Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як працює пароізоляція и гідроізоляція в житловому будинку

  1. Принципи створення захисту будівлі від освіти вогкості
  2. фізичні терміни
  3. Що таке пар
  4. Що таке гідроізоляція
  5. Що таке пароізоляція и паропроникна мембрана
  6. Призначення плівок в покрівлі і стіни
  7. Як відбувається дифузія пари через одношарову конструкцію
  8. Як відбувається дифузія пари через багатошарову конструкцію
  9. Як встановлюється пароізоляція на стіни та покрівлю
  10. Як створюється гідроізоляція
  11. Ветрозащита і гідроізоляція стін
  12. Роль гідроізоляційної мембрани на покрівлі
  13. Де монтується пароізоляція и гідроізоляція
  14. До чого призводять помилки в термінах
  15. заключні рекомендації

Кожен з нас своїми руками створює умови для власного проживання: мікроклімат в кімнаті і безпечне середовище.

На здоров'я людини сильно впливає вологість повітря. Підтримка її оптимальної величини всередині житлового приміщення - складне технічне завдання, яку не завжди забезпечують не тільки домашні майстри, а й будівельники зі стажем.

Уникнути помилок допомагає правильно змонтована пароізоляція та гідроізоляція усіх несучих конструкцій будівлі.

Комерційні пропозиції маркетологів окремих виробників, що рекламують будівельні плівки термінами гидрозащита, ветрозіщіта і навіть парогідроізоляцію, використовуються для позначення нормальних умов експлуатації утеплювачів.

Але ці терміни найчастіше призначені для збільшення продажів, а простих людей вони вводять в оману, будучи передумовою для створення грубих помилок в будівництві.


Зміст статті

Принципи створення захисту будівлі від освіти вогкості

Щоб зрозуміти суть питання трохи нагадаємо прості природні явища, які постійно відбуваються перед нами, звернемо на них увагу.

фізичні терміни

загальні положення

З часів школи ми знаємо, що всі тіла бувають в трьох станах:

  1. газоподібному;
  2. рідкому;
  3. твердому.

Це повністю відноситься до води, яка в звичному для нас розумінні знаходиться у формі рідини, має плинністю. Додатковими іменами її є «волога» і «гідро» - словотвір з грецької мови. Терміном пар називають її газоподібний стан, а лід - тверде.

Що таке пар

Припускаємо, що у вас відразу виник образ чайника з окропом і клубами палючого пара, що виходять з нього. Спробуємо переконати, що це далеко не повний і частково оманливе уявлення.

Нормальне газоподібний стан води в повітрі приховано від нашого погляду
Нормальне газоподібний стан води в повітрі приховано від нашого погляду. Ми не можемо спостерігати пар, розчинений всередині повітряного середовища. А ось відчувати підвищену або занижену вологість в ній погіршенням самопочуття здатні.

Якщо з повітря повністю прибрати пар, то людина не зможе жити в такому середовищі. Дослідним шляхом з'ясовано, що оптимальна вологість повітря для різних людей коливається в межах 40 ÷ 60%. Причому цей показник суто індивідуальний і залежить від багатьох факторів.

Для підтримки оптимальної вологості в кімнатах створюється природна або примусова вентиляція, яка одночасно із забезпеченням гарного повітрообміну виключає запотівання вікон.

Що таке гідроізоляція

Подібне словосполучення використовується в будівництві для позначення конструкцій, здатних протистояти проникненню води з зовнішнього середовища. Наприклад, дах будівлі захищає від дії дощу, а створюване на фундаменті покриття - від всмоктування капілярами бетонних конструкцій ґрунтової вологи з ґрунту.

Для створення гідроізоляції використовують різні матеріали:

  • метали;
  • асфальти;
  • бітумні мастики;
  • пластмаси;
  • мастичні герметики і інші склади.

Дуже хороша гідроізоляція працює на підводному човні, але нас цікавлять зараз тільки плівкові матеріали для будівель.

Що таке пароізоляція и паропроникна мембрана

Під терміном пар розуміється газоподібний стан води. Він входить до складу навколишнього нас повітря. Отже, це волога, яка розчинена в повітряному просторі.

Якщо використовувати аналогію з гідроізоляцією, то ми повинні чітко уявляти, що пароізоляція взагалі не пропускає пар, ізолює його, а тим більше воду.

Теоретичні розробки вчених, які в промислових масштабах реалізували найбільші виробники, привели до створення мембранних плівкових матеріалів з унікальними властивостями
Теоретичні розробки вчених, які в промислових масштабах реалізували найбільші виробники, привели до створення мембранних плівкових матеріалів з унікальними властивостями. Не вдаючись в складне їх пристрій, звернемо увагу на результат: вони абсолютно не проникні для води в рідкому стані, але добре пропускають пар в обидві сторони.

А так як в наших житлових будинках скупчуються випаровування вологи, створювані при збиранні, миття, приготуванні їжі, за рахунок дихання і випарів через шкіру, то їх надлишок необхідно виводити з приміщень. За цим принципом працюють мікропористі мембрани.

Слід розуміти, що термін пароізоляція має на увазі ізоляцію приміщень від виведення пара, тобто створює його накопичення і концентрацію.

А функція видалення пара через будівельні конструкції з житлових кімнат з одночасним захистом від проникнення всередину вітру і крапель дощу, тобто води в рідкому стані, покладено на паропроницаемую гідроізоляцію.

До відома: на ринку будівельних матеріалів існують унікальні конструкції паропроницаемой гідроізоляції, наділені додатковим властивістю - здатністю пропускати воду тільки в одному напрямку. Але їх кількість значно обмежена, а вартість висока.

Короткий висновок:

  1. пароізоляційні матеріали створюються для збору, концентрації пара. Вони його, як і воду, не пропускають, а в якості мембран не працюють;
  2. паропроникні мембрани з гідроізоляційними властивостями призначені для пропускання, відведення пари з приміщень. Вони додатково володіють дуже низькою повітряної проникністю, що забезпечує хороші вітрозахисні властивості.

Вибираючи для утеплення будь-який з цих матеріалів, слід чітко розуміти його призначення і властивості. Бо порушення правил експлуатації створить серйозні проблеми для всієї будівлі.

Призначення плівок в покрівлі і стіни

Паропроникні мембрани пропускають пар в обидві сторони. Але, так уже розпорядилася природа, що він завжди йде разом з потоком повітря з теплою боку в холодну.

З огляду на особливості нашого суворого клімату і тривалість опалювального сезону житлових приміщень, можна впевнено вважати, що пар найчастіше виходить з кімнат на вулицю, а не надходить в них.

При цьому картина руху пара через стіни, підлогу, стелю, двері та інші будівельні елементи залежить від матеріалів і способів виготовлення цих конструкцій. Розглянемо їх докладніше.

Як відбувається дифузія пари через одношарову конструкцію

На прикладі однорідної стіни будинку можна стверджувати, що проникнення пара з теплої квартири в холодне зовнішнє повітря навколишньої атмосфери йде однаково, рівномірно. Навіть в будівельних описах часто можна зустріти алегорію цьому явищу, коли автори пишуть, що стіни дерев'яних будинків «дихають», використовуючи збірний образ для опису процесів, що відбуваються.

Стіна з будь-якого однорідного будівельного матеріалу: дерева, цегли, бетону, каменю, газобетону, створена одним шаром, не створює перешкод для дифузії пара
Стіна з будь-якого однорідного будівельного матеріалу: дерева, цегли, бетону, каменю, газобетону, створена одним шаром, не створює перешкод для дифузії пара. Коли ж конструктивний елемент має декілька складових частин, то картина паропроникнення змінюється.

Як відбувається дифузія пари через багатошарову конструкцію

У стіні, що складається з декількох будівельних шарів, проникність пара в міру руху до холоду збільшується.

Це пояснює той факт, що з кожного чергового шару стіни пар виходить швидше, ніж з раніше пройденого, попереднього
Це пояснює той факт, що з кожного чергового шару стіни пар виходить швидше, ніж з раніше пройденого, попереднього. Тому всередині багатошарової стіни не виникає область насиченого пара, коли він здатний конденсуватися і випадати реальної вологою - водою, утворюючи точку роси .

Однак, це чисто теоретичне пояснення дуже складно реалізувати на практиці по ряду технічних причин.

Як встановлюється пароізоляція на стіни та покрівлю

При монтажі будівельних конструкцій, наприклад, складових стін, необхідно враховувати особливості реального проходження пари через всі елементи. В іншому випадку може виникнути ситуація, коли пройшов через кілька шарів пар не встигає подолати наступну перешкоду через виниклої перешкоди, а його вже позаду підпирає чергова партія.

В такому місці пар стане накопичуватися, його насиченість зростати
В такому місці пар стане накопичуватися, його насиченість зростати. У якийсь момент при певній температурі вона досягне критичного стану і на кордоні проблемних шарів стане утворюватися конденсат з виділенням води.

У нашому прикладі ми зіткнулися з «точкою роси», утвореної всередині складовою стіни перед останнім вихідним шаром, коли на маршруті руху пара виникла перешкода, що обмежує його вихід і приводить до утворення конденсату.

На практиці подібна ситуація часто зустрічається в тому випадку, коли із зовнішнього боку будівлі його власник обшиває стіни матеріалом з погіршеної провідністю пара: просоченою фанерою, ЦСП, ОСП, а зсередини стіни пароізоляції немає або вона дуже низької якості.

У підсумку виходить, що на внутрішній стороні зовнішньої обшивки збирається волога за рахунок конденсату, а примикає до неї шар утеплювача - мінеральна вата або пінопласт стають постійно мокрими і перестають виконувати своє пряме призначення. На їх поверхні утворилася точка роси.

Рішення такого технічного питання можна виконати одним з двох шляхів:

  1. на основі теоретичних знань і практичних експериментів підібрати будівельні матеріали для кожного шару так, щоб вони в загальній конструкції стіни виключили утворення конденсату і не створювали перешкод для проходження пара на вулицю;
  2. всередині кімнат будівлі змонтувати пароізоляцію і забезпечити її максимальну герметичність.

Перший спосіб вимагає високої кваліфікації працівників і якісного виконання монтажних робіт, а другий набагато простіше і полягає в тому, що пар з житлових приміщень просто не пропускають в стіни та покрівлю, а виводять через систему вентиляції.

Змонтований з боку кімнати шар герметичній пароізоляції гарантує відсутність конденсату всередині стін і покрівлі.

Цим шляхом йдуть будівельні компанії західних країн, використовуючи один з двох матеріалів:

  1. алюмінієву фольгу;
  2. звичайну поліетиленову плівку завтовшки в 200 мікрон.

Фольга має найкращі пароізоляційними властивостями, але її складніше монтувати. Тому поліетилену віддають перевагу.

Шар пароізоляції необхідно виконувати повністю герметичним
Шар пароізоляції необхідно виконувати повністю герметичним. Оскільки листи плівки потрібно з'єднувати, то будівельники використовують в основному два методи:

  1. монтаж шарів внахлест з напуском;
  2. склейка стиків спеціальним скотчем.

Перший спосіб широко пропагують в російській інтернеті. Його простіше виконувати. Але він не забезпечує повної герметичності і через невеликі виникли щілини може проходити пар і утворювати конденсат прямо всередині стін, що дуже погано.

З цієї причини слід застосовувати скотч, закладати їм всі стики, герметизувати отвори для електропроводки , Трубопроводів і всіх побутових комунікацій. Тільки тоді пароізоляція буде ефективно працювати, блокуючи потрапляння пара всередину стінових матеріалів.

Неякісно виконана пароізоляція стає причиною утворення мокрій стіни або покрівлі, створення зайвої вологості з усіма негативними наслідками. З нею ще можна миритися, якщо будівля використовується для проживання під час дачного літнього періоду, а взимку простоює без опалення.

Коли ж в такому будинку люди живуть цілий рік, то ймовірність утворення конденсату в стінах і виникнення вогкості дуже високі. Обсяг накопичується волога може вимірюватися літрами.

Як створюється гідроізоляція

Після того, як пароізоляція перекрила доступ вологи з житлового приміщення в стіну необхідно запобігти її потраплянню з вулиці. Ця функція покладається на паропроницаемую мембрану.

Ветрозащита і гідроізоляція стін

У будинках, що зводяться за каркасною технологією на заході, паропроницаемой мембраною захищають безпосередньо зовнішній шар плит ОСП, на який відразу монтують фасадні, наприклад, заготовки сайдингу. Їх розташовують прямо по плитах, без створення повітряних зазорів латами.

При сильному косому дощі з-за будівельних дефектів в встановлених вікнах, протікання елементів даху і з інших причин вода може потрапляти за сайдинг і там накопичуватися
При сильному косому дощі з-за будівельних дефектів в встановлених вікнах, протікання елементів даху і з інших причин вода може потрапляти за сайдинг і там накопичуватися. Це призведе до гниття матеріалів і їх руйнування.

З цієї причини всю вологу необхідно відводити. Паропроникні мембрани з одностороннім принципом роботи не дають воді потрапити на зовнішній матеріал ОСП стіни і в той же час, коли вона туди проникла сторонніми шляхами, сприяють її виходу назовні.

Одночасно з відведенням води мембрана здійснює захист від вітру.

Роль гідроізоляційної мембрани на покрівлі

На сучасних дахах, що використовують скатну технологію, монтують супердифузійну гідроізоляційну мембрану. Приставкою «супер» позначають підвищені властивості пропускання пара (забезпечення дифузії).

Під покрівлю з металочерепиці зазвичай захисні обшивальні плити не поміщають, а утеплювач захищають паропроницаемой мембраною від проникнення в нього вологи
Під покрівлю з металочерепиці зазвичай захисні обшивальні плити не поміщають, а утеплювач захищають паропроницаемой мембраною від проникнення в нього вологи. Вона ж добре протистоїть дії вітру. Тому її додатково називають вітрозахисної. Вона в покрівлі завжди, як і на стіні, розташовується зовні утеплювача.

Конструктивно пароізоляційні мембрани можуть виготовлятися для різних способів розміщення на утеплювачі і монтуватися:

  1. зі створенням вентильованого зазору;
  2. або впритул.

При монтажі на цей пункт слід звертати увагу.

Де монтується пароізоляція и гідроізоляція

У окремих власників будівлі з'являється бажання заощадити на матеріалах і по обидва боки стіни встановити шари пароізоляції з дешевою поліетиленової плівки. Ця ідея може бути виправдана тоді, коли вся технологія будівництва виконана ідеально якісно і не забезпечує жодного місця протікання вологи до будівельних елементів.

На жаль, на практиці здійснити подібні дії просто не реально. Тому зовні завжди монтують паропроницаемую мембрану, що забезпечує вихід випадково потрапила всередину стіни вологи.

Робимо короткі висновки:

  • Паропроникна мембрана з гідроізоляційними і вітрозахисними властивостями завжди монтується зовні стіни або покрівлі таким чином, щоб вона могла відводити назовні надлишки вологи, що проникла всередину будівельної конструкції.
  • Мають мембрану, в залежності від її конструкції, безпосередньо на огороджує шарі або утеплювачі, або на обрешітці, що забезпечує необхідну вентиляцію.

Правильне використання плівок створює герметичний об'єм, виключає потрапляння вологи в утеплювач, підтримує його в сухому стані. Тільки в цьому випадку повітря, що знаходиться всередині пінопласту, мінеральної вати або іншого шару, володіє підвищеним термічним опором і максимально запобігає теплові втрати.

Працюючи спільно, плівки пароізоляції і гідроізоляції забезпечують нормальний стан повітряного середовища усередині будівельних конструкцій, виключають утворення підвищеної вологості, ефективно економлять тепло.

До чого призводять помилки в термінах

Маркетологи виробників зацікавлені в збільшенні продажів плівок пароізоляції і гідрозахисних паропроникних мембран. Вони всілякими способами рекламують їх властивості, придумуючи різні назви. Таким чином було створено складне слово парогідроізоляцію, яке призвело до плутанини характеристик двох абсолютно різних матеріалів, використовуваних для вирішення протилежних завдань.

За рахунок цього власники будівель можуть допустити установку пароізоляції з двох сторін конструкції стіни, коли волога з будівельних елементів вийти не зможе і створить підвищену вогкість і їх руйнування
За рахунок цього власники будівель можуть допустити установку пароізоляції з двох сторін конструкції стіни, коли волога з будівельних елементів вийти не зможе і створить підвищену вогкість і їх руйнування.

Ще гірша ситуація з вологою виникає, коли переплутані місця розташування пароізоляції, яку встановили зовні стіни, з паропроницаемой мембраною, змонтованої всередині приміщення.

Тоді вся волога з кімнати направляється в стіну, а вихід її заблокований. В результаті утворюється цвіль, грибки, бруд.

Не можна міняти місцями установку захисних плівкових покриттів. Вони виконують різні, протилежні функції.

заключні рекомендації

Підіб'ємо підсумки використання плівкових матеріалів для домашнього майстра:

  1. У холодному кліматі пароізоляційну мембрану у своєму розпорядженні виключно зсередини приміщення, незалежно від виду будівельної конструкції - стіни або даху.
  2. Щоб пароізоляція ефективно працювала, її необхідно виконувати максимально герметичній, використовуючи будівельний вид скотча з бутил каучукової основою клею, який ефективно склеює плівку на весь час експлуатації.
  3. Звичайна поліетиленова плівка в 200 мікрон товщини оптимально працює в якості пароізоляції. Вона є хорошою альтернативою розрекламованим «брендовим» моделям.
  4. Місцем установки паропроникних супердифузійних мембран є зовнішня сторона будівлі.
  5. Перед монтажем мембрани необхідно уточнити відстань її розташування від поверхні, що захищається: впритул або на видаленні. Дізнатися це можна в інструкції, яку виробники вкладають в рулон плівки і розміщують на своєму сайті, а рекомендації продавців краще додатково перевірити ще раз.
  6. Якість паропроникних мембран вище у відомих виробників з Європи та Америки.

Для кращого засвоєння теми пароізоляції і ролі паропроникних мембран, що створюють гідроізоляцію, рекомендуємо до перегляду відеоролик власника ASC Group.

Зараз вам зручно поділитися статтею з друзями в соц мережах і задати нові запитання в коментарях.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама