Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція фундаменту своїми руками: покрокова відео інструкція, фото і схеми, матеріали, методи і правила робіт

  1. Матеріали для гідроізоляції фундаменту
  2. Технологія нанесення рулонної ізоляції

До надійності підстави майбутньої будівлі слід ставитися з усією відповідальністю, адже фундамент вже побудованого будинку відремонтувати буде важко. А будь-які недоробки і помилки в роботі приведуть до того, що ремонт буде потрібно раніше, ніж хотілося б господареві. Фундамент мало правильно розрахувати і побудувати, його потрібно захистити від шкідливого впливу вологи.

Фундамент мало правильно розрахувати і побудувати, його потрібно захистити від шкідливого впливу вологи

Зміст:

  1. огляд матеріалів
  2. вертикальний спосіб
  3. горизонтальний
  4. Пристрій ізоляції по кроках
  5. рекомендації

Вибираючи гідрозахист для фундаменту, пам'ятайте, що вода до основи будинку, гаража або лазні спрямовується буквально звідусіль. Тому зупиняти її доводиться за допомогою різних способів і методів:

  • від вологи, що міститься в грунті, захищає інфільтраційна ізоляція;
  • грунтові води під тиском утримує протівонапорная;
  • дощову і талу воду відсікає Протівокапіллярная ізоляція фундаменту.

Матеріали для гідроізоляції фундаменту

Існує і інша схема класифікації гідрозахисту, заснована на технології її нанесення:

1. Обмазочная

Це в'язкі текучі матеріали (розчини, мастики, емульсії), здатні перепинити шлях до фундаменту капілярної і напірної вологи. Розрізняються по основі, на якій вони виготовлені:

  • Бітумні - недорогі мастики відносно невисокою стійкості (Техноніколь №24). Застосовуються разом з рулонної ізоляцією в якості клеїть і проміжного шару.
  • Мінеральні - силікатні мастики на основі рідкого скла, а також водостійкі розчини на цементному в'язкому типу Ceresit CR-65.
  • Полімерні - найбільш надійні і довговічні склади, які легко наносити своїми руками (Дельс ВР).

Обмазочная ізоляція зручна в роботі і має невелику товщину 3-4 мм. Однак їй потрібен час для повного застигання - близько 7 діб, що не завжди зручно. Для збільшення надійності обмазки її можна посилити стеклосеткой.

2. Обклеювальна

Листові і рулонні матеріали середньої механічної міцності ефективні в ролі безнапірної гідроізоляції. Вони діляться на три основні групи: руберойд, пергамін і стеклоизол.

У чистому вигляді рулони бітумного руберойду практично не використовуються, так як схильні до гниття при постійному контакті з вологою. Пергамін і зовсім поступово відходить у минуле. А от сучасна гідроізоляція, вироблена із застосуванням полімерів, служить дійсно довго. Найбільший вибір якісних рулонних матеріалів на російському ринку пропонує компанія Техноніколь.

3. Штукатурна

Цементсодержащіе розчини з водовідштовхувальними добавками або асфальтові мастики використовуються для захисту зовнішньої поверхні цоколя. Для внутрішньої гідроізоляції застосовуються полімерцементні штукатурні суміші.

4. проникаючої дії

Нове слово в гідроізоляції бетонних конструкцій. Сучасні склади проникають в структуру моноліту і змінюють її, роблячи непроникною для вологи (Гідротекс).

Вибір матеріалів та методів гідрозахисту фундаменту залежить від його типу і розташування поверхонь - до вертикальної або горизонтальної ізоляції потрібен свій підхід.

вертикальна гідроізоляція

Для плитного фундаменту підходить комбінований спосіб гідроізоляції з недорогої бітумної або полімерно-бітумної обмазки і рідкої гуми, підвищує вологостійкість і термін служби мастики. Рідка гума (Еластомікс, Техноніколь №33) дуже ефективна, легко наноситься своїми руками, однак не всім вона по кишені.

Рулонні матеріали обходяться дешевше, але важкі залізобетонні плити пред'являють високі вимоги до їх міцності. Тому ізоляцію слід підбирати з міцним не гниючого підставою зі скловолокна, а краще полімерної сітки. Такий вид гідрозахисту для моноліту застосовується тільки в тому випадку, якщо під плитою передбачена система дренажу.

Стрічковий фундамент традиційно відбувається штукатурними розчинами. Мова, звичайно, не йде про звичайну штукатурці - для ізоляції застосовують склади на основі Полімер, асфальтобетону або склоцементу. Така гідроізоляція трудомістка і недостатньо довговічна - строк її служби не перевищує 10 років.

Така гідроізоляція трудомістка і недостатньо довговічна - строк її служби не перевищує 10 років

Дуже добре проявляють себе проникаючі склади (Пенетрон, Акватро). Варто проникаюча ізоляція недешево, хоча тут все залежить від витрати і початкової щільності бетону. Для надійності можна виконати гідроізоляцію покроково: спершу нанести просочуються склад, а поверх нього - праймер і штукатурку.

Невибагливі в плані гідроізоляції всі види пальових і стовпчастих фундаментів для легких будівель на кшталт дерев'яного будиночка або лазні. Цим конструкцій важливіше забезпечити антикорозійний захист металевих елементів і арматури.

Найпростіше вибрати недорогий метод гідрозахисту, що враховує складну форму паль, наприклад, обмазувальної. Збірні підстави будівель з блоків ФБС найкраще захистити еластичними полімерцементними складами, які не бояться ні деформацій, ні усадки.

Для лазні і госпбудівель можна зробити простеньку і недорогу екранну гідроізоляцію своїми руками. Підійдуть мати з глини або глінобетона. Перші прикручуються до основи внахлест дюбелями з нержавійки, другі кріпляться впритул один до одного, а стики між панелями закладаються герметиком.

горизонтальна гідроізоляція

Для захисту фундаменту від проникнення ґрунтових вод знизу найчастіше використовується рулонний ізоляція на бітумної основі. Погано переносить ультрафіолетове випромінювання і морози, вона набагато краще пристосована до роботи в день закладин дому або лазні. У реалізації така гідроізоляція фундаменту досить проста і не вимагає від виконавця високої кваліфікації. Її легко наклеїти самостійно, якщо крок за кроком виконувати інструкції виробника і дотримуватися технологію.

Рулонні матеріали можна не тільки приклеювати до поверхні підстави, а й наплавляти, розігріваючи бітумний шар листа газової або бензинової пальником. Такий метод більш надійний, тому що слабке місце несуцільний ізоляції це шви, які з часом починають пропускати вологу. Але і наплавляемие листи слід розташовувати на горизонтальній поверхні фундаменту за такою схемою, щоб звести кількість швів до мінімуму.

Відповідні рулонні матеріали для будь-якого виду фундаменту можна вибрати в лінійці гідроізолом марки Техноніколь.

Технологія нанесення рулонної ізоляції

Перед тим як зробити гідроізоляцію фундаменту, за допомогою цементного розчину підстава ретельно вирівнюють і герметизують шви. Рулонні матеріали мають гарну адгезію до бетону, але для надійності їх наклеюють поверх обмазувального шару.

При влаштуванні вертикальної ізоляції необхідно забезпечити фундаменту водонепроникну захист від його підошви і до рівня в 20-30 см від поверхні землі.

Інструкція з наклеювання вертикальної ізоляції:

  1. Відвернути край рулону і розігрів його газовим пальником укласти на підставу, щільно притиснути валиком.
  2. Продовжити розгортати ізоляцію, одночасно прогріваючи її на лацкані, щоб розплавити шар бітуму.
  3. Наступний рулон укладається своїми руками за тією ж технологією, але з нахлестом в 10-15 см.
  4. Коли перший шар готовий, його покривають мастикою.
  5. Другий шар розкочується так, щоб середина листа припадала на шов нижньої ізоляції.
  6. Готовий «пиріг» гідрозахисту покрити зверху обмазкой.
  7. Зовнішню вертикальну поверхню фундаменту після обклеювання потрібно захистити від механічних пошкоджень. Для цього підстава поверх ізоляції закривають жорстким плитних утеплювачем, а потім закладають цеглою.

Якщо грунтові води створюють у фундаменту підпір в 0,1 МПа, то гідроізоляція фундаменту своїми руками виконується в три шари. При цьому їх загальна товщина не повинна перевищувати 5 мм.

Щоб самому захистити фундамент від капілярного проникнення вологи знизу, ізоляцію потрібно буде провести ще до його закладки в котлован. Для роботи знадобиться товста полімерна плівка, геотекстиль і деяка підготовка: вирівнювання майданчика і пристрій потужного дренажного шару.

Інструкція по горизонтальному укладанні ізоляції:

  1. Укласти відрізки геотекстилю на піщану подушку з нахлестом приблизно в 15 см один на одного.
  2. Очищує засобом обробити кромки рулонного матеріалу.
  3. Будівельним феном або гарячим прікаточним роликом зробити подвійний зварної шов між сусідніми листами геотекстилю. Для цього у самої кромки зварити смугу шириною в 15 мм, зробити в цьому місці згин і ще раз пройти зварюванням, відступивши кілька сантиметрів. Одержаний запаяний «кишеню» між двома лініями зварювання забезпечить надійність і герметичність з'єднання.
  4. Поверх першого шару тканини по тій же схемі укласти ще один і заварити місця з'єднань.
  5. Накрити геотекстиль міцним поліетиленом (200 мкм).

Навіть якщо при будівництві будинку або лазні ви подбали про організацію дренажної системи, ізоляція фундаменту зайвою не буде. Такий комплексний підхід більш ефективний, ніж застосування тільки одного із способів захисту підстави.

Поради та рекомендації

Найбільше навантаження відчувають стики між вертикальної і горизонтальної ізоляцією, тому вони повинні бути надійно закриті. Якщо в якості гідрозахисту були обрані рулонні матеріали, наприклад, наплавляюча ізоляція Техноніколь, то їх потрібно укладати з перегином через кут в 30 см.

При покупці гідрозахисту звертайте увагу на маркування матеріалів. Ізоляція випускається окремо для верхнього та нижнього шару, і маркується літерами «К» і «П». Нижні шари мають гарні адгезійними властивостями по обидва боки, так як вони призначені для використання всередині водонепроникного «пирога». А продукти з маркою «К» мають шорстку зовнішню частину, захищену мінеральним посипанням.

Короткий перелік найпоширеніших помилок, які допускають будівельники, недосвідчені в питаннях гідроізоляції:

  • Відсутність дренирующей подушки під фундаментом.
  • Засипка грунту вище верхньої кромки гідроізоляції.
  • Нанесення матеріалів одним товстим шаром - від цього вони втрачають еластичність і можуть розтріскуватися при усадки.

Самостійно вивчивши наші інструкції з вибору ізоляційних матеріалів, ви вже не допустите найголовнішою помилки - неправильне їх застосування.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама