Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сонячна батарея для дачі: комплект, вибір, монтаж

  1. Доцільність використання сонячних батарей на дачі
  2. З чого складається комплект сонячних панелей для дачі?
  3. Характеристики, особливості та вибір комплекту для дачі
  4. вибір потужності
  5. Установка сонячних панелей
  6. Ціна комплекту для дачі
  7. Відгуки користувачів

Як правило, на дачі знаходяться споживачі електрики невеликої потужності. До того ж число електричних приладів тут невелика і використовуються вони періодично. Якщо до ділянки і дачного будиночка не підведена електрика, то потрібно вирішити проблему енергопостачання цих приладів. У деяких випадках виходом із ситуації може стати покупка і установка комплекту сонячних батарей для дачі. Якщо правильно спроектувати, купити і змонтувати такий комплект, то буде вирішена проблема харчування освітлювальних приладів, холодильника, електричних інструментів. Сонячні батареї працюють безшумно, не виділяють шкідливих речовин і електроенергія, що генерується ними безкоштовна. Термін експлуатації таких панелей складає до 30 років. Але для успішного використання комплекту потрібно попередньо прикинути доцільність придбання і врахувати ряд параметрів при покупці. Варто також відзначити низький ККД сонячних батарей. Цей матеріал розповідає про подібні моменти.

Зміст статті

Доцільність використання сонячних батарей на дачі

Як це не сумно звучить, заради збереження навколишнього середовища на сонячні батареї ніхто переходити не стане. В першу чергу це робиться заради економії. І комплект сонячних батарей дійсно дозволяє заощадити на рахунках за електроенергію. Але окупність в цьому випадку буде не швидка, і вона залежить від ряду факторів. Крім того, просто купити сонячні панелі недостатньо. Ще як мінімум потрібні інвертор для перетворення струму, контролер заряду, а також акумулятори, блок управління, дроти, кріплення для панелей. Загалом, сума набігає пристойна.


Щоб самостійно без зайвих проблем встановити сонячні батареї і отримувати електроенергію, фахівці рекомендують купувати відразу всю систему в комплекті. У продажу має досить великий вибір таких комплектів різної потужності. Є комплекти сонячних батарей, які використовуються в якості основного джерела живлення на дачі, а є приємним в ролі допоміжних. Вартість комплекту, що має в своєму складі 2 сонячні панелі, становить в середньому близько 50 тисяч рублів. Для широких верств населення ціна недоступна. Якщо такий комплект встановити на будинку, де живуть постійно, то він окупитися через 3─5 років. На дачі термін ще більше, оскільки прилади включаються значно рідше. Але якщо електрики на дачі немає, то використання сонячних батарей є більш вигідним, ніж дизельного генератора. До того ж завжди можна наростити потужність простим додаванням сонячних панелей і у вас вийти невелика сонячна електростанція .

Відразу варто відзначити, що сонячні панелі поза комплекту без акумуляторів і інвертора марні. Потрібний певний запас потужності для забезпечення харчування холодильника, освітлення, побутової техніки. За величиною близько 1,3 кВт. Безпосередньо включати прилади з високим енергоспоживанням від сонячних панелей можна. Для нормальної роботи їм не вистачить напруги в мережі. Тому потрібна обов'язкова акумуляція енергії.

Організація харчування від сонячних батарей на дачі


Потрібно сказати, що рентабельність комплекту сонячних панелей на дачі істотно зростає при використанні обладнання і лампочок енергозберігаючого класу (А, А +). Якщо хочете заощадити, в принципі, допускається використання в схемі підтриманих акумуляторів. Якщо ви будете періодично включати частину приладів, то такого комплекту цілком вистачить для роботи. Якщо ж ви збираєтеся кожен день включати багато обладнання з високим енергоспоживанням, то варто подумати про покупку автономної сонячної електростанції.


З чого складається комплект сонячних панелей для дачі?

Отже, що входить в стандартний комплект сонячних батарей для дачі?

  • Сонячні панелі. Кількість може бути різним у залежності від завдань. З'єднання роблять як послідовне, так і паралельне. Це залежить від того, яке напруга потрібно на инверторе;
  • Контролер заряду. Він послідовно включається в ланцюг між акумуляторами і сонячними панелі. Його роль полягає в забезпеченні стабільного напруги на инверторе;
  • Інвертор. Служить для перетворення струму. Його підключають паралельно до акумуляторів;
  • Акумулятори;
  • Провід, роз'єми і інші допоміжні деталі.

Фотоелектричні або сонячні панелі являють собою напівпровідникові пластини, з'єднані послідовно. У комплектах для дачі використовуються кремнієві модулі, що мають ККД 13─20%. Вони можуть бути моно і полікристалічні. Гнучкі сонячні панелі в таких системах не застосовуються через низьку ефективність. Щоб захистити напівпровідникові пластини, модулі покриваються склом або іншим матеріалом, який не пропускає інфрачервоні промені. Рамки модулів зазвичай виконані з алюмінію.

Рамки модулів зазвичай виконані з алюмінію

фотоелектричні панелі


Основа таких панелей перфорована для поліпшення відводу тепла. Це важливо, оскільки при надмірному нагріванні погіршується робота фотоелементів. Серед основних характеристик слід виділити вихідну потужність панелей. Як ви розумієте, чим вона більша, тим краще. Потужність, що видається панелями, залежить від наступних параметрів:

  • тип фотоелементів і їх кількість;
  • інтенсивність і кут падіння сонячних променів;
  • температура модулів при експлуатації.

Коли розраховують і купують комплект сонячних батарей, зазвичай спираються на середній показник споживання електрики на добу. А також до уваги береться зниження потужності, що виробляється панелями, протягом декількох днів. Це вже залежить від клімату в конкретному регіоні. Для вироблення 1 кіловата, як правило, потрібно комплект, продуктивність якого не менше 200 ват. Якщо планується забезпечити повністю автономне електропостачання будинку, то продуктивність повинна бути не менше 600 ват. Напруга, що подається на вхід інвертора, може бути 12 або 24 вольта. А на його виході вже 220 вольт.

У догляді фотоелектричні панелі невибагливі. Періодично їх слід очищати від пилу. Що стосується снігу, то тут можна зустріти різні думки. Деякі кажуть, що сніг з поверхні панелей сповзає сам і не заважає поглинання енергії сонця. Інші фахівці радять встановлювати кріплення для панелей, які дозволяють при необхідності ставити їх у вертикальне положення. Взагалі, вкрай бажано мати можливість зміни кута нахилу сонячних панелей.


Характеристики, особливості та вибір комплекту для дачі

Які є різновиди сонячних панелей?

На ринку можна знайти багато різновидів фотоелементів, що застосовуються в системах електрифікації на дачі. Для цих задач підходять наступні різновиди панелей:

  • Монокристалічні. Мають найвищу вартість. Їх ККД становить 15─20 відсотків. За допомогою таких панелей можна максимально ефективно використовувати площу, отримуючи максимум потужності;
  • Полікристалічні. Вони дешевше монокристалічних приблизно на 15─20% Їх площа на чверть більше перших. Відповідно місця для їх установки потрібно більше при однаковій потужності. Самі модулі - це прямокутні фотоелементи, з'єднані послідовно. ККД цього виду панелей 12─15%;
  • Аморфний кремній. Такі панелі дешевше попереднього дозволу на 15 відсотків. В цьому випадку фотоелементи закріплюються на гнучку основу. ККД виходить низький (близько 7 відсотків). Такі панелі непогано поглинають розсіяне світло і частково інфрачервоне випромінювання. Фахівці рекомендують встановлювати їх в регіонах з високою хмарністю. Завдяки гнучкій основі спрощується їх монтаж. Але вони служать значно менше монокристалічних і полікристалічних панелей.


Є ще менш поширені мікроморфние панелі. Цей вид представляє симбіоз аморфних панелей, в яких є мікровкраплення кристалів кремнію. Їх ККД становить 8─12 відсотків і тривалий термін експлуатації.

вибір потужності

При виборі потужності комплекту сонячних панелей для дачі слід врахувати кількість споживачів енергії, а також періодичність і тривалість їх використання. Є спеціальні довідкові таблиці по інсоляції, де можна дізнатися потужність випромінювання сонця по місяцях для різних регіонів. Дані там наводяться в кВтг на квадратний метр і залежать вони від погоди, тривалості світлового дня.

Щоб обчислити мінімальну потужність панелей, яка необхідна для ваших умов, можна використовувати 2 варіанти.

  • Значення інсоляції для вашого регіону (найгірший місяць в році) множиться на ККД сонячного модуля. В результаті ви отримаєте максимальну місячну генерацію з одного квадратного метра панелей. Далі потрібно розділити плановані витрати електричної енергії на це значення. У вас вийти загальна площа панелей, яка потрібна для задоволення ваших потреб;
  • Другий метод обчислення передбачає поділ передбачуваних витрат електрики на величину інсоляції з таблиць (найгірший місяць). Вийде мінімальну потужність, виражена в кіловатах. До отриманого значення додається 20 відсотків, щоб врахувати втрати на обладнанні. Щоб бути повністю впевненим у забезпеченні електроенергією, додайте ще 25 відсотків.


Установка сонячних панелей

Є 2 варіанти складання панелей. Перший варіант передбачає самостійну збірку фотоелектричних елементів. Вони приклеюються на рівну поверхню і з'єднуються послідовно. Далі вони поміщаються в алюмінієву рамку і робиться захист зі скла або іншого прозорого матеріалу. Конструкція повинна бути щільною, оскільки працювати модуль буде на вулиці. В результаті модуль обходиться вам дешевше, але захист від перегріву або пошкодження у кустарних модулів гірше, ніж у фабричних. Другий варіант - це покупка готових зібраних модулів.

Монтаж панелей виконується на даху або стінах дачі. Тут потрібно звернути увагу на правильність встановлення. Парусність модулів не допускається, оскільки це знижує його ККД. У той же час укладати панелі на дах не допускається. Вони будуть перегріватися і втрачати ефективність. Тому на даху встановлюються напрямні. А потім на них кріпляться самі модулі. Між ними і дахом залишається відстань для вентилювання. Дуже рекомендується зробити можливість регулювання кута нахилу панелей.

Щоб отримати максимальний ефект, панелі з комплекту сонячних батарей встановлюються на даху з південного боку. Врахуйте, що для поглинання більш-менш пристойного кількості сонячної енергії, слід встановлювати від 2 модулів. Монтувати їх слід з різницею в 5 градусів. Рекомендований кут дорівнює вашій географічній широті. При цьому в весняне час він зменшується на 15, а восени збільшується на 15 градусів. Для цього бажано мати можливість регулювання кута нахилу панелей.


Важливим моментом є опір проводів. Батареї підключаються послідовно і для їх з'єднання потрібно струмопровідний кабель. Можливо також паралельне підключення, але його використовують тільки для дорогих модулів високої потужності. У накопичувальних акумуляторах в таких комплектах використовуються кислотні акумулятори (WET, AGM), рідше лужні. За ємності вибирайте телефон щонайменше 60 Ач.


Ціна комплекту для дачі

Що стосується цін на комплекти і окремі панелі, то вони сильно відрізняються. Багато що залежить від виробника, якості виконання, потужність, різновиди панелі і її ККД.

В середньому монокристалічні кремнієві модулі потужністю 40─60 ват і напругою 12 вольт мають ціну близько 5─7 тисяч рублів. Мова йде про російських або китайських виробників. Полікристалічний модуль з напругою 24 вольта і потужністю 260 ват обійдеться в 17─18 тисяч рублів.

Повністю комплект для дачі 800 ват, що включає дві панелі і 2 акумулятори, коштує в середньому близько 70 тисяч рублів. А якщо ви збираєтеся купити автономну сонячну електростанцію, то зразки потужністю 1800 ват коштують від 160 тисяч рублів.

Відгуки користувачів

В інтернеті є досить багато відгуків власників таких комплектів для дачі. Часто їх купують ті власники дачних ділянок, де не підведена електрика. Хоча їх використовують не тільки на дачах, а й в приватних будинках, де живуть постійно. Є також позитивні відгуки від тих людей, хто встановлює комплекти сонячних батарей на дачах, підключених до електромережі. Такі власники комплектів говорять про те, що вони дозволяють їм суттєво економити на оплаті рахунків за електрику.

Судячи з відгуків, люди купують на дачу комплекти з двома або чотирма модулями потужністю по 200 ват. Є ті, хто самостійно збирає модулі, так і в цілому всю систему з окремих комплектуючих. Для цього, звичайно, потрібні навички поводження з паяльником і іншими інструментами. Час на це також піде чимало. Зате так можна істотно заощадити. Одні тільки сонячні модулі обійдуться в 2─3 рази дешевше, ніж готові. Якщо ви не обмежені в засобах, то краще брати готовий комплект. Тоді не виникне проблем з монтажем.

Практично у всіх відгуках користувачів комплектів сонячних батарей повідомляється про зразкову окупності витрат протягом 3─4 років.
Якщо стаття виявилася для вас корисною, розповсюдьте посилання на неї в соціальних мережах. Цим ви допоможете розвитку сайту. Голосуйте в опитуванні нижче і оцінюйте матеріал! Виправлення і доповнення до статті залишайте в коментарях.

З чого складається комплект сонячних панелей для дачі?
Отже, що входить в стандартний комплект сонячних батарей для дачі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама