Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підключення радіаторів опалення і з'єднання двох батарей

  1. Варіанти опалювальних систем
  2. Типи підключення труб і радіаторів
  3. Види радіаторів для обв'язки
  4. Що необхідно для підключення радіаторів
  5. Обв'язка поліпропіленовими трубами - принцип виконання
  6. Особливості монтажу радіаторів

Підключення радіаторів опалення

При будівництві будинку або просто при капітальному ремонті приватного маєтку або квартири установку радіаторів опалення слід проводити після того, як вже встановлено такі елементи, як двері і вікна. При цьому ви заздалегідь повинні визначити, яке саме підключення радіаторів опалення будете використовувати, а крім того, зрозуміло, підготувати необхідні матеріали та інструменти.

Як правильно підключити батарею опалення? Процес установки самого радіатора не забирає багато часу і сил. Перш за все, необхідно встановити кріплення для батареї. Їх кількість і розташування безпосередньо залежить від кількості секцій радіатора. Далі - підводимо труби, встановлюємо сам радіатор і підключаємо все. Розглянемо на прикладі, як підключити радіатор опалення за допомогою поліпропіленових труб.

Варіанти опалювальних систем

Найбільш поширеними і затребуваними є однотрубна і двухтрубная опалювальні системи. Розглянемо кожну з них уважніше і правильне підключення батарей опалення в кожному випадку.

Однотрубна опалювальна система використовується сьогодні переважно для багатоповерхових будинків.

Гарячий теплоносій по трубах зверху вниз, рівномірно розподіляючи по всім опалювальних приладів. Подібна система монтується досить легко, вимагає порівняно невеликої кількості матеріалів. Але разом з тим, вона має і ряд недоліків:

  • відсутня можливість коригування ступеня нагріву окремих радіаторів;
  • на нижніх поверхах температура батарей може бути значно нижче, ніж на верхніх, оскільки теплоносій доходить до них вже остиглим;
  • в разі поломки на будь-якому поверсі відключається весь стояк;
  • досить складно виконати відключення від системи для установки автономного опалення.

Однотрубна опалювальна система

Двотрубна опалювальна система найчастіше використовується для створення опалення в приватних будинках, котеджах. Вона має на увазі підключення до радіатора відразу двох труб: по одній до батареї надходить гарячий теплоносій, а по інший провадиться відтік вже остигнула води. При цьому важливо враховувати - все радіатори в двотрубної системі підключаються тільки паралельно.

Двотрубна опалювальна система має кілька вагомих переваг. Перш за все, температура всіх радіаторів завжди буде рівною, незалежно від того, наскільки далеко від котла вони встановлені.

Крім того, при такому типі системи існує можливість коригування ступеня нагріву кожного окремого радіатора - це дозволяє створювати максимально комфортну температуру в кожному приміщенні.

Двотрубна система опалення

Опалення такого типу включає в себе наступні елементи:

  • радіатор з клапаном у верхній частині і заглушкою в нижній;
  • пробки радіатора;
  • клапан з терморегулятором;
  • байпас;
  • хвостовик;
  • запірний кран;
  • муфти та контргайки;
  • опалювальні труби (металеві, поліпропіленові).

Склад системи опалення

Слід зазначити, що такий же набір комплектуючих, за винятком клапана з терморегулятором і байпаса, підходить для монтажу однотрубної опалювальної системи.

Типи підключення труб і радіаторів

Підключення батарей опалення буває:

  • бічне - таке підключення батареї до системи опалення є найбільш поширеним. При такому типі підключення труба з гарячою теплоносієм підводиться до верхнього патрубка, а труба обрата підключається до нижнього. Тобто, обидві труби розташовані по одну сторону радіатора. Таке з'єднання батарей опалення є найбільш продуктивним - при ньому спостерігається найменша тепловіддача. Однак не варто використовувати подібне приєднання радіаторів опалення, кількість секцій яких більше 15.
  • діагональне приєднання батарей опалення - застосовується для досить довгих батарей. При такому типі труба з гарячою теплоносієм підключається до верхнього патрубка радіатора з одного боку, а труба відтоку охололого теплоносія - до нижнього патрубка з іншого боку. Таке приєднання радіатора опалення дозволяє теплоносія поширюватися по всьому радіатора максимально рівномірно. Важливо врахувати - якщо ви виберете діагональне з'єднання радіаторів опалення між собою, але при цьому подача гарячої води здійснюється через нижній патрубок, а відтік - через верхній, ефективність роботи системи знизиться приблизно на 10%.
  • нижнє з'єднання радіаторів опалення. Використовується лише в тому випадку, коли труби опалення заховані під підлогу. ККД радіаторів, підключених таким чином приблизно на 10% нижче, ніж у тих, які підключені бічним методом.

Варіанти підключення радіатора опалення

Види радіаторів для обв'язки

Перш ніж приступати до створення опалювальної системи і перед тим, як з'єднати батареї опалення, необхідно визначити, які саме типи радіаторів ви хочете використовувати. На сьогоднішній день існує величезна кількість видів батарей. Вони можуть відрізнятися за:

  • матеріалу;
  • принципом, як під'єднати батарею опалення;
  • методу кріплення до стіни.

Сьогодні найбільш поширеними є такі види радіаторів:

  • сталеві панельні батареї - являють собою відносно тонку панель з плоских сталевих пластин. Як правильно підключити радіатор опалення такого виду? Радіатори такого типу підключаються боковим або нижнім способом.

Сталеві панельні батареї

  • секційні радіатори. Полегшена секційна модель, виконана з алюмінію (існують також біметалічні радіатори даного типу). Як правильно поєднати батареї опалення в такому випадку? Підключати такі батареї можна декількома секціями або ж по одній. Для таких радіаторів найкраще використовувати поліпропіленові труби, тип підключення - бічне.

Секційні алюмінієві радіатори

Про підключення біметалу в статті: Підключення біметалевих радіаторів опалення .

Примітно, що останнім часом в квартирах з центральним опаленням все частіше встановлюють біметалічні батареї, відмовляючись від чавунних. Причина такої зміни викликана цілим рядом причин. Перш за все, чавунні радіатори є більш важкими і громіздкими. Крім того, через неякісної води, використовуваної в якості теплоносія опалювальної системи, в таких радіаторах досить швидко виникає осад, з'являється пісок і іржа - а ці фактори в значній мірі сприяють зниженню тепловіддачі радіаторів. З біметалічними радіаторами таких проблем не виникає.

Для приватного будинку можна вибирати панельні радіатори. Вони можуть бути як алюмінієвими, так і сталевими - все залежить від бажання замовника.

Головне - дотримання всіх правил при монтажі. Важливо пам'ятати - якщо у вас прокладений мідний трубопровід, то до нього можна підключати і сталеві, і алюмінієві радіатори. А в разі якщо трубопровід зі звичайних труб - дозволено встановлювати тільки алюмінієві батареї.

Що необхідно для підключення радіаторів

Створення опалювальної системи - досить складний процес. Тим часом, дотримуючись усіх правил і чітку послідовність робіт, з них зможе впоратися і новачок. Як підключити батарею опалення правильно? Головне - увага. Для якісного монтажу і підключення радіаторів необхідні деякі комплектуючі. Зокрема:

  • перехідники з правої і лівої різьбленням (футорки);
  • інструменти для якісного навинчивания перехідників;
  • заглушки, ручний повітровідвідник, ключ для стравлювання повітря, перехідники;
  • запірна арматура, кульові крани, вентилі;
  • труби.

Комплект для установки радіатора опалення

Обв'язка поліпропіленовими трубами - принцип виконання

Останнім часом поліпропіленові труби стають все більш популярними. Зрозуміло, правильне підключення радіаторів опалення і обв'язку можна виконувати і будь-якими іншими трубами, але більшість професіоналів рекомендують все ж зупиняти свій вибір саме на цих.

Для обв'язки раціональніше всього використовувати поліпропіленові кутові кульові крани - вони значно простіше в монтажі, та й вартість їх відносно невелика.

Обв'язка поліпропіленовими трубами виконується наступним чином:

  • в Мультіфлекс, що з'єднується з будь-яким виходом, вставляється муфта з накидною гайкою;
  • за допомогою заздалегідь прикріплених скоб на стіні фіксуються труби. Важливо, щоб вони не торкалися стіни, а перебували в 2-3 см від її поверхні.

Перевага поліпропіленових труб полягає в тому, що вони можуть бути прокладені в самій стіні, а край труби, необхідний для виконання обв'язки, виводиться в безпосередній близькості від радіатора. Кріплення для фіксації батарей можна використовувати найрізноманітніші. Найбільш часто професіонали з цією метою використовують штирьове з'єднання, фіксоване на поверхні стіни. Якщо ж ви хочете підвісити радіатори - використовуйте для цього звичайні кронштейни. Маленьке уточнення - панельні батареї (в основному) продаються в комплекті з кріпленнями. А ось для секційних радіаторів кріплення необхідно купувати окремо

Ми вже практично знаємо, як правильно під'єднати радіатор опалення. Підключення кранів виконується так:

  • спочатку кран необхідно розібрати;
  • в радіатор вкручується штуцер з накидною гайкою;
  • за допомогою спеціального ключа закручуємо гайку.

Для якісного виконання такого простого, і в той же час, досить важливого дії необхідно буде використовувати спеціальний ключ - без нього ви не зможете нормально затягнути «американку».

Крім цього ключа, під час установки і обв'язки радіаторів, а також під час того, як з'єднати дві батареї опалення, вам також знадобляться:

  • ущільнювачі;
  • набір ключів;
  • пакля;
  • резьбовая паста;
  • нитки для різьблення.

Інструменти і матеріали для монтажу радіаторів опалення

Особливості монтажу радіаторів

При установці опалювальних радіаторів і під час того, як під'єднати радіатор опалення, слід чітко дотримуватися вимог, зазначені в СНиП. Зокрема, це відноситься до витримуванню необхідної відстані між радіатором і стіною, підлогою і підвіконням:

  • відстань від верхньої частини радіатора до підвіконня має бути не менше 10 см. Якщо ж вказаний проміжок буде нижче, це може утруднити переміщення теплового потоку - таким чином, приміщення буде прогріватися гірше;
  • відстань від нижньої частини радіатора до підлоги повинно становити мінімум 12 см. Якщо воно буде менше - існує ризик значного збільшення різниці температур на різній висоті приміщення;
  • відстань від задньої стінки радіатора до стіни повинно бути не менше 2 см. В іншому випадку, буде порушена тепловіддачі радіатора.

Вимоги до установки опалювальної батареї

Важливо враховувати ще й те, що метод установки і то, як правильно поєднати радіатори опалення , Також впливає на якість обігріву приміщення. Так, можливі варіанти установки радіаторів:

  • у відкритому вигляді під підвіконням - максимальна ефективність системи опалення - 96% -97%;
  • у відкритому вигляді в ніші - ефективність трохи нижче - 93%;
  • в частково закритому вигляді - спостерігається зниження ефективності до 88%;
  • в повністю закритому вигляді - ефективність опалення становить лише 75% -80%.

Приклади установки радіатора опалення

Обв'язка радіатора опалення і то, як правильно під'єднати батарею опалення, може виконуватися з використанням різних типів труб. Головне - чітке дотримання всіх зазначених вимог і правил. Якщо підключення радіатора буде виконано без похибок - протягом багатьох років ремонт опалювальної системи не буде потрібно. Тепер ми знаємо, як краще підключити радіатори опалення - але ще краще запитати про це професіоналів.

Як правильно підключити батарею опалення?
Як правильно підключити радіатор опалення такого виду?
Як правильно поєднати батареї опалення в такому випадку?
Як підключити батарею опалення правильно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама