Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція ванної кімнати: вивчаємо технологію виконання робіт

  1. Обклеювальна гідроізоляція ↑
  2. Обмазувальна гідроізоляція ↑

У приміщеннях з підвищеною вологістю завжди проводять гідроізоляційні роботи, тому що молекули пара здатні глибоко проникати в стіни, підлогу і стелю, викликаючи поступове їх руйнування. І навіть якщо передбачена природна і примусова вентиляція, частина вологи все одно не вивітрюється, а проникає через декоративні покриття в бетон. В умовах квартири руйнівні процеси можуть йти поступово, тому що ванна кімната часто знаходиться всередині основної коробки будівлі, але в приватному будинку це приміщення нерідко має стінку, що контактує з вулицею. Взимку ця стіна, нагодована вологою, починає підмерзати, лід розриває пори і викликає тріщини. Ось чому гідроізоляція ванною є основним етапом внутрішніх робіт в будинку, і від його правильного проведення буде залежати довговічність всієї облицювання приміщення, а також стан основних бетонних конструкцій.

Жителям квартир в багатоповерхових будинках, які не впевнені, чи потрібна гідроізоляція в ванній кімнаті, варто врахувати один факт: під ванною і умивальником йде система труб. Якщо в місцях стиків трапляються протікання, то вода буде сочитися і проходити по швах в бетон, поки не зіпсує сусідам знизу стеля. Відшкодовувати збитки доведеться вам. Але якщо у вас буде створена гідроізоляція ванної кімнати, то раніше сусідів помітите протечку ви, тому що краплі будуть утворювати калюжки, які рано чи пізно витечуть на видиме місце. Це дозволить усунути проблему, не завдавши шкоди сусідам. Звичайно, в разі прориву труби гідроізоляція врятувати не зможе, тому що потік буде занадто сильний, але такі аварії - нетиповий випадок. Найчастіше проблема виникає через старіючих труб і стиків, які перестають бути герметичними.

У приватному будинку гідроізоляція підлоги потрібна і для того, щоб уберегти бетонну основу від руйнування. Ванні кімнати, як правило, створюють на першому поверсі, а значить, під низом - підвал або грунт. Різниця температур взимку істотна, і надлишок вологи в даному випадку буде псувати бетон, а також проходити по підставі в інші кімнати, викликаючи вогкість кутів.

Заізолювати від вологи підлогу за допомогою таких дій:

  • За допомогою рулонних матеріалів на основі бітуму.

Даний варіант варто проводити самому тільки тоді, коли є досвід роботи з газовим пальником. Рулонні матеріали для гідроізоляції треба буде приклеювати до основи, розтоплюючи їх за допомогою вогню, а це небезпечно і вимагає навичок. Найчастіше на підлогу стелять руберойд, хоча існують і прогумовані матеріали, які довговічніші, але дорожче.

Найчастіше на підлогу стелять руберойд, хоча існують і прогумовані матеріали, які довговічніші, але дорожче

Рулонні матеріали для гідроізоляції приклеюють до основи, розтоплюючи їх за допомогою вогню

  • Обмазувальних складами.

Непрофесіоналам вигідніше використовувати другий варіант гідроізоляції - обмазувальної. Суть його в тому, щоб обробити підставу спеціальним рідким складом, який проникає в товщу бетону, закупорюючи всі пори, тріщини, і створює водонепроникний шар. Наносять склад пензлем, технологія не вимагає робіт з вогнем, а за ефективністю не поступається першим варіантом.

Обклеювальна гідроізоляція ↑

  • Підготовка бетонної основи

Якщо ви проводите внутрішні роботи в новій ванною, то бетонна основа у вас вже залита. Вам залишається її ретельно вичистити від сміття, а потім промазати ґрунтовкою, яка посилить якість зчеплення гідроізоляції з підлогою. Якщо ж ви реставріруете старе приміщення, то декоративне покриття доведеться розкривати, залишки клейового розчину вичищати, щоб залишилося тільки бетонна основа. Її обробляють, як написано вище.

  • Обмазка підстави мастикою

Коли грунтовка висохла, треба промазати всю підлогу, захопивши і нижню частину стін (20 см) бітумною мастикою. Вона допоможе руберойду щільніше приклеїтися і стане додатковим водовідштовхувальним шаром. Наносите мастику шпателем, а якщо вона дуже рідка, то пензлем. Особливу увагу приділіть місцях, де йдуть в підлогу труби. Кожну щілину заливайте мастикою, щоб створити максимальну герметичність. Залиште склад висихати протягом доби.

  • Розстеляння рулонних гідроізоляційних матеріалів

Розкачайте по підлозі руберойд так, щоб крайні листи захоплювали 30 см стінки, а між собою лягали внахлест. Закриваючи стіну, ми створюємо подобу водонепроникного корита, яке виключить витік води по щілинах між підлогою та стінами. На нахлест дається запас матеріалу близько 15 см.

На нахлест дається запас матеріалу близько 15 см

Листи руберойду повинні заходити один на одного більше 10 см, інакше є ймовірність неякісної запаювання швів

  • Приклеювання гідроізоляційного шару

Коли руберойд розкатали, треба його приклеїти до основи. Для цього матеріал прогрівають будівельним феном або газовим пальником і накочують. Кути треба попрідавлівать дощечкою, щоб щільніше притиснути руберойд. Останнім прогрівають напуск на стіни і притискають для кращого зчеплення. Для посилення герметичності ще раз обробляють мастикою місця виходу труб в підлогу.

Для посилення герметичності ще раз обробляють мастикою місця виходу труб в підлогу

Прогріте і прікататься покриття повинне щільно з'єднатися з основою, а місця нахлеста - запаяти в одне ціле

  • Створення бетонної стяжки

Поверх гідроізоляції заливається бетонна стяжка, на яку буде викладатися декоративне покриття (плитка, лінолеум та ін.).

Обмазувальна гідроізоляція ↑

  • Підготовка підстави така ж, як в першому варіанті.
  • Додаткова проклейка стиків стін і підлоги. Так як розстеляти при обмазувальної гідроізоляції нічого не треба, стики між підлогою та стінами потребують додаткового захисту. Їх треба проклеїти спеціальної гідроізоляційної стрічкою.

Гідроізоляційна стрічка закриє щілини, через які під час потопу проникає до сусідів вода

  • Обмазка поверхні. На зволожене бетонну основу і нижню частину стін наносять пензлем гідроізолірующій склад на основі полімерів. Він проникає в товщу бетону приблизно на 3 см, утворюючи нерозчинні кристали. Очікують близько години, після повторно зволожують і змащують бетон ще одним шаром гідроізолятора. Таку броню воді пробити дуже важко, тому обмазувальні склади часто використовують не тільки у ванних, але і в лазнях.

Гідроізоляція стін не дасть плитці обвалитися

Стінова гідроізоляція ванних кімнат потрібна в першу чергу не вашим сусідам, а вам, тому що від цього буде залежати термін служби кахельної плитки, якщо ви її плануєте в якості декору. Чим більше вологи зможе проникати через шви в бетон, тим сильніше почне руйнуватися клейовий розчин, на який посаджена плитка. Адже потрапити всередину пару легко, а ось вивітритися звідти - складно. Вентиляція туди не проникає, з зовнішньої сторони діють більш низькі температури. В результаті між плиткою і стіною утворюється точка роси, яка проявить себе випаданням конденсату. А мокрий бетон втрачає здатність утримувати тепло (нехай і по мінімуму), і швидше руйнується. Так що в незаізолірованних ванних нерідко через пару років плитка відпадає пластами, особливо в приватних будинках.

Для створення гідроізоляційного шару на стінах застосовують обмазувальні матеріали. З ними простіше працювати. Технологія нанесення практично не відрізняється від тієї, яка виконується на підлозі. Тільки в цьому випадку додаткову бетонну стяжку не роблять, а вирівнюють за допомогою штукатурки сама підстава. Всі кути в обов'язковому порядку проклеюються гідроізоляційної стрічкою.

Якщо аналізувати наявні в продажу обмазувальні склади, то на стінах краще використовувати не бітумні мастики, а пасти на основі полімерів. Їх термін служби більш тривалий, та й ступінь проникнення в бетон вище.

Пасти і мастики можна наносити пензлем або шпателем, намагаючись якомога сильніше вдавлювати складу в бетонну стінку

Роботи виконують в наступному порядку:

  1. Зчищають старе покриття і залишки клею, а поверхню вирівнюють за допомогою штукатурного розчину.
  2. Стіни двічі гарантують.
  3. Обклеюють стрічкою кути.
  4. Двічі, з перервою на годину, наносять гідроізоляційний склад.
  5. Через добу можна починати оздоблювальні роботи.

Для посилення герметичності всі стики можна промазати силіконом

І остання частина ванній, де проводяться гідроізоляційні роботи, - це стеля. Відразу уточнимо, що уникнути потопу зверху ви не зможете, якщо сусіди не заізолювали свою стать. Хіба що зробите натяжні стелі, які в разі затоплення обвіснут, як міхур, зібравши всю воду всередину плівки. Вам гідроізоляція потрібна для того, щоб теплий пар не проникало під декоративне покриття (сайдинг, плитку та ін.). Там, де тепло і сиро, завжди селиться грибок, вивести який дуже складно.

Як правило, для стель застосовують просочують обмазувальні суміші на основі полімерів. Вони утворюють стійку плівку, яка абсолютно не пропускає вологу. Тому весь пар буде вивітрюватися через вентиляційний отвір. Технологія нанесення ідентична обмазці стін.

Технологія нанесення ідентична обмазці стін

Якщо стельові плити нещільно з'єднуються зі стіновими панелями, то краще спочатку замазати щілини штукатурним розчином, а після його висихання - проклеїти гідроізолюючої стрічкою

Якщо ви погано розбираєтеся в видах мастик і просочують складів, маєте мало будівельного досвіду, підключіть до гідроізоляційних робіт фахівців. Найменшого порушення в технології нанесення досить для того, щоб пар знайшов собі щілину в стіні або стелі і поступово руйнував ваш будинок.

Придалася стаття? Розкажіть друзям:

Придалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама