Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рідке скло і сфери його застосування

  1. Склад рідкого скла і продаж
  2. Сфера застосування
  3. Використання з бетоном
  4. Переваги рідкого скла
  5. Мінуси рідкого скла
  6. Нанесення рідкого скла - як робити
  7. висновок

Словосполучення «рідке скло» у багатьох викликає подив. Але нічого дивного в цьому немає, просто цей рідкий матеріал після застигання утворює покриття, схоже за властивостями зі склом. Тобто, воно буде прозорим, не пропускає воду, досить міцне, але одночасно і крихке.

Найцікавіше, що цей будівельний матеріал відомий досить давно, але популярність придбав, коли почало широко використовуватися такий захід як гідроізоляція фундаменту рідким склом. Використання воно знаходить також для захисту стін колодязя, статі і стінок басейну, бетону на підлозі в підвалах, на складах, промислових підприємствах.

Склад рідкого скла і продаж

З хімічної точки зору рідке скло - це просто розчин силікату натрію і силікату калію з додаванням пластифікаторів і модифікаторів, які надають складу потрібні експлуатаційні властивості. А за основними компонентами - це звичайний силікатний клей, хто ще пам'ятає, що це таке. Такий клей також після висихання стає напівпрозорим і крихким. Але додавання модифікаторів надає складу особливі якості, зокрема, підвищену міцність, здатність проникати в товщу оброблюваного бетону, роблячи його водонепроникним і стійким до руйнувань. А так як вартість рідкого скла істотно нижче, ніж іншим матеріалів для гідроізоляції, тому його вигідніше використовувати для захисту підлоги, дна і стінок басейну, колодязя, фундаменту. Технологія нанесення настільки проста, що легко зробити ці роботи можна і своїми руками.

Технологія нанесення настільки проста, що легко зробити ці роботи можна і своїми руками

Характеристики рідкого скла

По виду рідке скло являє собою білу, сіру або жовтувату в'язку рідину, в продажу його пропонують в поліетиленовій тарі різного об'єму - від 0,5 до 10 літрів (15 кг), або в бочках від 20 до 200 літрів. На тарі завжди написано «Рідке скло» і зазначений виробник. Виготовлення, транспортування і зберігання здійснюються за ГОСТ 13078-81 .

Існує також рідке скло у вигляді порошку і гранулах. Цей матеріал називається Монас, випускається в мішках по 12 кг. До потрібної кондиції його доводять додаванням води у зазначеній на упаковці пропорції.

До потрібної кондиції його доводять додаванням води у зазначеній на упаковці пропорції

Рідке скло для гідроізоляції

Сфера застосування

Застосування рідкого скла йде за трьома напрямками:

  1. Гідроізоляція підлоги і стін підземних споруд: колодязя, басейну, підвалу і т.п.
  2. Як добавки при приготуванні штукатурки для фасадів і приміщень з підвищеною вологістю, наприклад, басейну або колодязя. Але слід мати на увазі, що такий розчин дуже швидко застигає і його треба виробляти негайно. Зате таких стін не потрібна додаткова гідроізоляція.
  3. Рідке скло також можна використовувати як добавку-модифікатор для бетону, після чого він ставити надміцним монолітом, що володіє водовідштовхувальними характеристиками. В цьому випадку треба точно дотримуватися пропорцій (в залежності від марки цементу), інакше можна настільки сильно змінити якості бетону, що він сам стане крихким як скло.

Використання з бетоном

Скільки рідкого скла можна додавати в бетон і як це правильно робити?

Склад з бетону і рідкого скла можна застосовувати не тільки для будівництва колодязя або басейну, а й при кладці каміна, печі, пристрої стяжки під тепла підлога. Справа в тому, що додавання рідкого скла піднімає жаропрочность бетону до 900-1000 градусів проти 200 - у звичайного складу. Правильно замішаний розчин володіє не тільки водовідштовхувальними властивостями, але і служить відмінним утеплювачем. Застосовує рідке скло як добавка тільки для бетону М300 і М400.

Гідроізоляція бетону рідким склом

Пропорція кількості силікатної рідкого скла в розчині не повинна перевищувати 10% - це максимально допустиме значення. Оптимальний варіант - 7%, що становить 70-72 літра рідкого скла на 1 метр кубічний готового бетону. При цьому треба запам'ятати такі значення схоплювання складу (при температурі 16-20 градусів):

  • При 2% кількості скла, початкове схоплювання відбудеться протягом 40-45 хвилин, на остаточне треба 22-24 години.
  • При 5% показники будуть такі: 25-30 хвилин і 12-14 годин.
  • При 7-8% розчин схопиться за 10 хвилин і остаточно застигне за 8 годин.

Остаточне досягнення зрілості такого бетону відбувається протягом 28 днів.

При будівництві топок і статі печей процентний вміст рідкого скла можна збільшити до 25-35%, але застигає такий розчин за 1-3 хвилини. Зате його жаростійкість сягатиме 1400 градусів за Цельсієм.

Не менш важливо, щоб правильно було виконано технологія приготування такого бетону. Категорично не можна додавати рідке скло в готовий розчин!

А правильно зробити це треба так: спочатку рідке скло треба розвести водою мінімум в два рази, а потім в цю рідину треба підмішувати сухий цемент. Напіврідку суміш можна вже заливати в бетономішалку. Але виробити своїми руками весь розчин треба дуже швидко - протягом 10-12 хвилин, інакше він буде не придатний. І бетономішалку треба мити відразу ж.

Рідке скло

Переваги рідкого скла

Чому ж цей матеріал, навіть при таких проблемних якостях в плані роботи і крихкості покриття, знаходить таке широке застосування в будівельних роботах? А справа в тому, що воно має багато дуже потрібними якостями, які не можуть дати інші матеріали, причому набагато дорожче за ціною.

  1. Чудові адгезійні властивості. Матеріал відмінно проникає вглиб бетону, деревини, каменю та забезпечує високий рівень зчеплення гідроізоляційного покриття зі стінками басейну, колодязя або фундаменту.
  2. Незалежно від способу нанесення, внаслідок плинності і одночасно в'язкості матеріалу, він утворює цілісне рівне покриття. Бажано, щоб вся робота була виконана за один раз, без тимчасових розривів.
  3. Невисокий витрата рідкого скла - для покриття поверхні однієї площі його потрібно в два рази менше, ніж, наприклад, рідкої гуми.
  4. Низька ціна. Рідке скло - найдешевший гідроізоляційний матеріал з усіх існуючих.

Мінуси рідкого скла

По-перше, покриття з рідкого скла в чистому вигляді - дуже тендітні і навіть незначний удар або деформація, наприклад, стінок басейну або колодязя, руйнує його. Тому матеріал найчастіше застосовується як добавка в бетон.

По-друге, рідке скло сумісно тільки з бетонами, штукатуркою і деревом. Їм не можна покривати цегла, так як він швидко зруйнується.

По-третє, це досить непростий в роботі матеріал - своїми руками треба працювати в прискореному темпі і акуратно, так як схоплювання відбувається швидко.

Четвертий недолік - на покриття з чистого рідкого скла, а також, на бетон і штукатурку з його включенням, неможливо якісно нанести фінішне покриття, тобто, пофарбувати або залакувати.

Гідроізоляція стяжки підлоги рідким склом

Нанесення рідкого скла - як робити

Технологія схожа з нанесенням інших матеріалів. Але особливе значення треба приділити підготовці поверхні - видалити бруд, пил, жирні і масляні плями. Наприклад, гідроізоляція стін і підлоги басейну виконується так:

  1. Для роботи можна використовувати валик або щітку-макловицу. Швидко наноситься перший шар - рівномірно і без пропусків.
  2. Дати плівці схопитися - 30 хвилин і потім також нанести другий шар.
  3. Наступний етап - нанесення захисного шару. Треба зробити стандартний штукатурний розчин, змішати його з рідким склом в пропорції один до одного і швидко покрити шпателем всю поверхню шаром близько 1 см.
  4. Далі треба почекати кілька днів до застигання штукатурки.
  5. Після можна продовжувати оздоблювальні роботи.

висновок

Як матеріал для гідроізоляційних робіт рідке скло цілком прийнятний варіант, особливо в світлі його доступною вартості. Такий недолік, як швидке схоплювання, можна нівелювати за допомогою поетапності робіт. Зате за допомогою такого покриття можна своїми руками зробити якісну гідроізоляцію підлоги, фундаменту, колодязя, басейну, тераси, підвалу та інших будівель.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама