Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

6 типових проблем, які можуть виникнути при вирощуванні моркви

  1. Проблема 1. Морква вражена гниллю
  2. Проблема 2. Морква тріскається
  3. Проблема 3. Морква має потворну форму
  4. Проблема 4. Морква покрита "волоссям"
  5. Проблема 5. На морква напала морквяна муха
  6. Проблема 6. Морква гірка і несмачна

Вирощування моркви у відкритому грунті часто супроводжується помилками, які призводять до хвороб або навіть загибелі всього врожаю. Ми виділили 6 проблем і пропонуємо вам вирішити їх за допомогою ефективних методів.

Вирощувати морква досить просто, але навіть з такою невибагливою культурою часом виникають труднощі. Якщо надземна частина рослини в порядку, це ще не означає, що сам коренеплід розвивається нормально. Тому варто уважно спостерігати за грядами, але найголовніше - проводити профілактичні заходи. Отже, розглянемо основні проблеми вирощування, з якими стикаються городники.

Проблема 1. Морква вражена гниллю

Грибкові захворювання моркви видно неозброєним оком. Коренеплоди покриті плямами, неприємно пахнуть і, звичайно, не годяться в їжу. Такі рослини потрібно знищити, тому що вони можуть заразити грунт та інші коренеплоди спорами грибів.

Ні в якому разі не залишайте на зберігання морква з невеликими ознаками гнилі в надії, що вона підсохне. Коренеплід продовжить псуватися і заразить здорові овочі.

Причини поразки гнилями:

  • холодна і сира погода;
  • недолік калію;
  • збір врожаю в дощову погоду;
  • висока вологість в приміщенні, де зберігається морква.

Характеристики деяких гнилей представлені в таблицях.

Якщо морква схильна до гнилей, в наступному році важливо провести наступні профілактичні заходи:

  • протравить насіння перед посівом;
  • зробити грунт родючої, знизити кислотність;
  • поміняти місце вирощування моркви, бажано висадити її після гірчиці, жита, вівса або ріпаку;
  • вчасно прорідити посіви, щоб рослини повноцінно росли і не хворіли;
  • регулярно поливати рослини, що не пересушувати і не перезволожувати грядки;
  • уникати азотних підгодівлі, використовувати фосфорно-калійні добрива;
  • обробити рослини бордоською рідиною за місяць до збору врожаю.

Щоб урожай довше зберігався, потрібно збирати його в сухий день. Ящики і піддони обробити дезінфікуючими засобами. Ретельно просушити коренеплоди і впорядкувати пошкоджені.

Проблема 2. Морква тріскається

Морква з тріщинами виглядає неапетитно і погано піддається зберіганню. Порушення цілісності коренеплоду може бути незначним, у важких випадках тріщина проходить по всій моркви.

причини:

  • надлишок азоту, через що тканини ростуть занадто швидко і розрихлюються;
  • нерегулярний полив і різке перезволоження, клітини коренеплоду дуже швидко розширюються і лопаються;
  • важка грунт, в якій коренеплоду важко проростати.

Щоб вирішити проблему, потрібно в першу чергу привести в порядок грунт. внести сапропель (Мулисті відкладення з дна водойм) - 3 кг на 1 кв.м. У продажу він зазвичай представлений у вигляді гранул і таблеток. Також важливо знизити кислотність грунту, наприклад, за допомогою вапнування.

Не варто поливати грядки кожен день потроху, краще робити це 2-3 рази на тиждень, але так, щоб грунт просочилася не менше, ніж на 20 см.

Органіку краще вносити за рік до висадки моркви, тобто для культур, які будуть рости перед нею.

Проблема 3. Морква має потворну форму

Морква не схожа сама на себе, галузиться і химерно переплітається? Проблема в неправильній агротехніці! Можливо, під час формування коренеплоду були внесені свіжий гній і азотні добрива. Або грунт страждала від посухи, а потім була залита на кілька днів. Ще одна причина - важкий кам'янистий ґрунт, який не дає моркви нормально розвиватися. Все це призводить до дивних форм коренеплодів.

Такий овоч придатний в їжу і рідко втрачає свої смакові якості, але зберегти його на зиму непросто. Для профілактики проблеми не вносите перед посадкою свіжий гній, відрегулюйте полив. І найголовніше - зробіть грунт родючим.

Проблема 4. Морква покрита "волоссям"

Насправді це не волосся, а усмоктувальні корінці, які розростаються по всій поверхні коренеплоду. Такий овоч можна їсти, він не втрачає своїх поживних і смакових властивостей, але погано піддається зберіганню. Причини "волосатості" - низькоякісна грунт і нерегулярні поливи. Як тільки ви повернете грунту родючі якості, морква знову стане гладкою.

Щоб на моркви не було "волохатою", важливо забезпечити рослинам регулярне розпушування, яке покращує повітрообмін.

Проблема 5. На морква напала морквяна муха

Якщо на ділянці з'явилася морквяна муха, про гарний урожай можна забути. Коренеплоди стають позбавленими смаку, в них спостерігається безліч ходів, де мешкають личинки мухи. Уражені рослини можна відрізнити по фіолетово-червоного відтінку листя, які потім жовтіють і всихають.

Найчастіше уражається мухою моркву сортів - Нантская, Каротель, Шансон. Найбільш стійкі до вредителю сорти і гібриди - Калгарі F1, Перфекція, Олімпус, Нантік Резістафлай F1.

Боротися зі шкідником нелегко, тому що муха розмножується протягом усього дачного сезону, а восени часто залишається всередині коренеплодів і потрапляє в ящики для зберігання. Щоб морквяна муха обійшла вашу ділянку стороною, дотримуйтесь цих правил:

  • завжди готуйте насіння до посадки: для цього вимочіть їх в теплій воді 2 години, загорніть в лляну тканину, потім в пакет і 10 днів зберігайте в холодильнику; перед посадкою ретельно просушіть;
  • висаджуйте морква якомога раніше, з урахуванням погоди, і не надто густо;
  • кульбаба та конюшина залучають морквяну муху, тому боріться з бур'янами;
  • регулярно рихлить грунт між рядами, попередньо її полив;
  • ретельно прополювати рослини, все зайве не залишайте на грядках, щоб не привертати муху, а закладайте в компост .

Якщо є можливість, посадите поруч з морквою часник або цибулю, вони відлякають морквяну муху. А чорнобривці і календула залучать природних ворогів мухи і тим самим захистять ваші посадки. З народних засобів добре себе зарекомендувала суміш тютюнового пилу і піску (1: 1), якій потрібно 2-3 рази за сезон посипати грунт між рядами.

Морквяна муха також паразитує на селері, петрушці та кропі.

Проблема 6. Морква гірка і несмачна

Морква зросла гладкою і красивою, але є її неможливо? Швидше за все, була порушена агротехніка. Справа в тому, що якщо верхівка коренеплоду занадто оголюється, то в ньому утворюється соланін - отруйна речовина, яка надає овочу гіркоту. Щоб вирішити цю проблему, регулярно підсапуйте морква і присипати землею оголені коренеплоди. Не забувайте і про проріджуванні.

Часто причиною гіркоти може стати морквяна муха. Коренеплід виділяє отруту, щоб убити личинок, і тим самим псується смак овочів. Також важливо вчасно прибирати морква з грядок. Якщо вона перебувала в землі занадто довго, може з'явитися гіркоту.

Щоб морква виросла солодкої, проведіть підгодівлю нітроамофоски - 25-30 г на 1 кв.м.

Деякі з цих проблем вирішити досить легко, інші зажадають більше часу і зусиль. У будь-якому випадку, якщо у вас виникла одна з цих труднощів, не відкладайте її на потім. Щоб не з'являлися хвороби моркви, в першу чергу приділіть увагу грунті, зробіть її родючою, легкої і некислим. Не зловживайте азотними добривами. Регулярно проводите полив, щоб рослина розвивалися рівномірно, уникайте посушливості і перезволоження. Тоді морква виросте великої, соковитою і хрусткою!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама