Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити аквилегию з насіння?

  1. Самостійний збір насіння аквилегии і їх вибір для посіву
  2. Грунт і контейнери для посіву аквилегии
  3. Посів насіння аквилегии в домашніх умовах
  4. Умови для проростання насіння аквилегии
  5. дорощування аквилегии
  6. Пікірування розсади і догляд за молодими аквілегіі
  7. Посадка розсади аквилегии в грунт
  8. Альтернативні методи розмноження аквілегіі

Чарівний водозбір - один з найулюбленіших тіньовитривалих багаторічників. В саду зворушливі квітки аквилегии зі шпорцамі здаються то пурхають феями, то ельфів ковпачками, сяють таємничістю і підкорюють своєю витонченістю. І хоча це не найефектніший з квітучих модників, але зате дуже надійний. Та й красивоцветущие сорту аквилегии здатні здивувати не менше, ніж самі помітні їхні конкуренти. Про яку б аквилегии не йшлося мова, найпопулярніший і доступний спосіб помножити їх колекцію - виростити рослини з насіння, тим більше, що в цьому процесі немає нічого складного. Чарівний водозбір - один з найулюбленіших тіньовитривалих багаторічників

Розсада аквилегии. © Mark Willis

Аквілегія (Aquilegia) - один з найпопулярніших садових багаторічників. Незважаючи на те що рослина переважно представлено різними гібридними сортами і сортосуміші, а видові аквилегии вважаються великою рідкістю, насіннєве розмноження є основним способом розмноження для всіх аквілегіі. І хоча вегетативними методами ці рослини також можна отримати, з насіння аквилегию отримати простіше, швидше і набагато дешевше.

Купуючи всього кілька пакетиків або зібравши насіння самостійно, ви можете за один «візит» отримати достатню для будь-якого великого ансамблю кількість повноцінної розсади.

Аквілегіі легко дізнатися по знаменитому шпорцу на квітках, завдяки якому рослина і отримало свою видову назву. Зворушливі квітки, що викликають найрізноманітніші асоціації з казковими персонажами і духами - маленький шедевр природи, яким не втомлюєшся милуватися. Складні квітки на тонких квітконіжках в пухких суцвіттях таємниче і невагоме поблискують в притінених місцях саду, виблискуючи на яскравому тлі листя.

Тройчатосложние, незмінно яскраві і ранньою весною, і влітку, і восени, листя здаються ажурним і сяючим в тіні оксамитовим фоном для трепетного цвітіння. Прості або махрові, з подвійною оцвітиною, квітки водозбору ідеально поєднуються з яскравими листям. Серед аквілегіі є рослини низькорослі і більш високі, великоквіткові і махрові. Вибирати їх можна на свій смак і для будь-якої декоративної завдання.

Самостійний збір насіння аквилегии і їх вибір для посіву

Якщо ви хочете самостійно зібрати насіння з аквилегии, то краще сорту висаджувати на значній відстані, не змішувати в композиціях, оскільки вони дуже легко переопиляются і схрещуються. Якщо ви збираєте насіння в декоративних композиціях і квітниках, то контролювати сортову чистоту аквілегіі можна попередженням природного запилення - підв'язування марлевих ізоляторів і самостійним запиленням квіток пензликом (потрібно промивати і сушити її після кожного запилення).

Збір насіння аквилегии зазвичай проводять в серпні, до того, як вони прокидаються (краще досушити супліддя в кімнатних умовах). При легкому натисканні на боки «коробочок» насіння легко прокидаються. Обв'язування дозволяє попередити цей процес. Якщо немає можливості висіяти насіння відразу в грунт, то їх зберігають при низькій температурі.

Насіння аквилегии бажано висівати якомога свіжішими. Терміни придатності насіння обмежені, навіть після кількох місяців зібрані насіння потребуватимуть стратифікації. При купівлі насіння аквилегии потрібно уважно вивчити час збору і умови зберігання, намагатися не купувати насіння старше 1 року, навіть якщо вам дуже подобаються сорти.

Максимальний термін зберігання - 5 років, насіння старше 2 років важко змусити зійти, але при правильному посіві і з них можна отримати міцну розсаду. Аквілегія популярна і доступна, насіння в продажу зустрічається дуже багато, слід тільки вибрати надійного виробника. Підбирати сортосуміші і сорти краще на свій смак.

Насіння аквилегии. © naturesurrounds

Грунт і контейнери для посіву аквилегии

Аквілегію можна висівати і на розсаду, і в розсадні ящики, і безпосередньо у відкритий грунт. Причому, останній варіант найпопулярніший і продуктивний. При виборі ємностей для вирощування розсади аквилегии перевагу варто віддавати досить глибоким скриньках або горщиках, щоб у рослин було достатньо простору для формування стрижневі кореня. Для пікірування краще вибрати торф'яні і паперові ємності, в яких можна висадити рослину відразу в грунт.

Для аквилегии цілком підійде стандартний універсальний субстрат для розсади або будь-яка легка землесмесь. Якщо ви складаєте субстрат самостійно, то змішайте в рівних частинах дернову, листову грунт, перегній і пісок або суміш дернової землі, перегною і піску без листової грунту.

Посів насіння аквилегии в домашніх умовах

Оптимальним часом посіву насіння аквилегии вважається висів безпосередньо після збору, восени. При купівлі насіння посіви для отримання більш високих відсотків схожості також краще проводити восени. Альтернативні терміни - рання весна, але в такому випадку насінню аквилегии потрібно стратифікація (переважно вирощування через розсаду, але можна сіяти і в грунт).

При осінньому посіві аквилегии в грунт свіжозібраного насіння ніяка предпосадочная обробка не потрібна. Посів проводять під зиму, а вся процедура зводиться до кількох кроків:

  1. На рассадочние грядку з підготовленою, перекопати, розпушування грунтом акуратно висійте насіння.
  2. Прикрийте їх зверху тонким шаром ґрунту (близько 0,5 см). Проведіть акуратний полив.
  3. Мульчируйте посіви перегноєм або компостом, прикриваючи тонким шаром сухого листя (підійде будь-який доступний вам матеріал для мульчування).

При посіві аквилегии навесні і на розсаду, і в грунт насіння бажано піддати стратифікації, зберігати в холоді. Є кілька варіантів цієї процедури:

  • витримати насіння аквилегии в холодильнику протягом 4-6 тижнів;
  • змішати насіння з грунтом, помістити в ємність і пакет і витримувати всю зиму в холодильнику;
  • винести насіння аквилегии або суміш насіння з піском або субстратом на вулицю, помістити в сніговий замет і ін.

Деякі квітникарі експериментують зі зворотним процедурою - витримкою насіння в жарі (35 градусів протягом 4-5 тижнів) або скарифікація (обробкою наждачним папером). Але, як правило, більш дружні сходи аквилегии виходять все ж при охолодженні.

При посіві навесні на розсаду самостійно зібраних або придбаного насіння збору осені попереднього року необхідно:

  1. Заповнити субстратом ємність і розрівняти його поверхню, полити субстрат теплою водою.
  2. Не густо розсіяти минулі стратифікацію насіння аквилегии по поверхні і присипати зверху декількома міліметрами грунту (бажано просіяного).
  3. Перенести ємності в кімнатні умови для пророщування, накривши склом або плівкою.

Можна висівати насіння аквилегии навесні і у відкритий грунт. Оптимальним терміном посіву насіння вважається квітень або початок травня, коли грунт прогріється. Свіжозібране восени попереднього року насіння можна використовувати без стратифікації. Насіння аквилегии висівають також на глибину в півсантиметра, як і восени, але зверху накривають посіви плівкою. Для проростання потрібні регулярні поливи. Укриття прибирають, тільки коли з'являються дружні сходи.

При бажанні спростити процес вирощування посів можна провести і пізніше, але тоді молодим рослинам доведеться забезпечити більш ретельний догляд.

Найскладніший процес - посів дуже старих насіння. В цьому випадку процедура дещо змінюється, стратифікацію проводять вже після посіву:

  1. Насіння аквилегии потрібно промити в воді і замочити на кілька годин у теплому розчині марганцівки.
  2. Висівають насіння в разровненную субстрат і злегка прикривають ґрунтом.
  3. Чи не накриваючи ємності, на 3-4 дня залишають їх при кімнатній температурі.
  4. Ємності виносять на вулицю або ставлять у холодильник для стратифікації протягом 4-6 тижнів.
  5. Внесіть посіви назад в тепло, помістіть в стандартні кімнатні умови.

Умови для проростання насіння аквилегии

Для насіння аквілегіі однаково шкідливі і спека, і прохолода. Оптимальною температурою, в якій навіть у старих насіння проростання відбувається максимум через місяць - 16-18 градусів. Освітлення повинне бути максимально яскравим, але розсіяним.

дорощування аквилегии

У контейнерах сходи дорощують до появи другого листочка. Розсаду потрібно берегти від перезволоження і повної посухи, прямих сонячних променів, проводити дуже акуратні поливи.

Пікірування розсади і догляд за молодими аквілегіі

Пікірування розсади аквилегии бажано проводити безпосередньо на грядки, у відкритий грунт. Якщо посів насіння проводили рано, немає можливості висадити їх навіть в парник, то рослини пікірують або в індивідуальні ємності, або у великі ящики, збільшуючи відстань між рослинами, а в грунт переносять уже в червні. При пікіровки з аквілегіі потрібно звертатися дуже акуратно, намагаючись уникати навіть найменших травм кореневища. Розсаду містять в тих же прохолодних умовах. Досветка хоча б в 1-2 години піде рослинам тільки на користь.

При посіві у відкритий грунт дружні молоді сходи аквилегии на тій же стадії проріджують, залишаючи між рослинами відстань в 5-20 см.

Пікіровка розсади аквилегии. © Mark Willis Пікіровка розсади аквилегии Пікіровка розсади аквилегии. © Mark Willis Пікіровка розсади аквилегии. © Mark Willis

Посадка розсади аквилегии в грунт

Зацвітуть отримані з насіння аквилегии тільки на другий рік, але ось повного розкриття декоративності зелені не варто очікувати раніше третього року. Тому найчастіше аквилегии в травні-червні переносять на дорощування на окремі розсадні грядки, а на постійне місце пересаджують тільки в серпні поточного або навесні наступного року. Але можна висаджувати рослини і відразу в декоративні композиції.

Підбираючи місце для вирощування аквілегіі, слід пам'ятати, що це тіньовитривалі рослини, яким найкраще підійде півтінь. На сонячних майданчиках аквилегии також приживуться, але будуть відцвітати швидше і не потішать своєю розкішною листям. Грунт може бути фактично яким завгодно, лише б дотримувалася умова достатньої поживності, пухкості, водопроникності.

Перед висадкою грунт краще поліпшити добавками компосту або іншого органічного добрива. Перекопати грунт на ділянці бажано заздалегідь, але можна провести процедуру і безпосередньо перед посадкою.

Відстань при посадці розсади аквилегии - від 25 см для найнижчих сортів до 40 см - для високих. Рослини переносять з повним збереженням земляного кома.

За молодими аквілегіі потрібен трохи більш інтенсивний догляд, ніж за дорослими або отриманими розподілом: для рослин необхідно проводити прополки, щоб ніжні рослини не постраждали від агресивних сусідів, і не забувати рихлити ґрунт після рясних поливів і опадів. Поливи проводять до відновлення активного зростання, в подальшому - тільки під час затяжної посухи.

Влітку для молодих аквілегіі можна провести підгодівлю повними мінеральними добривами. Якщо ваші аквилегии раптом зацвітуть в той же рік, то зріжте пагони відразу після відцвітання, не даючи зав'язуватися насінням.

На зиму молоді аквилегии мульчують компостом або перегноєм.

Наступної весни обов'язково підсипають ґрунт до основи кісткової аквилегии, щоб з самого початку не допускати оголення кореневища і підведення в грунті.

Водозбір, або Аквилегия (Aquilegia). © Longsheds

Альтернативні методи розмноження аквілегіі

Ці багаторічники завжди дають активний самосів, фактично безперервно забезпечуючи вас готової розсадою. Молоді рослини досить акуратно викопати і пересадити на будь бажане місце, якщо є необхідність в додаткових примірниках аквилегии (якщо немає, то в міру підростання самосів допоможе без зусиль замінити дорослі кущі при їх виродження).

Вегетативно аквилегии розмножують рідко, рослини дуже погано переносять пересадку через глибоко залягають і тендітних коренів. Розділити можна тільки на початку вересня або ранньою весною, викопуючи кущі аквилегии, залишаючи тільки 2-3 молодих листа і акуратно розрізаючи стрижневий корінь уздовж на частини з 2-3 нирками і хорошим пучком коренів в кожній. Для вкорінення потрібен регулярний полив.

Сортові аквилегии можна розмножити живцюванням молодих пагонів з тільки що почали розпускатися листям, виламуючи їх з «п'ятою» і вкорінюючи під ковпаком.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама