Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вирощувати огірки? Переваги теплиці перед відкритим грунтом

Людмила Старостіна

... а також - як це роблять у всьому світі

Є кілька способів вирощування огірків: їх можна вирощувати як під навісом або в теплиці, так і у відкритому грунті. Тут ми розглянемо переваги вирощування огірків в теплиці.

Перша перевага вирощування огірків в теплиці перед відкритою грядкою - можливість отримання раннього врожаю. Саджанці поза навісу необхідно висаджувати тільки після останнього морозу, в травні-червні, а ось тепличні огірки можна висаджувати і раніше, в квітні. Друга відмінність, це те, що тепличні огірки попередньо вирощуються в горщиках, а потім вже пересідають в землю. Відстань в грядці між саджанцями має бути близько 60-70 см, що також ближче, ніж посадка на грядці.

Слід додати також, що паразитів в теплиці набагато менше, ніж на відкритій ділянці. Легше контролювати маленький простір, ніж цілу ферму! Завдяки тому, що плід розвивається і без запилення, зникає необхідність в «потрібних» комах - таких, як джмелі.

Огірки - примхливі рослини, вони потребують регулярного поливу. Проте, не можна розпорошувати воду на рослину, підвищена вологість може сприяти поширенню несправжньої борошнистої роси. Вимоги до вирощування тепличних огірків такі ж, як і до «зовнішнім».

Третя перевага: в теплиці легко встановити стрижні-опори, за якими будуть витися огірки. Це дозволить заощадити простір і сприятиме провітрювання листя. Завдяки жорсткому кріпленню до стін і стелі, стрижні можуть бути набагато вищими за ті, що просто вставляються в землю.

Парникові рослини не бояться похолодань. Більш того, існують теплиці, що дозволяють регулювати мікроклімат. Влітку огірки будуть захищені від надлишку сонця, що дозволить уникнути висихання рослин. Мінусом є складність вентиляції в порівнянні з відкритим садом, однак сучасні теплиці обладнуються спеціальними вентиляційними механізмами.

Як же вирощуються тепличні огірки в світі?

У великих масштабах тепличні огірки вирощують в так званих гідропонних теплицях. Комп'ютерні системи постійно контролюють і регулюють температуру, освітлення, вологість, іригацію і вміст поживних речовин в землі. При цьому деякі фермерські господарства переслідують при цьому не тільки мета отримання свіжих огірків, але й постачають свою продукцію в лабораторії. Там проводяться дослідження, пов'язані з пошуком факторів, що впливають на зростання культури. Там же шукають способи боротьби із захворюваннями, комахами та іншими проблемами, що впливають на культуру. Що стосується паразитів в теплиці, то на даний момент в світі використовується біологічний контроль в боротьбі з шкідниками і відмова від використання інсектицидів. Комплексна біологічний захист може використовуватися тільки в теплицях, тому що в умовах відкритої ферми вона не ефективна. Суть цього методу боротьби в наступному: в теплицю запускаються природні вороги комах-паразитів. Ці хижі комахи харчуються шкідниками, тим самим захищаючи рослини. Що стосується вирощування у відкритому грунті, то в Європі масово переходять на «безпідставні культури» з метою запобігання забруднення підземних вод різними хімічними добривами і пестицидами, які активно використовуються в сільському господарстві. Однак слід зауважити, що така рослина, вирощене в ваті з розчином, а не на грунті, хоч і має всі необхідні мінерали, але за смаковими якостями все ж поступаються грунтовим плодам.

Вибір - вирощувати огірки в теплиці або у відкритому грунті, - залишається за фермерами. Вирішуючи, потрібно враховувати той фактор, що теплиці хоч і більш зручний, проте також і більш дорогий варіант.

Цікавий факт про теплиці

В даний час не всі частини планети забезпечуються прісною водою. Зараз йде активне впровадження морської води в роботу теплиць по всьому світу. Один з американських дослідників, Чарлі Патон, уважно вивчаючи цикл морської води, загорівся оригінальною ідеєю: чому б не використовувати морську воду там, де не вистачає прісної? У природі морська вода нагрівається на сонці, випаровується, охолоджується з утворенням хмар, а потім повертається на землю у вигляді опадів. Проекти нових теплиць використовують ту ж технологію.

Морська вода по трубах закачується в теплиці і за допомогою нагрівальних установок перетворюється на стан пара. В протилежному від установок стіні також розміщуються труби з водою, але при цьому вода не випаровується, а за допомогою вентилятора підтримується в холодному стані. Випаровується вода з повітрям переміщається через всю теплицю, зволожуючи внутрішній клімат і створюючи сприятливі умови для росту рослин. Досягаючи охолодженої стіни, вона конденсується і стікає в контейнери, які згодом використовуються для зрошення сільськогосподарських культур.

Спочатку випаровування вода проходить через стільники. Вони служать для фільтрування пилку і шкідників, які гинуть від солоної води. Таким чином, позитивна якість теплиць на морській воді - менша витрата пестицидів. За свою рентабельність, вони обходяться своїм власникам на 10-15% дешевше, ніж звичайні теплиці. Зрозуміло, така технологія набагато вигідніше в посушливих країнах на березі моря, де легко організувати приплив морської води.

Зрозуміло, така технологія набагато вигідніше в посушливих країнах на березі моря, де легко організувати приплив морської води

© Олена Нейра

Як же вирощуються тепличні огірки в світі?
Один з американських дослідників, Чарлі Патон, уважно вивчаючи цикл морської води, загорівся оригінальною ідеєю: чому б не використовувати морську воду там, де не вистачає прісної?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама