Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Який радіатор краще - алюмінієвий або сталевий

  1. Сталеві радіатори опалення
  2. Алюмінієві радіатори опалення
  3. Підведення підсумків

На українському ринку нагрівальних приладів присутні кілька видів опалювальних батарей . Одними з найпопулярніших серед них є алюмінієві і сталеві радіатори. Кожен з двох видів має свої переваги і експлуатаційні особливості. У питанні вибору радіатора опалення всі споживачі прагнуть до того, щоб придбати якісне та ефективне пристрій за прийнятною вартістю. При цьому ефективність, а також довговічність батарей безпосередньо залежить від характеристик теплоносія та технічних умов роботи системи опалення. Тому для того, щоб дати відповідь на питання - «який радіатор краще - алюмінієвий або сталевий?», Необхідно проаналізувати всі нюанси експлуатації цих нагрівальних приладів.

опалювальних батарей

Перш ніж почати розглядати переваги і недоліки сталевих і алюмінієвих радіаторів, необхідно коротко описати вітчизняну систему централізованого опалення. Її важливою особливістю є те, що наші мережі підведення теплоносія, в більшості випадків, є однотрубними. Зарубіжні двотрубні опалювальні системи, в яких теплоносій підводиться по одній трубі, а по інший відводиться, мають паралельне підключення батарей. У свою чергу, вітчизняні мережі обігріву характеризуються наявністю труб великого діаметра і послідовним приєднанням радіаторів. Така конструкція вимагає прокачування з комунікацій великої кількості теплоносія, завдяки чому значно зростають і температура, і тиск, а також виникає небезпека появи гідроударів. Настільки несприятливі експлуатаційні особливості нашої централізованої системи опалення змушують використовувати нагрівальні прилади з високою міцністю і невеликою гідравлічним опором. Беручи до уваги цю інформацію, можна приступати до розгляду алюмінієвих і сталевих радіаторів.

Сталеві радіатори опалення

Існує два типи батарей зі сталі - панельні і трубчасті. Вони відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, але і деякими характеристиками. Сталеві панельні радіатори мають досить високу тепловіддачу, завдяки конструктивним особливостям і властивостями матеріалу, з якого вони виготовлені. Існує два типи   батарей зі сталі   - панельні і трубчасті Їх рекомендується монтувати в індивідуальних системах опалення приватних будинків з невисоким тиском (робочим - до 8,7 атмосфер, обпресувальні - до 13 атмосфер). Їх недоліком є ​​висока чутливість до гідравлічних ударів, тому сталеві радіатори не варто встановлювати в будинках з централізованим опаленням. Крім того, низька якість теплоносія в таких мережах призводить до досить швидкого внутрішньому іржавіння даних опалювальних приладів.

Панельні радіатори виробляються з трьома типами підключення - бічним, нижнім і універсальним. З них найдорожчими є моделі з нижнім підключенням до комунікацій, в тому числі і тому, що ці батареї комплектуються термостатичним вентилем. На нього можна поставити терморегулятор для зміни температури радіатори, а, отже, і температури в приміщенні. Конструктивно, панельні батареї складаються із стальних пластин, які з'єднані зварним швом по периметру. Усередині панелі в вертикальних довгастих каналах циркулює нагрітий теплоносій. Таких панелей може бути три, дві або одна. Перевагою таких приладів є великий вибір типорозмірів і форм - вони можуть бути квадратними і прямокутними, довгими і вузькими, а також мати різну висоту. Ще один їхній плюс - це доступна ціна.

Сталеві трубчасті радіатори, що представляють собою другий тип таких батарей, відрізняються оригінальністю форм і різноманітністю модельного ряду. Їх легко очищати від пилу, а модифікації з нержавіючої сталі, до того ж, не бояться корозії. Що стосується розмірів трубчастих радіаторів, то вони також досить різні, кількість секцій може коливатися від 3 до 60. Переваги і недоліки цього виду сталевих батарей такі ж, як у їх панельних аналогів.

Алюмінієві радіатори опалення

головною перевагою батарей з алюмінію є їх висока тепловіддача. Завдяки цій якості, а також невеликій вазі і елегантному дизайну, вони швидко завоювали популярність у споживачів. головною перевагою   батарей з алюмінію   є їх висока тепловіддача І це не дивно, якщо порівняти коефіцієнт теплопровідності класичних і поширених в нашій країні чавунних батарей з аналогічною характеристикою алюмінієвих моделей. Даний показник для алюмінію складає 220, проти 56 для чавуну. Крім того, радіатори такого типу швидко нагріваються і остигають, що дає можливість ефективно регулювати температуру в приміщеннях і оперативно прогрівати їх після включення опалювального котла. Додатковим їх плюсом також є досить невисока вартість.

Однак радіатори з алюмінію мають істотний недолік - вони піддаються корозії. У системах опалення з такими батареями повинен знаходитися теплоносій високої якості і не повинно бути мідних елементів. В іншому випадку в радіаторах буде йти процес окислення, що супроводжується виділенням водню. Тому батарею такого типу не можна надовго залишати заповненою водою в системі з закритими вентилями, інакше вона може лопнути. Проблема накопичення водню може бути вирішена шляхом установки на кожен прилад автоматичного клапана скидання повiтря, який, однак, трохи псує акуратний зовнішній вигляд радіатора. Ще одним мінусом алюмінієвих батарей є чутливість до гідравлічних ударів, які можуть також призвести до порушення їх герметичності.

Радіатори такого типу найкраще підходять для установки в приватних будинках або будинках малої поверховості, що мають індивідуальну систему опалення з нізкощелочним теплоносієм. Втім, варто зазначити, що деякі компанії в процесі виробництва алюмінієвих радіаторів застосовують технологію обробки їх внутрішньої поверхні спеціальним антиокислювальним складом. Батареї високої якості також обов'язково тестуються під великим тиском. Такі моделі відрізняються більш високою надійністю, їх плюсом є можливість використовувати дані модифікації в централізованих системах опалення. Однак і коштують вони трохи дорожче, ніж їх більш прості аналоги.

Підведення підсумків

Вивчивши наведені вище особливості батарей, можна дати приблизний відповідь на питання - «який радіатор, алюмінієвий або сталевий, краще?». Приблизними такий висновок буде тому, що обидва види нагрівальних приладів мають свої експлуатаційні відмінності, а значить, будуть по-різному функціонувати в різних системах опалення . Так, для приватних будинків з індивідуальним обігрівом підійдуть як сталеві, так і алюмінієві батареї. Власне, саме в таких системах опалення вони будуть функціонувати найбільш надійно і ефективно. Найголовніше, правильно врахувати в процесі проектування робоче і опресовування тиск обраного радіатора і не забувати про особливості кожного їх виду. Вивчивши наведені вище особливості батарей, можна дати приблизний відповідь на питання - «який радіатор, алюмінієвий або сталевий, краще

Що стосується міських централізованих систем опалення, то з урахуванням несприятливих умов їх роботи, тут на перший план виходить надійність опалювальних радіаторів. У таких мережах найкраще використовувати алюмінієві батареї, але виключно моделі високої якості від авторитетних виробників. Тільки вони здатні витримати як поганий теплоносій в системі, так і можливі гідроудари. Тому, вибираючи відповідну модель радіатора з алюмінію, необхідно уважно ознайомиться з його характеристиками і його функції відповідають вашим конкретний пристрій для технічних умов функціонування вітчизняних систем опалення.

Такі основні висновки, які можна зробити у відповідь на питання - який радіатор краще, алюмінієвий або сталевий? Додаткову інформацію по цій темі можна отримати у спеціалістів відповідного профілю, консультація яких не буде зайвою для прийняття такого важливого рішення, як підбір нагрівального приладу. Така корисна інформація та інші дані на цю тематику з надійних джерел допоможуть не тільки вибрати підходящий і надійний радіатор, але і бути в курсі всіх нововведень, які постійно впроваджують виробники опалювальних радіаторів, прагнучи надати споживачам продукцію найвищої якості.

Тому для того, щоб дати відповідь на питання - «який радіатор краще - алюмінієвий або сталевий?
Такі основні висновки, які можна зробити у відповідь на питання - який радіатор краще, алюмінієвий або сталевий?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама