Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лилейники вирощування: селекція на Supersadovnik.ru

Кожен любитель квітів одного разу замислюється: чи не почати самому виводити нові суперсорта? Уявляєте, як приємно побачити плоди своєї творчості в родоводів лілійників інших селекціонерів!

Ви можете підібрати для свого суперсеянца такі пари лілійників-батьків, про яких світові зірки селекції навіть не замислювалися. Підглянути у провідних гібрідізатора США, що з чим було схрещені, і спробувати вивести щось подібне самостійно. Або почати безладно переопиляются всі наявні в саду сорту лілійників . Але в кліматичних умовах більшої частини Росії від збору насіння до першого цвітіння пройде 3-4 роки (у виняткових випадках 2 роки), і цінний час буде втрачено. Я пропоную піти іншим шляхом:

  • Виберіть напрямок селекції. Наприклад: колір, розмір, гофрування, облямівка, форма квітки (кругла, трикутна), малюнок ( "калейдоскопічний очей", "гало", "кола по воді", "черепашки", "стрілки"), тривалий період цвітіння, аромат.
  • Ретельно підберіть і купите сорти-батьки своїх майбутніх сіянців. Щоб крокувати лише вперед, краще, щоб як мінімум один з батьків був суперновинка. Купуйте чистосортний матеріал у добре зарекомендували себе колекціонерів або, якщо є можливість, замовте у самих оригінаторів.
  • Не варто відмовлятися від використання в роботі цінних сортів лілійників, нестійких в наших кліматичних умовах. Посадіть їх у закриту теплицю, прикриваючи на зиму тільки сухим листям, а влітку використовуйте в селекції. Цілком можливо, що вони будуть більш стійкими, ніж їх примхливі батьки.

запилення

Найкращий час доби для запилення - ранній ранок (з 5 до 7 годин), коли більшість комах неактивно і не встигне перенести "небажану" пилок. Згадайте уроки ботаніки про маточки і тичинки. Акуратно беремо пальцями або пінцетом тичинки батьківської рослини і переносимо пилок на маточку материнської рослини. Щоб виключити додаткове запилення, на товкач надягають ковпачок з фольги. У підстави обпиленої квітки закріплюють бирку з позначкою про батьків майбутнього шедевра і вносять всі вихідні дані в свій каталог.

У підстави обпиленої квітки закріплюють бирку з позначкою про батьків майбутнього шедевра і вносять всі вихідні дані в свій каталог

Урожай: збираємо і зберігаємо

Коли насіння дозріють, коробочка почне розтріскуватися - це сигнал для збору врожаю. Важливо не прогавити момент збору насіння - в лічені дні вони опаде на землю. для підстраховки можна обв'язати насіннєву коробочку марлевим мішечком . Повністю дозрілі насіння щільні, округлі, чорного блискучого кольору.
Їх просушують 3-5 днів при кімнатній температурі, після чого поміщають в паперові пакетики або кульочки, на яких написані батьківські сорти. Кращий спосіб зберегти насіння до весни - скласти паперові пакетики в поліетиленовий пакет і, не закриваючи його (щоб уникнути надлишку вологи), помістити в овочевий відсік холодильника. Раз в 2 тижні перевіряйте паперові пакетики - якщо вони вологі, їх можна просушити і знову покласти на зберігання. Зазвичай просушувати насіння доводиться не більше одного разу за зберігання (півроку).

Сіємо - садимо

На початку квітня сіють лілейники теплолюбних сортів в теплицю , а решта - у відкритий грунт в кінці квітня - початку травня (в південних регіонах посів можна починати раніше) по одному насіння в лунку з відстанню між ними близько 15 см. Сходи з'являються приблизно через 2-3 тижні, як правило, дуже дружно. Догляд за ними простий: 2-3 рази за сезон підгодівля настоєм коров'ячого або кінського гною і постійний рясний полив. У серпні підросли і розвинулися сіянці переносять з теплиці у відкритий грунт. Встановлюють біля кожного маркувальну табличку і переносять схему посадок в зошит. Після перезимівлі залишаться лише найбільш стійкі сіянці, з якими можна буде продовжити селекційну роботу.

Після перезимівлі залишаться лише найбільш стійкі сіянці, з якими можна буде продовжити селекційну роботу

Коли чекати першого цвітіння?

У Центральній частині Росії за умови, що сіянець розвивався добре і йому було надано достатню кількість вологи і сонця, цвітіння можна очікувати на 2-й рік після посіву, інакше - не раніше ніж через 3-4 роки. У південних регіонах Росії цвітіння можна отримати навіть в перший рік посіву, якщо насіння висіяти взимку будинку в горщики.

Перше цвітіння може не показати всю красу і прихований потенціал сеянца. Наберіться терпіння і стежте за розвитком і цвітінням рослини хоча б протягом наступних 2-3 років. У той же час, якщо квіти з першого цвітіння матимуть брудний колір або нечіткі лінії малюнка, від нього має сенс позбутися.

Коли отримання нових сіянців поставлено на потік (щорічне запилення, посів насіння), відбраковування - звичайна практика. Моя головна мета - вивести сіянці, стійкі до суворих кліматичних умов і перепадів температур взимку і навесні. Далеко не всі новинки, виведені у Флориді та інших південних штатах Америки, благополучно переносять наші зими.
Рекомендую батьківські сорти для гібридизації:
'Adorable Tiger' x 'Spacecoast Dragon Prince'
'Lavender Blue Baby' x 'Fame'
'Paw Print' x 'Texas Feathered Fancy'

Зверніть увагу на такі сорти:

  • 'Victorian Lace', 'Fame', 'Lacy All Over', 'JTDavis', 'Belle Cook' - для отримання форми квітки, хорошого розгалуження і рясного цвітіння.
  • 'Linda Agin' - дає хорошу форму і структуру квіток, найніжніші відтінки.
  • багато сортів серії 'Spacecoast' від J.Kinnebrew: 'Spacecoast Dragon Prince', 'Spacecoast Gold Bonanza', 'Spacecoast Sea Shell', 'Spacecoast Irish Illumination' дають просто красиві лілейники різних забарвлень.
  • 'Lavender Blue Baby' - суперродітель на всі часи. Практично немає жодного гібрідізатора, який би не використовував його для отримання сіянців з синювато-блакитними "очима" і облямівкою. Його "кров" тече в жилах таких відомих сортів, як 'Happy Happy' (шикарна гофра і забарвлення, найкрасивіший лилейник в 2009 році) і 'Texas Feathered Fancy' (абсолютно новий тип лилейника, особливість - структурні чубчики, що виходять з горловини квітки ). Відомо, що важко "збити" з цього сорту основний лавандово-бузковий колір, а значить, є над чим працювати.
  • 'Cosmic Kaleidoscope', 'Super Fancy Face', 'Texas Kaleidoscope' - для отримання сіянців з різними забарвленнями і видами калейдоскопічних "око".
  • 'Granny Smith', 'Mint Mark', 'Angels Gather Around' - для отримання сіянців із зеленою облямівкою.
  • 'Crystal Blue Persuasion' - для отримання сіянців з синьо-блакитним "оком".
  • 'Fantastic Fringe' - для отримання сіянців з зубчиками і щупальцями.
  • 'Key to the Kingdom' - для отримання сіянців з рельєфною структурою пелюсток.

приклад селекції

Сіянець: Super 1 №EMDS0801
Мати: 'Eye On America'
Батько: 'Destineed To See'
Мета: отримати сіянець нестандартної (некруглої) форми квітки з великим оком, відбитим на зовнішніх пелюстках.
Результат: вибір виявився вдалим. Всі сіянці від даного схрещування були одного кольору і однакової форми і проявили несподіваний ефект - дуже щільну текстуру пелюсток, таку, що в злива квітки не втрачали забарвлення і мали досить охайний вигляд.

Всі сіянці від даного схрещування були одного кольору і однакової форми і проявили несподіваний ефект - дуже щільну текстуру пелюсток, таку, що в злива квітки не втрачали забарвлення і мали досить охайний вигляд

Кожен любитель квітів одного разу замислюється: чи не почати самому виводити нові суперсорта?
Коли чекати першого цвітіння?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама