Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Скільки рідкого скла додавати в цементний розчин

  1. Для чого в бетон додають рідке скло
  2. Пропорції рідкого скла
  3. Як правильно приготувати бетонний розчин з рідким склом
  4. На завершення

Ще в середні століття алхіміки почали експериментувати, розчиняючи силікат натрію або калій в воді, проте широке застосування рідке (або розчинна) скло отримало тільки в 19 столітті. Сьогодні цей спеціалізований будівельний клей застосовують в самих різних галузях: при ремонтних роботах, на сталеливарних виробництвах, при виготовленні жаростійких фарб, просочень і багато чого іншого. Якщо правильно розрахувати, скільки рідкого скла додавати в цементний розчин, то можна отримати добавку для бетону, яка значно поліпшить його характеристики.

Якщо правильно розрахувати, скільки рідкого скла додавати в цементний розчин, то можна отримати добавку для бетону, яка значно поліпшить його характеристики

Розглянемо докладніше, навіщо при зведенні бетонних конструкцій в бетонний заміс додається розчинна скло.

Для чого в бетон додають рідке скло

При змішуванні цементу, піску і щебеню виходить досить міцний будівельний матеріал, проте в деяких ситуаціях фізико-хімічних властивостей бетону недостатньо. Щоб поліпшити характеристики піщано-цементного розчину в нього додають пластифікуючі добавки, рідке мило, скло, і інші присадки.

Рідке скло надає наступну дію на розчин:

  • Збільшує вологостійкість. Тому скло додають при будівництві конструкцій, що контактують з вологою.

Тому скло додають при будівництві конструкцій, що контактують з вологою

  • Прискорює процес застигання. Якщо приготувати розчин з портландцементу М 400, піску і гравію і додати в нього присадку, то суміш затвердіє вже через добу (за умови температури повітря не менше +20 градусів).
  • Надає розчину гідроізоляційні властивості. Бетон з такою добавкою не схильний до цвілі і грибків. Це відбувається, тому що в рідке скло володіє антибактеріальними властивостями.
  • Підвищується стійкість до стирання.
  • Підвищується еластичність розчину (деякі додають для цього рідке мило, але воно не настільки дієво).
  • Підвищується жаропрочность. Для порівняння, звичайний бетон без будь-яких добавок здатний витримувати температуру до 200 градусів, після чого він розсипається. Якщо ж в суміш додають рідке скло (29-34%), то монолітна конструкція витримає до 1400 градусів. Тому при будівництві печей і камінів найчастіше використовують саме таку добавку.

Крім цього силікатний клей відрізняється доступною ціною. Упаковка (15 кг) обійдеться близько 280 рублів.

За великим рахунком розчинне скло замінює відразу декілька дорогих пластифікаторів: для гідроізоляції, пластичності, водостійкості і швидкого затвердіння. «Похвалитися» такими властивостями не може ні рідке мило, ні гашене вапно або інші улюблені деякими будівельниками дешеві аналої пластифікуючих добавок. Також силікатний клей можна використовувати в якості штукатурки, яка наноситься пензлем або розпилювачем на застигле бетонну основу.

Залежно від типу споруди необхідно підібрати потрібну пропорцію суміші на основі силікату натрію.

Пропорції рідкого скла

В першу чергу необхідно визначити, за скільки готова суміш повинна «схопитися». У цьому вам допоможе наступна таблиця.

Фахівці не радять додавати в розчин більш 25% розчинного скла, так як це призведе до розсипання бетону через кілька днів, після його заливки.

Розглянемо найпоширеніші співвідношення цементу, піску і силікатного клею:

  • Якщо ви застосовуєте силікат для підвищення гідроізоляційних властивостей конструкції, то на 1 л води, потрібно 400 г скла.
  • Якщо ви хочете отримати універсальний пластифікатор, то необхідно змішати 1 частину цементу, 3 частини піску і силікатну суміш в обсязі 1/5 від загальної маси.
  • Якщо ви хочете приготувати водостійку штукатурку, то на 1 частину цементу, візьміть 2,5 частини піску і додайте в суміш 15% силікатного клею і воду.
  • Для обробки оштукатурених бетонної поверхні змішайте воду і розчинне скло в пропорції 5: 1.

Для обробки оштукатурених бетонної поверхні змішайте воду і розчинне скло в пропорції 5: 1

При додаванні рідкого скла в бетон для заливки фундаментальних підстав за умови, що в місцевості переважають кислі грунтові води, необхідно враховувати наступні нюанси:

  1. Не рекомендується додавати в розчин більш 3% рідкого скла.
  2. Фундамент необхідно ізолювати додатковими гідроізоляційними матеріалами.

Зрозуміло, потрібно правильно приготувати розчин з добавкою.

Як правильно приготувати бетонний розчин з рідким склом

Для того щоб приготувати такий заміс, виконайте наступні кроки:

  1. Візьміть відро чистої питної води (без солей і інших домішок). Технічну воду використовувати не можна, так як включення, що містяться в ній, можуть вплинути на реакцію.
  2. Залийте в воду склянку рідкого скла і ретельно розмішайте суміш до повного розчинення силікатного клею.
  3. Перелийте отриману рідину в корито або таз.
  4. Помішуючи рідина, додайте в неї бетон і пісок в потрібній пропорції .
  5. Збийте бетонний розчин за допомогою будівельного міксера або дриля з насадкою, до отримання однорідної маси.
  6. Залийте бетон в опалубку.

Залийте бетон в опалубку

У процесі приготування розчину важливо враховувати наступні рекомендації:

  • Розчинне скло, ні за яких обставин, не можна додавати в цементно-піщану суміш, без попереднього розчинення добавки в воді. Теж саме стосується і води - її можна додавати в суміш, тільки після її змішування з клеєм.
  • На більшості упаковок з рідким склом є інструкція, якщо ви додаєте присадку для фундаменту (як описувалося вище) то потрібно використовувати не більше 3% силікатного клею, у всіх інших випадках керуйтеся інформацією від виробника.
  • Так як добавка значно скорочує час застигання бетону, краще готувати розчин малими порціями. Якщо ви використовуєте для цього бетономішалку, то суміш схопитися ще до закінчення змішування. Також враховуйте, що працювати доведеться дуже швидко.
  • Після додавання силікатного клею необхідно ретельно промити всі інструменти і руки.
  • Хоч рідке скло і не токсичне, не варто допускати попадання бризок силікатного клею на відкриті ділянки шкіри або в очі. Працювати потрібно в добре провітрюваному приміщенні, подалі від джерел, які можуть утворити іскру.

На завершення

Розчинне скло - це найкращий замінник як спеціалізованих присадок, так і таких добавок, як рідке мило або вапно. Якщо ви замішує бетон в домашніх умовах, уважно вивчіть інструкцію і рекомендації на етикетці до рідкого скла. Недотримання потрібних пропорцій спричинить за собою розтріскування і навіть обвалення конструкції.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама