Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Особливості гідроізоляції стін фундаменту

  1. Особливості гідроізоляції фундаменту
  2. Види гідроізоляції стін фундаменту
  3. Обмазувальна гідроізоляція фундаменту
  4. Обклеювальна або рулонний гідроізоляція
  5. Проникаюча гідроізоляція фундаменту
  6. Екранна гідроізоляція фундаменту

Щоб захистити свій будинок від проникнення грунтових вод, вогкості, капілярної води, вологи від косих дощових опадів або танення снігу, вам потрібно подумати про гідроізоляції фундаменту. Завдяки цьому будівля буде надійно захищене від несприятливих впливів, що дасть реальну можливість продовження терміну служби житлового будинку і комфортного проживання в ньому. Ми в цій статті поговоримо про те, як правильно зробити гідроізоляцію стін фундаменту своїми руками.

зміст:

  1. Особливості гідроізоляції фундаменту
  2. Види гідроізоляції стін фундаменту
  3. Обмазувальна гідроізоляція фундаменту
  4. Обклеювальна або рулонний гідроізоляція
  5. Проникаюча гідроізоляція фундаменту
  6. Екранна гідроізоляція фундаменту

Особливості гідроізоляції фундаменту

Дуже часто гідроізоляції фундаменту домовласники не надають особливого значення. Результатом такого ставлення може бути передчасне руйнування підстави через згубного впливу води. Щоб цьому запобігти, необхідно заздалегідь подбати про придбання якісних гідроізоляційних матеріалів, а також про вибір правильного способу нанесення їх на стінки фундаменту.

При гідроізоляційних роботах основною вимогою є те, що гідроізоляційний шар по всій поверхні фундаменту повинен наноситися без пошкоджень і розривів. Гідроізоляцію прийнято наносити з усіх боків, де може виявлятися вплив вологи на стінки фундаменту - і капілярний просочування вологи, і гідравлічний напір.

Бувають такі випадки, коли гідроізоляцію фундаменту немає необхідності робити. Якщо правильно буде зроблена вимощення, а найбільший рівень під час весняного підняття ґрунтових вод буде перебувати на рівні не менше одного метра від підошви фундаменту, то тоді можна і не наносити гідроізоляційний шар.

Однак проблематично передбачити цей рівень води, так як на даний показник може впливати наявність дренажних систем, щільність забудови на поруч стоять ділянках, облаштування доріг і штучних водойм на прилеглій території. Тому говорити зі стовідсотковою гарантією, що можна не робити гідроізоляцію, було б, звичайно, неправильно.

Якщо відстань від нижньої основи фундаменту до максимального рівня (зазвичай навесні) грунтових вод менше одного метра, то досить буде зробити обмазувальну гідроізоляцію, яка буде ефективною від капілярного проникнення грунтової води, в тому числі при випаданні опадів і танення снігів.

Якщо буде будуватися будинок на глинистому або водотривкому суглинному грунті з шарами водопроникної грунту, то також необхідні гідроізоляційні роботи, навіть якщо рівень грунтових вод нижче метра від підстави підошви. Найцікавіше криється в тому, що великий вплив на такі типи грунтів надають поверхневі води, які утворюються за допомогою атмосферних опадів. Суглинні або глинисті грунти воді не дають безперешкодно від фундаменту піти.

Якщо, наприклад, рівень грунтових вод вище, ніж рівень підстави фундаменту, також робиться і водовідвідний дренаж. Але все-таки одна гідроізоляція фундаменту не врятує від негативного впливу води, особливо взимку. Набагато зменшує несучу здатність грунту присутність ґрунтових вод, що може бути причиною деформації всієї конструкції будинку і зсуву фундаменту. Для боротьби з таким явищем доцільно, крім гідроізоляції між стіною і фундаментом, застосовувати дренажні системи, які відводять воду від фундаменту.

При гідроізоляції фундаменту також величезне значення має і ступінь агресивності цих грунтових вод, значення яких корисно знати ще до заливки фундаменту, адже вони бувають причиною корозії бетону і його руйнування. Тому якщо є на ділянці агресивні грунтові води, то необхідно зробити гідроізоляційну захист фундаменту з матеріалів, стійких до агресивних середовищ, а стрічковий фундамент заливають бетоном М400.

Особливо необхідно це врахувати, коли на вашій ділянці грунтові води відносяться до напірним водам. Саме ці води фундаменту приносять найбільшу шкоду через те, що вони мають високим напором і навіть можуть проникнути в самі верхні шари грунту.


Види гідроізоляції стін фундаменту

Раніше влаштовували тільки одну гідроізоляцію: у верхній частині цоколя, за допомогою якої відсікався процес підсосу в стіни води, однак зволоження конструкції не усувалося. В результаті в капілярах фундаменту накопичувалася волога, яка замерзала взимку, що сприяло розриву подібних капілярів і руйнування матеріалу будови. Сьогодні застосовують два види гідроізоляції стін фундаменту - вертикальну і горизонтальну.

Горизонтальна гідроізоляція необхідна для захисту стін підстави від природних процесів, до яких відносяться капілярне всмоктування в грунт рідини і атмосферні опади. Таких гідроізоляцій потрібно дві: одну укладають зверху плит підстави, а другу - безпосередньо під підвальним перекриттям.

Таких гідроізоляцій потрібно дві: одну укладають зверху плит підстави, а другу - безпосередньо під підвальним перекриттям

Якщо занадто низько знаходиться перекриття підвалу, необхідно буде ще пристрій і третього шару гідроізоляції зовнішніх стін. Як правило, висота гідроізоляції повинна бути не менше 30 сантиметрів. Але якщо планується створення твердого покриття навколо будови, то в цьому випадку значно збільшується область розбризкування, і тому повинна бути висота гідроізоляції не менше 50 сантиметрів.

Вертикальна гідроізоляція фундаменту і стін підвалу захищає конструкцію від впливу грунтових вод збоку. Як правило, починають встановлювати її від самого заснування фундаменту і закінчують областю, де відбувається розбризкування дощу. При влаштуванні вертикальної гідроізоляції необхідно, щоб господар зробив точний розрахунок, який враховує в даному конкретному місці водне навантаження.

Особливості гідроізоляції в тому чи іншому випадку будуть залежати від висоти ізольованих стін. У місцях, в яких вертикальна гідроізоляція будівлі стикується з горизонтальною, потрібно зробити міцне з'єднання, а також захист, посилену від проникнення вологи. Безпосередньо перед тим, як засипати котлован навколо фундаменту, необхідно вжити заходів конструктивного і технологічного характеру, які не дадуть можливість пошкодити або деформувати гідроізоляцію.

Якщо бути точніше, то потрібно ретельно вибирати грунт для засипки, проробляти правильний розрахунок товщини засипали грунту, виготовляти екрани для захисту від пошкодження гідроізоляції, де це потрібно, а також виконувати різні інші дії. Горизонтальну гідроізоляцію слід міцно з'єднати з вертикальною гідроізоляцією фундаменту і підлоги підземної частини будівлі або плит днища.


Обмазувальна гідроізоляція фундаменту

Обмазувальна гідроізоляція стін фундаменту використовується, коли необхідна підстава захистити від капілярного проникнення грунтових вод і впливу поверхневих вод. На сухі і рівні стінки фундаменту наносять бітумну мастику в кілька шарів. Між шарами для підвищення міцності можна укласти армуючої сітки, виготовлену зі скловолокна.

Однак обмазочная гідроізоляція стін фундаменту має невелику довговічність (5-10 років) і невисоку міцність, а також можна легко пошкодити при зворотній засипці траншеї від сміття, що знаходиться в ній, уламків каміння або цегли. Тому завжди необхідно облаштовувати захист від механічних пошкоджень за допомогою рулонного геотекстилю або екструдованого пінополістиролу, щільністю 150 грам на метр квадратний.

Якщо ви засинаєте яму піском без грубих предметів, то ви можете захист обмазки бітумною зробити тільки на гострих кутах і різних гострих виступах. Необхідно врахувати, що обмазочная гідроізоляція не захистить підставу в повній мірі від тиску грунтових напірних вод. Значить, перед тим як застосовувати її, потрібно переконатися в тому, що на вашій ділянці тиск не значно або відсутній взагалі.

Обклеювальна або рулонний гідроізоляція

Рулонний руберойд є найпоширенішим видом захисного матеріалу для фундаменту. Але також в даний час виготовляються і з великим успіхом використовуються ультрасучасні рулонні матеріали, такі як стеклоизол, гідростеклоізол, стекломаст, техноеласт. Такі гідроізолятори на відміну від руберойду зроблені на основі спеціального полімерного матеріалу - поліестеру і мають підвищені експлуатаційні властивості і стійкість. Через це і рекомендується застосовувати саме ці матеріали, хоча вони і коштують дорожче.

Експлуатаційні характеристики оклеечной гідроізоляції на основі поліестеру мають велику перевагу перед традиційними бітумними матеріалами. Так, завдяки високій еластичності і відмінною стійкості до агресивного ґрунтовій воді, термін їх експлуатації може доходити до 85-100 років.

Так, завдяки високій еластичності і відмінною стійкості до агресивного ґрунтовій воді, термін їх експлуатації може доходити до 85-100 років

Існує вертикальна і горизонтальна обклеювальна гідроізоляція стін фундаменту. У першому випадку гідроізоляція укладається як уздовж стінок, так і зверху вниз фундаменту. Полотна матеріалу в обох випадках наклеюються з нахлестом в 150-200 міліметрів на поверхню, що попередньо оброблена бітумним праймером.

Приклеювання полотен виконується спеціальними клеять мастиками або методом наплавлення за допомогою газового пальника. Трохи вище вимощення має бути верхній край наплавленого гідроізоляційного шару. Такий вид гідроізоляції при самостійному будівництві фундаменту і вдома найбільш оптимальний на заміських ділянках, так як дає прекрасну захист від грунтової води.

Проникаюча гідроізоляція фундаменту

Проникаючі речовини наносять на внутрішні і зовнішні поверхні фундаменту. Ця гідроізоляція являє собою спеціальну цементно-кварцову суміш з хімічно активними добавками. Суміш, замішана водою, наноситься шаром від 1 до 3 міліметрів на вологу бетонну поверхню.

Сама суть дії такої проникаючої гідроізоляції зрозуміла з її назви: рідкий розчин потрапляє в пори бетону і за допомогою хімічних добавок вступає з солями кальцію бетону в хімічну реакцію. В результаті цього утворюється вологостійке і високоміцне з'єднання, яке закупорює капіляри, мікротріщини, порожнечі в стінах фундаменту. Глибина проникнення безпосередньо в сам бетон становить від 10 до 60 міліметрів.

Глибина проникнення безпосередньо в сам бетон становить від 10 до 60 міліметрів

Ці суміші мають ще одним важливим властивістю крім внутрішнього гідроізоляційного ефекту - це утворення міцного вологостійкого шару завтовшки до 3 міліметрів, який надійно захищає поверхню від агресивних і напірних грунтових вод. Також під час експлуатації фундаменту при контакті з вологою спостерігається повторний гідроізоляційний ефект, коли хімічні речовини знову вступають в реакцію з бетоном.

Область застосування досить широка для проникаючої гідроізоляції: від фундаменту до тунелів і басейнів. Звичайно, використання проникаючої гідроізоляції для стін фундаменту буде недешевим, але зате ви отримаєте ефективну і довговічну захист фундаменту від води. До того ж є можливість обробки будови зсередини.

Екранна гідроізоляція фундаменту

Можна сказати, що сучасна екранна гідроізоляція є аналогом давно забутого способу захисту фундаменту від грунтових вод, в якості якого застосовувався глиняний замок, обкладений цегляною кладкою. Однак такий спосіб досить витратний і трудомісткий, тому що для створення замку необхідно створити з чистої глини ущільнений шар, товщиною від 50 до 100 сантиметрів. І найцікавіше, що для її ущільнення необхідно кілька років!

На сьогоднішній день, коли необхідно створити ефективну і стійку захист від напірних і агресивних вод високого тиску, застосовуються спеціальні глиняні (бентонітові) мати. Виробляють укладання бентонітових мат внахлест (15-20 сантиметрів) один на одного і кріплять до стін підстави дюбелями, як показано на відео про гідроізоляцію фундаменту.

Виробляють укладання бентонітових мат внахлест (15-20 сантиметрів) один на одного і кріплять до стін підстави дюбелями, як показано на відео про гідроізоляцію фундаменту

Навколо них зводять з бетону опорну стінку з зазорами, яка при розбуханні матів цьому перешкоджає. У підсумку виходить запірний замок, який не дає проникнути воді в фундамент будівлі. Подібна методика, як і глиняний замок, погано підходить для індивідуальної забудови і зазвичай використовується разом з іншими типами гідроізоляції.

Таким чином, якщо серйозно підійти до гідроізоляції будинку, то необхідно від вологи ізолювати практично всі частини будинку - дах, фундамент, зовнішні стіни, лаги і підлогу на грунті, віконні та дверні прорізи. Найбільшими перепонами від води страждає фундамент. Тому перед створенням гідроізоляції фундаменту ще раз подумайте, який вид захисту буде корисним вам найбільше, враховуючи кліматичні умови в регіоні і рівень грунтових вод.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама