Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому скоротилася торгівля між Росією і Казахстаном

  1. Рейтинг груп товарів в загальному обсязі торгівлі Росії з Казахстаном за приростом обороту з 2011 по...

як уже писав «Інвест-Форсайт», Казахстан, поряд з Україною, відноситься до країн, імпорт з яких найбільше постраждав за кризовий період з 2013 по 2016 роки. Якщо у випадку з Україною основну роль грають політичні причини, то ситуація з Казахстаном складніше, тим більше що експорт в країну також скоротився. як уже   писав   «Інвест-Форсайт», Казахстан, поряд з Україною, відноситься до країн, імпорт з яких найбільше постраждав за кризовий період з 2013 по 2016 роки

© РИА Новости / Микола Лазаренко

За останні п'ять років з 2011 по 2016 рр. оборот зовнішньої торгівлі РФ з Казахстаном скоротився на 36,94%, при цьому скорочення імпорту склало 45,09%, а скорочення експорту - 33,14%. З 95 груп товарів, які експортувалися в Казахстан і / або імпортувалися з нього в зазначений період, 17% (16 груп товарів) мають процентну динаміку обороту гірше, ніж сумарна динаміка обороту за вказаний період. З усіх груп товарів 43%, тобто близько половини, має позитивний приріст.

Найгірші результати в сегменті мінерального палива і нафти. Безумовно, однією з основних причин такої ситуації є криза на ринку вуглеводнів. При цьому експорт Росії в Казахстан знизився в 4 рази більше, ніж імпорт Росії з Казахстану. Найбільшу частку в російському експорті становлять нафта і нафтопродукти, також відносно значну частку становить кокс. Серед імпорту з Казахстану основна частка припадає на кам'яне вугілля, нафта займає невелику частку. У 2016 році обсяги імпорту були схильні до відновлення, після досягнення мінімуму влітку 2016 року до грудня щомісячний обсяг імпорту перевищив значення початку року. Однак відновлення було викликано збільшенням обсягу імпорту кам'яного вугілля, в той час як нафта і нафтопродукти Росія майже перестала купувати.

Що стосується зниження імпорту, в даному випадку роль грає ще й те, що Казахстан переорієнтувався на український і білоруський ринки, оскільки через острах паливно-енергетичної експансії «русского мира» влади останніх вирішили підстрахуватися і диверсифікувати джерела поставок палива. Взагалі, в цілому спостерігається більш широка диверсифікація казахстанського експорту, особливо що стосується мінералів: наростає частка також сусідніх Китаю та Узбекистану. Щодо імпорту - Росія також перестає бути основним його джерелом, так як диверсифікація зачіпає навіть такі держави, як Японія, Таїланд, Канада, Німеччина, Латвія, Іспанія, Киргизстан (останній збільшив частку на ринку нафти). За підсумками 8 місяців 2017 року спостерігається деяке відновлення російського експорту в Казахстан, він виріс в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року у 31,6%, однак будь-якого прориву не відбулося. Слід згадати ще й глобальніші причини: і у Казахстану, і у Росії економічне зростання дуже слабкий, серед всіх держав Центральної Азії, як уже писав «Інвест-Форсайт», за час кризи найбільше знизився ВВП на душу населення саме в Казахстані.

Втім, була певна кількість товарів, оборот яких збільшився.

На першому місці по абсолютному значенню приросту обороту - засекречені товари, вони ж на третьому місці за відсотковим приростом за вказаний термін. У цьому сегменті, як неважко здогадатися, і обсяги, і приріст експорту переважають дуже значно над обсягами і приростом імпорту. У географічній структурі експорту товарів цієї групи Казахстан займає серед торгових партнерів Росії 28 місце, його частка 0,6%.

Друге місце за динамікою абсолютного значення обороту в рублях група під кодом 96 - «Різні готові вироби», вона ж займає перше місце по відсотковий приріст. Це дуже велика група товарів, в неї включаються найрізноманітніші речі, від гудзиків до виробів зі слонової кістки. У цій групі явно переважає експорт, відповідно, і приріст експорту набагато більше, ніж приріст імпорту. Росія з цієї групи експортує в Казахстан головним чином предмети гігієни - жіночі прокладки і тампони, дитячі пелюшки і підгузки. Також невеликий відсоток експорту припадає на мітли, щітки, швабри, мітелки, вузли і пучки. У географічній структурі експорту цих товарів Казахстан знаходиться на другому місці після Білорусі. На противагу експорту, імпорту товарів даної групи Казахстан займає всього лише 45-е місце серед торгових партнерів Росії: на нього припадає менше 1% від імпорту. Імпортує Росія з Казахстану серед товарів даної групи в основному манекени, манекени-автомати та рухомі предмети для оформлення вітрин, набори дорожні, використовувані для особистої гігієни, шиття, чищення взуття чи одягу.

Третє місце займають злаки. Імпорт в цій групі значно переважає над експортом. Слід зазначити, що, незважаючи на позитивне значення приросту за останні 5 років, з 2014 року до 2016 року імпорт злаків знизився більш ніж в 1,5 рази. Однак Казахстан як і раніше займає перше місце серед країн, з яких Росія імпортує злаки. Основна частка припадає на пшеницю, невелику частку займає ячмінь. Експорт російських злаків в Казахстан також за звітний період підвищився, однак з 2014 року впав в три рази. В основному експортуються пшениця і рис. Подібна ситуація цілком з'ясовна, оскільки Казахстан входить в першу десятку країн - експортерів пшениці. Для Казахстану Росія є основним торговим партнером по експорту пшениці, так як його південні сусіди закуповують переважно сочевицю, яка в Росії користується значно меншим попитом, ніж в середньоазіатських державах і Китаї. У радянські роки була проведена значна робота по селекції сортів пшениці, призначених для вирощування в різко-континентальному кліматі з посушливим літом і дуже холодною зимою, в зв'язку з чим Казахстан, поряд з Південним Уралом і Південної Сибіром, став основною житницею країни (як, власне , і помірно-континентальний Україна). У роки незалежності Казахстану робота по селекції продовжилася. Однак в недалекому майбутньому можна очікувати зниження імпорту Росією казахстанської пшениці в зв'язку з тим, що споруда зернових терміналів в Поті (Грузія, транспортне сполучення з Казахстаном через Каспійське море і Азербайджан), Амірабад (Іран) і на китайсько-казахстанському кордоні знизить транспортну залежність казахстанського експорту пшениці від Росії.

Розглядаючи першу трійку лідерів, не можна не згадати про групу товарів, малої за обсягами обороту і їх приросту, але показала високий процентний приріст, за яким вона знаходиться на другому місці. Це живі дерева та інші рослини, цибулини, коріння та інші аналогічні частини рослин, зрізані квіти і декоративна зелень. У цій групі імпорт переважає над експортом, приріст імпорту також переважає над приростом експорту. Казахстан останнім часом наростив обсяги галузі вирощування саджанців і декоративної зелені в зв'язку з активно ведуться міським будівництвом і благоустроєм, в першу чергу в таких активно розвиваються промислових і культурних центрах, як Астана, Алмати та Шимкент, що призводить до підвищення попиту на озеленення міст. Слід врахувати, що Астана і Шимкент, а також велика частина великих обласних центрів знаходяться в кліматичних зонах, несприятливих для природного зростання дерев, чагарників і квітів, тому зелені насадження в містах доводиться висаджувати штучним шляхом. В основному з Казахстану в Росію імпортуються зрізані квіти (в цілому, в степовому і навіть пустельному ландшафті квіти при належному догляді ростуть в цілком промислових масштабах), в меншій мірі - живі рослини, живці та підщепи. По імпорту даної групи товарів Казахстан в географічній структурі імпорту знаходиться серед партнерів Росії на 20 місці. На відміну від імпорту, в структурі експорту російської продукції переважають живі рослини, живці та підщепи, що відповідає підвищується попит на озеленення міст деревами.

Завідувач кафедри міжнародної комерції Вищої школи корпоративного управління (ВШКУ) РАНХиГС Володимир Саламатов зазначає, якщо в два попередні роки дійсно спостерігалося падіння двосторонньої торгівлі, то в 2017 році в торгівлі між Росією і Казахстаном відзначається стійке зростання. Якщо порівнювати 9 місяців 2017 року по обсягу імпорту в Росію з Казахстану з дев'ятьма місяцями 2016 року, то зростання становить 40,5%. Якщо брати обсяг експорту з Росії в Казахстан, то за цей же період зростання склало 33,7%. В експорті з Росії в Казахстан, за словами Володимира Саламатова, видно дуже широка диверсифікація, за 9 місяців 2017 року з'явилися нові види товарів, які явно пов'язані з якимись новими контрактами - наприклад, кузова мотор-транспортних засобів (їх поставлено на 30 млн ), керамічні вироби (на 30 млн), вагони залізничні, пасажирські (на 150 млн), експорт цукру виріс в 26 разів.

«У порівнянні з 9-ма місяцями 2016 року, всі показники позитивні», - констатує експерт.

Рейтинг груп товарів в загальному обсязі торгівлі Росії з Казахстаном за приростом обороту з 2011 по 2016 рр. (графи «Приріст експорту», «Приріст імпорту» і «Приріст обороту в%» дано в довідкових цілях; дані Федеральної митної служби РФ)

(графи «Приріст експорту», «Приріст імпорту» і «Приріст обороту в%» дано в довідкових цілях; дані Федеральної митної служби РФ)

Автор: Роман Мамчіц

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама