Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Способи гідроізоляції цоколя для захисту верхньої частини будинку

  1. Чому робити гідроізоляцію цоколя необхідно
  2. Вибір способу гідроізоляції в залежності від конструкції цоколя
  3. Влаштування гідроізоляційного шару цоколя

Багатовіковий досвід будівництва доводить необхідність кожної операції. Захист конструкції будівлі від вологи одна з них. Цоколь, будучи проміжною ланкою між фундаментом і стінами будинку, має потребу в ній особливо, оскільки основним джерелом проникнення води в несучі конструкції будинку є грунт і опади.

Цоколь, будучи проміжною ланкою між фундаментом і стінами будинку, має потребу в ній особливо, оскільки основним джерелом проникнення води в несучі конструкції будинку є грунт і опади

Пристрій більярдної кімнати в цокольному поверсі

Дії цих факторів найбільш істотні в нижній частині будівлі. Поряд із забезпеченням міцності будови, необхідно зробити гідроізоляцію цоколя, тим самим надійно захистивши його від руйнівного впливу вологи.

Чому робити гідроізоляцію цоколя необхідно

Приватне домобудівництво відрізняється різноманітністю, і рішення приймаються виходячи з можливостей власника. Однак є норми, які рекомендується виконувати в будь-якому випадку. Недооцінювати загрозу, яка виникає при попаданні вологи в несучі елементи, не можна.

Структура більшості будівельних матеріалів пориста і рідина легко заповнять порожні порожнини. Ефект капілярного поширення просуває вологу всередині будівлі на всі боки, навіть вгору. Елемент, що ввібрав воду, стає м'якше і починає руйнуватися під дією маси будинку і природних вібрацій, які людина не відчуває.

При настанні мінусових температур в тілі матеріалу утворюється лід. Сила розширення така, що вона здатна легко зруйнувати і цегла, і бетон. Якщо гідроізоляція і утеплення цоколя не зроблено, то за кілька років опорна конструкція викришиться до такої міри, що будинок почне представляти серйозну загрозу його мешканцям.

Якщо гідроізоляція і утеплення цоколя не зроблено, то за кілька років опорна конструкція викришиться до такої міри, що будинок почне представляти серйозну загрозу його мешканцям

Руйнування цоколя при відсутності гідроізоляції

Вибір способу гідроізоляції в залежності від конструкції цоколя

Кожен елемент будинку несе функціональне, смислове та архітектурну навантаження. По суті, цоколь є частиною фундаменту. У деяких типах будівель основа монолітна і поділ умовно. Прийнято вважати що цоколь - частина будинку, що знаходиться між верхньою межею грунту і рівнем підлоги, хоча технічно цей елемент може бути єдиною конструкцією з фундаментом, але на відміну від останнього потрібно декоративне оздоблення.

Функції цоколя такі:

  • основа несучої частини будинку. Стіни, плити перекриття або лаги спираються на цоколь;
  • захист від проникнення вологи;
  • є частиною конструкції підвалу;
  • підвищує енергоефективність будинку, так як надійно вберігає будова від холодного ґрунту, з яким виключений прямий контакт;
  • як видима частина фасаду грає архітектурну і естетичну роль.

У проекті будівлі відзначаються особливості конструкції нижньої частини будівлі, оскільки вона є основою будови і подальша експлуатація залежить від форми, матеріалу і технології монтажу.

Відповідно до положення щодо стіни будинку цоколь прийнято розділяти на три види:

  • Западаючий. Лицьова площину цоколя зміщена всередину і знаходиться під основною стіною будинку. Технологічно найбільш оптимальний спосіб з точки зору захисту будівлі від вологи. Гідроізоляція цоколя фундаменту укрита несучими конструкціями будинку і менше ніж в інших видах піддається впливам зовнішніх сил;
  • Виступаючий. Фасад будинку з таким видом цоколя надає зовнішньому вигляду фасаду обґрунтованості й візуальної надійності. Вибравши цей варіант, слід акцентувати увагу на монтажі гідроізоляції цоколя зовні, оскільки він відкритий для прямого впливу сонячного випромінювання, дощу, граду і снігу;
  • В одній площині зі стіною. Варіант мало відрізняється від попереднього виду за функціональними характеристиками. Потрібно серйозні заходи щодо забезпечення надійного захисту будівлі.

Залежно від завдань зі створення екстер'єру будинку вибирається конструктивне рішення. Але при будь-якому вигляді, гідроізоляцію цоколя зовні необхідно забезпечити максимальну. Якщо передбачено утеплення, то поверх нього також робиться зовнішній шар захисту від вологи.

З внутрішньої сторони не завжди передбачена ізоляція. Роблять її в міру потреби, наприклад, коли підвал або цокольний поверх використовується в якості службового приміщення або майстерні, що не бажано. Проникнення вологи з ґрунту не єдина причина. Робиться гідроізоляція цокольного поверху зсередини в разі, коли в приміщенні влаштовується сауна або басейн.

види цоколя

Як утеплювач рекомендується застосовувати негігроскопічні матеріали, наприклад пінополістирольні плити. Мінеральна вата не найкращий варіант, але при належному захисту такий метод прийнятний. Мінусом всмоктують речовин є їх можливе намокання і промерзання під час холодів.

Для конструкції фундаменту і цоколя це буде значним навантаженням, оскільки під декоративною обшивкою мінеральна вата здатна утримувати вологу протягом довгого часу.

Облаштовуючи підвал під конкретні цілі, необхідно мати точні геодезичні дані по сезонних коливань рівня грунтових вод. Консультація з сусідами і інформація в регіональних органах Держгеології допоможе правильно визначити технологію гідроізоляції будови.

Проекти сучасних будинків забезпечують власникам максимальний рівень комфорту. утеплений гараж , Домашній кінотеатр або більярдна стають звичним атрибутом побуту. Облаштовувати приміщення цієї спрямованості в основній площі житла недоцільно. Тому вони часто виносяться в підвальне або напівпідвальне простір.

Якщо розумно підійти до вирішення цієї проблеми, то якісна гідроізоляція і утеплення цокольного поверху збільшить корисну площу житла, по комфорту не поступається верхнього рівня.

Якісних матеріалів для досягнення необхідного ступеня захисту сьогодні на ринку багато. Різноманітність товарів цієї категорії дозволяє формувати простір з точними характеристиками.

Різноманітність товарів цієї категорії дозволяє формувати простір з точними характеристиками

Утеплення цоколя листовим пінополістиролом, під яким видно гідроізоляційний шар

Максимальний ступінь захисту, де забезпечена ефективна теплоізоляція, дозволить використовувати приміщення як житлове. Холодний льох відмінно підійде для зберігання продуктів. Площа з регульованим по вологості і температурі режимом влаштовують цінителі вина.

Влаштування гідроізоляційного шару цоколя

Після того, як визначені цілі і необхідні характеристики захисного шару, починають підбирати комплектуючі елементи і основні матеріали.

Якщо необхідно зробити теплоізоляційний шар, то робити його краще зовні. Це не тільки заощадить внутрішній простір, а й підвищить ефективність захисту. Встановлений зсередини утеплювач стане перешкодою для стабілізаційного прогріву стін, які легко досягнутий атмосферної температури. Матеріал, з якого зроблений цоколь будинку буде схильний до критичним навантаженням. Добові та сезонні коливання температури негативно діють на нього, скорочуючи термін служби.

При влаштуванні основи будівлі по периметру несучих конструкцій на гравійно-піщану підкладку укладають вологозахисний шар. Цоколь може бути монолітним або виконаний як окремий елемент.

Цоколь може бути монолітним або виконаний як окремий елемент

Оптимальна схема гідроізоляції і утеплення цоколя

У другому випадку, перед його будівництвом роблять додатковий захисний шар. Це буде додатковою перешкодою для проникнення грунтової вологи в стіни. Фахівці називають цю операцію - горизонтальна гідроізоляція цоколя. При необхідності шар дублюється в верхній частині, перед кладкою стін.

Купуючи матеріали для гідроізоляції, слід уважно ознайомитися з інструкцією і при монтажі враховувати всі рекомендації. Універсальні продукти підійдуть для гідроізоляції цоколя з цегли, блоків та бетону. Але всі зусилля будуть марними, якщо наноситися вони будуть на непідготовлені поверхні. Необхідно очистити її від бруду, пилу і жиру.

При використанні рулонних і плівкових матеріалів поверхню потрібно вирівняти для щільного прилягання ізоляційного шару. Поліпшити якість зчеплення з основою допоможе спеціальний склад - праймер. Актуально цю пропозицію, якщо під основним будинком планується організація робочого або житлового простору. В цьому випадку гідроізоляція цокольного поверху зовні виконується з особливою ретельністю і акуратністю.

Правильна технологія утеплення і гідроізоляції цокольного поверху

Значну частку виробів у цьому сегменті ринку займають матеріали на бітумній основі. Модифіковані присадками склади з армуючої основою зі склопластику або нетканого полімерного полотна за експлуатаційними характеристиками значно перевершують аналогічні вироби минулого покоління і є надійною перешкодою для проникнення вологи в цоколь. Виробники пропонують наступні способи монтажу рулонних і листових матеріалів:

  • Механічний. Фіксується шар за допомогою кріпильних елементів. Стики і краю обробляються герметизирующими складами.
  • Наплавляється. В основу покладено принцип розм'якшення, підвищення еластичності і адгезії бітуму під дією високої температури. Розігрівають матеріал пальником і послідовно укладають.
  • Клейовий. При монтажі немає необхідності користуватися додатковим інструментом або матеріалом. Клейовий шар вже завдано при виробництві. При укладанні потрібно видалити захисну плівку або папір і зафіксувати матеріал за місцем.

Широкий асортимент представлений і в категорії рідинних ізоляційних матеріалів. За методом нанесення прийнято ділити їх на такі категорії:

  • Обмазувальні. Традиційні спосіб створення захисного шару. Склад міцно зчіплюється з оброблюваної поверхнею і при висиханні має невеликий коефіцієнт усадки.
  • Фарбувальні. Для матеріалів цього виду характерна наявність пов'язує і наповнювача. Про принципі дії говорить назва. Рідке сполучна речовина частково проникає в пори, а наповнювач створює прочностной шар.
  • Проникаючі. полімерні склади з поверхнево активною дією і здатністю до плівкоутворення. Необхідно витримувати рекомендований час перед початком наступної операції. Зазначено воно на упаковці продукту і різні склади мають конкретні значення для повної полімеризації шару. Часто застосовується, коли необхідна гідроізоляція цоколя зсередини з наступною обробкою. Наприклад, при влаштуванні басейнів і лазень.
  • Напилювані. Наносяться спеціальним інструментом. У цій категорії пропонуються склади з пенообразователями. Шар в цьому випадку виконує функції утеплювача.

Фундамент і цоколь з напилюваним гідроізоляційним шаром

Захисний шар робиться при будь-якому типі фундаменту. Навіть якщо в якості основи обрані палі або стовпи. Перед монтажем обв'язки або ростверку на дотичні поверхні обов'язково укладають гідроізоляційний матеріал. Якщо в процесі експлуатації будівлі з'являються ознаки проникнення вологи в несучу конструкцію, то слід негайно виявити джерело протікання і вжити заходів до її усунення.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама