Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Город в пустелі: Ізраїль

  1. Громадські городи: «Вхід тільки для орендарів» У 10 км на південь від Тель-Авіва, в містечку Рішон...
  2. Баштанні ... на стелі і квіти для салатів

Громадські городи: «Вхід тільки для орендарів»

У 10 км на південь від Тель-Авіва, в містечку Рішон ле Ціон можна побачити дачні ділянки , Що нагадують наші. Ці обгороджені сіткою наділи в 100 кв. м. виділяються мерією тільки для жителів міста. Орендна плата за ділянку - невелика і включає водопостачання. Звичайно ж, тут використовується крапельне зрошення, проведене уздовж грядок і під деревами.

У кожного орендаря є свій ключ від дачного «раю». Біля воріт є напис: «Вхід тільки для орендарів». Як кажуть місцеві дачники, їм подобається вирощувати рослини своїми руками і їсти екологічно чисті овочі. Важливо зауважити, що такі городи, де будь-який бажаючий може обробляти на грядці овочі та зелень, існують у багатьох містах Ізраїлю.

Як економно поливати й удобрювати в спеку

На землі обітованої вирощувати овочі не так-то просто. Найчастіше без крапельного зрошення тут не виросте і травинка! Завдяки цьому методу вода подається відразу до коріння рослини, що дозволяє домагатися підвищення врожайності овочів на 40-80%, а плодових і винограду - на 20-40%. Така система поливу, до речі, допомагає економити воду на 30-50%!

Щоб врятувати рослини від палючого сонця, в Ізраїлі часто використовують теплиці. Їх вкривають плівкою, що зменшує шкідливий вплив ультрафіолету на рослини і поліпшує віддачу від інфрачервоних променів. Особлива мульчуюча плівка допомагає зберегти вологу і не допускає появу бур'янів. В таких умовах всього за один сезон можна виростити, наприклад, помідорів в чотири рази більше, ніж у відкритому грунті!

Цікаво, що в жаркому Ізраїлі гній як добриво не використовують. Вся підгодівля - мінеральна, її вносять з поливної водою. Тільки під основну перекопування використовується торф і фінський компост. До речі, всі без винятку посадки мульчують за допомогою тріски від плодових дерев, сосен і евкаліптів.

Баштанні ... на стелі і квіти для салатів

В ізраїльських теплицях зі стелі звисають кавуни і дині! Вони не великі - порційні: по півкілограма. Є тут і підвісні гарбуза, огірки, помідори і навіть полуниця ... В Ізраїлі, до речі, широко практикується щеплення кавунів і динь на гарбуз.

А ще тут можна побачити чорні помідори з підвищеним вмістом вітаміну С, червоні лимони і банани, кабачки яскраво-жовтого кольору ... Новий напрямок - вирощування їстівних квітів, прекрасних не тільки в букетах, але і в ... салатах. Такої честі удостоїлися троянди, гвоздики, жовті братки, маргаритки, календула, бегонія, настурція, лаванда, левиний зів.

Такої честі удостоїлися троянди, гвоздики, жовті братки, маргаритки, календула, бегонія, настурція, лаванда, левиний зів

Важливо зауважити, що велика частина виведених в Ізраїлі сортів овочів і фруктів створена з великою фантазією - спеціально для вирощування в закритих грунтах, для країн з жарким кліматом. У ізраїльських дачників є багато своїх секретів. Наприклад, сорт помідорів «Десерт» тут зрошують ... солоною водою, що надає плодам унікальний смак.

Фрукти в Ізраїлі дуже апетитні. Яблука сортів «Голден Делішес», «Ред Делішес», «Гала» і «Гренні Сміт» навіть продають як сувеніри - в красивих подарункових упаковках.

Цікаво, що в Ізраїлі після посадки дерева плоди з нього не зривають три роки, а перший урожай збирають тільки на п'ятий рік. І нерідко врожайність яблунь на землі обітованій в два-три рази перевищує українські показники! До речі, більшість ізраїльських садків вкривають автоматично керовані сітки, в ходу - і сітки від попелиці.

Міні-городи на терасах, дахах і ... в ресторані

Невеликі грядки із зеленню милують око на терасах і балконах ізраїльських будинків, а на плоских дахах створюють домашні ботанічні сади з плодовими і екзотичними рослинами. Тут плекають кожен паросток!

А в містечку Хід-ха-Шароні, розташованому в 18 км від Тель-Авіва, міні-грядки розбиті ... в місцевому ресторані Segev Kitchen Garden: на полицях і стійках, на підлозі, стінах і навіть на стелі! Власне, вирощування зелені на очах у публіки - концептуальна тема цього закладу.

Його головний зал нагадує теплицю і всі відвідувачі можуть доповнити свою страву всім, що росте біля їхнього столу. До речі, контейнери та горщики з рослинами розташовані так, що абсолютно не заважають ресторанного відпочинку!

Зелень надає приміщенню затишний вид, насичує його приємними ароматами і нагадує, що здоров'я слід зміцнювати «живими» вітамінами, а не таблетками. А оскільки у зелені - короткий термін придатності, її варто їсти ближче до місця виростання.

В'ячеслав СІГАЛОВСКІЙ
Фото зі сторінки ФС, fototerra.ru, masa-tcb.co.il, puerrtto.livejournal.com

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама