Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити апельсин, грейфрута, лимон, фінік, ківі і навіть авокадо з кісточки


Як виростити апельсин, грейфрута, лимон, фінік, ківі і навіть авокадо з кісточки

Як виростити апельсин, грейфрута, лимон, фінік, ківі і навіть авокадо з кісточки

Якщо в школі ви не доучили ботаніку, а зараз інтерес знову прокинувся, супермаркети дають дивну можливість реалізувати його за принципом "з'їв - посади". Отже, вивчаємо в магазинні полиці з фруктами, намічаючи поле для експериментів.

Першими привертають погляд всілякі цитрусові, асортимент яких практично не залежить від сезону. Кількість видів і форм сучасних цитрусів дає великий простір для тренування пам'яті: апельсин, мандарин, лимон, лайм, грейпфрут, манеола, клементин, каламондін, цитрон, помаранча, помело, кумкват ... І в багатьох з'їдених плодах цілком вистачає кісточок. Досвідчені сівачі радять потримати кісточку кілька хвилин у роті, і тут же посадити, чи не підсушуючи. Можливо, це актуальне зауваження для якихось зовсім екзотичних цитрусів, в родоводі яких без геральдичної палати не розберешся. Але лимони прекрасно сходять і з кісточок, кілька днів пролежали на блюдечку на кухонному столі в очікуванні, поки руки дійдуть до їх посадки.


Інше питання, що з магазинних цитрусових виросте з часом. Більшість з них в природі - величезні дерева, але що виросте з кожної конкретної кісточки, непередбачувано. Може вийти цілком компактний і симпатичний екземпляр. Одне "але": нещеплені цитрус раніше, ніж через 7-10 років плодів точно не принесе. Та й потім урожай навряд чи буде вражаючим. Робити щеплення же цитрусовий дичка, який із з'їденого магазинного фрукта можна приблизно з Полуторогодовалий віку. Лимон, наприклад, до цього віку виростає приблизно в півметра висотою при товщині стовбура близько 8 мм. Якщо ви загориться цією ідеєю, виникне два питання: чому саме прищеплювати (які сорти цитрусових виведені спеціально для зимового саду або кімнатної культури) і як робити щеплення. Відповідь можна знайти в спеціальній літературі або у Всесвітній павутині. В останньому випадку є шанс там "навіки оселитися", "закоренившись" на якомусь цитрусовом форумі, де ви точно дізнаєтесь багато нового. Наприклад, де беруть тріфоліата або Бігард, а заодно, що це таке, і чому вони при неїстівних плодах хороші як підщепи. А список гібридів поповниться Лаймкват, оранжекватом, цітранжом, цітранжеллой, лімолаймамі, лімандарінамі і яким-небудь танжело.


Не гірше цитрусових сходять кісточки з покупних гранатів. Гранат, або гранатник, в природі істотно скромніше за розміром, ніж дерева лимона, грейпфрута або апельсина. Його сіянці простіше і цікавіше формувати: він і сам по собі охоче росте чагарником або багатоствольних деревцем. Цвісти юні гранати починають раніше, ніж цитрусові, вже на 3-4 рік. Це багатодомних рослина: на ньому можна побачити квіти трьох типів - чоловічі, жіночі та двостатеві. Гранатіна (так називають плоди), навіть якщо зав'язалися, в кімнатних умовах визрівають дуже довго. Так що, якщо ваша мета - поїсти гранатів, то простіше купити їх в магазині. Навіть якщо ви сіяли НЕ кісточки з'їденого плоду, а насіння одного з кімнатних сортів карликового граната. Зате завдяки зовнішній привабливості і потенційному довголіттю гранатовий сіянець має всі шанси стати загальним улюбленцем, який дістанеться у спадок вашим онукам.


Ще один "фруктоовощ", який заслуговує на увагу початківців, - авокадо або "алігаторова груша". Дерево це відноситься до сімейства Лаврові, називається Персея американська (Persea americana) і в природі виростає до 18 метрів у висоту. Пророщувати його набагато цікавіше, ніж лимон або гранат. При покупці важливо правильно вибрати зрілий плід, інакше кісточка може не прорости. Недозрілий плід авокадо можна потримати кілька днів в одному контейнері зі стиглим бананом, щоб він "дійшов". Пророщувати акуратно витягнуту кісточку можна декількома способами:

  • увіткнути широкою нижньою частиною в землю на глибину 2-3 см. Якщо перед посадкою видалити з кісточки оболонку, процес піде швидше;
  • вставити в кісточку на рівні середини дві-три зубочистки або сірники. Вони послужать опорами, за які ви підвісити її над склянкою з водою. Нижня частина кісточки повинна торкатися води, вам доведеться стежити, щоб вода не опускалася нижче заданого рівня. Через два-три тижні з'являться корені і кісточку можна буде перемістити в горщик із землею. При посадці закопується з'явилася корінець і нижня частина на 2-3 см. Велика частина кісточки повинна залишитися над поверхнею грунту;


Велика частина кісточки повинна залишитися над поверхнею грунту;

  • покласти кісточку на вологу серветку або ватку і постійно змочувати її. Коли кісточка розділиться на дві частини - можна садити в горщик.

Сіянці авокадо виглядають досить екзотично: стебло з'являється між половинками кісточки, яка лежить в горщику як прикраса. Але цим декоративність авокадо як кімнатної рослини і вичерпується. Персея стійко чинить опір спробам формувати її прищіпкою. І хоча зростає вона потужно і швидко, плодів в домашніх умовах не приносить ніколи. На відміну від неї, хурма, вирощена з кісточки, може навіть зацвісти на 4-6-ий рік.

Щоб витягти насіння ківі, доведеться докласти деяких зусиль. Слід ложечкою вишкребти серцевину з дрібними чорненькими насінням, а потім промити, які не розгубивши при цьому видобутої дрібниці. Це найскладніший етап при посіві ківі. Насіння стиглих плодів сходять потім добре і швидко. Головне - не закопати їх занадто глибоко, досить присипати зверху 1-2 мм субстрату. Виросте актинідія китайська (Actinidia chinensis) або актинідія делікатесна (Actinidia deliciosa), близькі родичі якої успішно плодоносять в садах середньої смуги Росії.

Насіння фейхоа доведеться добувати тим же способом, що і ківі. З них виростає акка (Acca sellowiana), що відноситься до сімейства Миртові. При одночасному посіві насіння, вийнятих з плоду фейхоа, і покупних насіння метросідерос, також відноситься до цього сімейства, перші продемонстрували кращу схожість, темпи зростання, зовнішню привабливість і волю до життя. У природі акка виростає до 4 метрів у висоту. У кімнатних умовах непогано піддається формуванню, зацвітає охочіше мирта, але, на жаль, має загальні для всіх миртових проблеми з організацією зимівлі.

Сіяти, як не дивно, можна і сухофрукти. Наприклад, цілком успішно проростає кісточки в'ялених фініків. Очікування сходів, правда, може трохи затягнутися. Кісточка, прибудована в горщик до іншого квітці, де було "зайве місце", здатна прорости через півроку-рік після посадки, коли про неї і думати забули. Фінікові пальми з кісточок ростуть в кімнатних умовах дуже повільно. Приріст в три-чотири листи за чотири роки може вважатися хорошим. Втім, при нестачі місця такий темп зростання можна навіть порахувати гідністю.


Втім, при нестачі місця такий темп зростання можна навіть порахувати гідністю

Якщо вам раптом попадеться на очі маракуйя - та сама, з йогурту з загадковим "персиком-маракуйей", - купіть її обов'язково. Під цією назвою продаються соковиті кисло-солодкі плоди пасифлори їстівної (Passiflora edulis). Кісточки в них теж їстівні, але краще їх приберегти для посіву. Свіжі насіння з стиглих плодів сходять швидко і дружно. Сіянці виходять міцні і досить швидко виростають в весьмадекоратівную ліану, в домашніх умовах не тільки квітучу, але і плодоносить. Єдиний недолік насіннєвого розмноження цього виду - сіянці починають цвісти на 2-4-й рік, відстаючи в цьому від рослин, розмножених вегетативним способом. Якщо укоренити держак від однорічного сіянця, він може зацвісти навіть раніше або одночасно з маточним екземпляром.


Якщо укоренити держак від однорічного сіянця, він може зацвісти навіть раніше або одночасно з маточним екземпляром

Ще одна дивина з полиці супермаркету - пепіно, або динна груша. Ця рослина починає плодоносити вже на 4-6 місяць. Але навіть без урахування врожаю, воно стоїть посіву: листя - як у перцю, квітки - як у картоплі, плід - як у груші, а за смаком нагадує диню. На жаль, проростають насіння тільки з стиглих плодів, які важко зустріти в магазинах через труднощі транспортування.

Чудовою нагодою для поповнення "насіннєвого фонду" є відпускні подорожі в теплі країни. Там можна спробувати в буквальному сенсі слова небачені раніше фрукти: мушмулу, черімойю, гуаву, Чику, мангостін, рамбутан ... і багато-багато іншого. Чому б не зберегти для посадки їх насіння ?!

Поділилася - Інна Суворова.

джерело

Сподобався наш сайт? Приєднуйтесь або підпишіться (На пошту будуть приходити повідомлення про нові теми) на наш канал в МірТесен!

Чому б не зберегти для посадки їх насіння ?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама