Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити апельсин з кісточки в домашніх умовах (догляд і пересадка)

  1. Пам'ятка по догляду за рослиною До 3-х років - щорічно, після - кожні 3 роки Влітку 20-24, взимку...
  2. температура
  3. полив
  4. обприскування
  5. Грунт
  6. добриво
  7. Вологість
  8. Особливості
  9. Обрізка / Опора / Підв'язка
  10. хвороби
  11. проблеми
  12. розмноження
  13. Вирощування апельсина з кісточки в домашніх умовах
  14. живцювання
  15. пересадка
  16. Корисне відео

Пам'ятка по догляду за рослиною

До 3-х років - щорічно, після - кожні 3 роки Влітку 20-24, взимку 10-14 З травня по кінець вересня - 2 рази на тиждень, взимку - раз в 1-2 тижні Влітку - щодня Яскраве розсіяне світло Дерево з кісточки цвіте тільки на 12-15 рік життя

освітлення

Апельсин - світлолюбна рослина Апельсин - світлолюбна рослина. Для правильного росту і плодоношення апельсину необхідне яскраве світло.

Дорослі екземпляри добре переносять прямі сонячні промені.

Але молоді саджанці потрібно привчати до такого висвітлення поступово. Поки вони не розростуться, їх необхідно прикривати від прямих променів.

температура

Апельсин - субтропічна рослина, тому воно не любить сильну спеку. влітку комфортної температурою для нього є 20-24 ° С, але може витримувати підвищення її до 30 ° С.

Взимку температура змісту апельсина може бути знижена до 10-14 ° С.

полив

Апельсин любить помірний полив Апельсин любить помірний полив. Його не можна поливати занадто рясно, але кому землі в горщику апельсина ніколи не повинен пересихати.

Взимку, коли рослина містять при низькій температурі, поливати слід набагато рідше - щотижня або навіть 2 рази на місяць.

обприскування

Обприскують кип'яченою водою кімнатної температури.

Обприскування апельсина в літні місяці проводиться щодня, особливо якщо повітря в приміщенні нагрівається вище 25 ° С. Якщо погода стоїть прохолодна, частоту обприскувань можна скоротити до 1-2 разів на тиждень.

Взимку при низькій температурі обприскування не проводять, так як може початися загнивання листя.

Грунт

Для вирощування апельсина підійде грунт з нейтральною реакцією Для вирощування апельсина підійде грунт з нейтральною реакцією. Приготувати її нескладно.

Потрібно взяти в рівних частинах листову, дернову землю і перегній. Сюди ж додають трохи крупного промитого піску і деревного вугілля.

Можна використовувати покупну земляну суміш для цитрусових.

добриво

Підгодовують дерево тільки в період вегетації і цвітіння з початку травня по кінець вересня. Для цього застосовують комплексні рідкі добрива.

Можна придбати спеціальні збалансовані добрива для цитрусових. З початку жовтня підгодівлю припиняють - у рослини починається період спокою.

Вологість

Дерево добре росте при підвищеній вологості. Недолік вологи в повітрі часто призводить до засихання кінчиків листків.

Повітря в приміщенні, де росте апельсин, бажано зволожувати шляхом обприскування листя і змісту рослини в глибокому піддоні з зволоженим піском або керамзитом.

Особливості

Розглянемо особливості догляду за кімнатним апельсином в домашніх умовах. Дерево, вирощене з кісточки, зацвітає тільки на 12-15 році життя. При цьому воно не зберігає сортові особливості. Для того щоб отримати плоди вже через 4-5 років, на сіянець прищеплюють держак плодоносного апельсина. Рослини, вирощені з живців, зберігають всі особливості сорту і зацвітають на 5-6 році життя.

Для гарного цвітіння і плодоношення апельсин потребує прохолодної зимівлі Для гарного цвітіння і плодоношення апельсин потребує прохолодної зимівлі. Якщо дерево утримувати цілий рік при кімнатній температурі, воно не буде цвісти.

Зацвітає апельсин навесні після закінчення зимівлі. Деякі рослини цвітуть навіть 2-3 рази на рік.

Оптимальна температура для цвітіння - 18 ° С, при більш високій температурі рослина може скинути бутони. Квітки апельсина - самозапильні. Плід дозріває в залежності від сорту від 6 до 12 місяців.

Обрізка / Опора / Підв'язка

Обрізку кімнатного апельсина проводять навесні до початку активного росту. Якщо дерево не обрізати , Воно не буде виглядати красиво, а поява квіток і плодів затягнеться.

Квіти утворюються на гілках апельсина 5 порядку і вище. Це означає, що до того як сформована розгалужена крона дерева, воно цвісти не буде. Тому у сіянця апельсина вкорочують верхівку на висоті близько 20 см. Після цього починається ріст бічних пагонів 1 порядку.

У молодого апельсина залишають 4-5 найсильніших гілок 1 порядку, вкорочують їх до довжини 20-25 см, інші пагони вирізають У молодого апельсина залишають 4-5 найсильніших гілок 1 порядку, вкорочують їх до довжини 20-25 см, інші пагони вирізають.

Гілки 2 порядки, які відростають від основних скелетних гілок, вкорочують до довжини 25 см. Пагони 3 і 4 порядків вкорочують на 5 см.

На цьому формує обрізка завершена. Щороку потрібно вирізати слабкі пагони і зайві гілки. Самі гілки необхідно підрізати, щоб надати кроні певну форму.

хвороби

Апельсини схильні безлічі грибкових захворювань. Але хворіють зазвичай слабкі рослини, за якими погано доглядають. Найпоширеніші грибкові захворювання: коренева гниль, грибок сажі, парша і бородавчаста.

Коренева гниль виникає через надмірне зволоження ґрунту і застою води в горщику. Хвороба розвивається непомітно, поки рослина не починає інтенсивно втрачати листя. Врятувати дерево можна тільки пересадкою в новий субстрат. Гнилі коріння необхідно видалити.

Грибок сажі проявляється на листках і гілках у вигляді чорного нальоту Грибок сажі проявляється на листках і гілках у вигляді чорного нальоту. З ним можна впоратися, видаляючи наліт і провітрюючи приміщення. Також необхідно знизити інтенсивність поливу.

На листі хворих паршею апельсинів утворюються темні опуклості. Листя опадає, а кора на уражених гілках тріскається.

Для боротьби з хворобою застосовують мідний купорос, бордосскую рідина і інші фунгіциди. Обприскування проводять навесні і після закінчення цвітіння. Хворі листя і гілки зрізують і спалюють.

Бородавчаста - грибкове захворювання, при якому на пагонах дерева утворюються нарости, а на його листі - сірі бородавки. Хворі гілки гинуть. Для боротьби з хворобою застосовують бордосскую рідина, якою обприскують крону після зимівлі, після цвітіння і в середині літа.

Апельсинові дерева вражають практично всі відомі шкідники кімнатних рослин. Найбільше рослини страждають від щитівок. При виявленні шкідників потрібно терміново обприскати рослину інсектицидами.

проблеми

Догляд за апельсиновим деревом в домашніх умовах може супроводжуватися проблемами. Всі проблеми вирощування апельсина виникають через недотримання елементарних правил догляду за цією рослиною. Ось деякі з них:

розмноження

У домашніх умовах апельсин розмножується насінням і живцями. Перший спосіб - найбільш тривалий. З кісточки апельсина виростає дичка - рослина без сортових особливостей.

Щоб на такому дереві росли сортові плоди, його потрібно прищепити. Живцювання дозволяє досить швидко виростити дерево з усіма ознаками сорти материнської рослини.

Розглянемо, як виростити апельсин з кісточки в домашніх умовах.

Вирощування апельсина з кісточки в домашніх умовах

Посів апельсинових кісточок зазвичай проводять навесні, так як сіянці будуть перебувати при інтенсивному природному освітленні, що благотворно вплине на їх зростання. Але проростуть кісточки і в будь який інший час року.

Перед тим як виростити апельсин будинку, потрібно вибрати насіння. Насіння потрібно вибирати найбільші з найбільш зрілих плодів.

Насіння загортають у вологу ганчірку або вату і поміщають їх в маленьку скляну баночку, яку накривають поліетиленом або пластиковою кришкою Насіння загортають у вологу ганчірку або вату і поміщають їх в маленьку скляну баночку, яку накривають поліетиленом або пластиковою кришкою.

Температура для пророщування потрібна не менше 22 ° С. У цих умовах кісточки проростають через 3-5 тижнів.

Коли паростки апельсина досягають величини 1-1,5 см, їх пересаджують в окремі горщики з ґрунтом. У кожному з них необхідний дренажний шар.

Висаджений паросток апельсина ставлять в освітлене місце, але не під сонце, і щодня обприскують кип'яченою водою. Грунт регулярно зволожують, щоб він не пересихав.

Після утворення 6 листків сіянці апельсина пересаджують в більш просторі ємності. Коли їх стовбур досягне 20 см, проводять прищипування верхівки.

живцювання

Живці апельсина отримують в результаті планової щорічної обрізки. Їх укорінюють в грунті або у вологому вермикуліті. Іноді вони пускають коріння навіть у воді. Живці можна вкорінювати в будь-який час року.

Зрізані живці апельсина близько 10 см в довжину, висаджують у вологий субстрат і накривають скляними банками Зрізані живці апельсина близько 10 см в довжину, висаджують у вологий субстрат і накривають скляними банками. Температура для вкорінення потрібно не нижче 22 ° С.

Укорінення займає 2-3 тижні. Для кращого вкорінення живці слід замочити в розчині стимулятора кореневого зростання.

пересадка

Коли можна пересаджувати апельсин будинку? Пересадку апельсинових дерев роблять навесні до початку травня. До 3-річного віку їх пересаджують щороку, далі - кожні 3 роки. Дуже великі дерева не пересаджують, а тільки замінюють верхній шар грунту в діжці на свіжу грунт. Роблять це щорічно навесні.

Пересаджують апельсини методом перевалки, так як рослини погано переносять цю процедуру Пересаджують апельсини методом перевалки, так як рослини погано переносять цю процедуру.

Новий горщик вибирають на 2 см більше попереднього по діаметру. Не можна брати занадто великий горщик, так як неосвоєна корінням земля починає закисати.

На дно горщика укладають шар керамзиту товщиною не менше 3 см.

Апельсин виймають з горщика разом із земляною грудкою і переставляють в нову ємність. Порожнечі, що утворилися між кореневою системою і горщиком заповнюють свіжою грунтом.

Не слід сильно заглиблювати дерево, так як стовбур, засипаний землею, може почати гнити. Після перевалки дерево 2-3 тижні можна виставляти на сонце.

Корисне відео

Рекомендуємо подивитися корисне відео по темі статті:

Тепер ви знаєте, як зростає апельсин з кісточки в домашніх умовах, а також як доглядати за апельсиновим деревом.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама