Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фарба для радіаторів опалення: вибір, порядок дій, типи фарб і технологія використання

  1. порядок робіт
  2. Вибір фарби: які і чому
  3. Матові або глянцеві
  4. Фарба для чавунних радіаторів
  5. Фарба для радіаторів
  6. алкідні емалі
  7. акрилові емалі
  8. Масляні фарби
  9. молоткові емалі
  10. порошкові фарби
  11. Фарба для радіаторів без запаху
  12. Змивка для радіаторів
  13. підсумки

Вимоги до фарб для радіаторів опалення зрозумілі: вони повинні витримувати температури нагріву - бажано до 80-90oC, захищати поверхню від корозії і не міняти кольори. Такими характеристиками володіють в повному обсязі спеціальні фарби по металу для радіаторів. Аналогічні властивості мають багато універсальні фарби і емалі, тільки температурний режим у них нижче - до 60oC. Але в багатьох наших мережах до таких температур батареї не нагріваються ніколи.

Варто врахувати, що звичайні фарби і емалі, хоч і використовують їх для фарбування радіаторів, можуть тріскатися і швидко жовтіти: не розраховані вони на нагрів.

Варто врахувати, що звичайні фарби і емалі, хоч і використовують їх для фарбування радіаторів, можуть тріскатися і швидко жовтіти: не розраховані вони на нагрів

Щоб батарея після забарвлення виглядала «на відмінно» потрібна спеціальна фарба для систем опалення

порядок робіт

Якщо старе покриття рівне, без пошкоджень, шарів не більше трьох, можна просто пройтися по всій поверхні наждачним папером з дрібним зерном. Так створюються кращі умови для зчеплення з новим шаром фарби. Потім всі поверхні протираємо «знежирювачем» - чистим бензином або ацетоном. Очищаємо кілька разів, ретельно. Тепер можна фарбувати.

Якщо стара фарба потріскалася і облупилася, перше що робимо - чистимо батарею опалення. Знімаємо всі шари до металу. Способів три: наждачкою або дрилем з насадкою, спеціальними змивки для фарб і випалюванням. Детальніше про те як готувати і фарбувати радіатори читайте тут.

Закінчивши зі зняття старої фарби, зачищаємо залишки «до металу». Використовувати можна дриль з корд-щіткою з дроту. Потім все ретельно знежирюємо, покриваємо грунтовкою. Якщо говорити про грунтовці, то для систем опалення рекомендують використовувати ГФ-021, причому краще для авто: надійніше буде захист. А взагалі, використовувати можна будь-який склад для металу з антикорозійними властивостями. Після висихання грунтовки батарею можна фарбувати.

Після висихання грунтовки батарею можна фарбувати

Для хорошег оеффекта важливо підготувати радіатор до фарбування

Вибір фарби: які і чому

При виборі фарби звертайте увагу на етикетку: там має бути присутня фраза «фарба для радіаторів опалення». Іноді вона написана великим шрифтом, іноді дрібним в розділі «область застосування». Якщо такої фрази немає, краще утримайтеся від покупки.

І ще: обов'язково повинен бути вказаний виробник. Деякі умільці практично один в один копіюють оформлення відомих фірм. Але, природно, «забувають» написати назву фірми. Якщо виробник не вказано, краще фарбу не купувати. Інакше ви ризикуєте отримати дуже стійкий запах, який зберігається тижнями. Деякі після такого забарвлення рятувалися змивом, яка пахне теж не трояндами. Вони видаляли нанесені недавно шари, і тільки після цього запах йшов.

Матові або глянцеві

Які фарби краще для радіаторів: глянцеві або матові? Тут є дві сторони. З одного боку, при фарбуванні неідеальної поверхні глянсовою фарбою (наприклад, чавунного радіатора ) «Вилазять» всі вади. При яскравому блиску вони стають дуже помітними. Якщо використовувати матову, зовнішній вигляд стає краще.

Якщо використовувати матову, зовнішній вигляд стає краще

На ідеальній поверхні краще використовувати глянцеві або полуглянцевие фарби - вони не сереют згодом

Але матові емалі сереют. Це відбувається через те, що поверхня трохи пориста (через те і матовість покриття), а пори забиваються пилом. Тому для радіаторів і рекомендують зазвичай брати глянсову або напівглянсову фарбу.

Фарба для чавунних радіаторів

Якщо фарбувати чавунні радіатори типу МС-140 глянсовою емаллю, видно всі нерівності поверхні: блиск ще більше їх посилює. Якщо взяти матову, вона посереет. Тупик? А ось і ні. Варіантів вирішення проблеми декілька. Вибирайте найбільш підходящий:

  • Фарбувати кольоровою фарбою. Взагалі, з точки зору дизайну, білі радіатори нормально виглядають тільки на білих або дуже світлих стінах. У всіх інших випадках їх рекомендують тонувати в тон стін (або на пару тонів світліше / темніше). Так що, якщо у вас не білі стіни, можна пофарбувати чавунний радіатор кольоровий матовою фарбою, і не побоюватися, що вона посереет згодом. Як один з варіантів розгляньте використання молотковій фарби (див. Нижче): через що утворюється малюнка не видно буде дефектів. Про рекомендаціях декораторів з оформлення радіаторів читайте тут.
  • Якщо потрібна все-таки біла фарба, можна пофарбувати матовою, але змиритися з тим, що через пару років доведеться перефарбувати.
  • Ще один спосіб - вирівняти найпомітніші ямки за допомогою шпаклівки. Використовують для цього епоксидні або поліефірні автомобільні шпаклівки. Їх наносять на очищену, знежирений і покритий ґрунтовкою метал. Після висихання зачищають шкіркою, добре очищають поверхню від пилу сухою чистою ганчіркою, а потім фарбують. В цьому випадку і при глянці або полуглянце виглядати чавун буде непогано. Часу, правда, така обробка займе пристойно: копітка заняття. Але результат того вартий.

Тепер фарба для чавунних батарей не буде для вас проблемою - вибираєте те, що подобається більше.

Тепер фарба для чавунних батарей не буде для вас проблемою - вибираєте те, що подобається більше

Фарба для чавунної батареї - нелегкий вибір

Фарба для радіаторів

Тепер перейдемо до типам фарби. Спеціальні фарби для систем опалення бувають алкідними і акриловими, є також їх різновиди - їх роблять на різних засадах.

алкідні емалі

Дуже широкий діапазон відтінків у цієї групи, запах є, але не дуже сильний, через кілька годин він зникає. Використовувати їх можна сміливо: чи не пожовтіє і не потьмяніють. Але алкідні емалі для радіаторів бувають на різній основі:

Але алкідні емалі для радіаторів бувають на різній основі:

На банку з фарбою повинен вказуватися виробник і її призначення

  • З основою з органічних розчинників. Дають глянцеву поверхню, але мають яскраво виражений характерний запах. Приклад - ПФ-115 хорошого заводу. Часто для радіаторів використовують «Песто», але її треба колерувати - додавати блакитний пігмент, інакше з часом вона пожовтіє.
  • Кремнійорганічні склади дають матовий колір. Тут в основному йдуть термостійкі фарби, які можуть витримувати температури до 600 oC. Є варіанти в аерозолях - для більш легкого нанесення.
  • Водні акрилові емалі алкіду можуть бути різними. Уважно читайте область застосування. Для фарбування батарей потрібні термостійкі фарби саме для металів. Причому в складі не повинно бути крейди - він потемніє з часом. Якщо вибираєте білу фарбу, то пігмент бажаний титановий. Він дорогий, і саме за ціною можна орієнтуватися. Дешевші варіанти через деякий час жовтіють.

акрилові емалі

Акрилові емалі після висихання нагадують пластикове покриття. Ефект повний: і на вигляд і на дотик. Дуже непогано ця фарба тримається і добре миється. Але видів кілька, з різними властивостями. Є на водній основі, вони практично без запаху. Називаються ще «акрилатні емалі». Але потрібно шукати призначені для забарвлення систем опалення.

Хороший варіант - ВД-АК-1179. Але цю фарбу потрібно наносити на грунтований або раніше забарвлений металл.Время висихання до нанесення наступного шару - 2 години, повне висихання - 24 години (вартість за літрову банку близько 600 руб).

Виробників фарб для радіаторів і труб опалення маса

З запахом, але включає в себе антикорозійні добавки «Термакрілл» кампанії АЛЬП Емаль. Заявлена ​​температура до +120 oC, володіє антикорозійними властивостями, підходить для фарбування будь-яку сталь, в тому числі нержавіючої, низьковуглецевої і оцинкованої, алюмінієвих і титанових сплавів. Колерується в будь-який відтінок. Час висихання до нанесення наступного шару при 20 oC - 20-30 хвилин, повне висихання - 2 дня.

Є ще дуже багато інших емалей цього класу з різними характеристиками. Підбираєте той варіант, який вас більше влаштовує.

Масляні фарби

Для радіаторів сьогодні їх використовують вже мало хто. Вони і тріскаються швидко, втрачають блиск і змінюють колір.

молоткові емалі

Це дуже цікавий варіант алкідних емалей, що дозволяє домогтися неоднорідного фарбування при використанні тільки однієї фарби. Залежно від типу пігменту поверхню може мати вигляд карбування, ударів молотком і інші ефекти. Неоднорідність забарвлення дуже добре приховує дефекти і нерівності основи. Підготовка підстави стандартна: видалення іржі, старої фарби, зачистка до металу, знежирення до «чистої ганчірки». При нанесенні на рівні і глянцеві поверхні необхідно створити шорстке підставу (обробити шкіркою).

При нанесенні на рівні і глянцеві поверхні необхідно створити шорстке підставу (обробити шкіркою)

Молоткові емалі дають дуже цікавий ефект, який приховає багато недоліків поверхні

порошкові фарби

Це сучасний метод фарбування, за яким фарбують алюмінієві , біметалічні і сталеві радіатори. У домашніх умовах він реалізується складно. Справа в технології. Порошкова фарба - суха і розпорошується зі спеціального пістолета. Він коштує близько 40-60 $, але можна знайти організацію, яка дає обладнання в оренду.

Фарбується деталі (підготовленої і зачищеною) надається негативний потенціал, порошку - позитивний. Для «заряду» деталі необхідний дизель, який може видавати частки ампера при напрузі 25-30 КВ.

Через різницю потенціалів при розпилюванні відбувається рівномірний розподіл порошку по поверхні деталі. Потім нанесене покриття вимагає полімеризації: створення умов, при яких нанесений порошок перетворюється в єдине тверде покриття.

Потім нанесене покриття вимагає полімеризації: створення умов, при яких нанесений порошок перетворюється в єдине тверде покриття

Фарбування порошковими фарбами дає стійке і гладке покриття, але це складний процес

Найчастіше такою умовою є нагрів до певних температур. Температура при цьому режимі різної від 170-200 oC до 350 oC. При низькій температурі полімеризації може вистачити нагрівання деталі Попільні гарматою, ну а при високій, деталь поміщають в спеціальну піч (б / у коштує приблизно 60 $), де поступово нагрівають. Також є склади, які полімеризуються при ультрафіолетовому випромінюванні. Тут все простіше: в закритому просторі включають ультрафіолетову лампу і витримують деталь певний проміжок часу.

У будь-якому випадку, досить складно створити такі умови в будинку. Якщо є необхідність в порошкового фарбування, можна звернутися в спеціалізовану автомайстерню, може у них є таке устаткування, і вони погодяться забарвити вам радіатори.

Як бачимо, вибір фарб досить широкий. Єдиний вид, який не радять - олійні фарби. Вони, по суті, вже віджили своє. Але якщо вам вони миліше, можете використовувати їх.

Фарба для радіаторів без запаху

Це - водно-дисперсійні акрилові фарби / емалі без запаху. Вірніше, запах присутній, але неяскраво виражений, і відмінний від того, до якого ми звикли. Але купувати потрібно лише спеціальний склад для радіаторів (або в області застосування повинно вказуватися, що підходить для фарбування труб і батарей опалення, а також повинен бути вказаний температурний режим) і ніяк інакше.

Але купувати потрібно лише спеціальний склад для радіаторів (або в області застосування повинно вказуватися, що підходить для фарбування труб і батарей опалення, а також повинен бути вказаний температурний режим) і ніяк інакше

Фарбувати можна навіть нові батареї - якщо вам колір не підходить

До плюсів можна віднести високу швидкість висихання, а також легкість нанесення - лягають рівно, не жовтіють і не розтріскуються, так як покриття виходить еластичним. Є глянцеві і напівглянсові типи.

Всі фарби на водній основі обов'язково вимагають попередньої грунтовки грунтовки поверхні. Якщо нанести її на «чистий» метал, дуже швидко «вилізе» іржа.

Хороша фарба цього виду- Master Lux Aqua 40 Dulux, коштує вона близько 2000 руб за банку 2,5 кг. Для першого шару потрібно розбавити водою 1 * 10 (одну частину води на 10 частин фарби). Усі наступні шари розведення не вимагають.

Ще непогано себе проявили Element (Eskaro), Aqua-Heizkorperlack (Dufa), є акрилові без запаху «Композит», «Дюфа» - «DufaRetail» Thermo, Тріора »і т.д.

д

Використовувати можна фарби в балончиках. При певній вправності вони наносяться рівно, але перед роботою потрібно все навколо закрити старими шпалерами або газетами

Про те, як підготувати поверхню радіатора до фарбування читайте тут.

Змивка для радіаторів

При фарбуванні старих радіаторів необхідно спочатку зняти старе покриття. Робити це вручну шкіркою дуже втомлює і довго, за допомогою дриля і спеціальної насадки швидше, але дуже пильно. Причому при такому методі зачистити внутрішні поверхні можна тільки розібравши радіатор на секції.

Причому при такому методі зачистити внутрішні поверхні можна тільки розібравши радіатор на секції

Змивка фарби випускається зазвичай у вигляді гелю. Його наносять на батарею і вичікують певний проміжок часу (вказано на банці). Потім фарбу просто знімають шпателем

Щоб не мучитися із збіркою або якщо таке неможливо (панельні або трубчасті радіатори, наприклад) можна використовувати хімічні склади, які називають ще «змив старої фарби». Вони частіше випускаються у вигляді гелеобразной пасти. Наносяться за допомогою кисті (з натуральної щетини), дерев'яної або металевої лопаткою. Використовувати синтетичні інструменти не можна - вони можуть розчинитися. Є змивки у вигляді аерозолів. Перед розпиленням потрібно закрити прилеглі стіни, підлогу, підвіконня.

Гель або пасту наносять рівним шаром, вичікують деякий час (вказано на упаковці). За цей час фарба розм'якшується, і її можна зчищати металевим або дерев'яним шпателем.

Незважаючи на те, що склади змивів для фарби хімічно активні, вони не шкодять металів, дерев'яних поверхонь і натуральній шкірі. Тим не менше, краще працювати в рукавичках. Після того як фарба видалена, змити залишки можна звичайною водою.

Якщо говорити про виробників, то непогано «працюють» Б-52, СП-6, є також безліч аналогів вітчизняного та імпортного виробництва. Відрізняються вони інтенсивністю впливу і ціною.

підсумки

Вибір фарб для радіаторів опалення досить широкий. Вам лише потрібно визначитися з типом поверхні (глянець, напівглянець або матова), кольором. Далі вибираєте якою фарбою фарбувати батареї. Найчастіше потрібно вирішити, акрилова або алкідна емаль вам більше підходить. Потім залишиться тільки визначитися з виробником.

Тупик?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама