Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

КВІТКОВИЙ ЧЕМПІОН

  1. * * *

Московський селекціонер створює за рік стільки ж нових сортів запашного горошку, скільки всі країни Європи разом узяті
Московський селекціонер створює за рік стільки ж нових сортів запашного горошку, скільки всі країни Європи разом узяті   З воей роботою і науковою кар'єрою наш сучасник Геннадій Левко зобов'язаний двом монахам

З воей роботою і науковою кар'єрою наш сучасник Геннадій Левко зобов'язаний двом монахам. Перший, Франциско купання, жив в Сицилії. У 1699 році, прогулюючись по берегу Середземного моря, він примітив серед каменів квіточку незнайомого йому виду, що володіє хвилюючим запахом. З істинно чернечим довготерпінням купання став чекати в'янення квіточки, а коли це нарешті сталося, відіслав кілька насіння свого друга в Англію. Там ніжний і сором'язливий дикун, який отримав назву «запашний горошок», був введений в культуру, цивілізований і незабаром в образі англійського джентльмена повернувся на материк, щоб назавжди завоювати його. У 1938 році насіння запашного горошку привіз в СРСР співчуваючий соціалізму англійська селекціонер. Його внесок в будівництво світлого майбутнього людства ВНДІ селекції і насінництва овочевих культур не міг перетворити в нові сорти майже сорок років, поки їм не зайнявся Левко.

Іншим його роботодавцем був не хто інший, як великий Грегор Мендель - засновник генетики, знанням якої Левко озброїли на біофаку МГУ. Мало того, що мудрий монах дав йому в руки робочий інструмент. Від допитливого погляду радянського студента не сховалося те обставина, що крім звичайного гороху, від якого здуває живіт, Мендель використовував в своїх дослідженнях і запашний горошок. З його подачі квіточку став улюбленим модельним об'єктом західній селекційної науки, такою собі дрозофіли рослинного світу.

Втім, треба бути справедливим. Ще одна людина зіграв доленосну роль в житті Левко. Сусідка тітка Віра, в чий розкішний сад він хлоп'ям тікав від невимовної домашньої нудьги. «Ні, ви подивіться! - сплескувала вона руками, коли першокласник згинався поруч з нею над квіткової клумбою. - Він дійсно народився хліборобом »(Геннадій, в перекладі з грецької означає« землероб »). З того часу в цій позі і проходять труди і дні селекціонера Левко. Навіть бутерброди він навчився їсти, не відриваючись від грядки. Як його університетський учитель Сергій Іванович Янушкевич. На жаль, час від часу доводиться розгинатися, щоб виконати будь-які несуттєві, але необхідні формальності. Так, найближчим розгинання буде присвячено захисту докторської дисертації.

Так, найближчим розгинання буде присвячено захисту докторської дисертації

Співробітниця єдиною в країні квіткової лабораторії, в якій трудиться Левко, за 31 рік напруженої селекційної роботи вивела один сорт настурції. Левко за 10 років занять запашним горошком отримав аж 19 нових сортів - всього на два менше, ніж за цей же час решта Європи. В вітчизняної селекції це рекорд. Приголомшливу ефективність забезпечити не вулканічний темперамент або старанність (цього вистачає у всіх селекціонерів), а різниця в методах. Шановна співробітниця користувалася методом дідуся Мічуріна, а чемпіон - методами генетики. Адже всі ознаки рослини - висота, кущистість, швидкість росту, запах і т.д. - контролюються генами. І якщо знати хоча б частину з них, схрещування можна побудувати так, щоб в майбутній сорт напевно потрапили потрібні гени, що відповідають за великі або малі розміри, швидкий або вальяжно-повільне зростання, чарівний або смердючий запах. Левко «веде» 34 ознаки! Ось звідки такі високі результати.

Наприклад, не так давно він сказав собі: стоп! Запашний горошок в саду - це здорово. Але чому любов до нього повинна бути сезонної, як курортний роман? Треба зробити його кімнатній культурою. Став аналізувати: що перешкоджає? Знайшов: поживна система - величезна кореневище більше метра завдовжки. Його не вкладеш в горщик зигзагом, як кишки в людському шлунку. Значить, треба вкоротити. Левко знайшов потрібний ген і вкоротив. Вийшов сорт «Аргіріна» - перша в світі кімнатних форма запашного горошку. Тепер його можна цілий рік вирощувати на підвіконні, а під час цвітіння спокійно відкривати кватирку: аромат у Аргіріни ніжний, але нудотні запахи міського повітря перешібает запросто.

Але головне досягнення чемпіона - різноманітність забарвлення сортів. Домогтися його непросто - треба багато чого знати з області теорії. Чи пам'ятаєте ви, якого кольору квіти наших долин і гір? Правильно, в основному жовтого і синьо-блакитного. А чому? Виявляється, неспроста. Хоча одні вчені доводять, що спочатку в еволюції рослин з'явився жовтий колір (природно, після зеленого), а потім блакитний, а деякі - що навпаки, ті і інші вважають їх вихідними. Квіткові рослини значну частину свого історичного шляху еволюціонували разом з бджолами, бджоли ж розрізняють тільки жовті і синьо-блакитні квіти. Саме розрізняють, а не бачать, тому що бачать щось вони виключно ультрафіолетове випромінювання. Чому ж з усього недоступного їм людського спектру бджоли виділяють лише ці два кольори? Це довго було загадкою, поки біохіміки не виявлено, що жовтизну і блакить в своєму вбранні рослина обов'язково супроводжує пігментом флавонолів, випромінювання якого лежить в області ультрафіолету. Так що працьовиті бджілки серед білого дня літають фактично в глухий ночі, і флавоноли світять їм, немов вогники - повна аналогія з нашим журналом, який висвітлює непроглядну темряву нинішнього часу для вдумливих читачів.

Така груба схема. Насправді все значно складніше. Наприклад, флавонол розміщується як в пелюстках квітки, так і в нектарниками. Через мутацій в хромосомах пелюстки багатьох квітів стали фарбуватися і в інші тони: фіолетовий, малиновий, коричневий, оранжевий, кремовий. Проте бджоли сідають на них, які залучаються нектаром. Крім того, в запиленні і розмноженні беруть участь також вітер, тварини. Всі ці фактори нашаровуються один на одного, і тому чітко розрахована методами математичної статистики модель успадкування ознаки дає іноді збої. Зрозуміти їх можна, тільки перебудовуючи модель знову і знову. Так і доводиться йти: крок вперед, півкроку назад. Нещодавно рожеве забарвлення, яка здавалася простою, як

Е2 - Е4, розсипалася раптом на цілу гаму відтінків, але Левко не зніяковів, ускладнив модель і поступово наблизився до того, щоб вказати 5-6 відповідальних за гаму генів. Так що вірно сказано: немає нічого практичніше гарну теорію.

Так що вірно сказано: немає нічого практичніше гарну теорію

Роздуми над роллю забарвлення в запиленні і розмноженні рослин привели його до цікавого теоретичного висновку. Він зауважив, що у квітів - не тільки у запашного горошку, а у більшості - рідко зустрічається червоне забарвлення. Факт цей був прихований від людини його ж зусиллями. Та ж червона герань, полум'яніюча мало не в кожному сільському вікні, розмножується насильно - живцями. А при насіннєвому розмноженні, як з'ясував Левко, квіти з червоним забарвленням мають низьку продуктивність, потомство у них нечисленне і кволе. Це пов'язано з фізіологією, конкретно - з светопоглощенієм. У всякому разі, від червоності природа прагне позбутися. А Росія без малого століття поклонялася червоному кольору ...

Оскільки саме в квітці відбувається статевий акт, у не досвідчених в біології, але сором'язливих читачів може виникнути підозра: чи не милуємося ми геніталіями рослин? Ні. Статевими органами є товкач і тичинки, на які ми так мало звертаємо уваги, що не уявляємо навіть, як вони виглядають. Милуємося ж ми пелюстками, густо прикривають статеві органи. Тобто, фактично, нижньою білизною рослин. І так само, як при погляді на роздягнену людину, воно хвилює нас більше, ніж гола ганьба.

Закони природи, на відміну від законів, які пише для себе суспільство, працюють без обману, на сто відсотків. Вченим-то це надає впевненості, а невігласам знаючі люди здаються нахабами. Левко теж. Зараз він зайнятий вирішенням завдання, яку поставило англійське Королівське товариство любителів запашного горошку (Левко є його почесним членом) і яку багато років не можуть вирішити селекціонери Європи, Америки та Австралії. Хоча юних мичуринцев там поменше. Він виводить сорт з жовтим забарвленням квітки. Чомусь у запашного горошку немає такого квітки і чомусь він не хоче виходити. А Левко впевнений в успіху. З якого дива? Так з тієї, що жовта квітка є у найближчого родича запашного горошку - люпину; слава богу, він культивується ще з III століття до н.е. і виявлений у всьому можливому для нього спектрі. А згідно із законом гомологічних рядів спадкової мінливості, встановленому Миколою Вавіловим, форми одного ряду рано чи пізно повторюються в паралельному ряду. Так що ген жовтизни обов'язково «сидить» в хромосомі якогось виду горошку, треба його тільки відкопати. А це Левко вміє. Він просто буде ще рідше розгинатися. Тим більше що через затримки зарплати необхідність в цьому практично відпадає.

Володимир Засільському, Галина ЛЕОНОВА

* * *

ПОРАДИ ЧЕМПІОНА

Д ушістий горошок, як і інші квіти, можна вирощувати насінням або розсадою. Насіння зарубіжних і вітчизняних сортів можна придбати в спеціалізованих крамничках. У відкритий грунт їх висівають, коли земля прогріється до плюс 5 градусів і буде ще вологою, це кінець квітня - початок травня. Непогано, якщо через 7-10 днів проросте третину насіння. Обов'язкова наступна процедура: коли з'являться дві пари справжніх листочків, верхівку рослини треба прищипнуть, тобто відірвати. Тоді підуть бічні пагони, буде більше квітів.

Через 7-10 днів після появи сходів робиться перша підгодівля повним мінеральним добривом, в якому містяться азот, фосфор і калій. Оскільки запашний горошок видобуває азот для себе сам, давати йому азотне добриво окремо не треба: зелена маса буде великий, а квіти не з'являться. А коли сформуються бутони, добриво потрібно з переважанням фосфору - він прискорює цвітіння. Третя підгодівля - коли цвітіння закінчується. Щоб насіння були хороші, тепер треба побільше калію. У всіх випадках беруть 20 грамів добрива (сірникову коробку) на десятилітрове відро води.

Грунт повинна бути пухка, добре дренированная, в неї можна вносити торф, перегній, перепрілий гній.

Запашний горошок - витка рослина, для опори можна використовувати звичайні засоби, але найкраще - волейбольний сітка. Якщо натягнути її на каркас, може вийти обвита горошком запашна альтанка.

Вирощування розсадою. 10-15 березня замочіть насіння в гарячій воді - міцна шкірка размякает і проросткам легше виходити назовні. Набряклі насіння можна сіяти, інші знову заливайте, поки не набухнуть.

Для приготування грунту беруть по одній частині дернової землі, перегною, торфу і полчасті піску.

Вирощувати розсаду можна в пакетах з-під соку або кефіру, в кожен пакет сіють 4 насінини. Через 3-4 дні вони зійдуть. У першій декаді - середині травня - рослини можна висаджувати.

Уважно стежте за тим, щоб рослини були здорові. Особливо небезпечний фузаріоз. Молоді рослини можна полити розчином марганцівки. Але найнадійніший спосіб - безжально викинути хворі екземпляри.

Фото Г. Левко

Але чому любов до нього повинна бути сезонної, як курортний роман?
Став аналізувати: що перешкоджає?
Чи пам'ятаєте ви, якого кольору квіти наших долин і гір?
А чому?
Чому ж з усього недоступного їм людського спектру бджоли виділяють лише ці два кольори?
Оскільки саме в квітці відбувається статевий акт, у не досвідчених в біології, але сором'язливих читачів може виникнути підозра: чи не милуємося ми геніталіями рослин?
З якого дива?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама