Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити гідроізоляцію підвалу?

  1. види гідроізоляції
  2. Забезпечують водонепроникність матеріали
  3. Гідроізоляція льоху зсередини
  4. Захист підвалу від вогкості зовні

Як зробити гідроізоляцію підвалу? Відповідь на це питання має знати кожен господар, який бажає самостійно побудувати приміщення для зберігання консервації, свіжих продуктів, овочів і фруктів.

Забезпечення водонепроникності підвалу - один з найголовніших пунктів при будівництві, а головне - якщо ефект буде досягнутий, а гідроізоляція стане найбільш надійною, то займатися цим процесом потрібно саме під час спорудження конструкції льоху: під час зведення стін, заливання підлоги.

Звичайно, ви могли купити будинок з уже побудованим підвальним приміщенням, в якому опинилася вода, і як висновок - він не захищений від ґрунтових вод. Відразу виникнуть питання по типу «Чим краще зробити гідроізоляцію?», «Якими матеріалами скористатися?». У нашій статті ми дамо відповіді на ці питання, розповівши, як правильно забезпечити водонепроникність підвалу зовні і зсередини, як захистити стіни і підлогу від вогкості і які матеріали, технології стануть в нагоді для робіт.

У нашій статті ми дамо відповіді на ці питання, розповівши, як правильно забезпечити водонепроникність підвалу зовні і зсередини, як захистити стіни і підлогу від вогкості і які матеріали, технології стануть в нагоді для робіт

види гідроізоляції

Видів гідроізоляції кілька, серед яких можна виділити Безнапірні, протинапорну і Протикапілярну. Кожен вид захисту від вологи має свої особливості і призначення.

Вид гідроізоляції підвалу

Застосування техніки захисту

безнапірна

Безнапірна гідроізоляція застосовується в тому випадку, якщо необхідно захистити підвал будинку від води, що накопичилася через сезонні змін, наприклад, опадів або весняних паводків. Такий різновид захисту підвального приміщення будинку від вогкості і вологи не потрібна, якщо рівень грунтових вод високий і потрібно виробляти протинапорну гідроізоляцію від напору води. Від безнапірної ефекту не буде. Вона тербуєтся тільки при низькому рівні грунтових вод і коли ймовірність їх сезонного підйому практично дорівнює нулю. В такому випадку можна просто обробити стіни і підлогу, наприклад, бітумною мастикою.

протівонапорная

Якщо рівень грунтових вод піднявся вище підлоги або стін підвального приміщення будинку, тоді протівонапорная гідроізоляція - це те, що вам потрібно. Їй також застосовують під час сезонного, найчастіше весняного, підйому підземних вод. Такий тип захисту льохи від вологи прийнятний тільки для використання зовні, коли потрібно забезпечити зовнішню водонепроникність стін і підлоги. Що стосується матеріалів, які необхідно використовувати в даному випадку, то варто скористатися тими, які здатні боротися з позитивним тиском води. Мається на увазі, коли грунтові води «тиснуть» вагою на матеріали вашого споруди, наприклад, на стіни. Застосування таких матеріалів для гідроізоляції підвалу будинку зсередини не підходять, оскільки в разі внутрішньої захисту тиск води негативне, коли матеріали, навпаки, не притискають, а відривається від поверхні підлоги або стін. Прекрасним доповненням зовнішньої Протівонапорная гідроізоляції при високому рівні грунтових вод буде накладання дренажу навколо льоху, щоб відводити надходить воду, наприклад, в колодязь.

Протикапілярну

Протикапілярну гідроізоляція потрібна для запобігання підйому води в підлозі і бетонних стінах фундаменту по капілярах. Якщо є ймовірність підняття ґрунтових вод, але при цьому нічого не робити, є ймовірність руйнування будинку. Під час Протикапілярну захисту підвального приміщення від вологи зараз застосовують проникаючу гідроізоляцію, яка випередила у використанні промазування стін бітумом і застиланні даху руберойдом.

Залежно від того, з якою проблемою при грунтових водах ви зіткнулися, вибирайте необхідний тип гідроізоляції підвалу будинку або гаража зсередини, а також зовні.

Залежно від того, з якою проблемою при грунтових водах ви зіткнулися, вибирайте необхідний тип гідроізоляції підвалу будинку або гаража зсередини, а також зовні

Забезпечують водонепроникність матеріали

Забезпечують водонепроникність матеріалів на даному етапі існує маса. Кожен має свій принцип дії і відрізняється від інших способом нанесення. Виділяють гідрофобізатори, обмазувальні, ін'єкційні (проникаючі) і рулонні (обклеювальна). Слід зазначити, що такий розподіл по групах досить умовне. Всі матеріали в застосуванні є хорошими, якщо знати, як правильно і в яких випадках використовувати.

  • Гідрофобізатори. На ринку товарів з забезпечення водонепроникності підвалу будинку цей матеріал з'явився не так давно, при цьому має ряд переваг, однак, і недоліків. Якщо обробити поверхню стін льоху гидрофобизатором, то по ній вода буде просто скочуватися. Серед недоліків застосування такого матеріалу варто виділити те, що глибина його проникнення в поверхня не досить глибока - всього лише 0,5 см, а це означає, що через деякий проміжок часу матеріал вивітриться або змиється, а при утворенні нових тріщин в поверхні гідрофобіщатори не зможуть цьому запобігти і їх не «залікують». Наскільки довго прослужить такий матеріал гідроізоляції підвалу будинку, залежить від того, на якій основі він створений: якщо водна, то через рік-три захисні властивості гідрофобізатора зменшаться; якщо розчинна, тобто створена на розчинниках, то через п'ять-десять років матеріал втратить властивості. В іншому такий вид забезпечують водонепроникність матеріалів вважається досить непоганим варіантом для гідроізоляції підвалу будинку.
  • Проникаючі матеріали. До складу проникаючої гідроізоляції входить портландцемент, тонкомолотий кварцовий пісок і активні хімічні добавки. Призначена така суміш тільки бетонних конструкцій. Наносити матеріал необхідно на поверхню, попередньо зволоживши її. В результаті відбувається хімічна реакція взаємодії активних добавок і води, внаслідок чого відбувається утворення кристалів, які, власне, і заповнюють собою тріщини, капіляри і пори в бетоні, наприклад, стінах, запобігаючи потрапляння вологи в підвал будинку. Кристали проникають в бетон на коливається від 15 до 25 см глибину. Для гідроізоляції зсередини погреба підходить саме проникаюча.
  • Рулонні матеріали. Як же їх використовувати? Все досить легко і просто: необхідно приклеювати рулонні матеріали до поверхні стін декількома шарами. Рекомендуємо в такому випадку скористатися руберойдом, гідробутілом, стеклоизол, гидростеклоизола, стеклорубероида, гідроізолом, стекловойлоком та іншими. Перед тим, як почати рулонну гідроізоляцію, потрібно виконати ряд наступних робіт з підготовки поверхні: вирівняти (якщо нерівності досягають 2 мм, вони вважаються незначними, а тому їх можна залишити), висушити і в кінці обробити грунтової з бітумної емульсії. Після цього можна клеїти рулонний матеріал. Варто також відзначити, що матеріали піддаються механічних пошкоджень, тому захист притискної стінкою обов'язкове.
  • Обмазувальні матеріали. Ця група найбільш обширна, а до її складу входять всілякі емульсії, бітумні мастики, що наносяться як в гарячому, так і холодному вигляді, бітумінозні покриття з товстими шарами, цементні склади і полімери. Про кожного різновиду обмазувальних матеріалів ми розповімо в таблиці нижче.

Про кожного різновиду обмазувальних матеріалів ми розповімо в таблиці нижче

Вид обмазувального матеріалу

Особливості та застосування

бітумні мастики

До складу бітумних мастик не входить розчинники, тоді як в спеціальному бітумі містяться синтетичний каучук. Як наносити обмазувальні матеріали такого типу? Спершу потрібно зволожити поверхню, а потім обмазувати мастикою. Бетон, камінь, цегла, штукатурка та інші тверді стійкі поверхні - то, на що і слід наносити бітумні мастики. Внаслідок нанесення і після того, як матеріал висохне, поверхня покривається безшовної плівкою високої еластичності, яка встоїть перед холодами і спекою, забезпечить водонепроникність, не пропускаючи воду, перекриє тріщини і відколи, а також має стійкість до агресивного середовища. Підвал буде захищений від ґрунтових вод, якщо нанести бітумну мастику на стіну зовні, тобто з зовнішньої сторони. Це протівонапорная гідроізоляція, оскільки бітумні мастики спрямовані на запобігання позитивного тиску.

Є бітумні мастики, вони ж рідка гума, якими можна обробляти стіни і підлогу зсередини підвалу. До таких відносяться «Еластомікс» і «Еластопаз», але все-таки тривалий час утримувати негативний тиск води в підвалі вони не зможуть, а тому обов'язкова гідроізоляція зовні.

Бітумінозні покриття товстим шаром

Толстослойние бітумінозні покриття бувають одно- і двокомпонентними, а їх використання призначене тільки в якості Протівонапорная гідроізоляції зовні. Щоб захистити підвал від грунтових вод, потрібно нанести матеріал зовні на стіни фундаменту перед тим, як залити підлога льоху. Застосовувати матеріал можна до бетону, цегли, вапняку, пісковику, порожнистим блокам, штукатурці та іншим мінеральним поверхням.

полімерна гідроізоляція

Полімери умовно можна розділити на дві групи: матеріали на поліуретановій основі і універсальні матеріали з основою MS полімерів. Матеріали на поліуретановій основі діляться на одне і двокомпонентні, а головним їх плюсом є довготривалість гідроізоляції. Використовувати їх потрібно тільки в рідкому стані. Перед нанесенням потрібно ретельно обробити поверхню: позбавити її від сміття, вад, вирівняти і дати їй висохнути. Після нанесення матеріал повинен висохнути холодним. Застосовувати матеріали на поліуретановій основі потрібно до тих стін, які звернені до ґрунтових вод. Гідроізоляція на основі MS полімерів вважається універсальною, тому що поєднує переваги поліуретану і силікону одночасно. Наноситься матеріал за принципом бітумної мастики на ту сторону, яка звернена до води. Серед матеріалів, що забезпечують водонепроникність, гідроізоляція на основі MS полімерів з'явилася не так давно, але при цьому вже користується достатньою популярністю, оскільки дійсно якісно виконує своє завдання, перекриваючи тріщини до 10 мм в товщину, а головне - запобігає потраплянню в підвал будинку води.

цементні склади

Цементні склади розділені на кілька типів: допоміжні, звичайна цементна обмазочна гідроізоляція і цементна обмазочна гідроізоляція з пенетрирующих ефектом. Звичайна гідроізоляція на цементній основі, вона ж бронююча, наноситься на мінеральні поверхні: бетон, цегла, штукатурку та інші. В результаті застосування деяких таких матеріалів утворюється захисна еластична плівка, яка перекриє нові тріщини, ширина яких буде менше 0,2 см. Цементна обмазочная гідроізоляція з пенетрирующих ефектом підходить тільки для бетону.

Тепер ви в курсі, які існують гідроізоляційні матеріали і для яких поверхонь вони найбільш підходять.

Гідроізоляція льоху зсередини

Гідроізоляція льоху зсередини проводиться шляхом застосування проникаючих матеріалів, які призначені саме для внутрішнього забезпечення водонепроникності підвального приміщення. Це в разі проникнення грунтових підземних вод. Якщо ж ви хочете захистити льох від попадання води внаслідок протікання комунікацій, то можна скористатися бітумними мастиками, емульсіями і обмазувальних матеріалами.

Провести гідроізоляцію зсередини підвалу будинку, тобто обробити стіни і підлогу, можна двома способами: використовуючи проникаючі матеріали і рідку гуму.

спосіб

метод застосування

Рідка гума

Обробка стін і підлоги підвалу будинку рідкої гумою - непоганий варіант забезпечення гідроізоляції від грунтових вод підвалу будинку. Починати потрібно з очищення поверхні від сміття, пилу та інших забруднень. Далі необхідно в разі необхідності висушити і вирівняти. Прикладати масу зусиль під час вирівнюючи не слід, тому як рідка гума сама здатна виправити всі незначні вади, закрити тріщини внаслідок утворення мембрани. Наступним етапом йде нанесення на стіни і підлогу підвалу грунтовки, яку рекомендує застосувати сам виробник. Тепер потрібно відкрити відро з рідкою гумою і перемішати матеріал, використовуючи міксерну насадку дрилі. Наносити можна за допомогою шпателя, кисті або валика, загострюючи увагу на нерівностях, ськолах і тріщинах. Дайте матеріалу добре просохнути, після чого за зовнішніми ознаками він буде схожий зі звичайною гумою. Оскільки такий матеріал здебільшого розрахований на позитивний тиск, а не на негативне, то для захисту потрібно встановити притискні стінки, а також зробити стяжку підлоги до 5-10 см.

Рекомендованим товарами є «Еластомікс» і «Еластопаз», які можна придбати в спеціалізованому магазині або ринку в готом вигляді: купуй, відкривай, перемішуй і застосовуй. Такий тип гідроізоляції не залежить від пори року - все залежить від вас і ваших бажань, потреб.

Важливо відзначити, що внутрішня гідроізоляція стін і підлоги рідкої гумою не відверне проникнення води в їх структуру. Через деякий час в бетоні буде настільки багато води, що гума почне просто відшаровуватися. Навіть найякісніша гідроізоляція рідкої гумою прослужить близько 4-5 років, якщо грунтові підземні або зливові води нададуть серйозний тиск на покриття.

проникаючі матеріали

Щоб провести гідроізоляцію підвалу будинку зсередини, в першу чергу необхідно очистити обробляється приміщення і підготувати бетонні конструкції.

Рекомендація! Ефект від проникаючих матеріалів буде тільки в тому випадку, якщо бетон буде вологим або тільки залитим. Потрібно розкрити і розчистити тріщини в поверхні, а далі закрити їх, наприклад, «Пенекрітом» або іншим матеріалом для обробки стиків і швів. Наступним етапом йде приготування розчину, точно дотримуючись інструкції, як варіант, «Пенетрон». Необхідно взяти кисть або валик, занурити в заготовлену суміш і нанести на бетонну поверхню стін або підлоги шаром, товщиною в 1-2 мм. Дайте першому шару добре просохнути, а потім повторіть процедуру вдруге. Кристали, що утворилися в результаті хімічної реакції з'єднання розчину і води, проникають в структуру бетону на 10-15 см, що і запобігає потраплянню води в підвальне приміщення.

Рекомендує скористатися наступними товарами: «Гідрохітом», «КАЛЬМАТРОН», «КСАЙПЕКС», «Лахті», «максілли» і «Пенетроном».

Гідроізоляція підвалу зсередини є тільки додатковою, нездатною повністю запобігти проникненню води. Її досить при низькому рівні грунтових вод: в такому випадку застосуєте проникаючі полімерні матеріали або спеціальні цементні склади. Але якщо у вас є можливість, то для більшої надійності варто, принаймні, спробувати відкопати фундамент і виконати гідроізоляцію підвалу будинку зовні.

Захист підвалу від вогкості зовні

Захист підвалу від вогкості зовні передбачає використання практично всіх матеріалів, які без праці можна знайти в спеціалізованих на будівництві магазинах або ринку. Застосовуйте гідрофобізатори, обмазувальні, рулонні, вони ж обклеювальна матеріали. Якісної гідроізоляції від грунтових підземних вод не буде, якщо зовні захистити від проникнення вологи стіни фундаменту. Вода не проникне в стіни, а в наслідок всередину, на підлогу підвалу, придавивши гідроізоляційний матеріал до поверхні стін, якщо в обов'язковому порядку зробити зовнішню гідроізоляцію підвалу. Здійснити це можна тільки на етапі будівництва, оскільки рідко є можливість відкопати фундамент, щоб зайнятися обробкою зовні, наприклад, через дуже близьке розташування сусідніх будинків або через інших факторів.

На етапі будівництва зробити гідроізоляцію підвалу зовні можна декількома способами.

Спосіб № 1 - бітумні мастики та обмазувальні матеріали. Бітумні мастики та обмазувальні матеріали застосовуються досить часто, тому що ціна на них цілком доступна, а з завданням забезпечення водонепроникності вони справляються чудово. Щоб захистити підвал зовні від грунтових вод, слід дотримуватися такої покрокової інструкції:

  • очистіть поверхню від сміття, сміття, пилу в разі наявності старої обробки, її теж видалити;
  • ретельно просушити;
  • на кордонах, де перетинаються площині, слід вмонтувати галтелі, завдяки яким можна буде згладити гострі кути;
  • далі необхідно вирівняти поверхню, використовуючи дрібнозернистий розчин із цементною основою, який дасть затерти тріщини невеликого розміру;
  • після вирівнюючи слід нанести ґрунтовку, в складі якої буде розчинник (для поліпшення гідроізоляції обробляйте стіни пензлем);
  • і наостанок потрібно наносити саму гідроізоляцію на суху поверхню, а при високому рівні грунтових вод рекомендується наносити склад в кілька шарів.

Спосіб № 2 - штукатурка за допомогою правила. Такий спосіб гідроізоляції підвалу будинку зовні хороший тим, що наноситься на будь-які поверхні, навіть з серйозними нерівностями. Однак, варто врахувати, що ефект не буде досягнутий, якщо під час експлуатації льоху він піддасться механічній дії, оскільки штукатурка в такому випадку осиплеться.

Цікаво! До складу штукатурки входять модифікатори і добавки, а також в'яжучі компоненти, завдяки яким дані суміші широко використовуються під час зовнішньої і внутрішньої обробки.

Послідовність дій при такій гідроізоляції проводиться в такому порядку:

  • першим етапом, як і в попередньому способі гідроізоляції, йде підготовка поверхні - видалення сміття, пилу і старої обробки за допомогою шпателя або металевої щітки;
  • далі потрібно встановити маяки, використання яких дозволить забезпечити ідеальну рівність поверхні;
  • приготуйте розчин штукатурки і під час установки маяків накидайте його між маяками до повного заповнення сумішшю всій поверхні стін льоху;
  • далі потрібно розгладити штукатурку за допомогою шпателя;
  • тепер притискайте правило до встановленим маяках і не поспішаючи рухайтеся знизу вгору, тим самим вирівнюючи поверхню;
  • як тільки штукатурка застигне, можна виймати маяки, після чого закрити залишилися після них порожнечі розчином, що залишився;
  • останній етап - фінішна обробка, яку можна починати через пару-трійку днів.

першим етапом, як і в попередньому способі гідроізоляції, йде підготовка поверхні - видалення сміття, пилу і старої обробки за допомогою шпателя або металевої щітки;   далі потрібно встановити маяки, використання яких дозволить забезпечити ідеальну рівність поверхні;   приготуйте розчин штукатурки і під час установки маяків накидайте його між маяками до повного заповнення сумішшю всій поверхні стін льоху;   далі потрібно розгладити штукатурку за допомогою шпателя;   тепер притискайте правило до встановленим маяках і не поспішаючи рухайтеся знизу вгору, тим самим вирівнюючи поверхню;   як тільки штукатурка застигне, можна виймати маяки, після чого закрити залишилися після них порожнечі розчином, що залишився;   останній етап - фінішна обробка, яку можна починати через пару-трійку днів

Спосіб № 3 - рулонні наклеюються матеріали. У тому випадку, якщо волога впливає на стіни підвального приміщення з тиском вище 0,1 МПа, то використання рулонних матеріалів для гідроізоляції підвального приміщення буде актуальним варіантом. В результаті застосування таких Гідроізолятор утворюється монолітне полотно, яке включає в себе кілька шарів рулонного матеріалу. Між собою рулони з'єднуються мастикою або за допомогою нагрівання газового пальника. Під час роботи дотримуйтесь такої покрокової технології:

  • в першу чергу слід нанести мастику, яка буде виконувати функцію закріплювача, на стіну підвалу із зовнішнього боку там, де буде клеїтися перший рулонний шар;
  • після цього на потрібне місце можна клеїти рулонний матеріал, занадто сильно не натискаючи на полотно, тому як мастика і без того не дозволить матеріалу відшаруватися від стіни, поки гідроізоляційні роботи не будуть завершені;
  • по закріпленому першому полотну слід пройтися валиком;
  • далі переходите до наступної частини поверхні, обробляючи клейовим розчином попутно і 15-20 см зовнішнього покриття попереднього шару для полегшення накладання рулонного матеріалу внахлест один на одного;
  • по другому листу рулонного матеріалу так само слід пройтися валиком, як і по іншим наступним;
  • накладайте третій лист, четвертий і так далі, поки не заклеїти всю поверхню підвалу зовні для захисту від грунтових вод. Накладайте шари в такій послідовності і в такому порядку, як буде зручно: знизу або зверху - не настільки принципово. Ножицями позбавляйтеся від надлишків матеріалу, що залишився на краях.

Отже, ми розповіли вам, чи можна, а головне - як зробити гідроізоляцію підвалу будинку всередині і зовні, які матеріали більш підходять для тієї чи іншої захисту від вогкості і вологи. Тепер проблеми з грунтовими водами у вас виникнути не повинні. В обов'язковому порядку потрібно займатися гідроізоляцією підвального приміщення, якщо ви плануєте використовувати цю площу в якості технічного або житлового приміщення.

Пропонуємо також ознайомитися з відео, яке для вас може виявитися корисним.

Пропонуємо також ознайомитися з відео, яке для вас може виявитися корисним

Відразу виникнуть питання по типу «Чим краще зробити гідроізоляцію?
», «Якими матеріалами скористатися?
Як же їх використовувати?
Як наносити обмазувальні матеріали такого типу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама