Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дайкон - «гігантське» задоволення

  1. Біологічна опис рослини дайкон
  2. Корисні властивості дайкон
  3. Особливості вирощування дайкона на дачі
  4. попередники
  5. Терміни посадки дайкона
  6. сорти дайкона
  7. Ставлення до навколишнього середовища
  8. підготовка ґрунту
  9. посів дайкона
  10. Догляд за дайконом
  11. полив
  12. підживлення дайкона
  13. Захист дайкона від хвороб і шкідників

Дайкон відноситься до сімейства капустяних і є різновидом редису і редьки. Одно-, дворічна культура, виведена японськими селекціонерами з азіатської групи сортів китайської редьки, офіційно на латині звучить як Raphanus sativus subsp. acanthiformis. Дайкон за незвичайний розмір, аромат і смак звичних для росіян редису і редьки має кілька перекладних синонімів, які характеризують його морфологічні і смакові якості: великий корінь, солодка редька, білий редис, японський редис, китайська редька та інші. Дайкон відноситься до сімейства капустяних і є різновидом редису і редьки

Дайкон. © Sue Salisbury

зміст:

Біологічна опис рослини дайкон

Дайкон відноситься до коренеплодів, розміри якого коливаються в межах 0,2-2,5 метра і більше, а маса може перевищувати 80 кг. Листя у дайкона черешкові, темно-зеленого кольору з сильно розсіченою листковою пластинкою, яка досягає 40-60 см при ширині 15-25 см. Листя зубчасті по краю, зморшкуваті, опушені або гладкі.

Коренеплід у дайкона гладкий, без бічних коренів і чечевичек, білого забарвлення. М'якоть біла або трохи кремовий, має приємний аромат і присмаком редису і редьки, але менш різких. Відмінною рисою дайкона є відсутність одревеснения коренеплоду при переростання і збереження його соковитості і приємного смаку. Гірчичні масла знаходяться, в основному, в шкірці, і при очищенні в коренеплоді відсутня присмак редечного гіркоти.

Дайкон при весняних посадках швидко стрілку і практично не нарощує коренеплід. При короткому дні швидше формується коренеплід і затримується формування насіння. В умовах центральної Росії дайкон через цих властивостей можна висівати в другу половину літа і вирощувати як однорічну культуру.

Корисні властивості дайкон

Дайкон відноситься до дієтичних продуктів. 300 г свіжого овоча забезпечує добову потребу у вітаміні «С». Багатий на вітаміни групи «В», «А», «Е», «К», «Д». З хімічних речовин містить підвищені кількості калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза та інших макро- і мікроелементів. У коренеплодах дайкона міститься ефір ізородановой кислоти, пригнічує процеси онкологічних захворювань. Молоде листя коренеплодів використовують в вітамінних салатах (вміст вітаміну «С» в 6 разів вище, ніж в коренеплоді).

За кількістю корисних властивостей дайкон гідний зайняти перші місця в ряду овочевих культур. Виключно корисний своїй низькою калорійністю при швидкому відчутті ситості. Дайкон багатий клітковиною, добре очищає кишечник, печінку та інші органи. На батьківщині широко використовується при лікуванні ГРЗ, інфекційних захворюваннях. Підвищує імунітет.

Коренеплід сприяє виведенню з організму холестерину, надає лікувальну дію при атеросклерозі, цукровому діабеті, променевому ураженні. Сік і кашка дайкона добре очищають шкіру від прищів і веснянок, зміцнюють коріння волосся при підвищеному випаданні, знижують нервову збудливість, прибирають безсоння. Кашка з коренеплоду замінює квас при тяжкому похмілля.

Особливості вирощування дайкона на дачі

Дайкон - невибаглива овочева культура, але в силу біологічних особливостей при вирощуванні потребує підвищеної уваги до прийомів обробітку, особливо щодо термінів посіву, підготовці грунту, видам добрив, залягання грунтових вод та ін.

Дайкон - невибаглива овочева культура, але в силу біологічних особливостей при вирощуванні потребує підвищеної уваги до прийомів обробітку, особливо щодо термінів посіву, підготовці грунту, видам добрив, залягання грунтових вод та ін

Дайкон. © Social Geek

попередники

Дайкон можна вирощувати після хрестоцвітих. Кращими попередниками є пасльонові, зеленню, гарбузові культури, включаючи картоплю, томати, щавель, кабачки, патисони, гарбузи і інші культури. Дайкон нейтральний по відношенню до інших культур.

Терміни посадки дайкона

У РФ, в залежності від кліматичних умов, дайкон можна вирощувати через розсаду і посівом насіння в грунт. Правильно обрані терміни посіву забезпечать високий урожай коренеплодів з одиниці площі, де вага окремих представників може досягати 2-6 кг.

Для умов середньої смуги Росії оптимальний термін посіву доводиться на 3 декаду червня - першу декаду липня. Північ і на схід Центрального Нечорнозем'я можна висівати дайкон в другій декаді липня, а в Московській області перенести посів на початок серпня. Важливу роль при цьому відіграють сорти і терміни їх дозрівання. Із запізненням посіву можна отримати гідний урожай, але коренеплоди будуть дрібними до 300-400 г.

сорти дайкона

Кращими є сорти японської селекції: Фарум, Цу-кусін, Дайя-кусін, Хару-сі, Харацуге, Блу Скай та інші. У цих широтах досвідчені городники висівають дайкон і в більш ранні терміни в другій-третій декаді травня: Дайякусін, Харацуге, а з вітчизняних - сорт Саша. Вони стійкі до раннього стеблування і до липня-серпня формують досить великі коренеплоди.

Для півдня Росії російськими селекціонерами виведено сорт дайкона Біле Ікло, а для Підмосков'я і прилеглих районів вітчизняні сорти, пристосовані до місцевих умов: Саша, Московський богатир, Дубинушка, Фея, Дракон, Фаворит. Особливо любимо росіянами сорт Саша, який через 35-45 днів від сходів формує зрілий урожай. Сорти дайкона Дракон і Дубинушка можуть вирощуватися у відкритому грунті з середини червня до середини липня при послідовному посіві через 10-12 днів.

Ставлення до навколишнього середовища

Дайкон характеризується як холодостійка рослина, насіння якого спокійно проростає при +1 .. + 3 ° С. Однак такі низькі температури він витримує короткий час. Сходи і дорослі рослини дайкона НЕ гинуть при короткочасних заморозках до -3 ..- 4 ° С. При більш тривалому впливі знижених температур він призупиняє зростання і розвиток, а при виживанні починає стеблеваніе.

Оптимальна температура для росту і розвитку дайкона коливається в межах + 12 .. + 25-27 ° С. З підвищенням до + 30 ° С і вище рослини пригнічуються, імунітет слабшає, слабо протистоять шкідників і хвороб. У посуху дайкон формує підземну частину гіркою, з викривленим коренеплодом. Надлишкова волога викликає розтріскування коренеплодів.

підготовка ґрунту

Дайкон можна вирощувати на всіх типах грунтів, крім засолених і закислення. Важкі грунту перед посадкою заправляють великою кількістю перегною і компосту, щоб знизити або прибрати липкість (чорноземи глинисті) та підвищити повітропроникність. Найкраще росте і формує високі якісні врожаї на легких ґрунтах з глибоким заляганням грунтових вод.

Грунт під дайкон перекопують двічі восени і навесні, що необхідно для росту коренеплоду в довжину. З осені вносять на кВ. м площі по 1-3 відра перегною або зрілого компосту. Додають по 30-50 г фосфорно-калійного добрива. Навесні під перекопування вносять по 30-50 г нітроамофоски.

посів дайкона

Дайкон формує великі коренеплоди, тому не виносить загущення посівів. На важких грунтах оптимальна схема однорядковая з відстанню в ряду між гніздами, в залежності від сорту, 25-40 см, а між рядами 40-60 см. На легких ґрунтах краще скористатися дворядкового (іноді 3 рядкової) схемою, з відстанню в стрічці 40 60 см, а між стрічками до 0,7-1,0 м.

Посів гніздовий. В одне гніздо сіють 2-4 насінини в шар 3-4 см. Сходи дайкона при нормальній вологості з'являються на 5-7 добу. Схеми і відстані в схемі можна підібрати і інші, до яких більше підходять місцеві кліматичні умови. При нормальній площі харчування коренеплоди можуть досягати 60-80 см в довжину до 30 кг масою зі звичайною технологією обробітку.

Дайкон. © Sal

Догляд за дайконом

У фазу розпускання 1-2 листа сходи проріджують. У гнізді залишають найбільш розвинене рослина, а слабкі можна пересадити (як буряк). У міру зростання і розвитку дайкона використовують ще одне проріджування, якщо коренеплоди нормально розвиваються і нарощують свою масу. При повторному проріджуванні залишають відстань, передбачене схемою посіву. Якщо проривка дайкона проведена в фазу пучкової стиглості (навіть ранньої), коренеплоди використовують в їжу. Протягом літа коренеплоди рихлять після поливу або дощів, мульчують грунт, знищують бур'яни. Якщо коренеплоди сильно видаються з грунту, встановлюють опори і підв'язують коренеплід.

полив

Полив дайкона проводять, як і для редиски. Тобто грунт повинен бути помірно вологої без застою води. Рясний полив після посушливого періоду призводить до формування виродків з тріщинуватих коренеплодом. До фази дозрівання дайкона (за 2 тижні до вибірки врожаю) частоту поливу знижують.

підживлення дайкона

В принципі дайкон (особливо ранніх сортів) можна виростити і без підгодівлі. Для них досить основний заправки грунту перед посівом. Але, якщо грунт збіднена поживними речовинами або помірно заправлена ​​добривами, підгодівлі необхідні. Доцільніше проводити підживлення добривами у вигляді розчинів.

  • Першу підгодівлю дайкона проводять після проріджування. Можна використовувати настій коров'яку, матковий розчин якого готують в таких пропорціях: 1/3 відра на 10 л заповнюють гноєм і заливають до верху водою. Настоюють 1-2 тижні. Виходить матковий розчин. Його зливають, розчиняють в співвідношенні 1: 8 і поливають під корінь рослин. Частину, що залишилася грубу масу вносять під інші рослини як добриво.
  • Другу підгодівлю дайкона проводять на початку формування пучкової фази. Використовують сечовину або Кемиру. Можна і інші добрива, але краще водорозчинні форми з мікроелементами. Концентрація розчину становить 1-2 столові ложки добрива на відро води.
  • Третю підгодівлю (для середньо-пізніх і пізніх сортів) проводять повним комплексним добривом нітрофоскою або нітроамофоски в такій же концентрації, як і другу.
  • Четверта підгодівля дайкона, за бажанням і при необхідності, проводиться фосфорними або фосфорно-калійними добривами по 20-30 г / відро води.

Пропоновані види і кількість підгодівлі запропоновані як приклад для початківців любителів дайкона. Досвідчені городники можуть використовувати свої напрацьовані схеми підгодівлі.

Досвідчені городники можуть використовувати свої напрацьовані схеми підгодівлі

Дайкон. © Forest & Kim Starr

Захист дайкона від хвороб і шкідників

  • Найчастіше в період сходів можна втратити урожай дайкона від нападу хрестоцвітих блішок. Для захисту накривають після посіву покривним матеріалом до фази 1-2 листка. Сходи запилюють золою (через марлевий мішечок).
  • Від слимаків навколо гнізд дайкона або грядки посипають грунт вапном, шаром порошкоподібного суперфосфату, іншими підручними речовинами, що викликають опік підошви шкідника.
  • Від личинок капустяної мухи, які прогризають коренеплоди, можна в попереджувальних метою обприскувати рослини дайкона настоєм суміші цибульний-часниковою лушпиння або використовувати біоінсектициди - актофіт, битоксибациллин, лепидоцид і інші згідно з рекомендаціями краще в бакових сумішах. Обприскування цими розчинами можна проводити практично до збирання врожаю.
  • З профілактичною метою можна облагородити грядки з дайконом, обсадити їх чорнобривцями або календулою. Між рослинами в міжряддях можна висадити селера, коріандр. Запах цих рослин капустяна муха і деякі інші шкідники не сприймають.
  • До хвороб дайкон стійкий і при появі 1-2 хворих рослин, їх просто видаляють з посадки.

Прибирання і зберігання дайкона

Найдовше зберігаються коренеплоди, прибрані в терміни, визначені сортом (на 40-70 день після сходів). При ранній прибирання недозрілі коренеплоди погано зберігаються. Запізнення із збиранням можуть пошкодити ранні заморозки. У середній смузі РФ оптимальним терміном викопування дайкона вважають 2-3 декаду жовтня.

При збиранні дайкона на легких ґрунтах коренеплоди (особливо дрібні) висмикують за бадилля, а великі спочатку підкопують, а потім висмикують. Залишають на грядці (якщо потрібно для підсушування грунтових грудок). Бадилля обрізають на пеньок в 2-3 см. Миють від бруду акуратно, щоб не пошкодити шкірку коренеплоду. Просушують дайкон в тіні і складають для зберігання в холодильник в поліетиленових пакетах, підвал, овочеву яму або інші місця, пристосовані для зберігання овочевої продукції, пересипавши піском. Температура зберігання становить 0 .. + 4-5 ° С. Зберігаються коренеплоди до 3 місяців.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама