко відновлюють зідрану кору; продовжують цвісти і плодоносити. Зрубане або повалене дерево здатне пускати нове коріння.

7 Вікторія амазонська

7 Вікторія амазонська

Вікторія амазонська - це велике трав'яниста тропічна рослина сімейства кувшінкових, найбільша латаття в світі і одна з найпопулярніших в світі оранжерейних рослин. Вікторія амазонська була названа на честь англійської королеви Вікторії. Вікторія амазонська поширена в басейні річки Амазонка в Бразилії і Болівії, зустрічається також в річках Гайани, що впадають в Карибське море.

Величезні листя латаття досягають 2,5 метрів і, при рівномірно розподіленому навантаженні, можуть витримати вагу до 50 кілограм. Бульбоподібне кореневище зазвичай глибоко втоплено в мулисте дно. Верхня поверхня зелена з восковим шаром відразливим зайву воду, також має маленькі дірочки для видалення води. Нижня частина пурпурно-червоного кольору з сіткою ребер засіяних шипами для захисту від травоїдних риб, між ребер скупчуються бульбашки повітря, які допомагають листу плавати. За один сезон кожен бульба може випускати до 50 листя, які розростаючись, закривають більшу поверхню водойми, закриваючи сонячне світло і обмежуючи тим самим зростання інших рослин.

Квітки Вікторії Амазонській знаходяться під водою і розквітають тільки один раз в рік на 2-3 дня. Розпускаються квіти тільки вночі, а з настанням світанку опускаються під воду. Під час цвітіння, розміщені над водою квітки, в розкритому стані мають діаметр 20-30 сантиметрів. У перший день колір пелюсток білий, на другий рожеві, на третій вони стають фіолетовими або темно-малиновими. В умовах дикої природи рослина може прожити до 5 років.

6 Каліфорнійська секвойя

6 Каліфорнійська секвойя

Секвойя - монотипний рід деревних рослин, сімейства Кипарисові. Проростає на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. Окремі екземпляри секвої досягають висоти понад 110 метрів - це найвищі дерева на Землі. Максимальний вік - більше трьох з половиною тисяч років. Це дерево більше відомо як "червоне дерево", в той же час рослини спорідненого виду cеквойядендрон відомі як "гігантські секвої".

Їх діаметр на рівні людських грудей становить близько 10 метрів. Найбільше дерево в світі "Генерал Шерман". Його висота - 83,8 метрів. На 2002 рік обсяг дерева становив тисячу чотиреста вісімдесят сім м³. Вважається, що йому 2300-2700 років. Найвище дерево в світі - "Гіперіон", його висота - 115 метрів.

5 Непентес

5 Непентес

Непентес - єдиний рід рослин монотипного сімейства Непентовие, що включає в себе близько 120 видів. Більшість видів росте в тропічній Азії, особливо на острові Калімантан. Названий на честь трави забуття з давньогрецької міфології - непенфа. Види роду здебільшого чагарникові або напівчагарникові ліани, які ростуть у вологих місцях проживання. Їх довгі тонкі трав'янисті або злегка здерев'янілих стебла підіймаються по стовбурах і великим гілкам сусідніх дерев на десятки метрів у висоту, виносячи свої вузькі кінцеві гроновидні або волотисте суцвіття до сонячного світла.

У різних видів непентеса глечики розрізняються розміром, формою і забарвленням. Їх довжина варіює від 2,5 до 30 сантиметрів, а у деяких видів може досягати до 50 см. Найчастіше глечики пофарбовані в яскраві кольори: червоні, матово-білі з плямистим малюнком або світло-зелені з цятками. Квітки дрібні і непоказні, актиноморфні і безлепестниє, з чотирма черепицеподібними чашелистиками. Плід у вигляді шкірястою коробочки, розділеної внутрішніми перегородками на окремі камери, в кожній з яких прикріплені до колонки насіння з м'ясистим ендоспермом і прямим циліндричним дрібним зародком.

Цікаво, що великі непентес, крім поїдання комах, також користуються послідом звірків тупайя, які забираються на рослину як на унітаз, щоб поласувати солодким нектаром. Таким чином рослина утворює симбіотичний зв'язок з твариною, користуючись його послідом як добриво.

4 Кривавий зуб

4 Кривавий зуб

Цей гриб, що відноситься до агарикових грибам, схожий на жеваной жувальну гумку, з якої сочилася кров і пахне полуницею. Однак не варто його є, адже він є одним з найбільш отруйних грибів на землі, і навіть просто лизнувши його можна гарантовано отримати серйозне отруєння. Гриб здобув популярність в 1812 році, тоді-то і був визнаний неїстівним. Поверхня плодових тіл біла, оксамитова, з невеликими впадинками, з віком стає бежевій або коричневою. На поверхні молодих екземплярів через пори виступають краплі отруйної криваво-червоної рідини. Слово "зуб" в назві - не просто так. Гриб має гострі освіти по краях, що з'являються з віком.

Крім своїх зовнішніх якостей, цей гриб має непогані антибактеріальними властивостями і містить хімічні речовини, які розріджують кров. Цілком можливо, що незабаром цей гриб стане заміною пеніциліну. Головна особливість цього гриба полягає в тому, що він може харчуватися і грунтовими соками, і комахами, яких приманює червона рідина гриба. Діаметр капелюшка кривавого зуба дорівнює 5-10 сантиметрам, довжина ніжки 2-3 сантиметри. Кривавий зуб росте в хвойних лісах Австралії, Європі та Північній Америці.

3 Аморфофаллус титанічний

3 Аморфофаллус титанічний

Трійку лідерів серед найбільш незвичайних рослин світу замикає відкрите в 1878 році на Суматрі велике тропічна рослина роду аморфофаллус сімейства ароїдні. Один з найвідоміших видів роду, має одне з найбільших суцвіть у світі. Надземна частина цієї рослини є короткий і товстий стебло, в основі розташований одиночний великий лист, вище - дрібніші. Лист довжиною до 3 метрів, і до 1 метра в діаметрі. Довжина черешка 2-5 метра, товщина 10 см. Матово-зелений, з білими поперечними смугами. Підземна частина рослини - гігантський бульба масою до 50 кілограм.

Аромат квітки нагадує суміш запахів тухлих яєць і тухлої риби, а за зовнішнім виглядом квітка нагадує розкладається шматок м'яса. Саме цей запах і привертає в дикій природі до рослини комах-запилювачів. Цвітіння триває протягом двох тижнів. Цікаво, що початок при цьому нагрівається до 40 ° С. Бульба за цей час сильно виснажується через перевитрати поживних речовин. Тому йому необхідний черговий період спокою до 4 тижнів, щоб накопичити сили для розвитку листа. Якщо поживних речовин мало, то бульба після цвітіння «спить» до наступної весни. Тривалість життя цієї рослини складає 40 років, однак цвіте воно за цей час всього лише три або чотири рази.

2 Вельвічія

2 Вельвічія

Вельвічія дивовижна - реліктове дерево - є одним видом, одного роду, одного сімейства, одного загону Вельвічіевих. Вельвічія росте на півдні Анголи і в Намібії. Рослина рідко зустрічається далі, ніж в ста кілометрах від берега, це приблизно відповідає тієї межі, якого досягають тумани, які є для вельвичии основним джерелом вологи. Її зовнішній вигляд ніяк не назвеш ні травою, ні кущем, ні деревом. Вчений світ дізнався про Вельвічія в 19 столітті.

14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.

На нашій планеті існує величезна кількість всіляких рослин, побачивши які можна тільки дивуватися тому, як природа змогла придумати щось подібне. Неймовірна кількість видів і підвидів рослин, багато з яких вражають своїми якостями - від виживання і пристосованість, до забарвлення і розмірів. У цьому рейтингу найбільш незвичайних рослин ми покажемо весь розмах природного креативності.

14 Капуста Romanesco Broccoli

14 Капуста Romanesco Broccoli

Романеско - це один з культурних сортів капусти, що відноситься до тієї сортовий групі, що і кольорова капуста. За деякими відомостями, є гібридом цвітної капусти та брокколі. Цей вид капусти давно вирощується в околицях Риму. За деякими відомостями, вперше вона згадується в історичних документах в Італії в шістнадцятому столітті. На міжнародних ринках овоч з'явився в 90-х роках XX століття. У порівнянні з цвітною капустою і броколі романеско ніжніша за текстурою і має більш м'який вершково-горіховий смак, без гіркої нотки.

13 Молочай огрядний

13 Молочай огрядний

Молочай огрядний - це багаторічна суккулентное рослина сімейства Молочайні, що нагадує по виду камінь або зелено-коричневий футбольний м'яч, без колючок і листя, але іноді утворює "гілки" або присоски у вигляді дивно виглядають наборів сфер. Може вирости до 20-30 см заввишки і до 9-10 см в діаметрі. Молочай огрядний є двостатевим рослиною, у нього чоловічі квітки на одній рослині, а жіночі на іншому. Для зав'язування плодів необхідно перехресне запилення, яке зазвичай виконується комахами .

Плід виглядає як злегка трикутний трёхорешнік, до 7 мм в діаметрі, що містить в кожному гнізді по одному насіння. При дозріванні він, вибухаючи, розкидає дрібні, круглі, крапчато-сірі насіння 2 міліметри в діаметрі, квітконіжки після розкидання насіння отпадают.Растут на висоті 300-900 метрів над рівнем моря в невеликій області Кендреу, в Великому Карру, в кам'янистій і горбистій місцевості , на яскравому сонці або при частковому затіненні. Рослини дуже добре приховані серед каменів, їх забарвлення зливається з навколишнім середовищем так добре, що іноді їх важко помітити.

12 Такка

12 Такка

Такка - рослина сімейства Таккових, що виростає в найрізноманітніших екологічних умовах і налічує 10 видів. Вони селяться на відкритих і сильно затінених місцях, в саванах, в заростях чагарників і в дощових лісах. Молоді частини рослин, як правило, бувають опушені дрібними волосками, зникаючими в міру дорослішання. Розміри рослин зазвичай невеликі, від 40 до 100 сантиметрів, але деякі види досягають іноді в висоту 3 метрів. Хоча Такка отримує все більш широке поширення як кімнатна рослина, слід мати на увазі, що в кімнатах успішно містити ТАККА непросто через особливу вимогливості рослини до умов утримання. Сімейство такковие представлено одним родом Такка, що налічує близько 10 видів рослин.

- Такка перістонадрезанние виростає в тропічній Азії, Австралії, в тропіках Африки. Листя шириною до 40-60 см, довжиною від 70 см і до 3 метрів. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав светлозелений.

- Такка Шантрье виростає в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Вічнозелена тропічна, трав'яниста рослина, що досягає 90-120 см у висоту. Квіти обрамлені темно-бордовими, майже чорними, приквітками, схожими на розмах крил кажана або метелики з довгими, ниткоподібні вусиками.

- Такка цельнолистная виростає в Індії. Листя широкі, глянсові, шириною до 35 см, довжиною до 70 см. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав білий, по білому тону розкидані пурпурні штрихи. Квітки чорні, пурпурові або темно фіолетові, розташовані під покривалами.

11 Венерина мухоловка

11 Венерина мухоловка

Венерина мухоловка - вид хижих рослин з монотипного роду Діонея сімейства росянкових. Це невелика трав'яниста рослина з розеткою з 4-7 листків, які ростуть з короткого підземного стебла. Листя розміром від трьох до семи сантиметрів, в залежності від пори року, довгі листи-пастки зазвичай формуються після цвітіння. Харчується комахами і павуками. Виростає у вологому помірному кліматі на Атлантичному узбережжі США. Є видом, культивуються в декоративному садівництві. Може вирощуватися як кімнатна рослина. Росте в грунтах з недоліком азоту, таких як болота. Недолік азоту є причиною появи пасток: комахи служать джерелом азоту, необхідного для синтезу білків. Венерина мухоловка відноситься до нечисленної групи рослин, здатних до швидких рухів.

Після того як видобуток потрапляє в пастку і краю листів змикаються, формуючи "шлунок", в якому відбувається процес перетравлення. Перетравлення каталізується ферментами, які секретуються залозами в лопатях. Перетравлювання займає приблизно 10 днів, після чого від видобутку залишається тільки порожня хітинова оболонка. Після цього пастка відкривається і готова до затримання нової видобутку. За час життя пастки в неї в середньому потрапляють троє комах.

10 Драконові дерево

10 Драконові дерево

Драконові дерево - це рослина роду Драцена, що виростає в тропіках і субтропіках Африки і на островах Південно-Східної Азії. Вирощується як декоративна рослина. Стара індійська легенда розповідає, що давним-давно в Аравійському морі на острові Сокотра, жив кровожерливий дракон, який нападав на слонів і випивав їх кров. Але одного разу один старий і сильний слон впав на дракона і розчавив його. Кров їх змішалася і змочила землю навколо. На цьому місці виросли дерева, названі драценами, що в перекладі означає "самка дракона". Корінне населення Канарських островів вважали дерево священним, а його смолу використовували в лікувальних цілях. Смола була виявлена ​​в доісторичних похоронних печерах і в той час застосовувалася для бальзамування.

На його товстих гілках ростуть пучки дуже гострих листя. Товстий гіллясте стовбур висотою до 20 метрів, діаметр в основі до 4 м, має вторинним ростом в товщину. Кожна гілка розгалуження завершується щільним пучком густорасположенних сірувато-зелених, шкірястих, лінійно-мечоподібного листя 45-60 сантиметрів завдовжки і 2-4 сантиметри завширшки в середині пластинки, кілька звужуються до основи і загострених до верхівки, з виділяються жилками. Квітки великі, двостатеві, з вінчиковидною раздельнолістним оцвітиною, в пучках по 4-8 штук. Деякі дерева живуть до 7-9 тисяч років.

9 Гіднора африканська

9 Гіднора африканська

Рід Гіднора включає 5 видів ростуть в тропічних областях Африки, Аравії і Мадагаскару, воно не дуже поширене, тому просто гуляючи по пустелі, ви його не знайдете. Ця рослина більше схоже на гриб до тих пір, поки його незвичайний квітка не розкриється. Насправді квітка названий на честь гриба гіднор, що в перекладі з грецького означає: гриб. Квітки гіднорових досить великі, поодинокі, майже сидячі, двостатеві, безлепестниє. А то, що ми зазвичай бачимо на поверхні грунту і називаємо квіткою.

Ці особливості забарвлення і будови, як і гнильний запах квіток, служать для залучення жуків, які харчуються падаллю. Жуки, забираючись в квітки, повзають в них, особливо в їх нижній частині, де розташовані репродуктивні органи, сприяючи їх запиленню. Нерідко самки жуків не тільки знаходять в квітках їжу, але і відкладають там яйця.

Жителі Африки - охоче використовують плоди гіднори в їжу як і деякі тварини. На Мадагаскарі плоди гіднори вважаються одним з кращих місцевих плодів. Таким чином, рознощиками насіння гіднори є самі різноманітні тварини і людина. На Мадагаскарі квітки і коріння гіднори місцеві жителі використовують для лікування серцевих хвороб.

В основному гіднора веде підземний спосіб життя, її коріння, частина яких - підземні стебла, йдуть глибоко в землю, утворюють мережу навколо іншої рослини і присмоктуються до чужих коренів. Рослини роду гіднора паразитують на коренях самих різних рослин. В часності гіднора африканська воліє в якості рослин-господарів різні види молочаев. Сама рослина досягає розмірів 10-15 сантімернов.

8 Баобаб

8 Баобаб

Баобаб - це вид дерев з роду Адансон сімейства Мальвові, характерне для сухих саван тропічної Африки. Тривалість життя баобабів викликає спори - у них немає річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік. Проведені методом радіовуглецевого аналізу підрахунки показали більше 5500 років для дерева діаметром 4,5 метра, хоча по більш обережними оцінками баобаби живуть близько 1000 років.

Взимку і в посушливий період дерево починає витрачати запаси вологи, зменшуючись в об'ємі, скидає листя. З жовтня по грудень баобаб зацвітає. Квітки у баобаба великі - до 20 см в діаметрі, білі з п'ятьма пелюстками і пурпуровими тичинками, на висячих квітконіжках. Розкриваються вони ближче до вечора і живуть всього одну ніч, залучаючи ароматом запилюють їх кажанів. Вранці квітки в'януть, набуваючи неприємний гнильний запах, і обпадають.

Слідом розвиваються довгасті їстівні плоди, які нагадують огірки або дині, покриті товстою волохатою шкіркою. Усередині плоди заповнені кислуватою борошнистою м'якоттю з чорним насінням. Відмирає баобаб своєрідно: він немов розсипається і поступово осідає, залишаючи після себе лише купу волокна. Проте, баобаби вкрай живучі. Вони швидко відновлюють зідрану кору; продовжують цвісти і плодоносити. Зрубане або повалене дерево здатне пускати нове коріння.

7 Вікторія амазонська

7 Вікторія амазонська

Вікторія амазонська - це велике трав'яниста тропічна рослина сімейства кувшінкових, найбільша латаття в світі і одна з найпопулярніших в світі оранжерейних рослин. Вікторія амазонська була названа на честь англійської королеви Вікторії. Вікторія амазонська поширена в басейні річки Амазонка в Бразилії і Болівії, зустрічається також в річках Гайани, що впадають в Карибське море.

Величезні листя латаття досягають 2,5 метрів і, при рівномірно розподіленому навантаженні, можуть витримати вагу до 50 кілограм. Бульбоподібне кореневище зазвичай глибоко втоплено в мулисте дно. Верхня поверхня зелена з восковим шаром відразливим зайву воду, також має маленькі дірочки для видалення води. Нижня частина пурпурно-червоного кольору з сіткою ребер засіяних шипами для захисту від травоїдних риб, між ребер скупчуються бульбашки повітря, які допомагають листу плавати. За один сезон кожен бульба може випускати до 50 листя, які розростаючись, закривають більшу поверхню водойми, закриваючи сонячне світло і обмежуючи тим самим зростання інших рослин.

Квітки Вікторії Амазонській знаходяться під водою і розквітають тільки один раз в рік на 2-3 дня. Розпускаються квіти тільки вночі, а з настанням світанку опускаються під воду. Під час цвітіння, розміщені над водою квітки, в розкритому стані мають діаметр 20-30 сантиметрів. У перший день колір пелюсток білий, на другий рожеві, на третій вони стають фіолетовими або темно-малиновими. В умовах дикої природи рослина може прожити до 5 років.

6 Каліфорнійська секвойя

6 Каліфорнійська секвойя

Секвойя - монотипний рід деревних рослин, сімейства Кипарисові. Проростає на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. Окремі екземпляри секвої досягають висоти понад 110 метрів - це найвищі дерева на Землі. Максимальний вік - більше трьох з половиною тисяч років. Це дерево більше відомо як "червоне дерево", в той же час рослини спорідненого виду cеквойядендрон відомі як "гігантські секвої".

Їх діаметр на рівні людських грудей становить близько 10 метрів. Найбільше дерево в світі "Генерал Шерман". Його висота - 83,8 метрів. На 2002 рік обсяг дерева становив тисячу чотиреста вісімдесят сім м³. Вважається, що йому 2300-2700 років. Найвище дерево в світі - "Гіперіон", його висота - 115 метрів.

5 Непентес

5 Непентес

Непентес - єдиний рід рослин монотипного сімейства Непентовие, що включає в себе близько 120 видів. Більшість видів росте в тропічній Азії, особливо на острові Калімантан. Названий на честь трави забуття з давньогрецької міфології - непенфа. Види роду здебільшого чагарникові або напівчагарникові ліани, які ростуть у вологих місцях проживання. Їх довгі тонкі трав'янисті або злегка здерев'янілих стебла підіймаються по стовбурах і великим гілкам сусідніх дерев на десятки метрів у висоту, виносячи свої вузькі кінцеві гроновидні або волотисте суцвіття до сонячного світла.

У різних видів непентеса глечики розрізняються розміром, формою і забарвленням. Їх довжина варіює від 2,5 до 30 сантиметрів, а у деяких видів може досягати до 50 см. Найчастіше глечики пофарбовані в яскраві кольори: червоні, матово-білі з плямистим малюнком або світло-зелені з цятками. Квітки дрібні і непоказні, актиноморфні і безлепестниє, з чотирма черепицеподібними чашелистиками. Плід у вигляді шкірястою коробочки, розділеної внутрішніми перегородками на окремі камери, в кожній з яких прикріплені до колонки насіння з м'ясистим ендоспермом і прямим циліндричним дрібним зародком.

Цікаво, що великі непентес, крім поїдання комах, також користуються послідом звірків тупайя, які забираються на рослину як на унітаз, щоб поласувати солодким нектаром. Таким чином рослина утворює симбіотичний зв'язок з твариною, користуючись його послідом як добриво.

4 Кривавий зуб

4 Кривавий зуб

Цей гриб, що відноситься до агарикових грибам, схожий на жеваной жувальну гумку, з якої сочилася кров і пахне полуницею. Однак не варто його є, адже він є одним з найбільш отруйних грибів на землі, і навіть просто лизнувши його можна гарантовано отримати серйозне отруєння. Гриб здобув популярність в 1812 році, тоді-то і був визнаний неїстівним. Поверхня плодових тіл біла, оксамитова, з невеликими впадинками, з віком стає бежевій або коричневою. На поверхні молодих екземплярів через пори виступають краплі отруйної криваво-червоної рідини. Слово "зуб" в назві - не просто так. Гриб має гострі освіти по краях, що з'являються з віком.

Крім своїх зовнішніх якостей, цей гриб має непогані антибактеріальними властивостями і містить хімічні речовини, які розріджують кров. Цілком можливо, що незабаром цей гриб стане заміною пеніциліну. Головна особливість цього гриба полягає в тому, що він може харчуватися і грунтовими соками, і комахами, яких приманює червона рідина гриба. Діаметр капелюшка кривавого зуба дорівнює 5-10 сантиметрам, довжина ніжки 2-3 сантиметри. Кривавий зуб росте в хвойних лісах Австралії, Європі та Північній Америці.

3 Аморфофаллус титанічний

3 Аморфофаллус титанічний

Трійку лідерів серед найбільш незвичайних рослин світу замикає відкрите в 1878 році на Суматрі велике тропічна рослина роду аморфофаллус сімейства ароїдні. Один з найвідоміших видів роду, має одне з найбільших суцвіть у світі. Надземна частина цієї рослини є короткий і товстий стебло, в основі розташований одиночний великий лист, вище - дрібніші. Лист довжиною до 3 метрів, і до 1 метра в діаметрі. Довжина черешка 2-5 метра, товщина 10 см. Матово-зелений, з білими поперечними смугами. Підземна частина рослини - гігантський бульба масою до 50 кілограм.

Аромат квітки нагадує суміш запахів тухлих яєць і тухлої риби, а за зовнішнім виглядом квітка нагадує розкладається шматок м'яса. Саме цей запах і привертає в дикій природі до рослини комах-запилювачів. Цвітіння триває протягом двох тижнів. Цікаво, що початок при цьому нагрівається до 40 ° С. Бульба за цей час сильно виснажується через перевитрати поживних речовин. Тому йому необхідний черговий період спокою до 4 тижнів, щоб накопичити сили для розвитку листа. Якщо поживних речовин мало, то бульба після цвітіння «спить» до наступної весни. Тривалість життя цієї рослини складає 40 років, однак цвіте воно за цей час всього лише три або чотири рази.

2 Вельвічія

2 Вельвічія

Вельвічія дивовижна - реліктове дерево - є одним видом, одного роду, одного сімейства, одного загону Вельвічіевих. Вельвічія росте на півдні Анголи і в Намібії. Рослина рідко зустрічається далі, ніж в ста кілометрах від берега, це приблизно відповідає тієї межі, якого досягають тумани, які є для вельвичии основним джерелом вологи. Її зовнішній вигляд ніяк не назвеш ні травою, ні кущем, ні деревом. Вчений світ дізнався про Вельвічія в 19 столітті.

14 найбільш незвичайних і красивих рослин, рідкісні і дивовижні рослини світу.

На нашій планеті існує величезна кількість всіляких рослин, побачивши які можна тільки дивуватися тому, як природа змогла придумати щось подібне. Неймовірна кількість видів і підвидів рослин, багато з яких вражають своїми якостями - від виживання і пристосованість, до забарвлення і розмірів. У цьому рейтингу найбільш незвичайних рослин ми покажемо весь розмах природного креативності.

14 Капуста Romanesco Broccoli

14 Капуста Romanesco Broccoli

Романеско - це один з культурних сортів капусти, що відноситься до тієї сортовий групі, що і кольорова капуста. За деякими відомостями, є гібридом цвітної капусти та брокколі. Цей вид капусти давно вирощується в околицях Риму. За деякими відомостями, вперше вона згадується в історичних документах в Італії в шістнадцятому столітті. На міжнародних ринках овоч з'явився в 90-х роках XX століття. У порівнянні з цвітною капустою і броколі романеско ніжніша за текстурою і має більш м'який вершково-горіховий смак, без гіркої нотки.

13 Молочай огрядний

13 Молочай огрядний

Молочай огрядний - це багаторічна суккулентное рослина сімейства Молочайні, що нагадує по виду камінь або зелено-коричневий футбольний м'яч, без колючок і листя, але іноді утворює "гілки" або присоски у вигляді дивно виглядають наборів сфер. Може вирости до 20-30 см заввишки і до 9-10 см в діаметрі. Молочай огрядний є двостатевим рослиною, у нього чоловічі квітки на одній рослині, а жіночі на іншому. Для зав'язування плодів необхідно перехресне запилення, яке зазвичай виконується комахами .

Плід виглядає як злегка трикутний трёхорешнік, до 7 мм в діаметрі, що містить в кожному гнізді по одному насіння. При дозріванні він, вибухаючи, розкидає дрібні, круглі, крапчато-сірі насіння 2 міліметри в діаметрі, квітконіжки після розкидання насіння отпадают.Растут на висоті 300-900 метрів над рівнем моря в невеликій області Кендреу, в Великому Карру, в кам'янистій і горбистій місцевості , на яскравому сонці або при частковому затіненні. Рослини дуже добре приховані серед каменів, їх забарвлення зливається з навколишнім середовищем так добре, що іноді їх важко помітити.

12 Такка

12 Такка

Такка - рослина сімейства Таккових, що виростає в найрізноманітніших екологічних умовах і налічує 10 видів. Вони селяться на відкритих і сильно затінених місцях, в саванах, в заростях чагарників і в дощових лісах. Молоді частини рослин, як правило, бувають опушені дрібними волосками, зникаючими в міру дорослішання. Розміри рослин зазвичай невеликі, від 40 до 100 сантиметрів, але деякі види досягають іноді в висоту 3 метрів. Хоча Такка отримує все більш широке поширення як кімнатна рослина, слід мати на увазі, що в кімнатах успішно містити ТАККА непросто через особливу вимогливості рослини до умов утримання. Сімейство такковие представлено одним родом Такка, що налічує близько 10 видів рослин.

- Такка перістонадрезанние виростає в тропічній Азії, Австралії, в тропіках Африки. Листя шириною до 40-60 см, довжиною від 70 см і до 3 метрів. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав светлозелений.

- Такка Шантрье виростає в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Вічнозелена тропічна, трав'яниста рослина, що досягає 90-120 см у висоту. Квіти обрамлені темно-бордовими, майже чорними, приквітками, схожими на розмах крил кажана або метелики з довгими, ниткоподібні вусиками.

- Такка цельнолистная виростає в Індії. Листя широкі, глянсові, шириною до 35 см, довжиною до 70 см. Квітка з двома покривалами, великими, що досягають 20 см ширини, колір покривав білий, по білому тону розкидані пурпурні штрихи. Квітки чорні, пурпурові або темно фіолетові, розташовані під покривалами.

11 Венерина мухоловка

11 Венерина мухоловка

Венерина мухоловка - вид хижих рослин з монотипного роду Діонея сімейства росянкових. Це невелика трав'яниста рослина з розеткою з 4-7 листків, які ростуть з короткого підземного стебла. Листя розміром від трьох до семи сантиметрів, в залежності від пори року, довгі листи-пастки зазвичай формуються після цвітіння. Харчується комахами і павуками. Виростає у вологому помірному кліматі на Атлантичному узбережжі США. Є видом, культивуються в декоративному садівництві. Може вирощуватися як кімнатна рослина. Росте в грунтах з недоліком азоту, таких як болота. Недолік азоту є причиною появи пасток: комахи служать джерелом азоту, необхідного для синтезу білків. Венерина мухоловка відноситься до нечисленної групи рослин, здатних до швидких рухів.

Після того як видобуток потрапляє в пастку і краю листів змикаються, формуючи "шлунок", в якому відбувається процес перетравлення. Перетравлення каталізується ферментами, які секретуються залозами в лопатях. Перетравлювання займає приблизно 10 днів, після чого від видобутку залишається тільки порожня хітинова оболонка. Після цього пастка відкривається і готова до затримання нової видобутку. За час життя пастки в неї в середньому потрапляють троє комах.

10 Драконові дерево

10 Драконові дерево

Драконові дерево - це рослина роду Драцена, що виростає в тропіках і субтропіках Африки і на островах Південно-Східної Азії. Вирощується як декоративна рослина. Стара індійська легенда розповідає, що давним-давно в Аравійському морі на острові Сокотра, жив кровожерливий дракон, який нападав на слонів і випивав їх кров. Але одного разу один старий і сильний слон впав на дракона і розчавив його. Кров їх змішалася і змочила землю навколо. На цьому місці виросли дерева, названі драценами, що в перекладі означає "самка дракона". Корінне населення Канарських островів вважали дерево священним, а його смолу використовували в лікувальних цілях. Смола була виявлена ​​в доісторичних похоронних печерах і в той час застосовувалася для бальзамування.

На його товстих гілках ростуть пучки дуже гострих листя. Товстий гіллясте стовбур висотою до 20 метрів, діаметр в основі до 4 м, має вторинним ростом в товщину. Кожна гілка розгалуження завершується щільним пучком густорасположенних сірувато-зелених, шкірястих, лінійно-мечоподібного листя 45-60 сантиметрів завдовжки і 2-4 сантиметри завширшки в середині пластинки, кілька звужуються до основи і загострених до верхівки, з виділяються жилками. Квітки великі, двостатеві, з вінчиковидною раздельнолістним оцвітиною, в пучках по 4-8 штук. Деякі дерева живуть до 7-9 тисяч років.

9 Гіднора африканська

9 Гіднора африканська

Рід Гіднора включає 5 видів ростуть в тропічних областях Африки, Аравії і Мадагаскару, воно не дуже поширене, тому просто гуляючи по пустелі, ви його не знайдете. Ця рослина більше схоже на гриб до тих пір, поки його незвичайний квітка не розкриється. Насправді квітка названий на честь гриба гіднор, що в перекладі з грецького означає: гриб. Квітки гіднорових досить великі, поодинокі, майже сидячі, двостатеві, безлепестниє. А то, що ми зазвичай бачимо на поверхні грунту і називаємо квіткою.

Ці особливості забарвлення і будови, як і гнильний запах квіток, служать для залучення жуків, які харчуються падаллю. Жуки, забираючись в квітки, повзають в них, особливо в їх нижній частині, де розташовані репродуктивні органи, сприяючи їх запиленню. Нерідко самки жуків не тільки знаходять в квітках їжу, але і відкладають там яйця.

Жителі Африки - охоче використовують плоди гіднори в їжу як і деякі тварини. На Мадагаскарі плоди гіднори вважаються одним з кращих місцевих плодів. Таким чином, рознощиками насіння гіднори є самі різноманітні тварини і людина. На Мадагаскарі квітки і коріння гіднори місцеві жителі використовують для лікування серцевих хвороб.

В основному гіднора веде підземний спосіб життя, її коріння, частина яких - підземні стебла, йдуть глибоко в землю, утворюють мережу навколо іншої рослини і присмоктуються до чужих коренів. Рослини роду гіднора паразитують на коренях самих різних рослин. В часності гіднора африканська воліє в якості рослин-господарів різні види молочаев. Сама рослина досягає розмірів 10-15 сантімернов.

8 Баобаб

8 Баобаб

Баобаб - це вид дерев з роду Адансон сімейства Мальвові, характерне для сухих саван тропічної Африки. Тривалість життя баобабів викликає спори - у них немає річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік. Проведені методом радіовуглецевого аналізу підрахунки показали більше 5500 років для дерева діаметром 4,5 метра, хоча по більш обережними оцінками баобаби живуть близько 1000 років.

Взимку і в посушливий період дерево починає витрачати запаси вологи, зменшуючись в об'ємі, скидає листя. З жовтня по грудень баобаб зацвітає. Квітки у баобаба великі - до 20 см в діаметрі, білі з п'ятьма пелюстками і пурпуровими тичинками, на висячих квітконіжках. Розкриваються вони ближче до вечора і живуть всього одну ніч, залучаючи ароматом запилюють їх кажанів. Вранці квітки в'януть, набуваючи неприємний гнильний запах, і обпадають.

Слідом розвиваються довгасті їстівні плоди, які нагадують огірки або дині, покриті товстою волохатою шкіркою. Усередині плоди заповнені кислуватою борошнистою м'якоттю з чорним насінням. Відмирає баобаб своєрідно: він немов розсипається і поступово осідає, залишаючи після себе лише купу волокна. Проте, баобаби вкрай живучі. Вони швидко відновлюють зідрану кору; продовжують цвісти і плодоносити. Зрубане або повалене дерево здатне пускати нове коріння.

7 Вікторія амазонська

7 Вікторія амазонська

Вікторія амазонська - це велике трав'яниста тропічна рослина сімейства кувшінкових, найбільша латаття в світі і одна з найпопулярніших в світі оранжерейних рослин. Вікторія амазонська була названа на честь англійської королеви Вікторії. Вікторія амазонська поширена в басейні річки Амазонка в Бразилії і Болівії, зустрічається також в річках Гайани, що впадають в Карибське море.

Величезні листя латаття досягають 2,5 метрів і, при рівномірно розподіленому навантаженні, можуть витримати вагу до 50 кілограм. Бульбоподібне кореневище зазвичай глибоко втоплено в мулисте дно. Верхня поверхня зелена з восковим шаром відразливим зайву воду, також має маленькі дірочки для видалення води. Нижня частина пурпурно-червоного кольору з сіткою ребер засіяних шипами для захисту від травоїдних риб, між ребер скупчуються бульбашки повітря, які допомагають листу плавати. За один сезон кожен бульба може випускати до 50 листя, які розростаючись, закривають більшу поверхню водойми, закриваючи сонячне світло і обмежуючи тим самим зростання інших рослин.

Квітки Вікторії Амазонській знаходяться під водою і розквітають тільки один раз в рік на 2-3 дня. Розпускаються квіти тільки вночі, а з настанням світанку опускаються під воду. Під час цвітіння, розміщені над водою квітки, в розкритому стані мають діаметр 20-30 сантиметрів. У перший день колір пелюсток білий, на другий рожеві, на третій вони стають фіолетовими або темно-малиновими. В умовах дикої природи рослина може прожити до 5 років.

6 Каліфорнійська секвойя

6 Каліфорнійська секвойя

Секвойя - монотипний рід деревних рослин, сімейства Кипарисові. Проростає на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. Окремі екземпляри секвої досягають висоти понад 110 метрів - це найвищі дерева на Землі. Максимальний вік - більше трьох з половиною тисяч років. Це дерево більше відомо як "червоне дерево", в той же час рослини спорідненого виду cеквойядендрон відомі як "гігантські секвої".

Їх діаметр на рівні людських грудей становить близько 10 метрів. Найбільше дерево в світі "Генерал Шерман". Його висота - 83,8 метрів. На 2002 рік обсяг дерева становив тисячу чотиреста вісімдесят сім м³. Вважається, що йому 2300-2700 років. Найвище дерево в світі - "Гіперіон", його висота - 115 метрів.

5 Непентес

5 Непентес

Непентес - єдиний рід рослин монотипного сімейства Непентовие, що включає в себе близько 120 видів. Більшість видів росте в тропічній Азії, особливо на острові Калімантан. Названий на честь трави забуття з давньогрецької міфології - непенфа. Види роду здебільшого чагарникові або напівчагарникові ліани, які ростуть у вологих місцях проживання. Їх довгі тонкі трав'янисті або злегка здерев'янілих стебла підіймаються по стовбурах і великим гілкам сусідніх дерев на десятки метрів у висоту, виносячи свої вузькі кінцеві гроновидні або волотисте суцвіття до сонячного світла.

У різних видів непентеса глечики розрізняються розміром, формою і забарвленням. Їх довжина варіює від 2,5 до 30 сантиметрів, а у деяких видів може досягати до 50 см. Найчастіше глечики пофарбовані в яскраві кольори: червоні, матово-білі з плямистим малюнком або світло-зелені з цятками. Квітки дрібні і непоказні, актиноморфні і безлепестниє, з чотирма черепицеподібними чашелистиками. Плід у вигляді шкірястою коробочки, розділеної внутрішніми перегородками на окремі камери, в кожній з яких прикріплені до колонки насіння з м'ясистим ендоспермом і прямим циліндричним дрібним зародком.

Цікаво, що великі непентес, крім поїдання комах, також користуються послідом звірків тупайя, які забираються на рослину як на унітаз, щоб поласувати солодким нектаром. Таким чином рослина утворює симбіотичний зв'язок з твариною, користуючись його послідом як добриво.

4 Кривавий зуб

4 Кривавий зуб

Цей гриб, що відноситься до агарикових грибам, схожий на жеваной жувальну гумку, з якої сочилася кров і пахне полуницею. Однак не варто його є, адже він є одним з найбільш отруйних грибів на землі, і навіть просто лизнувши його можна гарантовано отримати серйозне отруєння. Гриб здобув популярність в 1812 році, тоді-то і був визнаний неїстівним. Поверхня плодових тіл біла, оксамитова, з невеликими впадинками, з віком стає бежевій або коричневою. На поверхні молодих екземплярів через пори виступають краплі отруйної криваво-червоної рідини. Слово "зуб" в назві - не просто так. Гриб має гострі освіти по краях, що з'являються з віком.

Крім своїх зовнішніх якостей, цей гриб має непогані антибактеріальними властивостями і містить хімічні речовини, які розріджують кров. Цілком можливо, що незабаром цей гриб стане заміною пеніциліну. Головна особливість цього гриба полягає в тому, що він може харчуватися і грунтовими соками, і комахами, яких приманює червона рідина гриба. Діаметр капелюшка кривавого зуба дорівнює 5-10 сантиметрам, довжина ніжки 2-3 сантиметри. Кривавий зуб росте в хвойних лісах Австралії, Європі та Північній Америці.

3 Аморфофаллус титанічний

3 Аморфофаллус титанічний

Трійку лідерів серед найбільш незвичайних рослин світу замикає відкрите в 1878 році на Суматрі велике тропічна рослина роду аморфофаллус сімейства ароїдні. Один з найвідоміших видів роду, має одне з найбільших суцвіть у світі. Надземна частина цієї рослини є короткий і товстий стебло, в основі розташований одиночний великий лист, вище - дрібніші. Лист довжиною до 3 метрів, і до 1 метра в діаметрі. Довжина черешка 2-5 метра, товщина 10 см. Матово-зелений, з білими поперечними смугами. Підземна частина рослини - гігантський бульба масою до 50 кілограм.

Аромат квітки нагадує суміш запахів тухлих яєць і тухлої риби, а за зовнішнім виглядом квітка нагадує розкладається шматок м'яса. Саме цей запах і привертає в дикій природі до рослини комах-запилювачів. Цвітіння триває протягом двох тижнів. Цікаво, що початок при цьому нагрівається до 40 ° С. Бульба за цей час сильно виснажується через перевитрати поживних речовин. Тому йому необхідний черговий період спокою до 4 тижнів, щоб накопичити сили для розвитку листа. Якщо поживних речовин мало, то бульба після цвітіння «спить» до наступної весни. Тривалість життя цієї рослини складає 40 років, однак цвіте воно за цей час всього лише три або чотири рази.

2 Вельвічія

2 Вельвічія

Вельвічія дивовижна - реліктове дерево - є одним видом, одного роду, одного сімейства, одного загону Вельвічіевих. Вельвічія росте на півдні Анголи і в Намібії. Рослина рідко зустрічається далі, ніж в ста кілометрах від берега, це приблизно відповідає тієї межі, якого досягають тумани, які є для вельвичии основним джерелом вологи. Її зовнішній вигляд ніяк не назвеш ні травою, ні кущем, ні деревом. Вчений світ дізнався про Вельвічія в 19 столітті.

Здалеку здається, что у Вельвічія много Довгих листя, но насправді їх Всього два, и смороду ростуть в течение Всього ее рослини життя, додаючі по 8-15 сантіметрів на рік. У наукових праць БУВ описів гігант з Довжина листа более 6 метрів и шириною около 2. А длительность ее життя настолько велика, что и повіріті Важко. Хоча Вельвічія и вважається деревом, но річніх кілець, як на стовбур дерев, у неї немає. Вчені визначили вік найбільших Вельвічія радіовуглецевим методом - виявилося, що деяким екземплярам близько 2000 років!

Замість громадської рослинного життя Вельвічія воліє самотнє існування, тобто групою вона не росте. Квітки у Вельвічія схожі на маленькі шишечки, причому в кожній жіночій шишці тільки по одному насіння, і кожне насіння забезпечено широкими крильцями. Що стосується запилення, то думки ботаніків тут розходяться. Одні вважають, що запилення здійснюють комахи, інші ж більше схиляються до дії вітру. Вельвічія знаходиться під охороною намібійського закону про охорону природи. Збір її насіння заборонений без спеціального дозволу. Всю територію, де росте Вельвічія, перетворили в Національний парк.

1 Раффлезія Арнольді

1 Раффлезія Арнольді

Самим незвичайним рослиною в світі є Раффлезія Арнольді - вид рослин-паразитів з роду Раффлезія сімейства раффлезиевих. Зустрічається на островах Суматра і Калімантан. Раффлезія Арнольді цвіте одиночними квітками, які є одними з найбільших на планеті: їх діаметр від 60 до 100 сантиметрів, а маса - до 8 кілограм. Квітка раффлезії барвистий. Він складається з п'яти м'ясистих товстих блінообразних пелюсток отруйно-червоного кольору з білими наростами начебто бородавок. Цегляно-червона квітка розпускається прямо на землі на дуже короткий час - всього 3-4 дня. Запах і зовнішній вигляд гниючого м'яса допомагають залучати запилювачів - гнойових мух.

У цієї рослини немає коренів, немає і зеленого листя, де йшов би процес фотосинтезу. Раффлезія не здатна самостійно синтезувати необхідні органічні речовини, тому все потрібне для свого розвитку вона отримує, паразитуючи на пошкоджених коренях і стеблах ліан з роду циссус: він випускає нитки, схожі на грибницю, які проникають в тканини рослини-господаря, не завдаючи йому ні найменшого шкоди. Насіння раффлезії крихітні, що не більша за макове зернятко. Яким чином вони впроваджуються в тверду деревину господаря - загадка. Зростає раффлезия повільно: кора ліани, під якою розвивається насіння цієї квітки-паразита, набухає лише через півтора року, утворюючи своєрідну нирку, що дозріває в бутон протягом 9 місяців.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама