Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

EPS, P / E

eps і p / e

Серед основних питань, які цікавлять інвестора, питання про те скільки заробляє компанія знаходиться на одному з перших місць. Відповіддю на це питання служить показник під назвою EPS (Earnings Per Share - дохід на акцію). EPS показує скільки рублів прибутку компанія заробила за період на одну акцію. Розраховується EPS за такою формулою:

EPS = (Прибуток - Дивіденди за привілейованими акціями) / кількість звичайних акцій

Можна порівняти величину EPS з розміром дивіденду, виплаченого з акції. Прибуток, що залишився після виплати всіх дивідендів піде на подальший розвиток бізнесу. А як правильно розпорядитися своїм прибутком в подальшому, вас навчить наша «Академія інвестування» .

EPS - наочний показник прибутку на акцію компанії, але складнощі в його використанні виникають при порівнянні його з EPS інших компаній. Справа в тому, що EPS - показник абсолютний, тобто виражається в рублях, а щоб визначити лідера по прибутковості на акцію необхідно використовувати відносний показник. Таким показником є ​​Р / Е (Price to Earnings ratio - відношення ціна-дохід).

Розраховується P / E за нескладною формулою:

Р / Е = Ціна / EPS

Ставлення P / E показує за скільки років прибуток компанії покриє витрати на покупку її акцій. Розглянемо приклад. Ціна акції 10 рублів, EPS - 2 рубля. Тоді P / E складе 5. Це означає, що за 5 років прибуток на акцію (2 рубля) прирівняється до її поточною ціною (10 рублів).

Прийнято порівнювати P / E компаній однієї галузі між собою. Підхід до аналізу P / E в цьому випадку не однозначний - чим вище P / E, тим менш приваблива акція з точки зору її поточної прибутковості; з іншого боку, велике (на тлі інших) P / E показує, що інвестори пророкують компанії велике майбутнє.

Навпаки, дуже низька P / E може вказувати на приховані (або явні) загрози для компанії, неясність перспектив її розвитку або яку-небудь невизначеність (наприклад, компанія загрузла в судових позовах або їй необхідно виплатити велику компенсацію (згадайте випадок з розливом нафти в Мексиканській затоці в 2010 році)).

P / E компаній, що належать до різних галузей не може дати нам чіткої відповіді про недооціненість або переоціненість компанії. Різні галузі - різні прибутковості і перспективи. P / E нафтової компанії і інтернет компанії будуть різними. Нафтова компанія заробляє зараз і багато, але подальші перспективи розвитку нафтової галузі досить туманні.

З інтернет компаніями все навпаки - зараз їх доходи не дуже великі, але все прекрасно розуміють, що самої глобальної мережі є куди розвиватися (ще кілька мільярдів потенційних користувачів) не кажучи про компанії, що працюють в мережі інтернет.

Але все ж не варто покладатися на одні лише перспективи - компанії працюють тут і зараз, а компанії, котрі не приносять сьогодні ніякого прибутку завтра згорнуть свою діяльність. Крах інтернет індустрії в США на початку 21 століття підтверджує цю істину (до цього кілька поспіль років рекордними темпами зростали акції інтернет компаній у багатьох з яких прибули взагалі не було і р / е таким чином було негативним.

Тепер найважливіше для інвестора: на основі P / E можна оцінювати вартість акцій компанії. Розглянемо організацію "А", вартість акцій якої становить 80 рублів. Визначимо "справедливу" ціну для цієї акції на основі порівняння з P / E інших компаній. Крім компанії "А", галузь ділять між собою компанії "Б", "В", "Г", "Д". Всі необхідні дані для розрахунку представлені в таблиці.

Компанія Ціна акції EPS P / E А 80 2,5 32 Б 40 2 20 В 60 1,5 40 Г 15 3 5 Д 200 25 8 Середній для галузі - - 21

Отже, ми отримали середнє значення P / E для галузі. P / E компанії "А" становить 32, що істотно вище середньої по ринку. Тепер залишилося визначити справедливу ціну для акції компанії "А". Для цього помножимо середнє P / E для галузі - 21 на EPS - 2,5 і отримаємо 52,5, тобто справедлива ціна для даної акції 52,5 рубля, що істотно нижче її поточної ринкової ціни.

далі: аналіз ліквідності

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама