Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

На зимівлю. Бджолярі форуму готують свої пасіки до зими

«Бджоли перезимували успішно. Ех, ось воно, шалене задоволення », - написав користувач forumhouse.ru jon_d після своєї «першої самостійної зимівлі». Раніше він працював на пасіці тільки влітку, а тут «н асоветовался, почитав книжок, вибрав стратегію», і все вийшло.

Який би вид зимівлі для своїх бджіл не вибрав початківець бджоляр, він повинен пам'ятати: якщо у бджіл достатньо корму, вони відмінно переносять низькі температури. Чого бджоли не люблять, так це вогкості. І найважливіше умова успішної зимівлі - низька вологість і хороша вентиляція у вулику.

Вентиляцію у вулику все бджолярі forumhouse.ru влаштовують по-різному.

Самшит застосовує вентиляційну рамку. На відміну від звичайної рамки, яка з двох сторін обшита оргалитом, в ній з двох сторін виконані вентиляційні отвори: з одного боку внизу, а з іншого боку - вгорі.

На відміну від звичайної рамки, яка з двох сторін обшита оргалитом, в ній з двох сторін виконані вентиляційні отвори: з одного боку внизу, а з іншого боку - вгорі

самшит:

- За допомогою цієї рамки повітря забирається знизу і виводиться вгору. Вентиляційна рамка встановлюється з краю гнізда.

За довгі роки пчеловожденія Самшит перепробував кілька способів зимівлі і в приміщенні, і на місці. Але кращі результати він отримував, коли вулики на піддонах були приставлені до стіни будинку і з усіх боків закриті щитами. Взимку все це пристрій завжди природним чином виявляється під шаром снігу.

Досвід більшості бджолярів forumhouse.ru говорить про те, що нижній льоток під час зимівлі краще закривати повністю, а нижній тримати відкритим. Це, мабуть, самий надійний спосіб позбавити вулик від вогкості. Йдеться про зимівлю на вулиці в умовах середньої смуги, де взимку зазвичай випадає багато снігу - у всякому разі, досить для того, щоб їм можна було засипати вулики.

Кукуріку:

- Якщо немає можливості прибрати вулики в приміщення, то залиште на вулиці під снігом. Нижній льоток закрийте повністю, а верхній залиште відкритим. І прикрийте чимось, щоб світло не потрапляло на вічко в сонячний день, інакше бджоли будуть турбуватися і навіть вилітати.

Відправляти бджіл на зимівлю з закритим нижнім льотком можна не завжди і не скрізь. Все залежить від того, що бджоляр використовує в якості холстика: плівка це, планки або матерія. У південних регіонах, де снігу мало або немає взагалі, прикривати вічко потрібно лише в тому випадку, якщо вулики стоять вічками на південь.

Зате багато сибірські бджолярі, що не заносять вулики на зиму в приміщення, теж «зимують» так, як Кукуріку. А в Сибіру сорокоградусні морози і сильні вітри можуть триматися тижнями.

_JG_:

- зимую так, як говорив Кукуріку. Нижні льотки щільно закриті, верхні повністю відкриті. Пробував по-різному - так найменше цвілі. Товариш мій в зимівник бджіл ставить і накриває замість положки капроновою сіткою, а зверху - подушкою. У лютому-березні, коли розплід гнати починають, прибирає подушки зовсім і збільшує вентиляцію зимівника. У нього взагалі цвілі не буває.

У зимівнику має бути темно (інакше бджоли будуть лізти з вулика, і сім'ї загинуть), прохолодно, (не тепла шести градусів), і сухо.


_JG_:

- Взагалі-то в класичному зимівнику +5 (під землею температура +5). Важливо, щоб вентиляція була хороша, тому як в лютому розплід поженуть - температура вгору поповзе. При більш високій температурі бджоли починають турбуватися, і температура ще більше повзе. Будуть вискакувати з вуликів, якщо вчасно вентиляцію для охолодження не забезпечити.

Bitnik:

- Як мене вчили, вологість повинна бути якомога нижче, тому як бджола боїться не морозу, а вологи: мед гігроскопічний і якщо набере вологи, може закиснути. Ті, хто зимує з холстіком- плівкою, дивляться: якщо на плівці збирається конденсат, значить, залишено багато рамок, потрібно скоротити кількість.

Bitnik прийшов до твердого переконання: плівка-холстик хороша тільки навесні, при початковому розвитку. А замовити можна під ганчірковим холстиком або планками.

Bitnik:

- Але мої зимують на вулиці. У приміщенні, може, все якраз і навпаки. Це тільки мої спостереження і мої висновки.

Сибіряк _JG_ тепер вважає зимівлю на волі варіантом, «збитковим у всіх сенсах», і говорить, що «потрібен зимівник». На зимівлю, після якої _JG_ остаточно утвердився в цьому рішенні, він залишав 8 сімей - 6 рутовий (вулики Рута), 1 лежак, 1 нуклеус. Два слабких заніс в шлакоблочний будиночок, а решта залишив на вулиці. Умови у всіх сімей були однаковими - загодовують сиропом в зиму до тих пір, поки брали. В середньому, в гнізді вийшло по 10-15 кг меду, в основному у верхньому корпусі, і по 15-17 кг цукрового сиропу, що для зимівлі цілком достатньо. 10-рамкові вулики Рута залишав на 2-х корпусах. Вулики засипав снігом по самий дах.

_JG_:

- Начитавшись і наслухавшись народу про зимівлі на волі, її користь і т. П., Ставки робив на сильні сім'ї на - Начитавшись і наслухавшись народу про зимівлі на волі, її користь і т вулиці. Дві сім'ї, які заніс в будиночок, просто намагався зберегти, т. К. 1-я слабка, а 2-я - середньої сили з цінною молодою маткою ... Т. е. На них, якщо чесно, не розраховував. Ну і як результат - в будиночку все живі, а 3 сім'ї в Рутовські корпусах на вулиці загинули. Всі три з різних причин.

1. При переході з одного корпус в інший, видать, хвилювалися, і клуб розбився на 2 частини. Піднялися доверху і, судячи з усього, замерзли.

2. Не змогли перейти з нижнього корпуса у верхній. Над головою у них цілий медовий корпус, а вони опоносілісь і від голоду померли в нижньому.

3. Дійшли до верху і задньої стінки, опоносілісь і померли з голоду. Зовсім недавно, судячи з усього, - був п'ятачок розплоду невеликий. Можливо, моя помилка - в формуванні гнізда в зиму.

За результатами цієї і минулої зимівлі _JG_ зробив такі висновки:

- стандартні промислові Рутовські вулики не підходять для зимівлі на волі, важко бджолам переходити з одного корпусу в інший в мороз;

- Рутовські рамка малопридатна для зимівлі через малі розміри, треба переходити на Дада, щоб можна було спокійно залишати зимувати в 1-му корпусі;

- зимівля на волі - збитковий варіант у всіх сенсах, якщо вже слабка поганка в будиночку вижила, а сильні на волі загинули;

- треба зимівник.

При цьому _JG_ і інші бджолярі forumhouse.ru весь час підкреслюють: кожен досвід індивідуальний. Універсальних, відповідних всім рекомендацій бути не може. Але для вибудовування стратегії успішної зимівлі, мабуть, слід вивчити та узагальнити досвід наших форумчан - щось корисне обов'язково почерпнеш.

Quartz79:

У нас так:

Бджоли Ман777 зимують у вуликах з відкритими верхнім і нижнім лотками. Холстик ззаду він відгинає, вулики ставить в ряд, простір між ними забиває сіном, ззаду встановлює мати з очерету. Коли встановлюється зимова погода, бджоляр ставить очеретяні мати і спереду - для затемнення. І, звичайно, не забуває про леткові заградители від мишей, які продаються в спеціалізованих магазинах, металеві або пластикові, які вважаються більш зручними.

Cамшіт за багато років бджільництва перепробував кілька способів зимівлі і в сараї, і на місці, але кращі результати отримував, коли бджоли були приставлені до стіни будинку на піддонах і закриті з усіх боків щитами.

Cамшіт:

- Взимку все це пристрій, як правило, природним чином виявляється під шаром снігу. Сім'ї у вуликах з полістиролу ставлю в сарай, але тоді ніякої кришки - подушка з моху на верх гнізда та шматок старого синтепону. Ставимо бджіл на зимівлю в першій декаді листопада, відкриваємо після 20 березня.

Nickp:

- У мене батько займається бджолами. Щоосені після відкачки меду він їх підгодовує (заливає в стільники суміш піску з водою).

До перших снігів стоять на вулиці вулика на кілочках. Коли випадає сніг (багато снігу) приїжджаємо і просто переставляємо вулики на цурки перед кілочками, з боку річка під нахилом ставиться дерев'яний щит, а збоку засовуємо лапник (свіжозрубані ялинові гілки). Вулик закидаємо снігом - в результаті виходить гірка. Перед усіма маніпуляціями головне - прикрити вічко гратами, та й взагалі убезпечити вулик від того, щоб миші не залізли.

Поки до зими є час, ви можете встигнути все продумати і як слід до неї підготуватися. перегляньте Пишного добірку відеоматеріалів про бджіл на forumhouse.ru - зимівлі присвячено «Заняття №6». ось тут можна прочитати про незвичайну, але цікаву конструкцію вулика. А тут - про породу бджіл, яка володіє стійкою опірністю до всіх загальновідомим шкідників і хвороб.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама