Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як наносити термопасту на процесор правильно: повне керівництво з картинками

  1. Як правильно нанести термопасту на процесор: чому так важливо зробити все за інструкцією
  2. Як нанести термопасту на процесор: як видалити стару термопасту
  3. Як нанести термопасту на процесор: метод вертикальної лінії від Intel
  4. Як нанести термопасту на процесор: точковий метод від AMD

Коли ви збираєте системний блок свого комп'ютера або оновлюєте процесор або кулер, вам необхідно нанести на кристал новий шар термопасти. Вона також відома під абревіатурою TIM: Thermal Interface Material.

Термопаста є предметом першої необхідності для розсіювання надлишкової температури процесора і охолоджуючого радіатора. У цьому керівництві ми розповімо, чому так важливо стежити за станом термопасти і як замінити її правильно, якщо прийшла пора це зробити.

При складанні цього керівництва, для демонстраційних цілей ми використовували чіп Intel Core Haswell i7 4770K і материнську плату Intel Desktop Board DZ87KLT-75K . Як для нього, так і для наступних поколінь процесорів Intel ви можете застосовувати так званий «метод вертикальної лінії».

Ми також пояснимо, яким способом нанесення термопасти краще користуватися для процесорів AMD, оскільки зазвичай вони мають дещо іншу форму, а, отже, потрібен і інший метод для досягнення результату.

Ми також пояснимо, яким способом нанесення термопасти краще користуватися для процесорів AMD, оскільки зазвичай вони мають дещо іншу форму, а, отже, потрібен і інший метод для досягнення результату

Попередження: всі фотографії в даному посібнику, створено з відкритою клямкою процесора тільки для того, щоб ви могли краще розглянути що відбувається. Перед тим, як почати наносити термопасту, вам варто переконатися, що клямка вашого процесора закрита і надійно зафіксована. Це запобігає випадкове потрапляння термопасти на саму засувку.

Як правильно нанести термопасту на процесор: чому так важливо зробити все за інструкцією

Якщо термопаста нанесена нерівно або в недостатній кількості, ви можете побачити, що кілька ядер вашого процесора гріються сильніше, ніж інші. Подібним же чином ви можете страждати від появи пухирців між процесором і охолоджуючим радіатором, що створюють зростаючі ділянки підвищеної температури, якщо на чіпі було занадто багато термопасти.

Раніше вважалося, що застосування термопасти способом «розмазування» призводило до можливо найбільш низьких температур процесора. Так чи інакше, внаслідок того, що охолоджуючі радіатори і навіть інтегровані розподільники тепла IHS (Integrated Heat Spreaders - металева пластинка, вбудована у верхню площину процесора) не стикуються ідеально плоскими поверхнями, мікротріщини між радіатором і чіпом сприяють меншою ефективності тепловіддачі при використанні цього методу.

Поряд з пропонованими нами, ви також можете користуватися способами Х-образного, подвійної і навіть потрійного нанесення ліній, однак ми досвідченим шляхом встановили, що «однолінійний» і «точковий» методи найкращим чином підходять для переважної більшості сучасних процесорів.

Варто також зауважити, що деякі термопасти можуть зажадати різних способів їх нанесення. наприклад, Coollaboratory Liquid Ultra Thermal Paste потрібно розподіляти по процесору екстремально тонким шаром. Проте, здебільшого термопаст властива структура, аналогічна тим, які ми використовували при написанні цього посібника.

Як нанести термопасту на процесор: як видалити стару термопасту

Якщо ви збираєте комп'ютер з абсолютно нових деталей, це крок буде зайвим, оскільки ніякої раніше нанесеної на процесор термопасти у вас просто немає. Проте, якщо на вашому процесорі термопаста вже колись була присутня, вам для початку потрібно видалити її засохлі останки.

Спочатку вам потрібно зняти з процесора ваш старий кулер і стерти термопасту за допомогою серветки або паперового рушника.

Коли більша частина термопасти відчистити, залишки можна видалити із застосуванням TIM-очищувача. Для цього нанесіть кілька крапель TIM-очищувача на паперовий рушник або серветку і обережними круговими рухами багаторазово витріть поверхню вашого процесора. Це не дуже швидкий, але надійний і максимально збережений метод, що призводить до повної чистоти інтегрованого розподільника тепла.

Якщо стара термопаста залишилася на бічних сторонах і клямці, їх можна відчистити тим же способом, відкривши засувку.

Аналогічним чином відчищається і нижня поверхня радіатора процесорного кулера. Коли ж все залишки старої термопасти будуть повністю вилучені, можна приступати до наступного кроку - нанесення нового шару!

Як нанести термопасту на процесор: метод вертикальної лінії від Intel

Процесори Intel в основному мають прямокутну основу під платівкою теплового розподільника, таким чином, саме метод вертикальної лінії найчастіше допомагає досягненню найменших температур процесора.

В ході нашого експерименту ми з'ясували, що процесори Intel гріються нерівномірно, і найвищих температур досягають певні ядра, що знаходяться ближче до обрізу плашки процесора. Наприклад, Core 3 на чіпі Intel i7-3770K гріється тим більше, чим ближче розташовується в тілі процесора до модуля iGPU.

Наприклад, Core 3 на чіпі Intel i7-3770K гріється тим більше, чим ближче розташовується в тілі процесора до модуля iGPU

Для правильного застосування методу вертикальної лінії на вашому процесорі вам слід обережно стиснути шприц або тюбик з термопастою, щоб назовні видавлювалося зовсім невелика її кількість.

Нанесіть на процесор тонку пряму лінію з пасти. Для нашого процесора «вертикальність» лінії означає, що вона проходить поперек рядків написів на його поверхні.

Тепер ви можете встановити зверху кулер вашого процесора. Для наочності на фотографії замість кулера ми використовували шматочок прозорого пластика, щоб показати вам розподіл термопасти.

Ви можете помітити на зображенні присутність деякої кількості повітряних бульбашок - це результат нерівномірного тиску пластикового «віконця». При використанні правильного кулера ніяких повітряних кишень у вас з'явитися не повинно.

При використанні правильного кулера ніяких повітряних кишень у вас з'явитися не повинно

Як нанести термопасту на процесор: точковий метод від AMD

Зауважимо, що, оскільки у нас під рукою не виявилося ні процесора, ні материнської плати від AMD, ми полінувалися їх шукати і скористалися для показу тим же самим процесором Intel. Адже в даному випадку важливий сам метод, а не інструменти для його демонстрації!

Процесори AMD під майданчиком вбудованого теплового розподільника зазвичай мають квадратну форму, тому точкове або круговий нанесення термопасти для них підходить значно більше, ніж овальне або прямокутне. З нашого досвіду роботи з процесорами AMD (і з коректно нанесеною термопастою) ми знаємо, що температура в їх ядрах розподіляється рівномірно по всій площі чіпа.

З нашого досвіду роботи з процесорами AMD (і з коректно нанесеною термопастою) ми знаємо, що температура в їх ядрах розподіляється рівномірно по всій площі чіпа

Для досягнення найкращих результатів з процесорами AMD вам варто скористатися точковим методом (Також його називають «методом горошини»). В цьому випадку, обережно стискаючи шприц або тюбик, вам потрібно акуратно видавити невелику краплю термопасти, розміром з горошину, в центр вашого процесора.

Це гарантує рівномірний розподіл термопасти за допомогою тиску кулерной радіатора по вбудованому тепловому розподільника процесора.

І так само, як і в попередньому випадку, під нашим шматочком прозорого пластику ви можете розглянути невелику кількість повітряних бульбашок. І знову ми з упевненістю можемо сказати, що тиск справжнього охолоджуючого радіатора на термопасту буде набагато більш рівномірним, тому під реальним кольором нічого подібного не утворюється.

оригінал (англійською мовою)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама