Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кар'єра без диплома: де і за скільки можна освоїти нову спеціальність в Харкові

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

27 березня 2018, 7:12 Переглядів: 27 березня 2018, 7:12 Переглядів:   Фото: pixabay

Фото: pixabay.com.

На харківському ринку праці з'являється все більше роботодавців, які готові найняти здобувачів без спеціальної вищої або середньої освіти. Найчастіше потрібні фахівці з просування сайтів або продажу в соцмережах, візажисти, бариста, флористи і груммера. "Сегодня" з'ясувала, чи можна навчитися в Харкові таких професій і як швидко можна опанувати подібними навичками.

Для тих, хто не готовий витрачати на освоєння нової професії кілька років, є маса можливостей отримати навички в новій справі за пару місяців. Наприклад, за один місяць в школі діджеїнгу обіцяють навчити зводити треки і стилі на різних носіях і створювати власні композиції. У числі викладачів - гастролюють діджеї. А учнями школи груммінга часто стають власники чотирилапих або ті, хто хоче зробити це своїм заробітком. Під час навчання студентам розповідають про косметології та дерматології собак, зоопсихології, про купання і СПА-процедурах для хвостатих друзів. А під час проходження мультіпородного курсу пропонують потренуватися стригти і укладати шерсть собак різних порід.

Індустрія краси - одна з найрозвиненіших сфер, куди приходять фахівці після закінчення курсів. "Я 15 років працювала головним бухгалтером, але захотілося все кинути і самій розпоряджатися власним часом", - розповідає майстер манікюру Олеся Єрмоленко, яка рік тому пройшла 12-годинний курс навчання.

Бариста - ще одна професія, якої не навчать в університеті або технікумі. Її отримують, в основному переймаючи досвід у більш досвідчених колег. "Щоб стати хорошим бариста, потрібно не просто розбиратися в сортах кави, знати все про нотах і ароматах, але і справлятися з технікою, правильно вибирати посуд, додавати молоко. Дуже багато премудростей, все знання я отримала на курсах, які мені обійшлися у 2000 грн, ще багато корисного дізналася під час стажування перед відкриттям кав'ярні ", - розповіла нам бариста Оксана, яка працює в кав'ярні на пр-ті Гагаріна.

ХТО ВЧИТЬ. Найчастіше свій досвід передають новачкам практики, які також пройшли навчання на курсах і майстер-класах. Дизайнер-флорист, засновник компанії Flowery Світлана Помазун, починаючи разом з чоловіком квітковий бізнес в 2010 році, зіткнулася з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів.

Дизайнер-флорист, засновник компанії Flowery Світлана Помазун, починаючи разом з чоловіком квітковий бізнес в 2010 році, зіткнулася з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів

"У нас спочатку була точка роздрібної торгівлі, ми розуміли, що хочемо закріпитися в цьому бізнесі. Тому я хотіла якомога більше дізнатися про квіти: на курсах флористів освоювала навички та техніки складання букетів, вивчала особливості кольорів. Також відвідувала виставки, заводила знайомства з квітникарями з України та Європи. На тому етапі ми вже розуміли, що не можемо бути прив'язані до торговій точці і нам потрібні кваліфіковані кадри ", - згадує Світлана. На практиці знайти співробітників виявилося непросто.

Так хлопці створили школу, в якій передають знання початківцям флористів. "Ми даємо можливість учням спробувати себе в цій професії. В основному флористами стають 95% жінок від 22 до 34 років, які здобули вищу освіту, але хочуть освоїти нову професію", - ділиться спостереженнями Світлана.

ПИТАЮТЬ ПРО ДОСВІД, А НЕ ПРО ДИПЛОМІ

Вузи намагаються відповідати вимогам ринку, намагаючись готувати фахівців актуальних професій, але охопити всі сфери поки не виходить. "Відкриваються нові факультети, з'являються більш актуальні спеціальності, виникає співпраця з бізнесом, нехай і в зародковому стані. І навіть практиків в числі викладачів стає більше. Але залишається і головна проблема: студентів вчать правильних відповідей замість того, щоб навчити задавати питання", - розповідає засновник школи маркетингу і комунікацій "Багаж" Макс Бурцев, додаючи, що питання дипломів стає менш актуальним, адже роботодавці частіше роблять акцент на досвід і особистісні якості претендента.

В обласному центрі зайнятості також говорять про збільшення попиту на професії, які можна освоїти в стінах вузів. "Дуже затребувані бариста. У минулому році було 30 таких вакансій, а в інших професіях - по чотири-п'ять", - розповідає заступник директора центру зайнятості Анатолій Толстих. Тут також розширюють можливості і незабаром будуть навчати флористів на базі центру профтехосвіти.

Раніше ми писали, які навички допоможуть залишитися затребуваними в майбутньому .

Тим часом фахівці провели дослідження, як довго українці шукають нову роботу .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Будуємо кар'єру без диплома: які фахівці потрібні в Харкові". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Оксана Козлова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама