Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Буксус, або Самшит

  1. Ботанічний опис самшиту
  2. Догляд за самшиту
  3. освітлення
  4. полив самшиту
  5. добриво
  6. Вологість повітря
  7. пересадка самшиту
  8. розмноження самшиту
  9. Поширення самшиту та екологія
  10. Охоронний статус самшиту
  11. Значення і застосування самшиту
  12. деревина самшиту
  13. Використання самшиту в якості лікарської рослини
  14. І ще трохи містики ...
  15. Отруйні властивості самшиту

Самшит (Buxus) - рід рослин сімейства Самшитові. Це медленнорастущие вічнозелені чагарники і деревця, які виростають до висоти 2-12 м (зрідка - 15 м). За останніми даними рід самшит налічує понад 100 видів. Латинська назва роду походить від грец. πύξος - букс, запозичення з невідомої мови. У «Тлумачному словнику живої великоросійської мови» наведені інші російські назви самшиту - букс, Зеленій дерево, Гевала, Букшпан, Шамшев, а також пальма. Синоніми: Crantzia, Notobuxus, Tricera Самшит (Buxus) - рід рослин сімейства Самшитові

Самшит. © Van Swearingen

У Росії самшит часто вирощується як горшкових культура, а в районах з більш теплим кліматом - і в якості живої огорожі.

Крім того, самшит - одне з класичних рослин для бонсай, для цього у самшиту є маса переваг: росте в невеликому посуді, легко переносить обрізку, добре кущиться, має дрібні листочки, та й просто - корисна рослина.

Ботанічний опис самшиту

Листя самшиту - супротивні, від еліптичних до майже округлих, цілокраї, шкірясті.

Квітки самшиту дрібні, одностатеві, в пазушних суцвіттях, ароматні.

Плід самшиту - трехгнездная коробочка, яка при дозріванні розтріскується і розкидає чорні блискучі насіння.

Плід самшиту - трехгнездная коробочка, яка при дозріванні розтріскується і розкидає чорні блискучі насіння

Самшит. © Tuinieren

Догляд за самшиту

температура

Влітку звичайна кімнатна температура, хоча самшит вважає за краще, щоб його розміщували на відкритому повітрі. Виносити на балкон можна, коли мине загроза весняних заморозків, заносити восени, з першими холодами. Зимувати самшит повинен в прохолодних умовах при обмеженій поливі. Для теплолюбних видів оптимальна температура взимку близько 16-18 ° C, не нижче 12 ° C. Морозостійкі види самшиту можуть зимувати у відкритому грунті з укриттям.

освітлення

Самшит любить яскраве розсіяне світло. Влітку буде потрібно притінення від прямого полуденного сонця. В саду самшит розміщують в природній тіні більш високих чагарників або дерев.

полив самшиту

Влітку досить рясний, взимку - в залежності від температури, більш убогий.

добриво

У період з березня по серпень, через кожні 2 тижні. Підійде добриво для азалій.

Вологість повітря

Самшит добре відгукується на періодичне обприскування відстояною водою.

пересадка самшиту

Щорічно в грунт з реакцією рН, близькою до нейтральної. Суміш 1 частини хвойної землі, 2-х частин листової землі, 1 частини піску (вермикуліту, перліту). Можна додати шматочки березових вугілля. Хороший дренаж обов'язковий, ємність для посадки не повинна бути занадто просторою, інакше рослина загальмовується в зростанні.

Хороший дренаж обов'язковий, ємність для посадки не повинна бути занадто просторою, інакше рослина загальмовується в зростанні

Самшит. © fox-and-fern

розмноження самшиту

Самшит розмножується живцями і насінням. В культурі розмножується зазвичай літніми та осінніми живцями, так як насіння має дуже тривалий період спокою. Живці самшиту вкорінюються довго і важко. Живці повинні бути полуодревесневшіе біля основи, бути не довше 7 см і мати 2-3 міжвузля. Для вкорінення рекомендується використання фітогормонів (Корневін, гетероауксин) і грунтовий підігрів в кімнатній теплиці.

Поширення самшиту та екологія

Існують три великих ареалу:

  • африканський - в лісах і лісостепах на південь від Екваторіальної Африки і на Мадагаскарі,
  • центрально-американський - в тропіках і субтропіках на південь від північної частини Мексики і на Кубі (25 ендемічних видів); американські види - самі крупнолисті рослини роду, часто досягають розміру дерев середньої величини (до 20 м),
  • євро-азійський - від Британських островів через Південну Європу, Малу і Передню Азію, Закавказзі, Китай до Японії і Суматри.

У Росії на Чорноморському узбережжі Кавказу в ущелинах і долинах річок у другому ярусі широколистяних лісів росте один вид - Самшит колхидський, або кавказький (Buxus colchica). Унікальний самшитові ліс розташований в середній течії річки Ціце на території Ціцінского лісництва Курджипська лісгоспу в Республіці Адигея, має статус ділянки із заповідним режимом охорони. Площа його становить близько 200 га.

Ареал самшитов постійно скорочується внаслідок рубок. Особливо великі території самшитових реліктових лісів постраждали восени 2009 року при будівництві олімпійської дороги Адлер - Красна Поляна. Було розкорчовано і закопано кілька тисяч стволів.

Самшиту дуже невибагливі рослини: вони ростуть на кам'янистих осипи, на узліссях лісів, в чагарниках і темних листяних лісах. Дуже тіні, але і теплолюбні. У природі мешкають на слабокислих грунтах.

У природі мешкають на слабокислих грунтах

Самшит колхидський, гілки з листям і плодами. © Lazaregagnidze

Охоронний статус самшиту

Самшит колхидський занесений до Червоної книги Російської Федерації.

Значення і застосування самшиту

Самшит - одне з найдавніших декоративних рослин, які використовувалися для озеленення та в декоративному садівництві (часто під назвою Буксус). Цінується за густу красиву крону, блискучу листя і здатність добре переносити стрижку, що дозволяє створювати з них живоплоти і бордюри, а також довго зберігають форму химерні фігури.

Католики в країнах Західної Європи прикрашають гілками самшиту свої помешкання на вербу.

Самшит в діжці. © tuinieren

деревина самшиту

Самшит - Без'ядровая спелодревесная порода. Це означає, що в свежесрубленном дереві відмінність за кольором між заболонню і стиглої деревиною майже непомітно. Висушена деревина самшиту має рівномірну матову забарвлення від світло-жовтого до воскового кольору, який мало темніє з часом, і однорідну будову з вузькими річними шарами. Судини дрібні, поодинокі, неозброєним оком не видно. Серцевинні промені практично непомітні на розрізах. На смак деревина трохи гірка, особливого запаху немає.

Деревина самшиту сама тверда і щільна з усіх що зустрічаються в Європі. Її щільність від 830 кг / м³ (абсолютно суха) до 1300 кг / м³ (свіжозрубана), а твердість від 58 Н / мм (радіальна) до 112 Н / мм² (торцева).

По міцності самшит перевищує граб: на стиск вздовж волокон - близько 74 МПа, при статичному вигині - 115 МПа.

Тверда, однорідна, важка деревина самшиту використовується для дрібних різальницьку робіт по дереву, при виготовленні дрібної посуду, шахових фігур, битків для гри в новус, музичних інструментів, деталей машин, від яких потрібна висока зносостійкість у поєднанні з ідеально гладкою поверхнею: вальці друкованих машин шпулі і ткацькі човники, вимірювальні прилади, деталі оптичних і хірургічних інструментів. Свілеватостью ділянки йдуть на виготовлення курильних трубок.

Розпиляна поперек волокон (торцева) деревина самшиту застосовується в ксилографії (гравюри на дереві). Самшит - найкраще дерево для ксилографії, і це привело до майже повного його знищення в другій половині XIX століття, коли ілюстрації в газетах в усьому світі різалися на самшитових дошках, іноді розміром в газетний розворот.

З самшиту робили і роблять в незначній кількості зараз пиляного шпону, використовуючи спеціальні верстати з тонким пропилом. У XX і XXI столітті самшитові шпон через дорожнечу застосовується тільки для інкрустацій.

Цуге (японська назва самшиту мелколистного) - деревина, з якої роблять фігурки для гри в сьогі.

Пропозиції продати деревину самшиту на ринку зустрічаються досить рідко, і ціна його дуже висока.

Використання самшиту в якості лікарської рослини

Уже в античні часи самшит застосовувався як засіб проти кашлю, шлунково-кишкових хвороб, а також хронічних лихоманок, наприклад, малярії. Як засіб проти малярії, нібито, порівняємо по дії з хініном. В наші дні препарати з самшиту через свою токсичність використовуються рідко, оскільки їх досить складно точно дозувати. Передозування може призвести до блювоти, судом і навіть до смерті. Гомеопати і зараз використовують самшит як засіб проти ревматизму.

Гомеопати і зараз використовують самшит як засіб проти ревматизму

Самшит в горщику. © Zoran Radosavljevic

І ще трохи містики ...

Самшит використовується для виготовлення оберегів. Вважається, що гілочки самшиту служать прекрасним оберегом від різноманітних злих чар, від темної магії, наприклад, від пристріту і псування, від енергетеческого вампіризму. Крім цього, гілочки самшиту, покладені під подушку, здатні захистити від поганих снів. Також існує думка, що якщо людина постійно носить гілочку самшиту з собою, це наділяє його даром красномовства і захищає від нещасних випадків. Крім цього, раніше обереги з самшиту використовувалися в якості «замку» для чаклунів. Цими самшитовими оберегами «закривали» чарівників, не дозволяючи їм використовувати свої сили на зло.

Отруйні властивості самшиту

Всі частини рослини і особливо листя отруйне. Самшит містить близько 70 алкалоїдів, серед інших ціклобуксін D. У листі і корі вміст алкалоїдів становить близько 3%. Смертельна доза ціклобуксіна D для собак складає 0,1 мг на кілограм ваги тіла при пероральному прийомі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама