Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Серп і намет мозочка: анатомія, прикріплення, топографія і біомеханіка краніосакрального ритму

  1. Намет мозочка, або намет мозочка, або tentorium cerebelli. Мал. 1 Намет мозочка є тонкою двошарову...
  2. Рух на фазі флексії краніосакрального ритму.
  3. Потилична кістка.
  4. Скронева кістка.
  5. Клиновидна кістка.
  6. Намет мозочка.

Намет мозочка, або намет мозочка, або tentorium cerebelli.

Мал. 1

Намет мозочка є тонкою двошарову мембрану - дупликатуру твердої мозкової оболонки. Вона натягнута майже горизонтально над задньою черепною ямкою. Форма намету мозочка нагадує вітрило, намет, де можна виділити два краю, або окружності: внутрішній край, або мала окружність і зовнішній край, або велика окружність намету мозочка. Намет мозочка своїм зовнішнім краєм (великою окружністю) прикріплюється до внутрішньої поверхні черепа: до потиличної, скроневих кісток, клиноподібної кістки і до задненижней кутку тім'яних кісток.

Внутрішній край (мала окружність) піднято краніальної щодо великому колу за рахунок натягу великого серпа мозку. Внутрішній край намети мозочка утворює вирізку намету мозочка (incisura tentorii cerebelli). Спинка турецького сідла клиноподібної кістки доповнює спереду вирізку намету мозочка. Таким чином, утворюється отвір намету мозочка (foramen tentorii), в якому проходить стовбур мозку. Зверху на наметі лежать потиличні частки головного мозку, а під наметом знаходяться частки мозочка.

Зверху на наметі лежать потиличні частки головного мозку, а під наметом знаходяться частки мозочка

Мал. 2

Рис.2. 1 - серп великого мозку, 1а - запалі синус, 2 - намет мозочка, 2а - нижній кам'янистий синус, 3 - верхній кам'янистий синус, 4 - сигмовидної синус, 5 - потиличний синус, 6 - поперечний синус, 6а - серп мозочка, 7 - верхній сагітальний синус, 8 - прямий синус, 9 - нижній сагітальний синус.

1 - серп великого мозку, 1а - запалі синус, 2 - намет мозочка, 2а - нижній кам'янистий синус, 3 - верхній кам'янистий синус, 4 - сигмовидної синус, 5 - потиличний синус, 6 - поперечний синус, 6а - серп мозочка, 7 - верхній сагітальний синус, 8 - прямий синус, 9 - нижній сагітальний синус

Мал. 3

Мал. 3. На фронтальному зрізі показані тверда мозкова оболонка і її відростки: серп мозку і намет мозочка (синій колір), павутинна оболонка (червоний колір), головний мозок (сіро-зелений).

Цікаво з'єднання великого серпа головного мозку - зверху, намету мозочка - з боків, і серпа мозочка - знизу. Поєднання всіх цих відростків твердої мозкової оболонки разом відбувається по лінії, спрямованої від внутрішнього потиличного виступу вперед і вгору. У цьому відрізку проходить прямий синус.

У цьому відрізку проходить прямий синус

Мал. 4

Мал. 4. Передній зріз задньої черепної ямки.

Якщо провести пряму лінію через прямий синус, або через відрізок перехрещення серпа головного мозку і намету мозочка, то ця лінія буде починатися від ІНІСНа, і виходити з черепа в області сагітального шва на рівні близько двох сантиметрів до заду від брегми.

Якщо провести пряму лінію через прямий синус, або через відрізок перехрещення серпа головного мозку і намету мозочка, то ця лінія буде починатися від ІНІСНа, і виходити з черепа в області сагітального шва на рівні близько двох сантиметрів до заду від брегми

Мал. 5

Мал. 5. In-ІНІСН; Br-брегми; 1-точка виходу з черепа лінії, проведеної через прямий синус; в відрізку In-2 проходить прямий синус, і з'єднуються серп мозку, серп мозочка і намет мозочка.

Прикріплення великому колу намету мозочка.

Великою окружністю намет мозочка прикріплюється до внутрішньої поверхні черепа по периметру кордону задньої черепної ямки.

До потиличної кістки намет мозочка прикріплюється по борозні поперечного синуса, роздвоюючись, і утворюючи поперечний синус. На зовнішньої поверхні потиличної кістки, ця линяючи прикріплення, проектується на верхню шийну лінію.

Продовжуючи наперед борозну поперечного синуса потиличної кістки, линяючи прикріплення намета, проходить по задненижней кутку тім'яних кісток. Це вкрай важливе місце в динаміці мембран черепа, в дренажі венозної крові по синусах, в рухливості кісток черепа області Астеріона і тім'яно-соскоподібного шва.

Далі намет мозочка переходить на скроневу кістку, де прикріплюється до верхнього краю кам'янистої піраміди аж до верхівки піраміди.

Верхівка піраміди спрямована до задніх нахиленим відростках клиноподібної кістки. Також і велика окружність намету мозочка переходить з верхівки піраміди і кріпиться до задніх нахиленим відростках клиноподібної кістки.

На думку ряду авторів, волокна намету мозочка при цьому переході з верхівки піраміди до задніх нахиленим відростках товщають і утворюють зв'язку Грубера.

Таким чином, формується зв'язка Грубера або верхня клиновидно-кам'яниста зв'язка, або ligamentum sphenopetrosus superior, (під якою проходить нерв, що відводить). Крім того намет мозочка спускається з верхнього краю піраміди в вентролатеральном напрямку і переходить в тверду мозкову оболонку середньої черепної ямки.

Мал. 6

Мал. 6. На горизонтальному зрізі представлено кріплення намету мозочка кісток черепа: 1-задні нахилені відростки; 2-верхівка кам'янистої піраміди;

OO-сектор кріплення ТМО до потиличної кістки; OP-сектор кріплення ТМО до тім'яної кістки; OT-сектор кріплення ТМО до скроневої кістки; OS-клиноподібна кістка.

OO-сектор кріплення ТМО до потиличної кістки;  OP-сектор кріплення ТМО до тім'яної кістки;  OT-сектор кріплення ТМО до скроневої кістки;  OS-клиноподібна кістка

Мал. 7

Мал. 7. На сагиттальном зрізі представлено кріплення намету мозочка кісток черепа: OO-сектор кріплення ТМО до потиличної кістки; OP-сектор кріплення ТМО до тім'яної кістки; OT-сектор кріплення ТМО до скроневої кістки; OS-задній нахилений відросток клиноподібної кістки.

Проекція великому колу намету мозочка і внутрішніх структур на бічну поверхню черепа.

Мал. 8

Знання місць кріплення намету до внутрішньої поверхні черепа звичайно, дуже важливо. Але ми на практиці не можемо покласти руки всередину черепа. Тому практично дуже цікавою стає проекція на поверхню черепа внутрішніх структур.

Мал. 8. На схемі представлена проекція великого кола намету мозочка і внутрішніх структур черепа на бічну поверхню черепа.
1-ІНІСН, 4-Коронарний шов, 6-Frontal sinus, 7-Турецьке сідло, 8-Зовнішній слуховий прохід, 9-Lambdoid suture, 11-Передні нахилені відростки, 12-Задні нахилені відростки, 13-Вилична кістка, 14-Клиноподібний синус, 16-Скат, 23-Виличної відросток, 25-Nasopharynx, 27-Нижня щелепа.

Рух на фазі флексії краніосакрального ритму.

На фазі флексії краніосакрального механізму намет мозочка рухається слідом за кістками, до яких він кріпиться.

Потилична кістка.

Основна поперечна вісь руху потиличної кістки проходить трохи вище яремних апофизов в площині, що проходить через верхню частину тіла потиличної кістки.

Лінія прикріплення намету до потиличної кістки на фазі флексії в основному опускається каудально.

Скронева кістка.

Основна зона кріплення палатки мозочка до скроневої кістки знаходиться на верхньому краї кам'янистої піраміди. На фазі флексії піраміда здійснює обертання по своєї поздовжньої осі так, що її верхній край йде вентрально вперед.

Клиновидна кістка.

На фазі флексії турецьке сідло і нахилені відростки (більшою мірою задні) трохи піднімаються краніальної.

Крім того, на фазі флексії череп в цілому коротшає в переднезаднемнапрямі, і розширюється в поперечному.

Намет мозочка.

В результаті суми всіх рухів намет мозочка ущільнюється, трохи опускається каудально, і слід вентрально вперед.

В результаті суми всіх рухів намет мозочка ущільнюється, трохи опускається каудально, і слід вентрально вперед

Мал. 9

Мал. 9. На сагиттальном зрізі зображено рух кісток, пов'язаних з наметом мозочка на фазі флексії краніосакрального механізму. 1-поперечна вісь (перпендикулярна площині малюнка) пов'язана синьою лінією зі стрілкою, яка показує каудальное рух в сагітальній площині потиличної кістки. 2-сумарна вісь руху піраміди скроневої кістки. Зелений трикутник - зріз кам'янистій піраміди. Синя стрілка над трикутником показує обертання кам'янистій піраміди.

Мал. 10

Мал. 10. На горизонтальному зрізі показано рух намету мозочка на фазі флексії краніосакрального механізму.

Детальніше, роботу серпа і намету мозочка при краніосакральної ритмі ви можете вивчити в віодеороліке .

Література.

  1. Pocket Atlas of Radiographic Anatomy Torsten B. Moeller, MD, Emil Reif, MD Thieme. Stuttgart - New York 2000.
  2. Магун Г.І. Остеопатія в краніальної області. ТОВ "МЕРЕДІАН-С", 2010 року.
  3. Новосельцев С.В., Гайворонський І.В. Анатомія і клінічна біомеханіка кісток черепа. Санкт-Петербург СПбМАПО 2009.
    Урлапова Є.В. Введення в краніосакральну остеопатію. Навчальний посібник. Санкт-Петербург СПбГУ 2009.
  4. Синельников Р.Д. Атлас анатомії людини. Москва +1971.
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама