Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Город на підвіконні. вигоночние культури

  1. У чому садити?
  2. Зелена цибуля
  3. кореневої селера
  4. буряк
  5. щавель
  6. Мангольд
  7. Кольорова капуста

«Город на підвіконні» - це, звичайно, умовна назва місця вирощування деяких їстівних рослин в будинку. Особливо взимку і ранньою весною. Одними з найбільш стійких є вигоночние культури. Вони формують урожай зеленої маси за рахунок відростання пагонів і листя з коренеплодів, цибулин, кореневищ і т.п.

п


Вирощувати вигоночние овочеві культури можна не тільки в посадочних ємностях, які тримають на підвіконнях, а й на утеплених лоджіях, верандах і навіть в зимових садах. Використовують і підвали, в яких температура повітря не опускається нижче + 2 ° С. Кожна культура має свої вимоги, які потрібно враховувати.

Мене іноді запитують, чи варто крихітний пучок свіжої зелені з «городу на підвіконні» витрат сил і часу? У кожного своя відповідь. Для нас, це зустріч весни, аромат літа і смак улюбленої зелені. Плюс можливість в черговий раз переконатися в тому, наскільки краще, душистее і смачніше та зелень, яку ми вирощуємо самі.

У чому садити?

Вигоночние культури краще висаджувати у містких ємностях глибиною не менше 15 см. Це має більше значення, ніж довжина і ширина ящика або горщика. Площа посадкової ємності часто залежить від місця її розташування. Наприклад, іноді «город на підвіконні» доводиться вміщати на зовсім вузькому підвіконні. Краще, якщо в розпорядженні є простора засклена лоджія, веранда або теплий підвал.

Я заздалегідь заготовлював грунт для таких посадок. Беру звичайну садову землю, в яку додаю трохи торфу і піску. підсипаю жменю золи . Нерідко збагачую грунтосуміш покупної «живий землею» або інший поживною сумішшю для овочевих культур.

На цьому етапі нерідко відбувається відбраковування покупних ґрунтів, частіше невідомих виробників. Буває, що мені не подобається запах (цвілі або явного гниття), який з'являється при обрізанні краю пакета. Гірше, коли вся земля виявляється пронизаної нитками грибниць або цвілій. Якось я поскупився і використовувала таку грунтосуміш, попередньо протоку її марганцівкою. Через пару тижнів до горщика страшно було підходити: на поверхні землі громадилися кулі цвілі, кількість яких збільшувалася з кожним днем.

А одного разу зросли крихітні грибочки, назва яких не вдалося відшукати ні в яких довідниках. Якось я несподівано стала володаркою величезної кількості ... діток гладіолусів. Видно, землю заготовили, змінюючи грунт в квітникарському господарстві.

Звичайно, всі ми знаємо, як важливо знезаражувати грунт перед посівом насіння або посадкою рослин. Тому іноді навіть «чудім»: насипаємо грунт в посуд для СВЧ, після чого включаємо мікрохвильовку на повну потужність. Вдаємося до допомоги духовки або виморожуємо пакети з грунтом на сильному морозі. Але найчастіше обмежуємося протокою міцним розчином марганцівки або іншого дезинфікуючого речовини. Як показав мій досвід, цього не завжди буває достатньо.

Земля, яка була піддана високих температур, часом виявляється «мертвої». Її доводиться реанімувати. Тому після низки невдач я стала використовувати грунт з нашої ділянки, в яку додаю покупної грунт тільки перевірених марок. На жаль, його якість нерідко виявляється не таким, на яке розраховуєш.

Чудова грунтосуміш, якій можна заповнити посадочні ємності для вигоночних культур, виходить з 3 частин городньої грунту, 1 частини пухкого компосту (або «живий» землі), 1 частини торфу, 1 частини піску, невеликої кількості золи і комплексних «довгограючих» добрив для овочів .

На дні ємності обов'язково повинен бути дренажний шар з керамзиту або шматочків деревного вугілля, що залишилися після просіювання золи.

Я вже кілька років проводяться в посадкової ємності «листковий пиріг», який, на мою думку, підвищує врожайність. Для цього на дно насипаю дренаж (краще з деревного вугілля), на нього трохи грунту; потім кладу кірку банана і знову насипаю грунт. Верхній шар грунту щедро «солю» піском. На нього розміщую коренеплід (цибулину) і засинаю зверху грунтом. Бананова шкірка є прекрасною поживою, яка містить масу корисних речовин. До речі, шматочок кірки в квітковому горщику, в якому живуть кімнатні рослини, теж не завадить.

Зелена цибуля

Без зеленої цибулі не обходиться жоден «город на підвіконні». Ця невибаглива культура може давати зелень навіть в неглибоких скриньках і в банках з водою (води стосується тільки денце цибулини). При посадці в грунті цибулини висаджують на відстані близько 2 см один від одного. Більш щільне розташування небажано.

Перед посадкою цибулини сортують. Ті, які до цього часу проросли, висаджують з пером. Якщо цибулинки ще сплять, проростання зелені стимулюють обрізанням верхівки і прогріванням в воді (до + 38 ° С). Поливають цибулю теплою водою.

Найперший урожай знімають через два тижні. Якщо цибуля росте в прохолодному приміщенні, то дещо пізніше. Я в цьому році висадила на вигонку залишки севка. Звичайно, повноцінні цибулини дають набагато більший врожай, а й севок в цей раз не підвів. Спочатку зрізаються пір'я з зовнішньої сторони цибулини. Остаточна зрізка проводиться, коли довжина пера досягає 25 - 30 см.

Детальніше про вигонку цибулі в «городі на підвіконні» можна прочитати в моїй статті «Вирощування зеленої цибулі на підвіконні або на заскленій лоджії» .

кореневої селера

У нас на ділянці щороку зростає кореневої селера. Його сорти і агротехніка описані в статті «Кореневий селера від покупки насіння до збору врожаю» . Після збору врожаю залишається дрібниця (коренеплоди до 100 г), яка ідеальна для вигонки. Сорт «Яблуневий» майже весь йде на вигонку, так як від нього мені жодного разу не вдалося отримати гідних коренеплодів.

Проблем з вирощуванням немає ніяких. Хіба, що квіткові горщики або посадочні ящики повинні бути досить глибокими. У грунтосуміш варто додати трохи глини. Мої знайомі дачники, які щорічно тримають на теплій веранді кілька ящиків з кореневим селерою на вигонку, підгодовують його розчином аміачної селітри (половину сірникової коробки на п'ятилітрову лійку).

Селера не потрібно поливати водою дуже старанно. Обприскувати його зелень теж не варто, щоб не спровокувати загнивання.

Ту зелень, яку можна отримати при вигнала кореневої селери, зовсім не хочеться порівнювати з покупної. Молодий втечу свого селери дає більше аромату, ніж пучок покупного.

буряк

Буряк - чудова культура для вигонки. Я кришу в салат або в тарілку з супом ті молоденькі пагони з листочками, які виростають в «городі на підвіконні». Точніше, на заскленій лоджії, де досить тепло і світло. Зазвичай я використовую свій «город на підвіконні» як сховище деякої кількості буряка. Даю їй можливість дати «вершки», після чого відразу ж відправляю «корінці» в каструлю. Тривале пророщування виснажує коренеплід, тому при пророщування буряка потрібно знати міру.

Для вигонки краще брати більш дрібну буряк, у якій восени зрізують бадилля, залишаючи черешки в 2 см заввишки. Годиться і покупна буряк із зрізаною зеленню. У таких коренеплодів пробуджуються бічні «сплячі» нирки. Зелені з них виросте менше, ніж з центральної розетки.

При посадці (краще щільною) коренеплодів верхню частину землею не засинають, щоб не було загнивання. Полив обережний, інакше легко спровокувати гниття. Буряк краще пророщувати в теплому приміщенні при температурі повітря близько 17 - 20 ° С.

щавель

Щавель у нас на ділянці росте не тільки у відкритому грунті, а й у теплиці. Приблизно на четвертий рік починається його виродження. Перед тим, як відправити кореневища в гумусному купу, я їх пророщують в своєму «городі на підвіконні». Починаю з того, що викопані вилами кореневища (з листям) відразу висаджую в посадочні ємності. Мінімальна відстань між ними - 3 х 8 см. Частина листя можна зрізати, але краще, якщо залишиться щітка з черешків і молоденьких листочків. Висаджувати кореневища потрібно так, щоб їх верхівкові нирки були присипані землею на 1 см.

Через три тижні листя почнуть відростати дуже інтенсивно. Затягувати з їх збиранням не варто. Звичайно, «город на підвіконні» не дасть такий багатий урожай зелені, до якого ми звикли. Тут кожен листочок на обліку. Однак навіть скромне кількість листя - прекрасна приправа до самих різних блюд. А які смачні капустяні щі з щавелём (з вареним яйцем і сметаною)! Їх можна приготувати взимку, коли будинок оточують кучугури снігу!

Мангольд

Мангольд (листова і черешковая форми) не тільки корисний, але і виглядає ефектно. Мої друзі восени пересаджують мангольд з грядки в квіткові горщики, які ставлять на підвіконня для дорощування. Всю зиму, за їхніми розповідями, мангольд продовжує рости, даючи можливість готувати його пагони і листя. Особливо хороша форма з черешками червоного кольору (сорт «Червоний»).

Вигонка листя Мангольд виходить в будь-якому теплому приміщенні з осені до весни. Спочатку видаляють всі пожовкле листя. Подовжені коренеплоди висаджують в посадковий ящик так, щоб вони знаходилися впритул один до одного. Вологість грунту помірна. Соковиті листя збирають раз на два тижні, не вирізаючи центральні.

Є ще один простий спосіб отримання вигонки Мангольд. Для цього коріння без листя висаджують в ємностях, які тримають в теплих приміщеннях. Через 30 - 45 днів утворюються дуже великі розетки. Цикл повторюють 2 - 3 рази за зимово-весняний сезон. При посадці верхівкову бруньку землею не присипати.

Кольорова капуста

Доращивают і цвітну капусту, висаджуючи в ємності недозрілі рослини. Цвітній капусті в процесі дорощування не потрібно багато світла. Для того, щоб капуста не загнила, її восени викопують до настання заморозків. Звільняють від зайвих листя, особливо старих і зіпсованих. Величина грудки землі особливої ​​ролі не грає. За місяць головка цвітної капусти, посадженої в ємності з землею (або з вологим піском), збільшується в 3, а іноді і в 4 рази, якщо її тримати при кімнатній температурі повітря. У прохолодному підвалі на це піде близько двох місяців.

Це лише частина культур, які в зимово-весняний час вирощують в «городі на підвіконні» як вигонку. Я не згадала кореневу петрушку, яку восени кілька років поспіль пересаджувала в великий квітковий горщик. В останні роки на петрушку в «городі на підвіконні» місця вже не вистачає. Шкода, ця культура дає прекрасну ароматну зелень.

Ніжну вітамінну зелень дає ... кульбаба . Взимку він втрачає статус бур'яну №1. Запашну зелень дають кореневища м'яти, посаджені восени в квітковий горщик. Ми додаємо в салати листочки меліси, яка теж всю зиму зростає в «городі на підвіконні».

© А.Анашіна. Блог «Підмосков'ї» , www.podmoskovje.com

© Сайт «Підмосков'ї» , 2012-2019. Копіювання текстів і фотографій з сайту pоdmoskоvje.cоm заборонено. Всі права захищені.

Статті по темі:

У чому садити?
Мене іноді запитують, чи варто крихітний пучок свіжої зелені з «городу на підвіконні» витрат сил і часу?
У чому садити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама