Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ясно, хто робить погоду

Кожен рубль, вкладений в метеослужби Союзної держави, дає для економіки більше 5 рублів віддачі


Які сьогодні пріоритети в роботі метеорологів Білорусі і Росії Які сьогодні пріоритети в роботі метеорологів Білорусі і Росії? Цей та інші важливі питання були в порядку 53-й спільної колегії Комітету Союзної держави з гідрометеорології та моніторингу забруднення природного середовища, яке пройшло в Новополоцьку. 10 років тому була створена спільна колегія, і з тих пір партнери регулярно зустрічаються, обговорюють спільні проблеми, проекти, дають рекомендації, як «робити погоду». Взяти, приміром, спільну розробку республіканського Гідрометеоцентру Білорусі та НДІ Гідрометцентру Росії, що стосується автотраси Брест - Москва. Прогноз по кожному населеному пункту, розташованому вздовж шосе, оновлюється кожні 3 години. Скористатися ним може як рядовий автолюбитель, так і дорожники, комунальники.


- Взимку своєчасне застосування реагентів, посипання, полив не дадуть утворитися ожеледиці. Від своєчасного використання снігоприбиральної техніки залежить, чи з'являться замети на дорозі чи ні. А це вже пропускна здатність, відсутність аварійності, комфорт, - стверджує начальник Республіканського гідрометеоцентру Білорусі Анатолій Поліщук. - Така ж система оновлення інформації працює на Мінській кільцевій автодорозі. Економічний ефект від її застосування з листопада 2010 року по лютий 2011-го перевищив 1 мільярд рублів.


У роки перебудови спостережна мережа, що займається актинометричні дослідженнями (спостереження за сонячною радіацією), виявилася в кризі. У Білорусі 13 таких станцій. У Росії їх - 190. Прилади і датчики, що використовувалися на станціях, вже багато разів вичерпали свій ресурс. В СРСР їх випускали тільки в Грузії. Але спільними зусиллями року три назад ситуацію вдалося виправити. Ось що з цього приводу розповіла Олена Махоткина, вчений секретар Головної геофізичної обсерваторії імені А.І. Воєйкова в Санкт-Петербурзі:


- Під нашим методичним керівництвом мінське ВАТ «Пеленг» почало випускати необхідні датчики. Вони сертифіковані, працюють. Зараз йде технічне переоснащення спостережної мережі.


Після розпаду СРСР науково-дослідні інститути, що займаються проблемами гідрометеорології, залишилися в Росії. Однак в Білорусі є хороша матеріально-технічна база, де обкатуються багато теоретичні розробки ...


- У нас є обладнана за останнім словом техніки агрометеостанції «Горки», де впроваджені автоматичні системи вимірювань. Ми готові ділитися напрацюваннями з російськими колегами, - говорить директор департаменту з гідрометеорології Мінприроди Білорусі Олег Максюта. - У свою чергу, російська сторона надає нам наукові розробки, прогностичні моделі, яких немає у нас. Спільна колегія дозволяє координувати спільну роботу. І ефект є. За розрахунками Світового банку кожен рубль, вкладений в наші служби, дає для економіки більше 5 рублів віддачі.


Керівник Росгідромету Олександр Фролов зауважив, що за останні 3-4 роки гідрометеорологічні служби двох країн зробили істотний ривок в технічному переозброєнні. Після землетрусу в Японії і аварії на «Фукусімі» білорусько-російські служби зуміли засікти і виміряти мікроскопічне кількість радіонуклідів, перенесених на європейську територію. Значить, є можливість реагувати на найменші зміни навколишнього середовища, оперативно орієнтуватися, якщо з'явиться загроза здоров'ю людей, запобігати необґрунтовану паніку.


- Схожі питання - такі, як чорнобильський, в частині моніторингу для Білорусі залишаються принципово важливими, - зазначив після участі в роботі колегії заступник Держсекретаря Союзної держави Іван Бамбіза. - У Постійному комітеті Союзної держави задоволені, як співпрацюють дві гідрометеорологічні служби. Вони практично всі роблять спільно. Також разом збираються інтегруватися у Всесвітню метеорологічну організацію. Членство в потужній міжнародній структурі тільки зміцнить їх позиції, дозволить робити ще більш точні прогнози ...


Фахівці обговорювали також плани на перспективу і готувалися до підведення підсумків союзної програми в галузі гідрометеорології, яка діяла з 2007 по 2011 рік. Звіт про виконану роботу буде представлений на засіданні Ради Міністрів Союзної держави, яке пройде в листопаді в Москві.

[email protected]


Новополоцьк

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама