Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ароматна колекція - запашний горошок

  1. Шедеври світової селекції
  2. Групи сортів запашного горошку
  3. король літників
  4. садовий парфум

Природний ареал чини запашної охоплює східне Середземномор'я, від Сицилії до Криту Природний ареал чини запашної охоплює східне Середземномор'я, від Сицилії до Криту. На самому початку XVIII століття запашний горошок почав підкорювати Європу. Перші п'ять сортів цієї рослини виведені в Англії в 1800 році. Їх квітки були не настільки великими, як у сучасних культиварів, і пофарбовані в фіолетово-сині або біло-рожеві тони.

Шедеври світової селекції

Найвідомішим селекціонером запашного горошку став англійський садівник Генрі Екфорд (1823-1905). Завдяки йому милий ароматний квітка скромних сільських садів перетворився в справжню квітникарську сенсацію пізнього вікторіанського періоду (кінець XIX століття) і став емблемою прийшла йому на зміну едвардіанської ери (перше десятиліття XX століття).

У 1882 р Екфорд отримав найвищу нагороду Королівського садівницького товариства (Royal Horticultural Society, RHS) за новий сорт запашного горошку «Bronze Prince» У 1882 р Екфорд отримав найвищу нагороду Королівського садівницького товариства (Royal Horticultural Society, RHS) за новий сорт запашного горошку «Bronze Prince». Це стало початком багаторічної роботи садівника з чиною запашної. До 1901 року Екфорд був автором 115 культиварів горошку з відомих в той час 264. За свою роботу він отримав вищу нагороду RHS: Почесну медаль королеви Вікторії.

У Росії селекційні роботи із запашним горошком почалися в 1938 році на Грибовський дослідної станції. Насіння надала англійська фірма «Анвінз» (Unwins). Сучасна селекція йде за двома напрямками: виведення квіток з сильним ароматом або з незвичайною формою і забарвленням. Найкращий результат - поєднання цих якостей, як і в випадку з трояндами, - не завжди виявляється досяжним. Сучасні сорти горошку вражають великими квітками химерної форми, на перший погляд нагадують орхідеї. Їх забарвлення буквально переливається всіма кольорами веселки. Існують сорти з віночками будь-якого кольору і відтінку, крім, можливо, зеленого. В останні роки з'явилися приголомшливі уяву сорти, білі пелюстки яких ніби пописані дрібними штрихами того чи іншого тону.

Чину запашна віддає перевагу сонячне, захищене від вітру місце розташування. Грунт повинна бути окультуреній, живильним, нейтральної за кислотністю. Допустима легка тінь. Погано позначаються на квітучих рослинах різкі перепади денних і нічних температур, викликаючи опадання квітів і бутонів. Для більш пишного цвітіння горошок рекомендується підгодовувати гноєм два-три рази протягом літа. Полив потрібно в жарку суху погоду, при вирощуванні в контейнерах - в міру висихання земляної грудки.



Групи сортів запашного горошку

  • «Купидо» (Cupido)
    Карликові сорти різноманітних забарвлень. Ідеальні для бордюрів.
  • «Спенсер» (Spencer)
    Рослини висотою 1,5-2 м. Пелюстки гофровані, різноманітних кольорів.
  • «Ерлі Спенсер» (Early Spencer) Рослини висотою 1,2-1,5 м. Пелюстки гофровані, різноманітних кольорів. Ранньоквітучі.
  • «Катбертсон Флорибунда» (Cuthbertson Floribunda)
    Рослини висотою 1,5-2 м. Пелюстки гофровані, різноманітних кольорів. Ранньоквітучі.
  • «Галаксі» (Galaxy)
    Рослини вище 2 м. Пелюстки гофровані, різно-образних забарвлень. Є махрові сорти. Пізньо-квітучі.
  • «Мультіфлора Гігантеа» (Multiflora Gigantea)
    Рослини висотою 2-2,5 м. Пелюстки гофровані, різноманітних кольорів. Ранньо-квітучі.
  • «Біжу» (Bijou) Рослини висотою 35-45 см. Пелюстки гофровані, різноманітних кольорів. Пізньо-квітучі. Чи не мають потребу в опорі.
  • «Ройял Фемілі» (Royal Family)
    Квітки великі, махрові. Сорти чутливі до довготі дня, тому не підходять для зимового вирощування.
  • «Джет Сет» (Jet Set, Еліта)
    Включає низькі і напівкарликові сорти з великими квітками. Пелюстки гофровані.
  • «Лайзерс Кенінгшпіль»
    Створена в 1970-х рр. в Німеччині.
  • «Снупі» (Snoopea)
    Карликові сорти, листя яких не мають вусиків. Чи не мають потребу в опорі.
  • «Суперснуп» (Supersnoop) Створена в 1980-х рр. в результаті селекційної роботи з сортами попередньої групи.
  • «Дуплекс» (Duplex)
    Стебла міцні, квітки з подвійним вітрилом, по 4-5 в суцвітті. Середньоквітучих.
  • «Раффлд» (Ruffled)
    Рослини потужні. Пелюстки гофровані. Ранньоквітучі.
  • «Інтерген» (Intergen)
    Рослини висотою 35-65 см. Пелюстки негофрірованние, різноманітних забарвлень. Ранньоквітучі. Чи не мають потребу в опорі.
  • «Лель» (Lel) Рослини висотою 65-100 см, квітки утворюють щільну кисть. Пелюстки гофровані. Можна вирощувати без опор.

Отримуємо розсаду запашного горошку

У середній смузі Росії розумно виростити розсаду запашного горошку на підвіконні. Посів насіння в цьому випадку проводять в середині березня. У регіонах з теплим кліматом насіння висівають у відкритий грунт в кінці березня - початку квітня (сіянці запашного горошку витримують заморозки до -5 ° С).

Розсаду висаджують на постійне місце в середині травня, дотримуючись відстань між рослинами 20-25 см. Високорослі сорти горошку вимагають опор. Запашний горошок рекомендується вирощувати на одному місці протягом одного сезону, повторно займаючи ту саму ділянку цією культурою через 4-5 років. Якщо вам хочеться щороку насолоджуватися ароматними заростями біля ганку або альтанки, можна використовувати контейнери, повністю замінюючи землю в них щовесни.
Розсаду висаджують на постійне місце в середині травня, дотримуючись відстань між рослинами 20-25 см

король літників

В даний час існує декілька тисяч сортів запашного горошку. Як і раніше активно ведеться селекція цієї рослини, щорічно список відомих культурних форм поповнюється на кілька сотень назв.

Сорти чини запашної поділяють на групи за цілою низкою ознак. По висоті виділяють 5 груп: високі (1,5-2 м і вище), напіввисокі (1-1,5 м), низькі (60-80 см), напівкарликові (40-60 см) і карликові (20-30 см ). За кількістю стебел у одного примірника - многостебельная (до 10 стебел 1-2-го порядків) і малостебельние (1-2 стебла). За термінами цвітіння виділяють 3 групи: ранні (цвітуть через 50-55 днів після посіву), середні (через 60-65 днів) та пізні (через 75-80 днів).

В процесі селекції історично склалися 16 груп сортів запашного горошку. Найбільш широко поширеними є групи «Спенсер», «Катбертсон Флорибунда», «Галаксі», «Мультіфлора Гігантеа», «Біжу».

Першою і найпопулярнішою групою сортів чини запашної є «Спенсер» Першою і найпопулярнішою групою сортів чини запашної є «Спенсер». Всі існуючі до неї культурні форми горошку мали невеликі квітки з рівними по краях пелюстками і зімкнутої човником. У 1901 р на Національній виставці запашного горошку в Великобританії садівник Сайлас Коул продемонстрував сорт з великими, хвилястими по краях пелюстками і розімкнутої човником. Містер Коул назвав своє дітище «Countess Spencer» (Графиня Спенсер) в честь своєї господині, прабабусі принцеси Діани.

Старомодні сорти запашного горошку, іноді іменовані «Грандіфлора» або «Пре-Спенсер», як і раніше популярні і численні. Садівники дуже цінують їх за чудовий запах.

У США велику роботу по селекції ранньоквітучих сортів вів Френк Катбертсон, який працював в компанії з виробництва насіння Феррі-Морз. Його ім'ям була названа група сортів «Катбертсон Флорибунда».

садовий парфум

Підшукуючи місце для цієї чудової чини, не забувайте її видового епітета: запашна. Її краще розміщувати так, щоб можна було насолоджуватися запахом квітів: у доріжок, альтанок, лавок, під вікнами або уздовж веранди. Іноді планування будинку не дозволяє висаджувати рослини безпосередньо біля стін, тоді посійте горошок в ящики.

Низькорослі сорти запашного горошку, здатні рости без опор, прекрасно виглядають в бордюрах, на клумбах, в міксбордерах.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама