Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Настурція - трофей садівника

  1. вирощування настурції
  2. посів настурції
  3. Розмноження настурції живцями
  4. Використання настурції в дизайні
  5. Застосування настурції в кулінарії
  6. Корисні властивості настурції
  7. Популярні сорти настурції

Назва настурції походить від латинського слова 'trophae' - трофей, по шлемовидной формі деяких частин квітки і щитовидним листю.

Настурції - однорічні та багаторічні трав'янисті або напівчагарникові рослини. Стебла м'ясисті, соковиті, сильно розгалужені, прямостоячі, сланкі або кучеряве, до 200 см завдовжки. Листя розташовані в черговому порядку, округлі, щитовидні, з цілісним краєм, на довгих черешках і з восковим нальотом.

Листя розташовані в черговому порядку, округлі, щитовидні, з цілісним краєм, на довгих черешках і з восковим нальотом

Настурція. © Kristine Paulus

Квітки настурцій з тонким, приємним ароматом, неправильні, на довгих квітконосах, поодинокі, розташовані в пазухах листків. Чашечка з шпорцем при підставі, яскраво забарвлена. Віночок свободнолепестний, з п'яти жовтих, оранжевих або червоних пелюсток. Плід настурції - збірний, розпадається на три однакових, округло-ниркоподібних, зморшкуватих плодики. В 1 г 10-40 округло-ниркоподібних насіння, схожість яких зберігається 4-5 років. При посіві сходи з'являються на 12-14 день.

У декоративному садівництві частіше за інших вирощують види: Настурція велика (Tropaeolum majus), Настурция іноземна (Tropaeolum peregrinum) і Настурция прекрасна (Tropaeolum speciosum).

У доколумбової Америці багаторічні настурції, що утворюють під землею бульби, широко використовувалися в їжу. Це настурція клубненосного (Tropaeolum tuberosum), яку культивували стародавні індійці в гірських районах Перу, Чилі, Болівії, і настурція тонколиста (Tropaeolum leptophyllum) - її вирощували в Еквадорі і Перу.

вирощування настурції

Є п'ять секретів вирощування настурції, які обов'язково потрібно враховувати початківцям квітникарям.

  1. Настурція дуже теплолюбива, тому не потрібно поспішати сіяти насіння настурції в саду. Потрапили під заморозки сіянці настурції неминуче загинуть. Для озеленення балкона і для раннього цвітіння в саду сійте настурції на розсаду в квітні.
  2. Настурція погано переносить пересадку (у цієї рослини поверхнева і ніжна коренева система). Тому краще вирощувати розсаду в торф'яних стаканчиках або в стаканчиках з висувним дном.
  3. Настурція любить світле місце розташування - садіть її на сонці або в легкій півтіні під деревами. При нестачі світла настурція має жалюгідний вигляд: утворює хирляві пагони, израстается і майже не цвіте.
  4. Настурція воліє помірно родючу і дренируемой грунт. На родючій і унавоженной грунті настурція розвиває багато зелені, але цвіте дуже слабо; не переносить свіжий гній. Рослина добре відгукується на підживлення калієм і фосфором, безперервно формуючи велика кількість квіток.
  5. Настурція воліє помірно вологу землю. Молоді рослини потрібно регулярно поливати, тоді вони добре розростаються. Після початку цвітіння настурції поливати її потрібно тільки при сильному пересиханні грунту (інакше у рослини буде мало квіток і багато листя). На важкій грунті, при надлишку вологи коріння настурції загнивають.

Настурція велика (Tropaeolum majus). © M anuel

посів настурції

При сприятливих умовах настурція зав'язує багато насіння, які, обсипаючи, здатні перезимувати в грунті.

Насіння у настурції великі, укладені в товсту захисну оболонку. Дозрівають насіння на рослині не одночасно, у міру відцвітання квіток (через 40-50 днів після того, як опали пелюстки). Схожість насіння зберігається 3-4 роки.

Дозрілі насіння - «горошини» настурції мимовільно обпадають, тому при бажанні зібрати насіння будьте уважні. Знімайте насіння у міру дозрівання (з зелених вони стають білястого, легко відокремлюються від квітконіжки). Якщо насіння в великій кількості не потрібні, то для продовження рясного цвітіння відцвілі квітки потрібно регулярно видаляти.

  • Безпосередньо в грунт насіння настурції сіють в травні, попередньо замочивши їх на добу у воді.
  • Набряклі насіння висаджують в сад гніздами: по 3-4 насінини в кожну лунку, витримуючи відстань між лунками 25-30 см
  • Проростають насіння настурції через два тижні.
  • Цвітіння починається приблизно через півтора місяці після появи сходів.
  • Аж до початку цвітіння підгодовують сіянці настурції повним комплексним добривом (3-4 рази на місяць).

Для більш раннього цвітіння настурції можна вирощувати розсаду. Висівають в перших числах травня о 9 см горщики по 3 штуки. Сходи з'являються через два тижні. Посадку в грунт проводять тільки із земляною грудкою на початку червня.

Посадку в грунт проводять тільки із земляною грудкою на початку червня

Плід настурції. © Forest & Kim Starr

Розмноження настурції живцями

Розмноження настурцій можливо живцями, які прекрасно вкорінюються у воді і у вологому піску. Цим прийомом користуються при розмноженні нових, а в особливості, махрових сортів. Оскільки настурція - рослина багаторічна, можна залишити найбільш видатні екземпляри зимувати в горщику на світлому прохолодному вікні при обмеженому поливі, а навесні їх расчеренковать.

Використання настурції в дизайні

Низькорослі види і сорти настурцій придатні для ваз, бордюрів, квітників у вигляді широких стрічок. Види і сорти з довгими пагонами використовуються як ампельні рослини, для вертикального озеленення, і як почвопокривні.

Види і сорти з довгими пагонами використовуються як ампельні рослини, для вертикального озеленення, і як почвопокривні

Настурція. © Elizabeth Gomm

Застосування настурції в кулінарії

У звичайних садових настурцій їстівні всі частини рослини, крім коренів. Багаті вітаміном С свіжі молоде листя і стебла надають деяку пікантність салатів і сендвичам, екстракти з квіток вводять в сири і вершкове масло, на квітках настурції наполягають оцет, їх фарширують різними начинками, а також використовують як їстівне прикраса в салатах, супах і напоях. І, нарешті, висушені, очищені і розмелені насіння володіють пряним перцевим смаком і використовуються як приправа до найрізноманітніших страв (кажуть, що в багатьох країнах досить активно використовували розмелені насіння настурції замість чорного перцю під час другої світової війни).

Корисні властивості настурції

Красолю використовують не тільки як декоративне і їстівне рослина, але і як лікарський. Нею лікують авітаміноз, недокрів'я, шкірні висипи, нирково-кам'яну хворобу, бронхіти та інші захворювання, вона сприяє росту волосся. Особливо добре зарекомендувала себе настурція як протицинговий засіб. Кількість вітаміну С в ній в десять разів вище, ніж в звичайних салатних листках!

Ще багатшими вона сильними антимікробними речовинами: фітонцидами і провітамін А. Клінічні випробування трополеіна - речовини, виділеного з ефірного масла настурції, показали, що при його застосуванні у хворих з хронічною коронарною недостатністю, обумовленої атеросклерозом, напади стенокардії припинялися, зникали болі, поліпшувалося самопочуття. Великою популярністю стала користуватися настурція, коли встановили, що страви з неї мають дієтичними і лікувальними властивостями при багатьох захворюваннях і особливо при атеросклерозі і порушенні обміну речовин, пов'язаного з віковими змінами. Встановлено, що бульби у клубненосного видів містять речовини, що знижують рівень тестостерону в організмі і діють, таким чином, як анти- "Віагра"

Настурція Гукера (Tropaeolum hookerianum). © Pato Novoa

Популярні сорти настурції

  • Настурція Везувій - Кущ прямостоячий до 30 см заввишки, у міру розростання стає полустелющейся. Листя великі, округлі, темно-зелені. Квітки прості до 5 см в діаметрі, лососева-рожеві з помаранчевим відтінком, на двох верхніх пелюстках темно-червона пляма з штрихами навколо. Чашечка жовта.
  • Настурція Гарнет Джем (Garnet Gem) - Кущ прямостоячий, компактний, до 30 см заввишки. Листя великі, округлі, світло-зелені. Квітки махрові, досить великі, до 6 см в діаметрі, гранатово-червоні з помаранчевим відтінком. На двох верхніх пелюстках коричневі штрихи. Чашечка яскраво-жовта.
  • Настурція Гольден Глоуб (Golden Globe) - Кущ компактний, кулястий, прямостоячий, 25 см заввишки, до 40 см в діаметрі. Листя округлі, світло-зелені. Квітки махрові, великі, до 6,5 см в діаметрі, золотисто-жовті, без плям. Чашечка жовта.
  • Настурція Глоуб оф Фаєр (Globe of Fire) - Кущ прямостоячий до 45 см заввишки. Листя світло-зелені. Квітки махрові, великі, до 7 см в діаметрі, яскраво-помаранчеві. На двох верхніх пелюстках темно-коричневі штрихи. Чашечка темно-жовта.
  • Настурція Кайзерин фон Індією (Kaiserin von Indien) - Кущ прямостоячий, 20-25 см заввишки, компактний, кулястий. Листя дрібне, темно-зелені з пурпуровим нальотом, з нижньої сторони сизі. Квітки прості, до 4,5 см в діаметрі, темно-червоні з коричнево-червоними штрихами біля основи двох верхніх пелюсток. Чашечка зовні оранжево-червона.
  • Настурція Фойеогланц (Feuerglanz) - Кущ стелеться до 25 см заввишки. Листя великі, світло-зелені. Квітки великі, до 6 см в діаметрі, махрові, вогненно-помаранчеві з темно-червоними штрихами на двох верхніх пелюстках. Чашечка оранжево-червона.

Бажаємо Вам успіхів у вирощуванні цього прекрасного рослини! Чекаємо Ваших порад!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама