Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

апельсини

  1. Історія апельсина
  2. застосування апельсина
  3. Зовнішній вигляд Вашингтон Нейлв
  4. сорти апельсинів
  5. склад апельсина
  6. Вирощування апельсинового дерева
  7. період спокою
  8. Догляд за деревом
  9. пересадка апельсина
  10. Як правильно вибрати апельсини
  11. Як правильно зберігати апельсини

Апельсин (Citrus sinensis), являє собою вічнозелене плодове деревна рослина, що відносяться до роду цитрус сімейства рутових. До теперішнього часу біологам так і не вдалося виявити жодного виду дикого апельсина.
Апельсин - дуже поширене і древнє цитрусове рослина.

Історія апельсина

Імовірно його почали культивувати близько 4000 років до н.е. в Південно-Східній Азії. У стародавніх літописах він згадується раніше за інших цитрусових. В Китаї апельсинові дерева вирощували за 220 років до н.е. Пізніше ця культура поширилася в Єгипті, Північній Африці, країнах Середземномор'я.
Першими європейцями, покуштувати апельсин, були солдати відомого полководця Олександра Македонського. У Європі, з XI століття, спочатку вирощувався кислий апельсин, завезений маврами в Середземномор'ї. Пізніше, в XV столітті, апельсин з солодкими плодами привезли з Палестини хрестоносці-Португалія, тому тривалий час їх іменували «португальськими плодами».

застосування апельсина

З плодів апельсинів варять варення, джем , готують соки і компот и.

Шкірка апельсина застосовується як цедри для випічки , А також для приготування лікерів у Флоренції і Болоньї.
Основна маса плодів вживається в їжу свіжими і у вигляді ароматного, смачного і корисного соку. Вони мають величезне значення в харчовій і кондитерській промисловості, де з них роблять джем, пастилу, цукати , Лікери, тонізуючі напої .

Апельсинове масло, одержуване пресуванням з шкірки плодів, має солодкий фруктовий аромат, використовується у виробництві парфумерії та косметики , А також в медицині.

Апельсинові дерева вирощуються в оранжереях багатьох ботанічних садів. Викликає інтерес вирощування апельсина і у любителів кімнатного садівництва. Але рослина це досить примхлива і не маючи достатнього досвіду, домогтися його плодоношення в кімнаті не так-то просто.
Кімнатних сортів апельсина порівняно небагато, але всі вони дають чудові плоди, різноманітні за гамою смакових відтінків, забарвленням і розмірами.

Найбільш поширений і добре зарекомендував себе старий добротний сорт Вашингтон Нейвл, завезений в Росію в кінці XIX століття з Каліфорнії. Він відноситься до так званих «пупковим» апельсинів. Пупкові апельсини зазвичай найбільші і солодкі. Вони мають на нижній частині плоду сліди, злегка виступає з шкірки другого недорозвинений плода.

Зовнішній вигляд Вашингтон Нейлв

Вашингтон Нейлв - середньо-росле деревце висотою 1,5-2 метра, з щільними, овальними, темно-зеленим листям. Зацвітає на 4-5-му році життя, як правило, навесні. Білі ароматні квітки нерідко зібрані в суцвіття. Плодоносить не надто рясно але регулярно.
Плоди дозрівають протягом 9 - 11 місяців. М'якоть соковита, кисло-солодка, з приємним ароматом.

Карликова форма цього сорту - апельсин Мархеульскій, являє собою низькоросла деревце з короткими пагонами і м'якими колючками. Плоди у нього великі, з характерним «пупком» і шорсткою помаранчевої шкіркою.

У числі кімнатних солодких сортів є і так звані «червоні» апельсини. Вони дрібніше за розміром плодів, відрізняються червонуватим кольором дуже соковитою м'якоті. До них належать такі сорти: Доблефіна, Томанго.

Цікавий тонкошкірі апельсин Темпл, виведений селекціонерами в результаті схрещування червоного апельсина і мандарина. Його плоди відрізняються високими смаковими якостями.

У колекціях ботанічних садів і у досвідчених цітрусоводов-любителів зустрічаються і інші, придатні для вирощування в кімнаті сорти:

  • Валенсія,
  • Гамлін,
  • Гомосаса,
  • Парсон Браун.

Менш поширені в кімнатному садівництві гібриди апельсина з лимоном (Лімонанж) і мандарином (тангор), але їх вирощування представляє безперечний інтерес для цітрусоводов.
Зміст кімнатного апельсина мало чим відрізняється від традиційного лимона.

сорти апельсинів

Кількість сортів апельсина, створених селекціонерами, величезна. Досить сказати, що кожен рік на нашій планеті з'являється 10-15 нових сортів апельсинових дерев.

  1. Балта (Пакистан)
  2. Беладонна (Італія)
  3. Берна - вирощується в основному в Іспанії
  4. Биондо Комуні - широко вирощується в басейні Середземного моря, особливо в Північній Африці і Єгипті, Греції (де він називається Koines), Італії (називається Liscio) і Іспанії. Його також називають Beledi і Nostrale. В Італії цей сорт дозріває в грудні, раніше ніж конкуруючий Тарокко.
  5. Биондо Річчіо (Італія)
  6. Каданер - апельсин без кісточок з прекрасним смаком, який тут вирощували в Алжирі, Марокко та Іспанії, де є досить популярним. Відомий широким спектром торговельних найменувань, в тому числі Кадена Фіна, Кадена Джуесо, Прекоке де Валенсія, Прекоке де Канарські острови і Сан Пепінс (Валенсія без кісточок). Він був першим апельсином, вирощеним в Іспанії в 1870р. Починає дозрівати в листопаді.
  7. Калабрезе або Калабрезе овал (Італія)
  8. Карвальял (Португалія)
  9. Кастеллана (Іспанія)
  10. Сланор (Південна Африка)
  11. Дон Джао (Португалія)
  12. Фукухара (Японія)
  13. Гарднер (штат Флорида). Цей апельсин дозріває на початку лютого одночасно з Мідсвіт. Гарднер також стійкий до холоду, як і Харді з Мідсвіт.
  14. Хамлін (світової)
  15. Гомосасса (Флорида)
  16. Яффа Джінченг - найпопулярніший апельсин в Китаї
  17. Джоппі (Південна Африка, штат Техас)
  18. Хеттмалі (Ізраїль, Ліван)
  19. Кона - один з видів Валенсії, певний на Гаваях в 1792 році капітаном Джорджем Ванкувером, якому корабельний лікар і натурист Арчибальд Мензіс дав кілька саджанців на борт, а також гавайських шеф-кухарям. Протягом декількох десятиліть 19 століття ці апельсини були провідним експортним продуктом з району Кона на Великому острові Гаваї.
  20. Лю Гім Гонг (штат Флорида) розроблений Лю Гім гонг, китайським мігрантом, відомим як "цитрусовий геній". У 1888р Лю вивів сорти "Хартс пізній" Валенсії і "Середземноморський солодкий", які дають солодкі апельсини в холодний період. Спочатку вважався гібридом, "Лю Гім Гонг" пізніше виявився підвидом Валенсії. Поширений в розпліднику Глен Діви Марії, даний сорт був нагороджений Срібною медаллю Уайлдера американського суспільства в 1911р, першою нагородою для цитрусових. Сорт "Лю Гім Гонг" як і раніше вирощується у Флориді, але продається під загальною назвою "Валенсія".
  21. Макетера (Іспанія) відома своїм унікальним смаком.
  22. Мальтаісе (Північна Африка)
  23. Мальтаісе овал (Південна Африка), вирощується в Каліфорнії в якості Гарі або Калійорнійского середземноморського солодкого
  24. Маррс (Каліфорнія, Іран, штат Техас) з відносно низькою кислотністю
  25. Мідсвіт (штат Флорида) - є новим Сціон, схожим на Хамлін. Він дозріває пізніше багатьох і стійкий в холоду. Урожайність і якість подібні Хамлін, але сік глибшого кольору.
  26. Моро Тарокко популярний в Італії і являє яйцеподібну форму, що нагадує Танджело, з характерним карамельним кольором ендокарпій. Оригінальна мутація відбулася в 17 столітті на Сицилії, створивши вражаючий темно-карамельний ендокарпій. Цей колір є результатом пігменту під назвою антокарпіюм і зазвичай не зустрічається серед цитрусових, але є звичайним для інших червоних фруктів і квітів.
  27. Мозамбі (Індія, Пакистан). Настільки низька кислотність і прісний смак, що може бути класифікований як кислий.
  28. Парсон Браун (штат Флорида, Мексика, Туреччина) - один з широко вирощуваних апельсинів у Флориді для отримання соку, який втрачає популярність через нових сортів з великою кількістю соку, вищої кислотністю і низьким вмісту цукру. Цей сорт виник як шанс розсади в будинку преподобного Л. Брауна поблизу Вебстера, штат Флорида, в 1865р. Плоди круглі, середнього розміру, мають товщину галькової шкірки і містять по 10-30 насіння. До сих пір вирощуються, так як є найбільш ранніми дозрівають апельсинами в США. Зазвичай встигають на початку вересня в районі Долини Техас, з початку жовтня по січень в штаті Флорида. Шкірка і сік не дуже яскравого кольору, але сік досить якісний.
  29. Пера (Бразилія) - популярний в бразильській цитрусової промисловості. У 2005 році там було вироблено близько 7,5млн тонн даного апельсина.
  30. Пера Коро (Бразилія)
  31. Пера Натал (Бразилія)
  32. Пера Ріо (Бразилія)
  33. Пайнепл (Північна і Південна Америка, Індія)
  34. Прем'єр (Південна Африка)
  35. Сорт червоної мутації апельсина Валенсія, який має більше м'якоті і соку, і меншу кислотність, ніж у Валенсії. Також містить менше вітаміну С. Даний сорт був виявлений в 1955р в гаю біля Себринга, штат Флорида, Полом Родом.
  36. Роблю - вперше був виявлений в Мадриді (Іспанія) в 1851 році Джозефом роблю на його садибі, яка зараз є парком роблю в Тампі (штат Флорида). Сорт відомий високим вмістом цукру.
  37. Королева (Південна Африка)
  38. Салюстіана (Північна Африка)
  39. Сатгуді (Південна Індія)
  40. СеЛеТи, Селекта (Австралія, Бразилія) - з високим вмістом кислоти.
  41. Шамуті (африка, Азія, Греція) - солодкий
  42. Шамуті Яффро (Ізраїль) - більш рання мутація, яка поступається палестинським видам, що датується приблизно бути 1850 роком. Дерево вважається декоративним через густого листя, великих листя і відсутності шипів. Апельсин збирається в Ізраїлі з грудня по травень.
  43. Шамуті-Масрі (Єгипет) - черговий варіант Шамуті
  44. Санстар (штат Флорида) - новий сорт, дозріває в середині сезону (грудень - березень). Колір соку темніше, ніж у Хамлін. Більш стійкий до холоду, ніж багато апельсини середини сезону.
  45. Томанго (Південна Африка)
  46. Верна (Алжир, Марокко, Мексика, Іспанія)
  47. Віціеда (Алжир, Марокко, Іспанія)
  48. Вестин (Бразилія)

склад апельсина

У плодах апельсина варіює різні речовина, в залежності від сорту.

Середні показники такі:

  • 12% цукрів;
  • 0,6-2% лимонної кислоти;
  • 50 65 мг аскорбінової кислоти.

Якщо розглядати хімічний склад апельсина, то 100 г апельсина міститимуть:

  • 87г - вода,
  • 11.75г - моносахариди,
  • 9.35г - вуглеводи,
  • 0.94г - білки,
  • 0.12г - жири,
  • 2.4г - харчові волокна.

калорійність апельсина 47ккал.
У апельсинах міститься велика кількість мікроелементів: багато калію (181мг), кальцій (40мг), фосфор (14мг), магній (10мг), залізо (100 мкг), цинк (70мкг) і мідь (45мкг).
Крім того, в плодах апельсина присутні вітаміни С, B1 і P, мікроелементи (кальцій, калій, фосфор і безліч інших), антиоксиданти. Шкірка апельсинових плодів включають в себе до 2% ефірного масла.

Вирощування апельсинового дерева

Але апельсин більш холодостоек і світлолюбний. Для його утримання підійде вікно тільки південній орієнтації - це принципово важливо, оскільки на північній стороні деревце розвивається повільніше і дає нечисленні плоди кислуватого смаку.
Апельсин любить прямі сонячні промені, особливо в період дозрівання плодів. При достатній кількості тепла і світла вони стають більш солодкими.

Влітку апельсинове деревце бажано винести на відкрите повітря - це забезпечить йому найкращий ріст і розвиток. Але в перші дні, особливо в полудень, його потрібно притіняти марлею або тонким лутрасилом, щоб листя не постраждали від сонячних опіків.

період спокою

Взимку, коли світла мало, а світловий день короткий, рослина потрібно досвечивать, збільшуючи довготу дня до 10-12 годин. У цей період, якщо є така можливість, апельсин краще тримати при зниженій температурі повітря, що сприятливо позначиться на весняному цвітінні.
Взимку апельсин знаходиться в стані спокою, процеси росту у нього загальмовані і відповідно води йому потрібно менше. Тому інтервали між поливами повинні бути збільшені. З жовтня і до кінця лютого рослина підгодовують добривами не частіше 1 рази в 1,5-2 місяці.

Догляд за деревом

Деревце апельсина можна формувати на свій смак, хоча і без будь-якого втручання воно часто самостійно утворює досить красиву крону.
Розмножують апельсин в основному щепленням на сіянці або повітряними відведеннями, так як живці важко вкорінюються, а у деяких сортах не вкорінюються взагалі. Не можна використовувати в якості підщепи апельсина понцірус тріфоліата, так як через своїх біологічних особливостей він абсолютно не підходить для кімнатного культивування цитрусових.
Початківцю цітрусоводу следуeт мати на увазі, що, висіяли насіннячко будь-якого сорту апельсина і вирощуючи з нього плодоносні деревце, йому доведеться дуже довго чекати врожаю - найчастіше років 10-15. Отримані ж плоди, найімовірніше, будуть невисокої якості, тому що в цьому випадку сортові ознаки, як правило, не успадковуються. Тому насіннєве розмноження апельсина не рекомендується.

пересадка апельсина

Молоді рослини слід пересаджувати щорічно, в кінці зими; дорослі - через 3-4 роки, способом перевалки.

Як правильно вибрати апельсини

При покупці апельсинів, вибирайте блискучі, тверді на дотик і важкі, важкі плоди. Апельсин повинен важити як би більше, ніж здається дивлячись на нього. Таким чином, за відчуттями можна вибрати соковиті, солодкі і найбільш корисні плоди.

Крім того не думайте, що колір апельсина гарантує його якість. Дуже часто виробники додають червоний пігмент в апельсини, щоб вони виглядали красиво. Але це зовсім не означає, що перед Вами зрілі і хороші фрукти.
Тому не бійтеся придбати злегка зеленуваті апельсини. Це не означає, що вони погані. Для апельсинів це допустимо.

Як правильно зберігати апельсини

Зберігати апельсини можна як в холодильнику, так і поза ним. Не варто, звичайно, їх зберігати разом з якими-небудь овочами, що лежать в холодильнику. Але при цьому їх не потрібно упаковувати.
Апельсиновий сік правильніше зберігати в морозильній камері, в замороженому вигляді.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама