Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Садові світильники на сонячних батареях від А до Я

Крім очевидних моментів, таких як зовнішній вигляд виробу, акуратність зборки, міцність матеріалів, тривалість роботи від одного заряду та іншого, слід звернути увагу на особливості світильника, виходячи з експлуатаційних вимог до нього.

Ступінь захисту

Перш за все, зверніть увагу на ступінь захисту, а саме на маркування IPXX, де перша цифра позначає ступінь захисту від проникнення твердих предметів, в тому числі пилу, а друга - від проникнення вологи. Не забувайте, що садові ліхтарі будуть експлуатуватися в досить екстремальних умовах, тому захист внутрішньої начинки ліхтаря повинна бути на повинно рівні. Зазвичай світильники для зовнішнього застосування мають мінімальну ступінь захисту IP44. Це означає, що виріб захищений від потрапляння всередину сторонніх предметів, що мають діаметр близько 1 мм, а також бризок води з усіх боків. Від пилу і сильної зливи виріб, як ви розумієте, не захищене.

Таблиці розшифровки ступеня захисту (IP) відповідно до міжнародного стандарту IEC 60529 (DIN 40050, ГОСТ 14254)

Таблиці розшифровки ступеня захисту (IP) відповідно до міжнародного стандарту IEC 60529 (DIN 40050, ГОСТ 14254)

Ступінь захисту від твердих предметів (тисни для збільшення)

Ступінь захисту від твердих предметів (тисни для збільшення)

Ступінь захисту від води (тисни для збільшення)

Тип накопичувача

У більшості випадків садові ліхтарі оснащують нікель-кадмієвих (NiCd) або нікель-метал-гідридних (Ni-MH) акумуляторними батареями типу АА. Другий тип акумулятор краще, так як має в середньому в 2 рази більшу ємність (NiCd: 500-900 мАч, Ni-MH: 1000-2000 мАг), більш екологічний і надійний (витримують екстремальні температури, не мають ефекту пам'яті і т.д .). Варто відзначити, що зараз більшість виробників вуличних ліхтарів на сонячних батареях оснащують свої вироби саме Ni-MH акумуляторами. Навіть якщо вам попалися світильниками з NiCd на борту, беріть їх сміливо, якщо вони влаштовують вас по іншим параметром, адже батарейки завжди можна буде замінити на свої.

Тип фотоелемента сонячної панелі

Якщо є можливість, зверніть увагу на вид використовуваних фотоелементів сонячної батареї. Навіть не вид або тип, а підвид, так як в більшості випадків садові світильники оснащують кремнієвими кристалічними фотомодуля. Кремній, в свою чергу, може мають різну структуру, що поділяє фотоелементи з кремнію на монокристалічні, полікристалічні і елементи з аморфного кремнію. Найвищий ККД у монокристалічного кремнію і становить 15-20%, трохи менше у полікристалічного - 10-14%, найменше у аморфного кремнію - всього 5-6%. Також елементи мають властивість деградувати, тобто втрачати потужність з роками. Аморфний кремній піддається деградації більше за інших, тому намагайтеся уникати панелей з цього матеріалу.

Також слід звернути увагу на тип вимикача. У більшості випадків ліхтарі оснащуються фотореле, яке включає світло тільки тоді, коли на вулиці стемніло. Такі ліхтарі розраховані на те, щоб горіти всю ніч і висвітлювати, наприклад, доріжки на вашій ділянці. Є також світильники, оснащені датчиками руху - вони ідеально підходять для підсвічування ступенів, дверей і т.д. Такі ліхтарі економніше споживають енергію, світять тільки тоді, коли це потрібно, а також можуть виконувати охоронну функцію.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама