Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дослідження фітоламп для рослин

  1. Світлодіодні або люмінісцентні світильники?
  2. Від чого залежить ефективність агросветільніка?

«Воля» - провідний виробник каркасів теплиць для дачних, присадибних ділянок та фермерських господарств на російському ринку. У 2011 році компанія вирішила розширити асортимент і почати виробництво світлодіодних ламп для рослин «Фітосвет». Але перш ніж продавати агросветільнікі, потрібно було переконатися в їх ефективності.

На території нашого виробництва розташовані досвідчені теплиці, де ми проводимо різні дослідження, використовуючи світлодіодні лампи «Фітосвет». Понад шість років фахівці компанії ведуть роботи по вивченню особливостей застосування світлодіодів для вирощування рослин. З їх допомогою ми змогли виростити томати, бакложани, огірки, перці, суницю, квіти і найрізноманітнішу зелень. При використанні ламп «Фітосвет» отриманий урожай і розсада дозрівають в більш короткі терміни. Досветка впливає не тільки на ріст рослин, але і на щільність листя, кількісний і якісний склад пігментів, вмісті вітамінів, термін вегетації і продуктивність рослин.

Зараз на вітчизняному ринку з'являється все більше найрізноманітніших світильників для вирощування розсади і досвічування рослин. За якими критеріями можна оцінити ефективність агросветільніка?

Щоб відповісти на це питання ми вибрали десять популярних у споживачів ламп для досвечіваніванія рослин і порівняли їх характеристики. Для експерименту ми взяли не тільки світлодіодні, але і люмінесцентні лампи, широко представлені на нашому ринку і популярні у споживачів за рахунок низької ціни. Світильник 2, світильник 4, Світильник 6 і світильник 1 - це люмінесцентні світильники. У всіх таблицях вони виділені зеленим кольором.

Світлодіодні або люмінісцентні світильники?

Вартість світильників вказана в таблиці 1 . Ціна за кожною позицією - це середня ціна за лампу на ринку на момент дослідження (осінь 2013). З таблиці видно, що найдорожчі світильники на ринку - це люмінесцентні. Однак більш показова Таблиця 2 , Де вказана заявлена ​​і споживана потужність (вказана в інструкції до кожного світильника). З неї видно, що енергоспоживання люмінесцентних світильників вище, ніж світлодіодних. Отже, вони будуть дорожче в використанні.

За різними даними при активному використанні світлодіодні світильники в 3-11 разів перевершують люмінесцентні світильники по економії електроенергії. Тепер давайте порівняємо, наскільки вони ефективні в роботі.

Від чого залежить ефективність агросветільніка?

1. Площа освітлення.

Багато в першу чергу звертають увагу на розміри світильника. Адже чим більше світильник, тим, здавалося б, більше площа освітлення, і тим більше рослин можна помістити під світильник. Особливо це актуально для фермерських теплиць.

Ми вирішили це перевірити і розмістили світильники на висоті 1 метр, і вже з цієї відстані заміряли площа освітлення. Один метр - це середня висота розміщення світильника над рослиною. Результати вимірювань в таблиці 3 .

Площа освітлення світлодіодної лампи Світильника 3 не вдалося заміряти - так як з висоти одного метра прилади не визначили потужність освітлення.

Треба відзначити, що світильники Світильник 7, Д1 і Світильник 5 прямокутні, саме вони дали кращі результати. Всі три - світлодіодні лампи.

2. Спектр випромінювання.

Споживачі вважають, що чим більше лампа, тим більше площа випромінювання і тим ефективніше вона буде працювати. Однак для розвитку рослин важлива не тільки площа освітлення, але і якість світла. Відповідно до відомого светофізіологу Н.Н.Протасовой будь-якій культурі для розвитку і зростання необхідні червоний і синій світло в пропорціях: 15-20% синього і 80-85% червоного. Тому якщо у великому за габаритами світильнику будуть світлодіоди, наприклад, зеленого світла - він буде марний для рослин.

Важлива особливість світлодіодів в тому, що вони дозволяють конструювати агросветільнікі зі спеціальним спектром випромінювання. Тому світлова ефективність світлодіодних ламп значно вище люмінесцентних.

Щоб оцінити окремі спектри світла агросветільніков, необхідно було розкласти їх випромінювання по довжинах хвиль спеціальним приладом. Для нашого дослідження ми використовували спектроколоріметр «ТКА-ВД / 04». Він призначений для вимірювання інтенсивності спектра. Нагадаємо, що нас цікавили значення в синьому і червоному світлі. Це діапазони: 400-500 нм і 600-700 нм. Освітленість від 400 до 700 нм потрібна для розвитку рослин і називається ФАР - Фіто Активна Радіація.

Результати вимірювань в таблиці 4 . Нагадаємо, Світильник 2, Світильник 4, Світильник 6 і Світильник 1 - це люмінесцентні світильники. Їх показники (за винятком лампи 6) набагато нижче, ніж у світлодіодних ламп. Найбільш ефективними виявилися світильники під номером 9 і 6, а так само Д1. Згадаймо попередню таблицю. Лампа 9 дає не велику площу освітлення - 0,6 м. Д1 і Світильник 7 показали кращі результати як в цій, так і в попередній таблиці.

Знаючи площу освітлення і ФАР, ми можемо порахувати ефективність роботи світильника на один квадратний метр. Результати розрахунків в таблиці 5 . Так як площа освітлення люмінесцентних світильників на висоті один метр була дуже низькою, то ефективність освітлення від них так само буде невисокою. І в цій таблиці знову лідирують два світильника - Д1 і Світильник 7. Решта лампи істотно від них відстають, так як їх площа освітлення або ФАР були істотно нижче.

Часто наші теплиці серії «Фермер» ми комплектуємо світлодіодними світильниками Д1. Тому ми знаємо, що для промислового вирощування буде важливий і цікавий ще один параметр - вартість ФАР. Його ми розрахували в таблиці 6 .

Ми взяли середню вартість за 1 кВт-4 рубля.

Найдорожчими виявилися світильники Д1, світильник 9 і 8. Світильник 7, який показав кращу ефективність світильника на 1м2 буде дорогим у використанні. Світильники 9 і 8 показали не дуже хороші результати в експерименті по ефективності світильника.

І знову світлодіодний світильник для рослин Д1 від компанії Воля займає лідируючі позиції.

3. Кут випромінювання.

Ще один критерій в оцінці ефективності агросветільніка - це кут випромінювання. Один з безперечних плюсів у використанні світильників 5, 7 і Д1 в промислових масштабах - це можливість застосування стелажних конструкцій. Рослини можна висаджувати кількома ярусами зі своєю системою досвічування. Робоча температура корпусу дозволяє розташовувати світильники близько до рослин. Для того щоб рослини краще розвивалися світло повинне бути об'ємним. Ми рекомендуємо використовувати відбивачі - з їх допомогою ви досягнете максимального ефекту.

Висновки.

Світильники для рослин потрібно оцінювати не по одному, а по декількох параметрах. Ми вибрали основні - ціна, споживана потужність, площа освітлення, корисне освітлення - Фіто Активна Радіація (ФАР).

Широкому застосуванню світлодіодних світильників перешкоджає ціна, але, як видно з експериментів, споживання електроенергії люмінесцентних світильників вище, а користі від них для рослин менше. Тому розглядати їх в якості серйозного додаткового джерела світла для рослин не варто. Світлодіоди ж дозволяють збирати агросветільнікі зі спеціальним спектром випромінювання для прискорення росту культур. Їх ефективність (ФАР) очевидна з досліджень.

Оцінюючи дані площі освітлення, можна сказати, що багато світильники не підійдуть для освітлення промислових теплиць. Не дивлячись на хороші дані по ефективності світла, Світильник 8 і 9 показують низький результат за паливною ефективністю на один квадратний метр. Їх площа освітлення з висоти один метра-0,6 м2. Максимальна площа освітлення у світильника Світильник 7 - 5м2.

Три світлодіодних світильника - Світильник 7, Світильник 5 і Д1 показали хороші результати. Світильник 5 коштує трохи вище 3 тисяч рублів, показував середні результати по площі освітлення і низькі по ефективності світильника. У нього найвища вартість за ФАР.

Світильник 7 був лідером за площею освітлення, показав хороші результати по ефективності світильника на один квадратний метр. Однак його ціна (9 тисяч рублів) і висока вартість експлуатації не дозволяють використовувати його в промислових масштабах. Та й не кожен садівник може дозволити собі купити додому такий дорогий і громіздкий світильник.

Світильник Д1 від компанії Воля показав другий результат за розмірами площі освітлення та ефективності світильника. Його низька вартість за ФАР ще раз довела раціональність його використання в промислових масштабах. Ціна на Д1 вище, ніж на фітолампи Світильник 5, але його результати в кілька разів перевершують показники цього світильника.

Велика площа освітлення при невеликих розмірах 76х50х30 см дозволить розмістити світильник Д1 над ящиком з розсадою розташованому, наприклад, на підвіконні. Його ефективність допоможе будь-якій культурі вирости навіть в самому темному кутку квартири!

«Воля» - провідний виробник каркасів теплиць для дачних, присадибних ділянок та фермерських господарств на російському ринку

Світлодіодні або люмінісцентні світильники?
Від чого залежить ефективність агросветільніка?
За якими критеріями можна оцінити ефективність агросветільніка?
Світлодіодні або люмінісцентні світильники?
Від чого залежить ефективність агросветільніка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама